Wysłany: 10-04-2004, 09:04 Wyrównywanie ciśnienia w uszach!!!
Witam wszytkich
w nurkowaniu mam stosunkowo niewielkie doświadczenie i w związku z tym chciałbym zapytać o wyrównywanie ciśnienia w uszach
ja wyrównuję ciśnienie poprzez zatkanie nosa i dmuchanie (wiem ze jest to najpopularniejsza metoda) jednak czasami zdarza sie ze mam z tym problem tzn robie to w sposob "bardzo silowy" (musze mocno dmuchnac)
oczywiscie nie zawsze tak to wyglada czasami przychodzi mi to bezproblemowo
w zwiazku z tym chcialbym wiedziec czy przyczyna moze tkwic w malym doswiadczniu (cos zle robie) ewentualnie w malej liczbie nurkowan na koncie (wczoraj zrobilem pierwsze nurkowanie bodajze od pol roku)
czy jest cos takiego ze im wiecej sie nurkuje tym latwiej sie przedmuchac
i jeszcze jedno pytanko
czasami nurkuje na bezdechu i tu mam problem aby przedmuchac sie w pozycji glowa w dol, musze najpierw obrac pozycje pozioma i dopiero sie przedmuchac
czy przyczyna lezy po stronie medycznej czy moze jest to zwiazane rowniez z moim malym doswiadczeniem
dzieki za odpowiedz
Wiek: 50 Dołączył: 23 Mar 2004 Posty: 327 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 10-04-2004, 15:22 Dmuchanie
Mnie uczono na kursie, żeby przedmuchiwać uszy zaciskając nos jeszcze zanim poczujesz ból w uszach. Bo gdy już go poczujesz to wyrównanie ciśnienia w uszach może być równie bolesne. Ja nabrałem takie odruchu, że regularnie sobie dmucham w zaciśnięty nos nawet gdy nie zanurzam się bardziej. Dzieki temu nabytemu odruchowi nie muszę o tym pamiętać i już nie pamiętam co to ból w uszach.
Ja zrobiłem dopiero ok 20 zejść ale ta ilość okazała się wystarczająca, żebym nabył doświadczenie pozwalające się pozbyć w/w problemu. Natomiast po doświadczeniach moich kolegów widzę, że bardzo różnie się to przechodzi....
Sam chętnie poczytam jak wygląda, bądź wyglądało to u naszych bardziej doświadczonych kolegów z FN.
Wysłany: 10-04-2004, 15:48 ciśnienie
jak się zanurzasz to odchyl głowe do tyłu (podnieś wzrok w strone powieszchnii).Wtedy możesz się przedmuchać jak to nie pomaga,wypuści pierw troche powietrza nosem do maski (nie żałuj sporo dwa wydechy zrób w maske) i potem się przedmuchaj. Jeśli to nie działa to możesz jeszcze próbować przełknąć śline to już w ostateczności ale czasem działa, ruch żuchwą w lewo i w prawo też jest wskazany. Ale powinieneś największą uwage poświęcić odchylaniu głowy do tyłu,i wdmuchiwaniu powietrza do maski .pozdrawiam miłych nurów
Wysłany: 10-04-2004, 16:58
no a jesli chodzi o druga czesc mojego pytania w zwiazku z nurkowaniem na bezdechu
przy zanurzaniu na bezdechu oczywiscie schodze glowa w dol i wtedy mam duzy problem z przedmuchaniem jednak wystarczy ze przybiore pozycje pozioma lub glowa do gory i sie moge przedmuchac
Wysłany: 10-04-2004, 17:37 ciśnienie
popieram pomysł z lekarzem ja w styczniu miałem operacje na przegrody, bolesne ale opłaca się to zrobić teraz spokojnie nurkuje i bez żadnego strachu że się nie przedmucham.
PO pierwsze pod zadnym pozorem nie a fee sie "na sile" - mozesz w ten sposob uszkodzic sobie blone benbenkowa. Po drugie - przy normalnym nurkowaniu zanurzaj sie bardzo powoli i zaczynaj przedmuchiwac uszy od samego poczatku - jak tylko wsadzisz glowe pod wode.
I przejdz sie do lekarza.
Mania
Wysłany: 10-04-2004, 23:37
Czesc,
Na poczatku wiekszosc z nas miala podobne problemy... Z czasem bedzie lepiej, wizyta u laryngologa, na pewno nie zaszkodzi. Sam mialem podobna wizyte, bo mnie kiedys ponioslo i z lekkim kartarem nurkowalem w jeden piekny weekend (mialem ucho przytkane przez okolo poltora tygodnia).
Co mi pomaga, to jedno krotkie przedmuchanie jeszcze na powierzchni (tuz przed zanurzeniem, zanim jeszcze cos sie zacznie) DELIKATNIE
Wysłany: 11-04-2004, 13:41
musze to sprawdzic
dziekuje za wszystkie odpowiedzi
mysle sobie ze moj problem moze byc tez spowodowany slaba technika i sporadycznymi jak do tej pory nurkami gdyz lezac na lozku czasami z ciekawosci probuje sie przedmuchac i zawsze mi sie to udaje
wiec pewnie cos zle robie
jednak wizyta u lekarza nie zaszkodzi
no ale wciaz sie nie dowiedzialem niczego na druga czesc mojego pytania o przedmuchiwaniu podczas nurkowania na bezdechu
moze ktos cos wie na ten temat lub mial podobny problem
Wysłany: 11-04-2004, 13:50 ciśnienie
nie wyrównój ciśnienia na "sucho" możesz sobie nadwyrężyć cuś w środku i nići z nura ja tak kiedyś miałem> a poza tym to nic nie znaczy że na powieszchni możesz się przedmuchać . Pod wodą możesz mieć problem, przynajmniej ja tak miałem czasem. nie powiem ci dla czego ,bo niewiem tu przydała by się opinnia lekarza nurkowego pozdrawiam
Z laryngologiem jest tak, ze wiekszosc lekarzy niestety sie nie ma zielonego pojecia o nurkowaniu, wiec gdy ja tlumacze co sie dzieje, a kobieta mi odpowiada abym nie nurkowal tak gleboko (a wiadomo, ze przy pierwszych 10m jest najwiecej problemow) to idzie sie tylko zalamac
Co do dmuchania to odruch valsalwy jest lekko niebezpieczny bo sobie mozna uszkodzic okienko owalne czy blone.
Sa przeciez bezpieczniejsze metody: metoda Toynbee oraz metoda Frenzela.
BTW Apropo problemow jeszcze to szczegolnie upierdliwa jest alergia (wiem po sobie) i wtedy niestety bez chemii sie nie obejdzie... co najgorsze najskuteczniejsze sa leki z pseudofedryna, ktora jak wiadomo nie jest przyjnazna dla glebokich nurkowan czy o zwiekszonym pp02 ale cos za cos ;/
Wysłany: 20-04-2004, 16:38
"Co do dmuchania to odruch valsalwy jest lekko niebezpieczny bo sobie mozna uszkodzic okienko owalne czy blone.
Sa przeciez bezpieczniejsze metody: metoda Toynbee oraz metoda Frenzela."
a czy moglbys napisac na czym te metody polegaja bo nazwy nic mi nie mowia
od tego nurkowania i problemem z przedmuchaniem odbylem juz 3 inne nurki i bylo ok
jednak faktem jest do lekarza musze sie wybrac jak znajde chwile
a z ta alergia to faktycznie moze i prawda zawsze na wiosne mi sie kicha czesciej niz w innych porach roku
oczywiscie nie mam czerwonego nosa i nie lzawia mi oczy jednak moze faktycznie jestem na cos uczulony i nawet o tym nie wiem
pozdrowionka
Wysłany: 20-04-2004, 16:40
CZACHO napisał/a:
Co do dmuchania to odruch valsalwy jest lekko niebezpieczny bo sobie mozna uszkodzic okienko owalne czy blone.
;/
od tego nurkowania i problemem z przedmuchaniem odbylem juz 3 inne nurki i bylo ok
a z ta alergia to faktycznie moze i prawda zawsze na wiosne mi sie kicha czesciej niz w innych porach roku
oczywiscie nie mam czerwonego nosa i nie lzawia mi oczy jednak moze faktycznie jestem na cos uczulony i nawet o tym nie wiem
pozdrowionka
Wysłany: 20-04-2004, 16:41
CZACHO napisał/a:
;/
pozdrowionka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko