Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba Akademii Medycznej
Autor Wiadomość
leon 

Stopień: Instruktor SSI, TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-07-2010, 19:16   Prośba Akademii Medycznej

Dostałem w mailu:

Prośba Akademii Medycznej

Ratownicy medyczni, policjanci, strażacy i wszyscy inni, którzy interweniują na miejscu wypadków, wielokrotnie napotykają
na trudności, kiedy muszą kontaktować się z krewnymi lub bliskimi poszkodowanych.
W/w służby zaproponowały, abyśmy w specjalny sposób oznakowali w swojej komórce numer służący w nagłych wypadkach do kontaktu z bliskimi osoby poszkodowanej. Bardzo często telefon komórkowy jest jedynym przedmiotem, który można przy takiej osobie znaleźć. Szybki kontakt pozwoliłby na uzyskanie takich informacji jak: grupa krwi, przyjmowane leki, choroby przewlekle, alergie, itp.
Ratownicy zaproponowali, aby każdy w swoim telefonie umieścił na liście kontaktów osobę, z którą należy się skontaktować
w nagłych wypadkach. Numer takiej osoby należy zapisać pod międzynarodowym skrótem ICE (in Case of Emergency). Wpisanie więcej niż jednej osoby do takiego kontaktu wymagałoby następującego oznaczenia: ICE1, ICE2, ICE3, itd. Oznakowanie zdecydowanie ułatwiłoby prace wszystkim służbom ratowniczym. Pomysł jest łatwy w realizacji, nic nie kosztuje, a może ocalić życie. Akcja ma zasięg europejski. Wpiszcie ten numer teraz do swojej komórki bo potem zapomnicie i prześlijcie ten e-mail dalej, dzięki temu możemy ocalić komuś życie!

DeDeK 

Stopień: 36.6
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-07-2010, 19:49   

ech pomysl dobry ale zapewne w naszym kraju zanim pojawia sie ratownicy ktos zap...li telefon

KowiKowi1979 

Stopień: IANTD+DSAT+NAUI+PSAI
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-07-2010, 21:05   

Nieprawda. W moim telefonie (i wielu znajomych) ten "kontakt" już jest od dawna zapisany.
Bardzo dobry zwyczaj i warto o nim przypominać. Pozdrawiam KOWI

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-07-2010, 21:10   

leon napisał/a:
ICE1, ICE2, ICE3

W wielu telefonach (zdaje się, że wszystkie Nokie, które miałem do tej pory) jeżeli mam jeden kontakt np. "Mama 22-12345678" i ustawię sobie drugi kontakt z tym samym numerem telefonu "ICE1 22-12345678", to gdy zadzwoni do mnie "Mama" to nie pokaże się identyfikacja nadawcy, bo telefon będzie skonfundowany.

~BitPump

Przemo_C 
Moderator Grupy

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 26-07-2010, 21:14   

BitPump napisał/a:

W wielu telefonach (zdaje się, że wszystkie Nokie, które miałem do tej pory) jeżeli mam jeden kontakt np. "Mama 22-12345678" i ustawię sobie drugi kontakt z tym samym numerem telefonu "ICE1 22-12345678", to gdy zadzwoni do mnie "Mama" to nie pokaże się identyfikacja nadawcy, bo telefon będzie skonfundowany.

~BitPump

to wpisz ICE Mama i sprawa załatwiona

przemo 

Stopień: mierny
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-07-2010, 21:50   

Hmmm, to mnie Przemo_c załatwiłeś, właśnie siedziałem i miałem ten sam dylemat co BitPump, normalnie należy Ci sie browarek. pozdro

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-07-2010, 23:37   Re: Prośba Akademii Medycznej

leon napisał/a:
może ocalić życie

Hmm... Rozumiem, że może ułatwić życie służbom, ale jak może ocalić życie, to tego nie rozumiem. Że niby służby uratują kogoś wołając tego, któ wystepuje jako kontakt ICE?

Czy mógłbyś podać (jako autor wątku) która to uczelnia medyczna jest autorem tego wezwania?

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-07-2010, 23:59   

TomM napisał/a:
Czy mógłbyś podać (jako autor wątku) która to uczelnia medyczna jest autorem tego wezwania?
pisza, ze autorami pomyslu sa wloscy ratownicy:
http://www.pck.pl/pages,181.html

BitPump napisał/a:

do ICE mozesz dodac +48, numer zadziala, a jesli nadawca i odbiorca polaczenia sa na terenie PL siec pomija ten prefix, wiec wyswietli sie Mama.
to gdybys chcial miec koniecznie Mame pod M :-)

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2010, 00:10   

Haw napisał/a:
autorami pomyslu sa wloscy ratownicy

Autorami pomysłu na kartę ICE noszoną przy sobie.
Wpis w komórce to nie to samo. Nie wierzę w to, że jakakolwiek uczelnia medyczna zajmuje sie rozsyłanem spamu o charakterze łańcuszka św. Antoniego na komórki. Znając trochę realia - wpis ICE w komórce może sie przydac nie ratownikom, tylko osobom inwentaryzującym rzeczy ofiary (która mieszka np. sama w hotelu) do zawiadomienia rodziny o zgonie - sam to przerabiałem, usiłując z komórki ofiary odczytac kontakt do rodziny.

QQS 

Stopień: nurek
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2010, 09:00   

TomM napisał/a:
ale jak może ocalić życie, to tego nie rozumiem

Mnie przychodzi do glowy pomysl, ze moze sie szybciej znalezc krwiodawca jesli bedzie potrzebna krew do transfuzji.
Ostatnio zmieniony przez QQS 27-07-2010, 09:04, w całości zmieniany 1 raz  

gringo 

Stopień: AD Deco Vision, mkVI
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2010, 09:04   Re: Prośba Akademii Medycznej

TomM napisał/a:
leon napisał/a:
może ocalić życie

Hmm... Rozumiem, że może ułatwić życie służbom, ale jak może ocalić życie, to tego nie rozumiem. Że niby służby uratują kogoś wołając tego, któ wystepuje jako kontakt ICE?

Np zanimm podadza ci ryzykowny lek zadzwonia i zapytaja czy nie jestes na niego uczulony, jaki jest twoj ogolny stan zdrowia i o wszystko co moze sie im w danej chwili wg nich okazac istotne aby udzielic tobie jak najlepiej pierwszej pomocy

tom_wie 

Stopień: P2
Kraj:
Peru

Wysłany: 27-07-2010, 11:26   

TomM napisał/a:
Nie wierzę w to, że jakakolwiek uczelnia medyczna zajmuje sie rozsyłanem spamu o charakterze łańcuszka św. Antoniego na komórki.

Uczelnia pewnie sama nie rozsyła. Ja widziałem ten tekst w aptekach.

leon 

Stopień: Instruktor SSI, TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2010, 13:58   

TomM napisał/a:
Nie wierzę w to, że jakakolwiek uczelnia medyczna zajmuje sie rozsyłanem spamu o charakterze łańcuszka św. Antoniego na komórki.

Tu masz rację, maila dostałem od znajomej, w pierwszej chwili pomyślałem że chodzi o Akademię Medyczną w Lublinie.
Wstawiłem na grupę ponieważ uważam go za pożyteczny spam. Dodatkowo są tam dwie prezentacje(zawał i wylew), próbowałem wstawić jako załączniki, ale wyświetla że rozszerzenie ppt jest niedozwolone. Jeżeli jest ktoś chętny to mogę przesłać na maila.

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2010, 15:02   

QQS napisał/a:
Mnie przychodzi do glowy pomysl, ze moze sie szybciej znalezc krwiodawca jesli bedzie potrzebna krew do transfuzji.

To znaczy? Kontakt z ICE szybciej przywiezie preparat krwiopochodny ze Stacji niz karetka na sygnale? Się filmów "C" klasy naoglądało... Gorąca woda i szukac mi tu krwiodawcy - może z kontaktu ICE :aaa:

Cytat:
zanimm podadza ci ryzykowny lek zadzwonia i zapytaja czy nie jestes na niego uczulony

Baju baju będziesz w raju. A jak sie okaże, że jesteś uczulony, to powiedza "a ta pani powiedziała że nie" i sa czyści jako łza. A co to jest "ryzykowny lek"?
Naprawdę myślisz, że medycyna opiera sie na tym, co powie kontakt z ICE?

W rzeczywistości chodzi o zawiadomienie o wypadku, rozpoznanie zwłok, ustalenie tożsamości, wezwanie do podpisania zgody na leczenie w przypadku ubezwłasnowolnionych/nieletnich, zawiadomienie o decyzji prokuratora o ubezwłasnowolnieniu z powodu wyższej konieczności, wezwaniu do zapłacenia kosztów ratownictwa itp. Nikt na świecie nie oprze decyzji o działaniach leczniczych o telefoniczny kontakt z kimkolwiek.

Cytat:
maila dostałem od znajomej

Ale powołanie sie na "prośbę Akademii Medycznej" przydaje wiarygodności i lepiej wygląda. Niezaleznie od merytorycznej wartości kontaktu ICE w komórce (IMHO nader znikomej) - to chyba jest wprowadzenie w błąd?
Ostatnio zmieniony przez TomM 27-07-2010, 15:16, w całości zmieniany 4 razy  

Syrenka_013 

Stopień: NAUI/DAN/EFR instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2010, 15:14   

Leon,
popieram ten bardzo pozyteczny spam i dziekuje za zalaczniki na maila...

nawet jesli ktos ma cos przeciwko takim dzialaniom, to przynajmniej coraz wiecej "mowi sie" o bezpieczenstwie i nie tylko mowi...

jestem pod wrazeniem - w bazie Leona sa dwa zestawy tlenowe i nie pochowane gdzies po katach, niesprawne i zardzewiale tylko widoczne i gotowe do (odpukac) uzytku :!!: brawo :!!:

gringo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2010, 15:19   

Jasne lepiej nie dzwonic - podadza ci lek ty bedziesz na niego uczulony dostaniesz wstrzasu anafilaktycznego - czyli twoj ogolny stan sie poprawi, a oni beda mieli mniej roboty - czy jak byles u lekarza nigdy nie zadal Ci pytania czy jestes na jakis lek uczylony zanim wypisał recepte?! - i pewnie jak bys powiedzial ze jestes to i tak by ci go przepisal.
Ostatnio zmieniony przez gringo 27-07-2010, 15:20, w całości zmieniany 1 raz  

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2010, 15:23   

Syrenka_013 napisał/a:
nawet jesli ktos ma cos przeciwko takim dzialaniom

Nie mam nic przeciwko wpisom ICE w komórce, a zwłaszcza noszeniu karty ICE w portfelu (jaki ratownik będzie grzebał w cudzej komórce), mam tylko cos przeciwko lekkomyślnemu stosowaniu sformułowan typu "prośba Akademii Medycznej". Czyli kogo? Rektora, sprzątaczki, pani sekretaki, czy kogo? Nic nie znacząca fraza mająca w zamyśle uwiarygodnić treść. I jeszcze "prośba".
To ja przedstawię inna treść, tym razem prawdziwą.

"W szpitalach obowiązuje zakaz używania telefonów komórkowych".

gringo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2010, 15:27   

Ale nie w miejscu wypadku - zreszta przez nieuzywanie czesto rozumie sie nie rozmawianie, rzadko ktory lekarz w pracy wylacza swoja komorke, prawda jest taka, ze jak nic o poszkodowanym nie wiadomo to pierwsza, rzecza jak nie ma dokumentow bedzie przejzenie tel komorkowego. Co wydaje mi sie ze po prostu szukasz dziury w calym i chcesz sie czegos czepnac...
Ostatnio zmieniony przez gringo 27-07-2010, 15:28, w całości zmieniany 1 raz  

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2010, 15:31   

gringo napisał/a:
a oni beda mieli mniej roboty

Jasne, będzie "skórka".
Zrozum, że ŻADEN kontakt telefoniczny nie jest i nigdy nie będzie podstawą do niczego w medycynie. Nie ma leczenia przez telefon, wywiadu ani niczego innego. Pytanie o uczulenia zadaje się w oczy - bezpośrednio - i tylko tak.
Przez telefon, to mozna wezwac mamę, żone, kochanke czy brata, żeby udzieliła odpowiedzi osobiście. Przez telefon nawet nie udziela sie informacji, można tylko wezwać wskazaną przez chorego osobę do stawiennictwa osobistego.
Oświadczenie o zgodzie lub braku zgody na przeszczepy, podpisane przez nieprzytomnego chorego ma moc, oświadczenie opiekuna prawnego lub zgoda/brak zgody rodziny wyrażona osobiście ma moc, ale rozmowa telefoniczna nie ma i nigdy nie bedzie miec mocy.

Cytat:
jak nic o poszkodowanym nie wiadomo to pierwsza, rzecza jak nie ma dokumentow bedzie przejzenie tel komorkowego

Tak myślisz? Że lekarz zajmuje sie grzebaniem w cudzym telefonie? Pacjent jest NN, a ustalenie tożsamości należy do uprawnionych organów.

Tak, czepiam sie do "wkręcenia" tekstu "prośba Akademii Medycznej".
Równie dobrze "Prośba Wydziału Teozofii: marszcz Freda co rano" :pa:
Ostatnio zmieniony przez TomM 27-07-2010, 15:47, w całości zmieniany 2 razy  

Korku 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2010, 15:43   

TomM napisał/a:
"W szpitalach obowiązuje zakaz używania telefonów komórkowych".

TomM mimo to, zarówno personel jak i sami pacjenci używają ich w szpitalu bez żadnego problemu, na szafkach pacjentów leżą telefony podłączone pod ładowarki i nawet w czasie obchodu nikt nie zwraca na to uwagi.. Może u Ciebie jest inaczej.. Nie wiem.

Co do samego tematu.. Podobna dyskusja powstała kiedyś przy okazji naszywek z podaną grupą krwi na mundurach żołnierzy. Posypały się pytania na ile taka naszywka jest wiarygodna. Czy personel medyczny na podstawie przyklejonej na rzep naszywki zaryzykuje i poda taką grupę bez wykonania odpowiedniej próby na zgodność? Czy zrobi to na podstawie usłyszanej informacji przez telefon?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu