Wysłany: 03-08-2010, 23:34 spalanie
Witam - mam pytanko. Mam 186 cm i 107 kg. czy moja waga ma wielki wplyw na spalanie powietrza pod woda ? Jezeli rownam moje spalanie z kumplami to spalam jakies 40 bar wiecej na jednym nurku jak oni. Co zrobic by jakos mniej go spalac ???
Ostatnio zmieniony przez dlugi19822 03-08-2010, 23:35, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 04-08-2010, 00:42
dlugi19822 napisał/a:
Witam - mam pytanko. Mam 186 cm i 107 kg. czy moja waga ma wielki wplyw na spalanie powietrza pod woda ? Jezeli rownam moje spalanie z kumplami to spalam jakies 40 bar wiecej na jednym nurku jak oni.
Jest naturalne, że ponad 100 kilogramowy facet zużyje więcej powietrza pod wodą niż 55 kilogramowa kobieta drobnej budowy ciała
Pracujące mięśnie (a nurkowanie uważane jest za średnio-ciężką pracę fizyczną) zużywają tym więcej tlenu im więcej tych mięśni posiadamy...
Istotne jest tu też oczywiście wytrenowanie (wydolność tlenowa).
dlugi19822 napisał/a:
Co zrobić by jakoś mniej go spalac ???
Porównaj częstotliwość i objętość swojego oddechu z partnerami (na podstawie ilości i długości wydechu)... Będziesz mógł zorientować się czy oddychasz dużo szybciej niż oni, czy też robisz pogłębione wdechy.
Jeśli oddychasz szybko, staraj się kontrolować oddech i świadomie go spowalniać.
Takie szybsze oddychanie może być spowodowane też przez stres/zdenerwowanie pod wodą...
Jeśli robisz pogłębione wdechy, staraj się je nieco spłycić, choć niekiedy po prostu potrzebujemy brać takie pogłębione wdechy:)
Pamiętaj jednak, by NIE WSTRZYMYWAĆ oddechu. Płuca powinny cały czas się wentylować. Jeśli zwolnisz oddech za bardzo, twój organizm nie będzie w stanie usunąć CO2 i dodatkowo wstrzymując oddech można nabawić się barotraumy płuc przy wynurzaniu.
Jeśli masz kiepską kondycję fizyczną, to staraj się ją poprawić, to też powinno zmniejszyć twoje zużycie czynnika oddechowego pod wodą...
Również w miarę obnurkowania się zużycie powinno się zmniejszyć:)
LICZENIE ZUŻYCIA CZYNNIKA ODDECHOWEGO:
Takim miarodajnym wyznacznikiem zużycia czynnika oddechowego jest SAC (powierzchniowe zużycie powietrza). Można je dla siebie policzyć na kilka sposobów:
1) Mając komputer/głębokościomierz, który ma możliwość odczytania głębokości średniej, wystarczy, że zapamiętasz ile barów zużyłeś na nurkowaniu (ciśnienie w butli początkowe - końcowe) i mnożysz tę wartość przez pojemność butli = otrzymujemy ilość w [Litrach] zużytego czynnika. Tę wartość dzielisz przez ciśnienie panujące na średniej głębokości i dzielisz też przez czas nurkowania. Otrzymujesz ile zużywasz [L/min] w odniesieniu do warunków powierzchniowych...
albo
2) płyniesz na stałej głębokości (odchyłka max. 0,5m) przez np. 15-20 min. i zapamiętujesz jakie miałeś ciśnienie w butli na początku i na końcu płynięcia i analogicznie do pierwszego sposobu obliczasz swoje zużycie.
Wartość SAC = 20l/min przyjmuje się za średnie zużycie, poniżej i powyżej tej wartości są odpowiednio: niskie i wysokie zużycie
Jakby coś, z tego co napisałem, było niejasne dla Ciebie to pisz śmiało
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 04-08-2010, 01:03
majrobbi napisał/a:
Jest naturalne, że ponad 100 kilogramowy facet zużyje więcej powietrza pod wodą niż 55 kilogramowa kobieta drobnej budowy ciała
Że tak się wtącę - trochę się nie zgodzę... Po zgubieniu większej liczby kilogramów mam teraz 107, wzrost 182-3 cm. SAC poniżej 15, przy spokojnym nurku w granicach 12-13... Nie żebym się chwalił ale
dlugi19822 napisał/a:
Co zrobic by jakos mniej go spalac ???
przede wszystkim ogranicz niepotrzebne ruchy pod wodą. Opanuj perfeksyjnie pływalność, tak, byś nie musiał pomagać sobie płetwami dla utrzymania głębokości, wywal ze sprzętu to, co zaburza opływowość sylwetki, naucz się pełnej kontroli własnego ciała po wodą, w tym kontroli oddechu, wprowadź z partnerem komunikację światłem, co zmniejszy ilość niepotrzebnych, nerwowych ruchów poszukiwania partnera itd, itd...
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 04-08-2010, 07:17
majrobbi napisał/a:
Pracujące mięśnie (a nurkowanie uważane jest za średnio-ciężką pracę fizyczną) zużywają tym więcej tlenu im więcej tych mięśni posiadamy...
Święta prawda. Dlatego warto się zastanowić: PO CO mają pracować te wszystkie mięśnie? Czy na pewno potrzebujemy ich pracy aby się przemieszczać, skręcać, zmieniać głębokość? Otóż nie potrzebujemy...
bylem przekonany ze nalezy robic powolne ale pelne wdechy i wydechy , a nie plytkie bo nie wymieniamy calego powietrza w plucach
dobre przekonanie masz i go nie zmieniaj
przy nurkowaniu nalezy robic glebokie i powolne wdechy i WYDECHY (mozna je porownac do tych, ktore wykonuje spiacy czlowiek) - wydechy sa baaardzo wazne, bo nimi usuwamy produkt wymiany gazowej czyli niebezpieczny dla nas CO2...
a poza tym, z tym mniejszym zuzyciem powietrza - Hubert i Jacekplacek dobrze gadaja...
no i jeszcze jedno - choc najmniej przyjemne - dieta tez ewentualnie pomoze - w sumie na wszystko, a przede wszystkim na dobre samopoczucie - trzymam kciuki
(np. Jacekplcek stosuje diete czekoladowa i jest zawsze usmiechniety i do tego zawsze pelen dowcipu!!!!)
Cała krew z mięśni odpłynie w kierunku "drugiego ja" i trym się może wysypać ze względu na tzw "efekt namiotu"
No chyba że pisząc o Bachledzie-Curuś BitPump miał na myśli jednego z wielu dużych i upasionych góroli w swetrach computer-style (to zdaje sie popularne nazwisko)
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 04-08-2010, 18:49
styx napisał/a:
na zużycie wpływa też termika - warto zadbać o odpowiednią izolację...
Wypraszam sobie - ostatnio sporo zrzuciłem
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 04-08-2010, 19:24
hubert68 napisał/a:
styx napisał/a:
na zużycie wpływa też termika - warto zadbać o odpowiednią izolację...
Wypraszam sobie - ostatnio sporo zrzuciłem
A ja też kiedyś miałem spore spalanie, ale rzuciłem to świństwo. Teraz zamiast 2paczek jest mnie jakieś 20kilo więcej(lepsza termika). Nawet zaczynam mieć jakieś niejasne podejrzenia, że to przez:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko