Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaka bojka deco ?
Autor Wiadomość
Bartek Ł 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-04-2004, 21:25   Jaka bojka deco ?

Poradźcie kochani jaką bojkę kupić.
Oczywiście najlepszą i oczywiście najtańszą.
A tak na poważnie. Czym się powinna charakteryzować, ile kosztuje i gdzie można kupić takie cudeńko.
Pozdrawiam
Bartosz

Mrówa 

Stopień: DM pedi/ AN Iantd
Wysłany: 13-04-2004, 21:29   

:mrgreen:

Kuba 

Stopień: Wodnik Szuwarek
Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 14-04-2004, 08:02   

z tymi najtanszymi to bywa roznie.
ja sobie kiedys taka kupilem i naprawde dlugo trwalo az sie nauczylem nia poslugiwac. i nie zawsze nadaje sie do wszystkiego co chce akurat robic (bojki uzywa sie 1.do deco 2.do sygnalizacji awarii 3.do innych celow :)

mala dygresja - z tego co sie orientuje DIR (a moze jeszcze i ktos) zaleca uzywanie 2 roznych bojek - zoltej i pomaranczowej - jedna do deco, druga do sygnalizacji awarii). obydwie oczywiscie podpisane, by bylo wiadomo o kogo chodzi

zwroc uwage na sposob napelniania bojki - albo sa otwarte od dolu (naprawde duza dziura - zaleta zatwo napelnic; wada - niektorzy mowia, ze moze "tracic" powietrze), sa takie zamkniete, ladowane z osobnego wezyka, sa takie z kaczym dziobem (da rade napelnic ustnie, powietrze nie wyleci, ale ciezko niekiedy "trafic w te cholerna dziurke" :-)))

waznym elementem jest tez pojemnosc - sa male "paluszki", ktore zanurzasz zwyklum szarpnieciem, sa duze boje, na ktorych w ostetecznosci mozna zawisnac (raczej nie polecane)

ja kiedys oszczedzilem na bojce i nie byl to dobry pomysl. zastanow sie do czego ja bedziesz potrzebowac i, jak zawsze, poplywaj z kims kto ja ma, umie uzywac i pokaze Ci jak to sie je.
te tansze to znajdziesz za okolo 50pln, te sensowniejsze ok 250
pozdrawiam
Kuba

ps. nie poruszylem to tematu bojki sygnalizacyjnej - jesli chcesz plywac z podczepiona bojka to sa jakies takie male, tanie...kazdy zeglarz na mazurach wiedzialby dzieki temu gdzie warto jest cwiczyc zwroty :)

Olas 

Stopień: CMAS***
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-04-2004, 08:10   odp

Divesystem - chyba jedyna bojka tej firmy (ok 250 zł)

zalety:

-wykonana z tkaniny a nie z folii - nie pęknie
-posiada "kaczy dziób" - nie "zgubi" powietrza
-posiada zawór upustowy - nie pęknie i łatwo ją opróżnić

Napełnia się ją klasycznie z automatu albo z inflatora

moim zdaniem jest wieczna :-D

Bartek Ł 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-04-2004, 08:11   

Wielkie dzięki Kuba za info.
A nie wiesz może gdzie takie "sensowniejsze" można kupić. Najlepiej przez internet.
Pozdrawiam
Bartosz

Bartek Ł 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-04-2004, 08:13   

Dzięki Olas, sprawdzę na stronce.
Pozdrawiam
Bartosz

kazimierz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-04-2004, 09:29   bojka

moim zdaniem :)) najlepsza !! trwała i widac ja z 200m :)) co jest B.wazne .
cena -uffff do przejscia
http://www.halcyon.net/mc/dam.shtml
pozdrawiam kazik

Aisa 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-04-2004, 09:36   

Czesc,
Na pewno nie warto na bojce oszczedzac. Mozna powiedziec, ze jestem specjalista od platania kolowrotkow i bojek :mrgreen:
Mialam taka zwykla plasticzana i po drugim zanurzenium laduje w nia powietrze a ona nic - okazalo sie, ze po prostu rozkleila sie na spawie... poza tym w zimnej wodzie robi sie prawie drewniana i nijak mozna ja rozwinac.
Ostatnio pozyczylam Dive Systemu i powiem, ze naprawde to jest to !! Tak wiec popieram Olasa - warto w nia zainwestowac.

Radol 

Stopień: MĹ�odszy Podw
Wysłany: 14-04-2004, 09:41   

Dobre bojki robi jeszcze OMS,
są bardzo solidnie wykonane.
Wyglądają podobnie jak te Dive Systemu, ale są o niebo lepiej wykonane (sam mam bojkę Dive Systemu)

Bojki Halcyona są też bardzo dobre, ale dla niektórych maja jedną wadę w postaci wężyka, co powoduje że napełniasz bojkę blisko ciała i istnieje niebezpieczeństwo że zachaczysz się gdzieś o bojkę, a wtedy .... winda w górę :(
Dla innych z kolei wężyk jest dodatkową zaletą tej bojki, bo można ją ładnie i szybko napełnić zarówno za pomocą węża od suchego jak i ustnie.

Pozdrawiam

jtrembowelski 

Stopień: IANTD Trimix Instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-04-2004, 10:44   

Radol napisał/a:
Dobre bojki robi jeszcze OMS, są bardzo solidnie wykonane.

To fakt, nieżle wykonane. Mialem taka przez 2 lata i zero zarzutów. A potem mi kolega ją zgubił :(

Radol napisał/a:
Bojki Halcyona są też bardzo dobre, ale dla niektórych maja jedną wadę w postaci wężyka, co powoduje że napełniasz bojkę blisko ciała i istnieje niebezpieczeństwo że zachaczysz się gdzieś o bojkę, a wtedy .... winda w górę :(

Moge tylko potwierdzić Twoje zdanie, jak zawsze dwie szkoły:) Napełnianie z automatu ma dwie wady: możesz się zaplątać automatem w bojkę albo wzbudzić automat.

Jeżeli napełniasz bojke z wężyka od suchego i masz "czysty" przód ciała to bojka nie ma się o co zaczepić.

Zawsze strzelałem bojkę z automatu bo miałem OMS, a teraz mam Halcyonową i porównując, to H. strzela się dużo szybciej i bezpieczniej. I warto wydać te pare złotych więcej.

Halcyonowa bojka ma tez dodatkowo więcej niż OMSowa - bo ma taśmę odblaskową u góry oraz kieszonkę na błyskacz.

Pozdrawiam

Bartek Ł 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-04-2004, 11:21   

Dzięki za wszystkie rady, ale dalej nie wiem o których bojkach dive systemu mówicie (tu są bojki tej firmy: http://www.forum.jds.pl/album_view.php4?id=728
Jestem ciekaw o któej mówicie i gdzie ją można kupić. (na stronie polskiego dealera nie ma ich w ofercie)
Pozdrawiam
Bartosz

Jacku widziałem ceny halcyona. No cóż .... dość wysoka.
Poza tym na razie nurkuję w piance. Zakup sucharka planuję w tym roku, ale to jeszcze potrwa. A poćwiczyć chciałbym jak najszybciej.

Radol 

Stopień: MĹ�odszy Podw
Wysłany: 14-04-2004, 11:24   

Ta po lewej :))

Pozdrawiam

kazimierz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-04-2004, 14:01   bojki

obstawał bym przy halcyonie ,linka podałem w poprzednim niusie

1,wielkosc jest trzy razy wieksza-plus,lepiej ja widac z daleka !!!
2,kupuj raz a dobrze!!!
3,w któryms poscie Doroty i Wojtka odnosnie pekajacych wezy <partnerzy wzieli mnie pod rece i zaczelismy sie wynurzac, a nad nami łodzie >
wiec nie widze zwiazku bojka -suchy skafander czy pianka ::))
pozdrawiam Kazik

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 14-04-2004, 18:35   

Kuba napisał/a:

mala dygresja - z tego co sie orientuje DIR (a moze jeszcze i ktos) zaleca uzywanie 2 roznych bojek - zoltej i pomaranczowej - jedna do deco, druga do sygnalizacji awarii).

DIR to jedna bojka i team wsparcia. Jej strzal zawsze wymaga by nurek wsparcia zjechal do strzelajacego.

Tu jest fragment z procedur organizacji SCRET (www.scret.org), ktore pokrywaja sie z zaleceniami DIR

Cytat:

6) The primary responsibility of the safety diver is communication. They communicate with the divers that everything is alright, everyone is present and accounted for, and that everyone has ample gas. They also are
responsible for communicating with surface support. Once they have checked the divers, they head for the surface. On the surface they inform the captain of the situation in the water. If all divers are OK, the safety diver notifies the captain and heads back down to start cleaning gear (scooters, stages, etc.) from the divers in deco. If the divers aren't on the line as planned, the safety informs the captain and a search for a surface marker begins.
7) The chase boat is responsible for divers blown off the up line. The captain of the primary boat stays on the mainline until all teams are accounted for. At least one safety diver is present on the chase boat.
8) If divers don't make the up line, they shoot a bag as soon as possible to notify the surface support of their location. The chase boat motors to the marker and drops a safety diver in the water. Deco procedure is the
same, it's just a drift.

Oczywiscie powyzsza procedura zaklada ze na kazdego nurkujacego jest dostepny co najmniej jeden nurek wsparcia.

Dwie bojki sa powszechnie stosowane na wyspach brytyjskich, gdzie nurkowanie w tak zunifikowanym teamie nie jest normalna praktyka.
http://www.ue-uk.org/procedures.htm

Co do bojek to zamknieta z zaworkiem upustowym na gorze i zaworkiem do dodmuchania inflatorem badz ustami sprawdza sie swietnie.

Bartek Ł 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-04-2004, 21:59   

Dzięki za wszystkie informacje
Pozdrawiam
Bartosz

MRP 

Stopień: internet diver
Kraj:
United States

Wysłany: 16-04-2004, 20:14   

Cytat:
Poza tym na razie nurkuję w piance. Zakup sucharka planuję w tym roku, ale to jeszcze potrwa. A poćwiczyć chciałbym jak najszybciej.

Jezeli nurkujesz w piance to bojka otwarta, napelniana z automatu jest dobrym rozwiazaniem. Bojki typu "closed circuit" powinny byc uzywane glownie z drysuitem, gdzie, majac dwa zrodla wyporu, mozna jedno tymczasowo odlaczyc w celu napelnienia bojki. Nurkujac w piance nigdy nie powinno sie odlaczc BC, mozna natomiast zalozyc dodatkowy wezyk dedykowany dla bojki. Halcyon produkuje zarowno zamkniete jak i otwarte bojki.

MRP

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu