Wiek: 46 Dołączył: 13 Mar 2002 Posty: 373 Skąd: Zabrze/Warszawa
Wysłany: 08-04-2004, 13:03
Bardzo ciekawy artykuł!
Mam pytanie Jacku dotyczące Twojego zdarzenia z powietrzem w nogawce skafandra.
Jak DIR podchodzi do oferowanych "ściągaczy" na piszczele zapobiegających gromadzeniu się powietrza w nogach? Czy taki ściągacz jest DIR czy powinno się tak operować skafandrem żeby powietrze się tam nie gromadziło w nadmiernej ilości?
Wysłany: 08-04-2004, 13:41
Art napisał/a:
Jak DIR podchodzi do oferowanych "ściągaczy" na piszczele zapobiegających gromadzeniu się powietrza w nogach? Czy taki ściągacz jest DIR czy powinno się tak operować skafandrem żeby powietrze się tam nie gromadziło w nadmiernej ilości?
Wysłany: 08-04-2004, 13:52 hmmm
nie pływaj całkiem w poziomie tylko pod kontem i nie będziesz miał kłopotów ani problemów (chyba że nurkujesz na wrakach czy jaskiniach tam czsem trza robić wigibasy) pozdrawiam
Wysłany: 08-04-2004, 14:04 Re: hmmm
gogolek napisał/a:
nie pływaj całkiem w poziomie tylko pod kontem i nie będziesz miał kłopotów ani problemów
Dzięki za radę, pozostanę jednak przy DIRowskiej pozycji. Chociazby dlatego, że nurek stawia dużo mniejsze opory pod wodą oraz, że jest mniejsza szansa na podniesienie mułu z dna. A powietrze w nogach...cóż mój błąd zdarza się:)
Jacek
Tekscik rewelka, czekam na obiecane wiecej szczegolow i troche mnie zazdrosc zzera.... No i te zdjecia i filmy....
Szykuje sie chyba niezly pokaz - Sandii w koncu obiecal projektor
Mania
Wysłany: 08-04-2004, 15:16
Mania napisał/a:
Szykuje sie chyba niezly pokaz - Sandii w koncu obiecal projektor
Jakoś zaraz po świętach coś może zmontujemy?
Piątek?? 16.04.2004?? koło 18.00??
Uprzedzam, że filmy są po prostu nudne - te od Lobstera - siedzą faceci i gadają, zero akcji. To znaczy trzeba sie naprawdę tym interesować, zeby być tym zainteresowanym...
Wysłany: 08-04-2004, 15:21
hehe Jacku, nie ma jak reklama
mam taka propozycje, by moze niekoniecznie spotykac sie w piatek....o tej porze to porzadni nurkowie sa juz wlsnie w drodze nad piekne jeziorka....jak np nad hancze...
moze by tk, zgodnie ze stara i prawie ze zapomniana tradycja spotkac sie w jakis wtorek?
co Wy na to????
Kuba
No Jacku gratuluje kursu. Strasznie ci zazdroszcze tych przeżyć. Jeśli dysponujesz jakimiś filmami instuktarzowymi, lub po prostu filmami z nurkowań Dir i miał ochote się nimi podzielić, byłbym bardzo wdzięczny. W razie czego łap mnie na priv lub na GG. Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje: szkol sie szkol a może niedługo sprzedasz i nam troszke z tej wiedzy <peace>
Dzieki za swietna relacje. Twoje doznania sa bardzo podobne do doznan 99% osob bioracych udzial w tym kursie. Po prostu trzeba zobaczyc jak wysoko jest podniesiona poprzeczka. Gratuluje.
Jedno stwierdzenie w twojej relacji wydalo mi sie niejasne i moze byc powodem nieporozumien:
Cytat:
"Według standardów GUE, które Achim nam przedstawił twinset 2x12 wystarcza zaledwie jako gaz pozwalający na wynurzenie się bezpiecznie z partnerem z 40 metrów! "
Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 08-04-2004, 17:37
MRP napisał/a:
Jedno stwierdzenie w twojej relacji wydalo mi sie niejasne i moze byc powodem nieporozumien:
Cytat:
"Według standardów GUE, które Achim nam przedstawił twinset 2x12 wystarcza zaledwie jako gaz pozwalający na wynurzenie się bezpiecznie z partnerem z 40 metrów! "
Wlasnie z tym samym mam problem. Nie chodzilo przypadkiem o 1x12?
Stopień: Aowd + deep i suchi
Wiek: 48 Dołączył: 31 Mar 2003 Posty: 356 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 08-04-2004, 19:31
Super opis tylko pogratulować takiego kursu. Ja tydzień temu zrobiłem kurs pływania w suchym skafandrze i wcale nie było mi tak łatwo jak bym chciał. Chwila "piankowego" zgięcia w pasie aby się szybciej zanurzyć i strzał powietrza w nogi no i w górę. Powietrze się rozpręża coraz większe balony z butów, komputer piszczy że za szybko i... witamy na powierzchni. Podobno trzeba pływać w pozycji atakującej "kobry" a unikać horyzontalnej .
P.S. w jakim języku prowadzony był kurs??
P.S.2 czy w konfiguracji DIR używacie praktycznie wyłącznie Halcyon'a??
Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 08-04-2004, 19:48
Art napisał/a:
Sciagacze maja to do siebie ze powietrze trudno do butow migruje ale tez trudno z tych butow odlatuje . Z tego co obserwuje to znajomi sciagacze kupuja, uzywaja przez miesiac, dwa, klnac ile wlezie, a nastepnie sprzedaja je na ebayu.
Zadziwiajaco duza roznice robia odpowiednio grube skarpety.
gogolek napisał/a:
nie pływaj całkiem w poziomie tylko pod katem i nie będziesz miał kłopotów ani problemów
Tak sobie mysle, ze jakos 80% nurka poswiecam na plywanie w poziomie - czemu mialbym optymalizowac pozycje na plywanie w pionie?
Wysłany: 08-04-2004, 20:16 ŹLE ZROZUMIAŁEŚ
jak jesteś w poziomie podnieś głowe o jakieś 10 stopni do góry i już nie masz tego problemu. Przecież ja nie powiedziałem że pływam w pionie. takie pytanko widziałeś nurka co pływał w suchaże pionowo do przodu podczas całego nurkowania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko