Wysłany: 03-10-2010, 14:04 Top 10 of Poland
Witam Szanownych Kolegów i Koleżanki proponuje w tym miejscu zrobić miejsce w, których każdy wskaże od 1 do 10 swoim zdaniem najpiękniejsze miejsca nurkowe w Polsce, ( 1 to, to najpiękniejsze ) i tak w dół. A każdy kto będzie czytał tego posta wyciągnie sobie średnią zgodnie ze swoją subiektywną oceną zapraszam do oceniania
Wysłany: 03-10-2010, 15:27 top10
1. Zakrzówek
2. Koparki
3. Pile (Borne Sulinowo) - lej przy wyspie
4. Borowe Okonek
5. Bałtyk
6. Hańcza
7. Błękitne
8. Leśne k/ Szczecinka
9. Bez znanej mi nazwy na zachód (200m) od j. Siecino
10. Starorzecze koło Opola
1. Bałtyk
2. Hańcza
3. Bałtyk
4. Hańcza
5. Zakrzówek
6. Koparki
7. Powidzkie
8. Budzisławskie
9. ...................... ?
10. Białe k/Płocka
..........................
Kolejność Koparek, Powidzkiego i Budzisławskiego zmienia się w zależności od klimatu w jakim jestem - czasem wolę czterdziesteczkę pośrodku niczego (Powidzkie) niż Koparki a czasem nie.
Białe w tym roku (nie licząc pięknej zimy) to totalna kiszka ze względu na brak wizury stąd ostatnie miejsce.
Wysłany: 03-10-2010, 19:44
piotrek_n napisał/a:
Cytat:
kraken
Stopień: Course Director PADI
kraken napisał/a:
1. Zakrzówek
dziwne żeby bylo inaczej
Nie wiem co tak Cię rozbawiło,może jak zanurkujesz w Zakrzówku to przemyslisz że zdanie użytkownika kraken mogło być naprawdę obiektywne.Jeżeli tak myślisz że tylko z powodów promocyjnych umieścił Zakrzówek na 1 miejscu to prosze podaj miejsce w PL(na tą chwilę) z lepszę widocznością i mozliwościami wykonywania wszelkich typów nurkowań.
Pozdrawiam..
9. Bez znanej mi nazwy na zachód (200m) od j. Siecino
10. Starorzecze koło Opola
Ad.9 Jeżeli to jest jezioro jakieś 200 m od wjazdu na Siecino, po drugiej stronie drogi - to jezioro nazywa się Kapka.
Ad.10 Starorzecze koło Opola - może masz na myśli Bolko lub Ovita? Ale to są dwie nazwy jednego wyrobiska margla zalanego przez Odrę.
TOP 10 - fajny pomysł. Wskazane precyzyjne nazewnictwo. Dla nurów w Bałtyku odrębna klasyfikacja wrakowa.
1.Bałtyk
2.Trześniowskie jednak najbardziej urozmaicone dno i niespodzianki hełm faszysty na 6 m
3.Hańcza
4.Zakrzówek
5.Wukśniki
6.Wapienniki (:) bo blisko
7.Maryśka Agniecha
8.Koparki
9.Powidzkie
10. jeszcze nie byłem może któreś jezioro koło Hańczy
Ostatnio zmieniony przez D@rek 04-10-2010, 08:33, w całości zmieniany 1 raz
Taka lista z zasady będzie nieobiektywna, bo przy takim zróżnicowaniu typów zbiorników, to oczywiste, że największy wpływ na pozycję będzie miała "przydatność" zbiornika do nurkowań, jakie się preferuje.
kraken napisał/a:
4. Borowe Okonek
Tu mnie mocno zaskoczyłeś, bo o tym jeziorze prawie nikt nie słyszał, ale zgodzę się w 100%. Najbardziej niesamowity litoral jaki widziałem.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 04-10-2010, 09:47, w całości zmieniany 1 raz
A więc moja całkowicie subiektywna lista będzie wyglądała następująco:
1. Zakrzówek - ze względu na to, że wizura gwarantowana i mimo około 200 nurkowań na tym akwenie, ciągle są miejsca gdzie nie byłem i ciągle coś nowego odkrywam. No i mam go pod nosem.
2. Borowe koło Okonka - Zapierający dech litoral. Zrobiłem tam dwa dwugodzinne nury ze średnią w okolicach 3m i było kapitalnie.
3. Bałtyk - choc daleko i stosunkowo niewiele nurkowałem, to wszystkie nurki bardzo mi się podobały.
4. Nienazwany staw w dolinie górnej wisły - 50 metrów średnicy, 6 metrów głębokości. Całośc szczelnie pokryta grubą warstwą rzęsy. Pod spodem kilkumetrowa wizura i lawirowanie w plątaninie zatopionych drzew. Wszystko czarne: czarna woda, czarne korzenie, czarne ryby Widoki w świetle latarki wprost irracjonalne.
5. Koparki - no bo to koparki
6. Hańcza - ze względu na odległośc tylko raz chciało mi się jechac. Ale bardzo mi się podobało.
7. Piaseczno - Bo ilekroc tam bywam, poznaję fajnych ludzi.
I to by było na tyle. Inne w Polsce nie podobają mi się na tyle, by umieszczac je na mojej subiektywnej liście.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 04-10-2010, 19:53, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 04-10-2010, 22:32
Moja lista będzie nieco skromniejsz:
1. Bałtyk.
2. Zakrzówek - zgadzam się z tym, co powyżej napisał Piotr.
3. Koparki - uważam, że są zdecydowanie niedoceniane.
4. Powidzkie.
5. Białe koło Gostynina - nigdzie więcej nie znajdziesz takiego połączenia infrastruktury podwodnej (a i nawodnej, pod warunkiem, że masz P-valve) z doskonałymi warunkami do przeprowadzenia kursu SDI: "NIGHT/LIMITED VISIBILITY DIVER" ("NURKOWANIE W NOCY I PRZY ZŁEJ WIDOCZNOŚCI")
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko