Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Tomek Radomski
22-01-2008, 12:59
Nurkowanie i cukrzyca ...
Autor Wiadomość
wielki nicpoń 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-08-2010, 20:58   

Nie, zawał jeszcze nie, ale cały szereg przypadłości ujawniających się na zasadzie kostek domina - z dominantą zakrzepową, żeby nie wychodzić z konwencji :)

P.S.
Z całego (powiększonego) serca dziękuję za dobrorzeczenia. W Będzinie spędziłem znaczącą część dzieciństwa :)

Beeker 
Moderator Grupy

Kraj:
Indonesia

Wysłany: 15-08-2010, 22:25   

Heheheee, wielki nicponiu ... Nie wiem czym Ci tam Pan Bucek pogrozil, ale się nie dawaj :)

Witaj w slodkim gronie!
Jak wyrownasz i się nauczysz jak zarcie i wysilek wplywaja na Twoja glikemie to rekreacyjnie daje się spokojnie nurac - waterman i ja przykladem

Techniczne ekstrema co prawda nie dla nas, ale podwoda stoi otworem - tylko dobrze się prowadz :P

Pytania glikemiczno-nurkowe? Pisz na PW lub braune.piotr@gmail.com

waterman 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-08-2010, 09:50   

he he kol Beeker się znalazł. Gdzie się to bywało?
Wielki Nicponiu dasz radę. Dobry lekarz, stała kontrola posiłków, glikemii i za roczek, a może wcześniej do wody.
Jeśli chodzi o glukometry to posiadam dwa
taki
http://www.med-dom.pl/pro...IVE-zestaw.html
drugi t glukometr Bayera, ale nie jest już produkowany.
jeśli potrzebujesz innych informacji to pytaj

wielki nicpoń 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-08-2010, 23:14   

Dziękuję za miłe przywitanie - widzę, że we wcale niepodłą parantelę popadłem :)
Beeker napisał/a:
ale się nie dawaj

- pewnie! Ani ja z tych bojących, ani dających się byle choróbsku!
Beeker napisał/a:
Jak wyrownasz i się nauczysz jak zarcie i wysilek wplywaja na Twoja glikemie

- własnie pilnie dziurkuję palce, notuję wyniki, ważę się, mierzę ciśnienie i staram się ogarnąć tę piaskownicę :)
Beeker napisał/a:
Techniczne ekstrema co prawda nie dla nas

- w sumie to ja naprawdę lubię te pedalskie, kolorowe rybki...
waterman napisał/a:
i za roczek, a może wcześniej do wody.

- ooooo nie, żaden roczek. Roczek (ten) zamierzam zakończyć w Egiptowie na dużej porcji ośmiorniczek w głęgokim tłuszczu w Buddzie w Dahabie... Co?... Naprawe nie można?...
waterman napisał/a:
Jeśli chodzi o glukometry to posiadam dwa
taki http://www.med-dom.pl/pro...IVE-zestaw.html

- czarny i na "A". Znaczy - koszerny.

A bardziej serio, to pilnie uczę się i staram się podejść do tematu racjonalnie. Priorytetem dla mnie jest być tatusiem dla moich synów (6 i 8 lat) - jak najdłużej au naturelle, a nie pod postacią renty rodzinnej, choćby za cenę nurkowania. Jestem jednak dobrej myśli, przynajmniej jeśli chodzi o nurkowanie - i mój lekarz prowadzący też! Muszę tylko ustabilizować kilka parametrów i dorobić się w miarę normalnej powłoki skórnej na podudziach. Kurrrczę, jak mi brak tego syku gazu...

Beeker 
Moderator Grupy

Kraj:
Indonesia

Wysłany: 17-08-2010, 23:05   

Aha ... I zwroc uwage na nasze stopnie nurkowe ... D-Diver ...
D nie od Deep tylko od Diabetes :)
Jestes wsrod swoich ;)

wielki nicpoń 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-08-2010, 10:54   

Profil zaktualizowałem, obiecuję nie dać :dupa:

Dopiero teraz zacząłem dostrzegać diabetyków w moim otoczeniu i zauważać, że cukrzyca to jeszcze nie koniec Świata.

I... dobrze jest być wśród swoich. Dziękuję.

waterman 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-08-2010, 13:06   

wielki nicpoń napisał/a:
że cukrzyca to jeszcze nie koniec Świata.
pewno, że tak. Mój tato właśnie obchodzi 40 rocznicę życia z cukrzycą, a dopiero od kilku lat nie nurkuje.
Ja na początku, jak już wszystko zostało ułożone to dostałem takiego powera że hey

Chirurg 

Stopień: D-Diver MCCR -> E
Kraj:
Austria

Wysłany: 19-08-2010, 19:46   

Dokladnie cukrzyca to nie koniec swiata i powod do ciecia zyl , a jeszcze tymbardziej do rezygnacji z nurkowania. Ja dokladnie w czerwcu zaczolem ponownie nurkowac , Odpoczelem od nurczenia 11 miesiacy ;) ,ale dluzej sie juz nie dalo . Do tego zmienilem prace z siedzacej na prace pod golym niebem i odrazu zauwazylem poprawe . Obecnie biore 10 rapida i 10 lantusa rano ,w pludnie wogole nic niebiore , jedynie na noc 10 rapida i 10 lantusa przed snem.Lekaz krecil glowa ale po 2 miesiacach wreszcie przytaknol i jest git.Ostanio cukie tak mi sie plasuje 94 - 140 - 160 - 120.

Pozdrawiam :beee:

waterman 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2010, 11:20   

I tak trzymać chłopaku

wielki nicpoń 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2010, 13:17   

Jeszcze nie wiem, czy można, ale jeśli można - stawiam :beer3: wszystkim (jak nie można, to napiszcie, co można :pigs: ).
Szczególne pozdrowienia dla Chirurga - kto wie, może nawet się znamy...

[ Dodano: 20-08-2010, 20:55 ]
Minęło ponad 240 minut - nie mogę edytować.

Waterman, czy udało Ci się namówić ACh Active do "gadania" z IRDA w laptopie? A jeśli nie, to czy jest możliwość zastąpienia IRDA - firmowego klamota za 150 zł - niefirmowym klamotem za kilkanaście czy kilkadziesiąt złotych?

Chirurg 

Kraj:
Austria

Wysłany: 21-08-2010, 17:16   

wielki nicpoń napisał/a:

Szczególne pozdrowienia dla Chirurga - kto wie, może nawet się znamy...

Jak to mowia niektorzy "Swiat jest duzy ;D , ale i tak sie wszysc spotykaja w Wiedniu".
Co do znajomosci to moze :) , niewiem czy Pan kojazy baze ratownicza na Kunicach , kiedys tam katowalem kurs MR , WR i butle do nurkowania tez tam znalazlem :E .

Pozdrawiam :beee:
Ostatnio zmieniony przez Chirurg 21-08-2010, 17:18, w całości zmieniany 2 razy  

wielki nicpoń 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-08-2010, 20:09   

Chirurg napisał/a:
Pan

- za "Pan" łamię wszystkie kości długie. Powoli i napawając się cierpieniem łamanego.

Bazę WOPR w Kunicach szczególnie z czasów około niesławnej pamięci Pawła F. pamiętam doskonale, bo się kręciłem zwłaszcza tam i na "harcerskiej". Z ciekawszych występów pamiętam, jakeśmy zatopili "Szpaka"...

Jeśli pamiętasz grubego faceta pływającego na żółtym Bezie 4 - to ja :)

Chirurg 

Kraj:
Austria

Wysłany: 21-08-2010, 21:16   

OJ to byly dobre czasy :D za Marka .K sie dzialo na WOPR sporo :D dobrego.
Pamietam wmiare dobrze ;D jak niemcy i niemki przjechali do Kunic ojjj dzialo sie dzialo :DDDD .

A Pawla F. pamietam to byl szczegolny oslizly typ Grrr. Z tego co sie orjetuje dostal ostro z wyskoku na klate ;) , nalezalo mi sie.

Co do Beza 4 :D to niekojaze ciebie ale pamietam ze twoja lajba byla cumowana bardziej od plazy :D .Ja sie roznie przewijalem raz spalona wopr kuniec i lok to byly szalone mlodziencze lata :D .

PS. Nurkujesz z ludzmi z Pinotera ?

wielki nicpoń 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-08-2010, 12:10   

:) Przenoszę dyskusję na :priv: - bo za nadmiar OT zaraz któryś z modów odetnie nam powietrze. Albo jakąś część ciała. I to bynajmniej nie migdałki.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 24-08-2010, 12:14   

wielki nicpoń napisał/a:
bo za nadmiar OT zaraz któryś z modów odetnie nam powietrze. Albo jakąś część ciała. I to bynajmniej nie migdałki.

A niby dlaczego? Watek rozwija sie w naturalny sposob, nie ma spamu, nerwicy, trolowania....

wielki nicpoń 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-08-2010, 12:18   

martin napisał/a:
nie ma spamu, nerwicy, trolowania....

- no bo czynniki, które wymieniłeś powyżej, powodują wzrost stężenia glukozy we krwi :bee;

Martin, :beer3:

waterman 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-08-2010, 17:57   

wielki nicpoń napisał/a:
no bo czynniki, które wymieniłeś powyżej, powodują wzrost stężenia glukozy we krwi :bee;
prawde gada

wielki nicpoń 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2010, 11:43   

A ja ponawiam pytanie - czy da się przymusić Accu-Cheka do współpracy ze "zwykłą" IRDĄ?
Ewentualnie jaka IRDA w cenie zgodnej z elementarnymi zasadami zdrowego rozsądku może współpracować z AC Active?

waterman 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2010, 17:02   

wielki nicpoń napisał/a:
A ja ponawiam pytanie - czy da się przymusić Accu-Cheka do współpracy ze "zwykłą" IRDĄ?
Ewentualnie jaka IRDA w cenie zgodnej z elementarnymi zasadami zdrowego rozsądku może współpracować z AC Active?
nie nie bedzie współpracować. potrzebyn jest specjalny panel, dostępny u producenta

wielki nicpoń 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2010, 22:43   

Eppur si muove!
Znalazłem ciekawą stronę z ciekawymi linkami - szkoda tylko, że mój lengłydż jest taki słaby. Nie mówiąc o znajomości peryferiów komputerowych, ale na smętne, jesienne wieczory będzie w sam raz!

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu