Stopień: DM pedi/ AN Iantd
Wysłany: 30-03-2004, 17:19 Szkolenie techniczne w polskich wodach
Witam Tak w zasadzie to mój pierwszy temat na Forum zatem pozwole sie przywitać . Cześć wszystkim . Przy okazji zapytam o następującą sprawę . Chciałbym zrobic sobie zaawansowany nitrox (najchetniej w iantdi) . Niestety slyszę jedynie o ofertach wyjazdowych typu egipt lub chorwacja . Czy jest ktoś kto prowadzi takie kursy w naszych wodach ? I oczywiście jak to wygląda ? Chciałbym w jakimś niedługim czasie a jak to sie mówi na wyjazd nie ma czasu .
Już ktoś pytał o instruktorów IANTD z Krakowa, zobacz na stronie
www.iantd.pl tam sa wszyscy wypisani.
Ja robie teraz kurs ntx u Zbyszka Stychno z Knurowa (śląsk)
Pozdrawiam i świetnej zabawy na kursie
Jacek "Fother" Klajn
Ostatnio zmieniony przez Fother 30-03-2004, 20:33, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 31-03-2004, 11:12 Re: Szkolenie techniczne w polskich wodach
Mrówa napisał/a:
Chciałbym zrobic sobie zaawansowany nitrox (najchetniej w iantdi)
Heja
Na stronie www.stajniakleina.prv.pl znajdziesz opis takiego kursu napisany przez Radka (ten akurat był w Chorwacji) ale Robert Klein (tel. 0 602 626 767) prowadzi takie kursy bardzo często w Polsce. Na stronie znajdziesz tez standardy IANTD w zakresie tego kursu.
Stopień: DM pedi/ AN Iantd
Wysłany: 01-04-2004, 23:11
Dziekuje wszystkim za podpowiedzi byłem juz na tych stronkach wcześniej . Niemniej dzieki za link do stronki stajnia Klaina bo niestety miałem awarie i straciłem wszystkie linki a odnalezienie tej strony jest bardzo ciężkie . Korzystając z tematu chciałbym poznac opinie bardziej doświadczonych kolegów odnosnie tego w jakiej organizacji technicznej najlepiej było by zacząć szkolenie . moze jakieś sugestje odnoiśnie zakresów (programów) kursów , jakie uprawnienia (naturalnie umowne ) dają , moze cos o kosztach . Jednym słowem jaka organizacje byście wybrali na moim miejscu . Jestem bardzo ciekaw waszych opini w których bardzo prosze o pominięcie wymagań wstępnych bo te raczej spełniam .
Tak Lobsterku, ale GUE w Bolandii to raczaj niezbyt często a szkoda,
zdecydowanie polecam Ci IANTD, jeśli chodzi o zakres uprawnień i wymagań to Jacek podał Ci stronkę Stajni, w sekcji "Wiedza - kursy" masz tam opisy wymagań i uprawnień poszczególnych kursów.
Są to uprawnienia zbliżone do TDI, ale po tym jak widziałem w wodzie ludzi szkolonych przez instruktorów TDI to przeszła mi ochota na szkolenia w tym systemi.
Wiem, wszystko zależy od instruktora, ale o ile o szkoleniach u Roberta Kleina mogę powiedzieć, że są rewelacyne i znacznie przekraczają zakres samego kursu (dużo dodatkowych ćwiczeń, dużo wymyślania trudnych sytuacji a do tego olbrzymia porcja wiedzy) o tyle o szkoleniach u Tomka Żabierka, mogę tylko powiedzieć że przyglądałem im się z boku i widziałem później ludzi przez niego szkolonych ale też śmiało mogę polecić.
Jeśli chodzi o koszty, to tu proponuję już bezpośreni kontakt z instruktorami. Wiele zależy od tego ile osób będzie na kursie oraz od tego gdzie będzie robiony taki kurs. Inaczej kształtują się ceny gazów w różnych miejscach (chodzi mi o wyjazdy zagraniczne np Austria, czy Chorwacja).
Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 02-04-2004, 17:40
W niedalekiej germanii Aachim Schloeffel rowniez prowadzi fundamentals/tech1/2 , w rownie nieodleglej skandynawii Richard Johansson fundies, u poludniowych sasiadow odbywaja sie okazjonalnie fundies/tech1, w chorwacji rowniez.
Mam nadzieję, ale jak na razie jest to tylko jedna jaskółka, która wiosny niestety jeszcze nie czyni.
Ale mam nadziję że to się zmieni
Pozdrawiam
Od czegos trzeba zaczac. W przyszlosci wszystko bedzie zalezec od zainteresowania i zaangazowania osob w Polsce. Ktos musi zorganiozowac przyjazd instruktora, zadbac o logistyke itp., przynajmniej do czasu wyszkolenia polskich instruktorow GUE. Widzac zapal osob organizujacych tegoroczne kursy jestem dobrej mysli )
W niedalekiej germanii Aachim Schloeffel rowniez prowadzi fundamentals/tech1/2 , w rownie nieodleglej skandynawii Richard Johansson fundies, u poludniowych sasiadow odbywaja sie okazjonalnie fundies/tech1, w chorwacji rowniez.
Jasne. Jak sie chce to opcji jest wiele. Ale trzeba chciec..
Zapraszam na kurs nurkowania technicznego DSAT Tec Deep Diver:
- uprawnienia dekompresyjne do 50 m - gaz denny powietrze lub nitrox,
- gazy deco - nitrox do czystego tlenu
Termin: maj lub czerwiec - w zależności od chętnych.
(UWAGA - najbliższy termin od 13 kwietnia (wtorek) - Chorwacja, Sv. Marina na Istrii - wyjazd z Bielska-Białej ok 15.00 - są jeszcze 2 miejsca w samochodzie - powrót 20 kwietnia - zajęcia prowadzić będą: Witek Śmiłowski i Marek Macner. W programie Tec Deep Diver oraz Gas Blender na poziomie podstawowym i instruktorskim)
Miejsce: Bielsko-Biała/Jaworzno/Zakrzówek/Łagów lub Hańcza lub Chorwacja.
Czas trwania: 7-8 dni lub metoda weekendowa.
Wysłany: 28-04-2004, 21:04 PN2
Czolem,
Ja rowniez interesuje sie tym tematem, jak sie uda, to w tym roku chcialbym zrobic Adv. Nitrox... Jest tego troche na rynku i zastanawiam sie co wybrac
Czy ktos z kolegow z "Forum" mial okazje szkolic sie w CMAS-sie na PN2...? Nie mam pojecia jak wyglada szkolenie CMAS-su, w poruwnaniu do innych organizacji. (Chodzi o nurkowania bardziej techniczne)
Są to uprawnienia zbliżone do TDI, ale po tym jak widziałem w wodzie ludzi szkolonych przez instruktorów TDI to przeszła mi ochota na szkolenia w tym systemi.
Pozdrawiam
Zarzuty do TDI ?? Poproszę o szczegóły. Do kogo konkretnie i jakie masz uwagi odnośnie szkolenia. Kiedy i gdzie było prowadzone. itp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko