Ale - to są wartości podawane 'na minutę' . A cykl wygląda wdech-przerwa-wydech-przerwa
Założyłem sobie tak :
Dla maksymalnego wysiłki 65 lpm - 26 wdechów po 2,5 litra. Przy tej prędkosci
przerwy bym już pominął. Wiec minutowo . Połowę czasu na wdech , połowę na wydech.
Z tego mi wychodzi że chwilowo sięga to 130 lpm.
Jest jednak następne ale - w trakcie wdechu też jest faza szybsza i wolniejsza.
Przyjąłem że przebieg jest mniej więcej sinusoidalny - wiec jeżeli wartość średnia
to 130 to wartość szczytowa będzie 130*1,42 czyli 184 lpm.
Tyle dałem sobię rade wyliczyć - ale szukam jednak rzeczywistych wyników z pomiarów.
Lub choćby informacji pod jakimi słowami kluczowymi najlepiej szukać takiego tematu.
Krajowy internet pod hasłem spirometria niewiele mi pomógł.
zalozenia bledne, objetosc oddechowa to ok 10-15 ml/ kg masy ciala, stosunek wdechu do wydechu srednio 1:2, im szybciej oddychasz tym mniejsze objetosci na jeden oddech, zwieksza sie procentowo wentylacja tej czesci drog oddechowych gdzie nie ma wymiany gazowej i oddech jest coraz mniej efektywny; ogolnie to strszny b... w tym rozumowaniu i wyliczeniach- powiedz po co ci to wszystko.
doklatnie tak, zreszta moze i 1:1 jak sie oddycha 30x/min
Po przeczytaniu twojego posta zadam pytanie: przez chwilowa predkosc odddechu miales na mysli szybkosc przeplywu powietrza w drogach oddechowych? jesli tak to szukaj pod spirometria dynamiczna wartosci PEF i MEF , Ciezko jest znalezc liczby bezwzgledne bo w medycynie istotne sa glownie procenty normy ale moze znajdziesz. Tylko to jest szybkosc dla pojedynczego, nasilonego wydechu ( wdechu odp PIF MIF ) i nie da sie ich chyba utrzymac przez dluzszy czas przy mniejszych objetosciach... (O znalazlam PEF 5.5l/s ,duza populacja wiec i staruszkowie)
Stad drugie pytanie: skad wziales te wartosci 26x2.5l. Mnie sie to wydaje niemozliwe, podaj zrodlo.
I czemu to ma sluzyc? jak chcesz znac swoje zuzycie to tak jak pisal Andrzej Minorczyk.
Wartości 26x2,5 wziąłem z normy EN250-konkretnie to nie z samej normy tylko
z podręcznika 'Nurkowanie'. Jest kilka różnych bardzo zbliżonych testów,
niektóre zakładają 25x2,5=62,5dm3/min , a niektóre 26x2,5. Skoro test/norma
ma zabezpieczać przed każdą możliwą okolicznością to pewnie wzięte jest
z naddatkiem.
Po co mi chwilowa prędkość oddechu? Ano przez tą ciekawość co do piekła
prowadzi. A konkretnie to przez katalog Scubapro. Są tam opisane wydatki
różnych automatów. Maksymalnie - do 2400 litrów na minutę. I bardzo
nurtujące pytanie - jak oni to liczą i na co komu takie wydajności.
Tyle to zaciąga silnik w moim aucie;-)
Może to tak jak z wieżą Panascanix kupioną na targu - moc 2x150W
na dziesięciocentymetrowych głośnikach.
Kombinowałem w dwie strony.
Albo podają wydatek w litrach normalnych przy 1Ata, ale dla automatu
zanurzonego na 50m . Czyli maksymalnie 6atax65lpm =390 lpm.
Wiec do tych 2400 sporo brakuje.
Albo podają jakieś ekstremalnie chwilowe przepływy. Ma to o tyle sensu
że nawet przy przepływie chwilowym, takim piku opory automatu nie
powinny przekraczać 15-25mbar (zależy od producenta).
Ale w takim przypadku, nawet 5 litrów na sekundę to mało. Bo to daje
też koło 300lpm.
Teraz mi przyszło do głowy - może to połączyli. Czyli maksymalny pik
i maks głębokość - 65m (limitowana ciśnieniem międzystopniowym)
i dopiero wtedy wychodzi te 2400
Swoje RMV to znam dość dokładnie - typowo 15-16 przy turystycznym
pływaniu, a najwięcej co utrzymałem na dystansie 400 m to było 30lpm.
Ja widzę w tym próbę zrozumienia marketingu. Nie przeczę, że dane techniczne mają znaczenie ale czasem celowo są koloryzowane co zachęca do kupna jako produktu najbardziej zaawansowanego technologicznie. Mamuut jeśli chcesz być bardziej dociekliwy to we Wrocławiu w OceanPro mają takie ustrojstwo "sztuczne płuco". Możesz popytać pewnie mogą wyjaśnić pare ciekawych kwestii technicznych.
Wysłany: 28-12-2010, 13:32
mamuut napisał/a:
Teraz mi przyszło do głowy - może to połączyli. Czyli maksymalny pik
i maks głębokość - 65m (limitowana ciśnieniem międzystopniowym)
i dopiero wtedy wychodzi te 2400
Ale jaki to jest ten maksymalny pik. Przyjmując nawet zużycie SAC 60l/min na 100m potrzebujemy zaledwie 660 l/min z tych 2400. Dla zwyklego nurkacza oznacza to tylko tyle, ze bez wzgledu na to co lub kogo bedziesz chcial dmuchac to AO poda wystarczajaca ilosc gazu.
Pewnie dla rekordzistow ma to wieksze znaczenie, bo jak na >200m musisz oddychac i do tego dmuchnac w worek/worki to te 2400 l/min moze się przydać, ale oni zdaje się mają oddzielne AO do oddychania i inflacji więc ...
zbych_c napisał/a:
Ja widzę w tym próbę zrozumienia marketingu. Nie przeczę, że dane techniczne mają znaczenie ale czasem celowo są koloryzowane co zachęca do kupna jako produktu najbardziej zaawansowanego technologicznie.
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 29-12-2010, 02:07
mamuut napisał/a:
Są tam opisane wydatki
różnych automatów. Maksymalnie - do 2400 litrów na minutę. I bardzo
nurtujące pytanie - jak oni to liczą i na co komu takie wydajności.
A nie podają przypadkiem wydajności zaworów? Bo ta wynosi ok. 800 l/min.
Dane producenta są czysto teoretyczne, a przy okazji ich podawanie jest przydatne marketingowo. Ale rzeczywista wydajnośc mierzalna to zupełnie inna sprawa. Wąskim gardłem są tu kanały w zaworach...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko