Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 06-10-2010, 20:13
Cytat:
Winner : *
Zwycięstwo uhonorowano punkcikiem
BTW: Zaden soft nie zastapi Ci podstaw inzynerii. Moze najpierw sie doszkol, a potem porywaj z motyka na slonce?
PS. Darmowy jest n.p. LT Switcher CAD - na tym zaprojektujesz wszystko co Ci jest potrzebne.
PPS. Na darmowym Eagle zrobisz plytke.
PPPS. Jestem pewien ze żadnego z wyżej mianowanych nie "rozgryziesz" - mimo ze sa prościusieńkie - a rozgryzienie tego co próbujesz ukraść zajmie Ci minimum dwa lata.
Jestem pewny, że zrobiłem więcej płytek w eaglu niż Ty ;]]
nie wspominając o sporej ilości płytek wykonanych w tym np. interfejsy do suunto (RS, USB), stabilizatory, płytki testowe, układy mikro, układy sterujące. Źle trafiłeś z Eaglem.
Co do Twojego ostrzeżenia to raczej nie masz podstaw, ale cóż, nie jest ważne to że wyraźnie napisałem : mam zbyt wolnego neta do ściągania DARMOWEGO programu dla studentów...
Nie jest przestępstwem przenoszenie ogólnie dostępnych danych na płytach dvd.
Może to nie ja jestem "niedoszkolony" w pewnych kwestiach ? huh ?
Nie jestem inż. i nigdy się za takiego uważałem, ale myślę że niektórzy z tytułem inż. mieliby problem z analizą niektórych moich układów.
Jeśli masz jeszcze jakieś "sugestie" dotyczącej mojej osoby Martin, możemy na ten temat polemizować, preferuję priv.
Nie jest przestępstwem przenoszenie ogólnie dostępnych danych na płytach dvd. Może to nie ja jestem "niedoszkolony" w pewnych kwestiach ? huh ?
Wygląda na to, że to jednak Ty
W przypadku programu, o który pytałeś, do uzyskania licencji edukacyjnej wymagana jest rejestracja i to ona daje Ci prawo do użytkowania tegoż oprogramowania. Jeśli od kogoś skopiujesz ten program, naruszasz warunki licencji popełniasz przestępstwo.
Art. 278. § 1. Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 06-10-2010, 23:07, w całości zmieniany 5 razy
Pan jednak ma kłopoty z czytaniem i interpretacją tekstu czytanego.
Ten program nie byłby wykorzystywany w celu osiągnięcia korzyści majątkowych...
Po 2 to nie należy być "zarejestrowanym", wystarczy że kierunek (skzoły średniej lub uczelni) jest powiązany z tematyką oprogramowania, co za tym idzie nie popełniam w tym momencie przestępstwa.
Wysłany: 07-10-2010, 08:08
Legendyogger napisał/a:
Jestem pewny, że zrobiłem więcej płytek w eaglu
Ta... Pierwsze robiles jeszcze siedzac na nocniku.
Legendyogger napisał/a:
mam zbyt wolnego neta do ściągania DARMOWEGO programu dla studentów...
Sciagne Ci i przesle wypalona plytke. Gratis. Prosze podeslij tylko twoje dane do zalogowania do stronki umozliwiajacej legalne pobranie wersji dla studentow.
Legendyogger napisał/a:
ale myślę że niektórzy z tytułem inż. mieliby problem z analizą niektórych moich układów.
Znaczy tak napierniczyles, ze nikt sie nie polapie? Dawaj wycinki schematow, zapowiada sie niezla zabawa.
Ostatnio zmieniony przez martin 07-10-2010, 08:08, w całości zmieniany 1 raz
Ten program nie byłby wykorzystywany w celu osiągnięcia korzyści majątkowych...
Dowiedz się lepiej, co to jest owa "korzyść majątkowa" i wtedy zrozumiesz, dlaczego ten artykuł ma w tym konkretnym przypadku zastosowanie.
Legendyogger napisał/a:
Po 2 to nie należy być "zarejestrowanym", wystarczy że kierunek (skzoły średniej lub uczelni) jest powiązany z tematyką oprogramowania, co za tym idzie nie popełniam w tym momencie przestępstwa.
Gdzieś Ty to wyczytał? Producent twierdzi zupełnie inaczej. Ale pewnie się nie zna
Nie Martin, pierwsze płytki robiłem pracując 2 lata z zagławiarkami (2 lata temu) od tamtej pory płytki wykonuje dla automatyka, który mi to zleca (podwykonawca firmy).
Biblioteka projektów RÓŻNYCH LICZY ok. 312~ różnych modeli płytek... zaczynając od najprostszych, a kończąc na dość skomplikowanych układach.
Parę słów do Pana Piotra_c :
Mianowicie, czerpanie korzyści majątkowych następuje wtedy, gdy, w tym przypadku, zaprojektuję produkt w programie, o którym mowa w wątku, a następnie sprzedam go lub wykorzystam, aby za jego pomocą czerpać korzyści materialne.
Co do licencji, o której mowa.
Program dla studentów jest darmowy i ogólnie dostępny (dla mnie jedynym ograniczeniem jest wolny internet). W takim wypadku każdy kto poda swoje dane na stronie w ten sposób:
Jestem Pan XXX
Uczelnia: XXX
itd...
może pobrać program.
Nie widzę sensu dalszej dyskusji, mimo że próbujecie mi ''udowodnić'' Wasze racje (Panowie: Martin i piotr_c) to nie sądzie, że powiedzie się Wam to .
Mianowicie, czerpanie korzyści majątkowych następuje wtedy, gdy, w tym przypadku, zaprojektuję produkt w programie, o którym mowa w wątku, a następnie sprzedam go lub wykorzystam, aby za jego pomocą czerpać korzyści materialne.
I myślisz że to wszystko?
Legendyogger napisał/a:
W takim wypadku każdy kto poda swoje dane na stronie w ten sposób: (...)
może pobrać program.
No właśnie. A Ty chciałeś go skopiowac od kogoś bez rejestracji, co byłoby naruszeniem warunków licencji = brakiem zgody ze strony podmiotu uprawnionego = kradzieżą.
Nie mam najmniejszego zamiaru przekonywac Cię do zmiany zdania. Dorośniesz, nauczysz się więcej, może sam zrozumiesz.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 07-10-2010, 21:05, w całości zmieniany 2 razy
Oczywiście. Pozdrawiam Pana i proponuję spojrzeć na własną kolekcje płyt lub chociażby na zbiór paru mp3 na hdd, bo nie wierze, że takowe wszystkie są orginalne.
I nie zgodzę się z określeniem "kradzież", przy rejestracji nie jest podawany nawet klucz licencyjny tylko jednorazowy ''dostęp'' do pobrania instalki.
Wysłany: 08-10-2010, 16:22
Legendyogger napisał/a:
W takim wypadku każdy kto poda swoje dane na stronie w ten sposób: .... przy rejestracji nie jest podawany nawet klucz licencyjny tylko jednorazowy ''dostęp'' do pobrania instalki.
W celu uzyskania klucze podsylasz swiadectwo imatrykulacji. Bez tego legalnie nic nie zrobisz.
BTW: na stronce jest opcja zamowienia wersji studenckiej na DVD/CD.
Legendyogger napisał/a:
(2 lata temu) od tamtej pory... Biblioteka projektów RÓŻNYCH LICZY ok. 312~ różnych modeli płytek...
Czyli jakis "projekcik" co 2..3 dni? A robiles w nich cos poza sciagnieciem z netu i podmiana danych?
na zbiór paru mp3 na hdd, bo nie wierze, że takowe wszystkie są orginalne.
A widzisz, są metody na całkowicie darmowy i legalny dostęp do muzyki. Nie muszę ściągać żadnych MP3 bo wszystko mam online i to mobilnie: http://listen.grooveshark.com/
Legendyogger napisał/a:
I nie zgodzę się z określeniem "kradzież", przy rejestracji nie jest podawany nawet klucz licencyjny tylko jednorazowy ''dostęp'' do pobrania instalki.
Wszystko, co jest naruszeniem licencji jest kradzieżą, gdyż "podmiot uprawniony" nie zgadza się na użytkowanie wykraczające poza warunki licencji.
Jeśli umieszczę na stronie ogólnie dostępny plik, a poniżej umieszczę informację, że mogą go ściągać tylko i wyłącznie studenci, to każdy nie będący studentem, który dokona ściągnięcia tego pliku, naruszy tę licencję. Jeśli osiągnie z tego tytułu korzyść majątkową, to zgodnie z obowiązującymi przepisami popełni przestępstwo.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 08-10-2010, 17:51, w całości zmieniany 4 razy
Student to dosc szerokie pojecie i zalezy od jezyka, w ktorym go uzywamy. W jezyku polskim jest to dosc sztywne pojecie, natomiast w angielskim ma szersze pojecie.
(PL) osoba, która studiuje (w znaczeniu: pobiera naukę na wyższej uczelni)
(EN) a person following a course of study, as in a school, college, university, etc.
a person who makes a thorough study of a subject
Wysłany: 08-10-2010, 20:46
QQS napisał/a:
Student to dosc szerokie pojecie i zalezy od jezyka, w ktorym go uzywamy...
Dlatego zazwyczaj jest jeszcze pare dodatkowych warunkow. W przeciwnym wypadku kazdemu pracodawcy bardziej oplacalo by sie oplacac studia swoim pracownikom niz placic po 50kPLN za licencje.
Martin jeśli masz doczynienia z maszynami awaryjnymi lub niespełniającymi pewnych wymogów to należałoby je ulepszyć - mowa o płytkach... projektowałem sporo płytek zabezpieczających, nie tylko 'produkt', ale również operatora.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko