Wysłany: 31-05-2010, 23:13 MASKA DLA PODWODNEGO ŁOWCY
Chciał bym usłyszeć (przeczytać) Wasze refleksje na temat maski MARES Star elite
Jest to nowinka, którą niedawno znalazłem, i trochę mnie intryguje
Co sądzicie o lustrzanych szkłach w tej masce?
Czy naprawdę dzięki nim złowimy większą rybę?
Czy to tylko ściema i chwyt marketingowy? (jak zresztą z wieloma rzeczami )
Jak to sugeruje producent, dzięki lustrzanym szkłom, ryba nie widzi naszych oczu, dzięki czemu nie powinna się spłoszyć gdy się na nią czaimy
Dla mnie to zalatuje trochę żartem ale ciekawe co wytrawni łowcy powiedzą? A może to działa tylko na rekiny?
No i jak z nurkowaniem w Polskich wodach? niby szkła nie są zbyt przyciemnione, ale pod wodą też nie jest zbyt jasno! A może nadaje się tylko do Egiptu
Jedno jest pewne - FAJNIE WYGLĄDA i wygląda się w niej jak rasowy El Dżolero z różowego Kadilaka
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-05-2010, 23:39
Oczywiście że to prawda. Ryba właśnie się oczami za maską najbardziej niepokoi. Dlatego jak je zamkniemy - efekt jest nader podobny - ryba jest zrelaksowana.
Więc po co przepłacać.
Co sądzicie o lustrzanych szkłach w tej masce?
Czy naprawdę dzięki nim złowimy większą rybę?
myślę, że dzięki nim nie. Ale jak do nich, założysz żółte płetwy, to z pewnością CI to nie zaszkodzi, a złowieniu większej ryby pomoże. Po poza zrelaksowaniem, z racji nie widzenia oczu łowcy, będzie oczarowana żółcią jego płetw.
A tak na poważnie- jest to dla mnie bardzo dziwne, jak przy ogromie ciała nurka, ryba akurat będzie się skupiała na oczach? i to właśnie oczy mają ją najbardziej niepokoić?
Załużmy że mam ciemne płetwy, skafander i do tego rękawice, to odsłonięte na widok ryby pozostają jeszcze usta i policzki. I to jej nie będzie przeszkadzać, gdy będę miał gogle niczym ZORRO maskę?
Choć patrząc na to z trochę innej strony, to mówią żeby np. rozwścieczonemu psu też nie patrzeć prosto w oczy.
Wiem, że może i moje pytania są trochę głupie, ale jak zobaczyłem tą maską, to rozbawiło mnie to trochę, a jednocześnie zaciekawiło.
Wysłany: 01-06-2010, 08:52
Kup szkła kontaktowe ze wzorem oka ryby, jak ci spojrzy głeboko w oczy to na pewno się z tobą zaprzyjaźni. Nawet żółte płetwy, ani nowa maska nie odniosą takiego efektu. Pozdr. Jarek
Widzę, że koledzy troszkę z Ciebie "łacha tną" więc napiszę troszkę powazniej.
Z mojej skromnej wiedzy wynika, że ryba odbiera bodźce zewnętrzne głównie linią boczną wiec na pewno nie patrzy nikomu w oczy i choć byś miał nawet czarną maskę nic to nie zmieni.
Moim zdaniem jedyny plus lustrzanych szkieł może być taki, że słońce nie będzie tak mocno razić na powierzchni i odbite pod wodą, ale to tylko przypuszczenie.
Ryba czuje Twój zapach (albo neoprenu), czuje ruch linią boczną, słyszy każdy ruch (a nawet bicie serca) dużo wcześniej zanim Cię zobaczy. Jak już Cię zobaczy to raczej oczy mało ją interesują. Zresztą zaczajony szczupak jest tak pewny swojego maskowania, że można mu się przecież spokojnie przyglądać. A polując, zamiast patrzeć rybie głęboko w oczy to trzeba strzelać...Jak tak na siebie popatrzymy to jeszcze nam sie może żal rybki zrobnić
BTW: co do ryb jestem hipokrytą. Lubię je w dwóch postaciach:
a) oglądane pod wodą,
b) na talerzu (mniam!)
To co jest pomiędzy mnie zupełnie nie interesuje i zupełnie mi się nie uśmiecha dźganie ich podczas nurkowania.
No, ale ciekawe jak brzmią, poważne, marketingowe, entuzjastyczne relacje zadowolonych użytkowników takiej maski.
A może, to nie chwyt marketingowy tylko prawda ?
Sama nazwa "lustrzanki"sugeruje że zwabią panie ryby aby sie przeglądały w lustrach i tu wiadomo, mozna wybrac największą, która podpłynie...
Wysłany: 29-03-2012, 09:56
wrobelsl napisał/a:
Widzę, że koledzy troszkę z Ciebie "łacha tną" więc napiszę troszkę powazniej.
Z mojej skromnej wiedzy wynika, że ryba odbiera bodźce zewnętrzne głównie linią boczną wiec na pewno nie patrzy nikomu w oczy i choć byś miał nawet czarną maskę nic to nie zmieni.
Moim zdaniem jedyny plus lustrzanych szkieł może być taki, że słońce nie będzie tak mocno razić na powierzchni i odbite pod wodą, ale to tylko przypuszczenie.
po mojemu też lustrzane szyby poprawią twój komfort pod wodą bo wytną różne reflexy i odblaski i jeśli może spełniać to funkcję filtra poprawiającego widzenie (wiesz wieczorem w żółtawych okularach lepiej widać)
a co do reszty ro jak pisał wrobelsl ryby odbierają sygnały linią wodną, węchem a widzą inaczej niż my bo mają oczy po bokach głowy więc lepsze widzenie dookólne a gorsze stereoskopowe(wyjątki typu szczupak bo ma oczy z przodu głowy aby dobrze ocenić odległość od ofiaryi wykonać skok)więc w oczy ci nie będą patrzeć
Lustrzane szyby dają Ci +10 do lansu i metr do dopuszczalnej uprawnieniami głębokości. To może sprawdzić się w przypadku ryb rezydujących na np. 21 lub 41 metrach (jeżeli robiłeś papiery w CMAS, w PADI nieco mniej) oraz w przypadku szczególnie prestiżowych okazów, które nie dają się łapać byle komu. Ułatwia też wzajemne polowanie na siebie dwóch nurków, bo łatwiej się strzela do drugiego nurka jak się nie widzi jego oczu,
A ja się wtrącę też poważniej Wszystkie zwierzęta które widzą rozróżniają oczy. Jakoś to jest zakodowane genetycznie. I dlatego np. niektóre motyle mają rysunki podobne do oczu - robi to z nich duuże stworzenie
Co do tej maski nie usuwa ona rysunku oczu - lepsza by była z jedną owalną szybą.
Moim zdaniem nie będzie działać ale ja nie ryba
jesli nurkujesz na bezdechu z kims, to dymione szkla uniemozliwiaja asekuracje - nie widac oczu i trudno ocenic, czy odplywasz, czy nie. Jesli polujesz samotnie to pewnie nie ma to wiekszego znaczenia, ciekawe tylko, czy w glebszej wodzie nie jest w takich rajbanach za ciemno
Z doświadczenia znanych mi uzytkowników tej maski wiem, że jednak szybki jej sa nieco przyciemniane (zacieniają widziany obraz). W Polskich wodach, które czesto nawet w dzień są slabo naświetlone nie zdaje egzaminu. Na większej głębokości to już kompletna lipa
Natomiast co do efektu straszenia ryb wzrokiem to jest to całkowita prawda. Przy aspetto (bo wtedy ma to sens) zamiast zamykać oczy, polecam patrzeć nieruchomo w kierunku ryby, ale nie centralnie na nią (to wystarczy, żeby sie nie płoszyła) i żeby zgrubsza nakierować kuszę na linie strzału i dopiero w ostatniej chwili mierzyć dokładnie w punkt. Nie należy wykonywać gwałtownych ruchów głową - ruch płoszy rybę bo jest odbierany silnie przez linie boczną, a do tego nawet jak ryba nas nie widzie to często płoszy ją wtedy odgłos ocierania kaptura i kark i okolice.
Ostatnio zmieniony przez bruner 11-12-2012, 13:37, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko