Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
KURS- prawie finał!!!
Autor Wiadomość
Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 25-10-2010, 00:06   

Miły Maciej, ja poważnie pytam jestem ciekaw czy dużo/mało mi schodzi z żółtej butelki :)
Może być inne nurkowanie.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej Minorczyk 25-10-2010, 00:07, w całości zmieniany 1 raz  

rush 

Stopień: DEEP
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-10-2010, 11:22   

Naprawdę nie wyobrażam sobie zejścia na 10m bez dodawania powietrza do suchego ( i zatrzymania się tam w toni), może nie jestem idealnie wyważony, może nie jestem tak wspaniale wyszkolony, ale ja wciskam przycisk dodawczy już na 2-3m

Tak się przyglądam dalej tej dyskusji i zauważam pewną prawidłowość:

hubert68 napisał/a:

....
Pieruńsko nudny trening. Ale skuteczny. Choć pewnie, gdybym nie był przyzwyczajony do powtarzania tysiące razy uderzeń i kopnięć z trningów karate, to pewnie bym nie zdzierżył...
....Tą historię często opowiada się zawodnikom karate trenującym kata czyli formy. Wyczyść podstawy a potem progres zaskoczy samego coebie i wszystkich dookoła.....

Wydaje mi się hubercie, że bardzo teoretyzujesz, obawiam się że Twoje dywagacje mają się do rzeczywistości tak jak wspominany przez ciebie trening kata ma się do prawdziwej walki

Uwaga: link nr 2 zawiera sceny przemocy.

klon 

Stopień: ntmx instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-10-2010, 14:10   

rush napisał/a:
że bardzo teoretyzujesz

pewnie masz dużo racji, ale... walczyłeś kiedyś w tej formule?
uwierz, że bez wielu godzin spędzonych na macie, litrów potu i niemałej ilości krwi podczas treningów nie wyszedłbyś do tej klatki, a jeżeli... to tylko raz...

to co pisze Hubert może się wydawać przerostem formy nad treścią - nie wiem, nie widziałem co robił Hubert, ale na pewno mu to nie zaszkodziło
taj jak godziny treningów nie zaszkodzą zawodnikom free mma - natomiast brak treningów w tej formule na pewno grozi większym lub mniejszym kalectwem

kata? - na pewno uczy dyscypliny, panowania nad pozycją, oddechu i jeszcze wiele innych - nie lekceważyłbym... :-)

rush 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2010, 12:23   

W dokładnie takiej jak w linku to nie - takie rzeczy to tylko w Brazylii :ping:
Ale moje doświadczenie (i nie tylko moje) wskazuje że trening kata ma się nijak do prawdziwej walki. Spójrz sobie na trening zapaśników, judoków, czy właśnie zawodników mma (albo poczytaj o tzw. paradoksie kano) - tam sparing to sparing a nie pit-pitu w powietrze kontra wyimaginowana horda przeciwników :aaa: Zawodnik trenujący głównie kata z takimi wojownikami nie ustoi i 15sekund (czy w ogóle "karateka" - wystarczy spoojrzeć na historię mma, obejrzeć sobie pierwsze gale UFC z lat 90-tych organizowane na zasadzie konfrontacji sztuk walk: zasadniczo wygrywali graplerzy).
Ale to temat poboczny,chciałem zwrócić tylko uwagę na fakt, że porównania których użył hubert, świetnie oddają to co prezentuje: podejście teoretyczne. Naprawdę nie uwierzę że chłop jego rozmiarów stale kontroluje kontroluje pływalność w zakresie od powierzchni do 10m TYLKO płucami (w twinie, suchym itd.) - przepraszam, doczytałem że jednak naciska przycisk dodawczy 1 raz na sekundę (choć nie wie kiedy ... sic!). Zakładając, że nie manipuluje tutaj nami i nie dodaje w tym czasie do skrzydła to ..... gratuluję szybko-inflującego zaworu dodawczego :bee;

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2010, 13:28   

rush napisał/a:
Zawodnik trenujący głównie kata z takimi wojownikami nie ustoi i 15sekund

Nie znasz się! Bruce Lee pokonałby Chucka Norrisa! A tak w ogóle mój brat jest silniejszy od Twojego! :D :ping:
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 26-10-2010, 13:28, w całości zmieniany 1 raz  

klon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2010, 14:36   

rush napisał/a:
trenujący głównie kata z takimi wojownikami nie ustoi i 15sekund

ano nie przeczę
rush napisał/a:
pierwsze gale UFC z lat 90-tych

no bracia Gracie wymiatali, ale wtedy to co oni robili to w ogóle była nowość, kto słyszał np. o bjj w Polsce? - garstka ludzi... teraz to już przemysł i masowa niemalże produkcja ;-)

ale masz rację w 100%:
rush napisał/a:
to temat poboczny

pozdrawiam :-)

train 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2010, 16:46   

Cytat:
Nie znasz się! Bruce Lee pokonałby Chucka Norrisa!

Przecież go pokonał, tylko tytułu filmu już nie pamiętam...

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2010, 16:47   

train napisał/a:
Przecież go pokonał, tylko tytułu filmu już nie pamiętam...

Też piszę że pokonał :ping:

http://www.youtube.com/watch?v=bqzQ2qrtBeg

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2010, 17:09   

Rush, może to i temat poboczny ale... do II wojny światowej trening kata był jedyną formą treningową karate, to-de, ryuku kempo itd. Myślisz, że tamci ludzie nie umięli walczyć? Natomiast napewno nie odnaleźliby się w realiach warki sportowej, nie wiem jak "urealnionej", jak choćby MMA...
klon napisał/a:
to co pisze Hubert może się wydawać przerostem formy nad treścią - nie wiem, nie widziałem co robił Hubert, ale na pewno mu to nie zaszkodziło
Dziękuję.

W każdej dziedzinie "wyszlifowanie podstaw" przynosi doskonałe rezultaty i warto na to poświęcić czas. Procentuje to z nawiązką.

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 26-10-2010, 18:11   

Fajnie się pogaduchy rozkręcają, ale może już czas zamknąć temat. Stał się już trochę "stary i nie aktualny" ( czyt. TEMAT POSTU).

Adminie, proszę zamknij temat!!!

Marcin

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 26-10-2010, 19:10   

Marcin13736, obrońco regulaminu wrzuć na luz.

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2010, 21:59   

Marcin13736 napisał/a:
Adminie, proszę zamknij temat!!!

To dział bez moderacji :D :P
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 26-10-2010, 22:00, w całości zmieniany 1 raz  

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 26-10-2010, 23:29   

Oks koledzy, Sorki już niebędę przeszkadzać.... Zawsze można wrzucić do "ignorowanych" :marl:

rush 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-10-2010, 16:02   

hubert68 napisał/a:
Rush, może to i temat poboczny ale... do II wojny światowej trening kata był jedyną formą treningową karate, to-de, ryuku kempo itd.

Judo i jego twórca Kano to koniec XIX, że o zapasach i boksie nie wspomnę – tak więc odpowiednią metodykę treningową w sportach walki znano już od dawna (patrz paradoks Kano).
hubert68 napisał/a:
Myślisz, że tamci ludzie nie umięli walczyć?

Nie wiem, chińsko-japońskie nazwy nie robią na mnie żadnego wrażenia. Wiem natomiast że dla kasy znajdzie się wielu którzy będą uczyli bele czego podpierając się autorytetem skośnookich mistrzów, izraelskich czy rosyjskich komandosów a nawet … kosmitów :zdz: . A co gorsz znajdzie się jeszcze więcej takich którzy dadzą się na to nabrać.
A jak przychodzi do konfrontacji mistrza „czi” z „chamską”, brutalną siłą popartą sportową metodyką treningową to wychodzi szydło z worka .
hubert68 napisał/a:
Natomiast napewno nie odnaleźliby się w realiach warki sportowej, nie wiem jak "urealnionej", jak choćby MMA...

To jest stary wykręt różnych miszczów, że sportowe zasady ich ograniczają. W podlinkowanej wcześniej walce z „Rio heroes” zasad prawie nie ma. Co więcej przez pierwszych kilka UFC także nie było (można było uderzać w krocze, „wydłubywać” oczy) i jakoś miszczowie się tam nie garneli, a ci którzy się zdecydowali dostali bęcki i tyle. Wspólczesne MMA stoi aktualnie na szczycie „drabiny ewolucji” sztuk i sportów walk i tyle w temacie – nie ma tam już miejsca na „magiczne” sztuczki skośnookich miszczów – jest tylko ciężki trening, oparty w znacznej mierze na sparingach, a nie na kata.
hubert68 napisał/a:
klon napisał/a:

W każdej dziedzinie "wyszlifowanie podstaw" przynosi doskonałe rezultaty i warto na to poświęcić czas. Procentuje to z nawiązką.

Ważne żeby oprócz szlifowania podstaw trzeba jeszcze znaleźć czas na szlifowanie aplikacji w praktyce.
A wracając do nurkowania, to znalazłem ciekawy wątek na zaprzyjaźnionym forum , zacytuję kilka kluczowych wypowiedzi Wojtka Filipa:
Cytat:

Głęboki wdech/wydech odpowiada sytuacji jakbyś odrzucił/zabrał 2kg balastu. Szybko okaże się, że regulacja pływalności w zakresie + - 1m nie wymaga żadnej ingerencji w gaz z SS czy z jacketu. …
Kolejność manewrów w czasie zanurzania (niezależnie od poniższego stale obserwuj głębokościomierz):
1. prawa ręka w dół
2. lewa ręka łokciem do góry trzyma inflator, którego nie podnosimy powyżej linii oczu (inaczej w lewym rękawie zbierze się ok 2l gazu nad zaworem, co utrudni zanurzenie, spowoduje przeważenie itp.) .
3. robisz pełny wydech i zaczynasz wypuszczać gaz z jacketu
4. jeżeli głowa znalazła się ok. 1m pod wodą robisz wdech, zmieniasz pozycję na poziomą - powinieneś się zatrzymać bez większego kłopotu.
5. rozpocznij dalsze zanurzanie przez wydech, po chwili dodaj trochę gazu do SS
6. jeżeli chcesz zwolnić, dodaj gazu do jacketu
7. po osiągnięciu zakładanej głębokości wypuść nadmiar gazu z SS i wyrównaj pływalność jacketem

Ćwicz na głębokości do 5m.

Wynurzenie - niezmienna kolejność (stale obserwuj głębokościomierz):
1. wydech
2. wyprost nóg i zrzucenie gazu ze skafandra (wyrównanie do ciśnienia otoczenia)
3. zrzut gazu z jacketu

Owszem wyrwane z kontekstu, ale chyba daje pewne wyobrażenie o możliwościach kontroli głębokości oddechem.
Hubercie, jak się mają do tego Twoje rewelacje o regulowaniu pływalności samymi płucami do głębokości 10m z maksymalnie jednosekundowym naciśnięciem przycisku dodawczego ?
Obawiam się (utrzymując zaczętą przez Ciebie konwencję porównań do sztuk walk), że tak jak twierdzenia miszczów bezdotykowych nokautów do rzeczywistości :bee;
I jeszcze o kontroli pływalności
P.S. Niektóre filmiki są długawe, ale w wolnej chwili naprawdę warto obejrzeć.

Pozdrawiam

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-10-2010, 16:08   

rush napisał/a:
Judo i jego twórca Kano

Ja po wódzie lepszy jestem w dżudzie :)

klon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-10-2010, 20:14   

rush napisał/a:
A jak przychodzi do konfrontacji mistrza „czi” z „chamską”, brutalną siłą popartą sportową metodyką treningową to wychodzi szydło z worka

ulica ma to do siebie, że walczysz tak jak Ci "pozwoli" przeciwnik i albo się w tym odnajdziesz albo przyjmiesz bęcki...
niewielu znam ludzi, którzy potrafiliby, używając jedynie tradycyjnych systemów, wyjść zwycięsko ze starcia z kolesiami na czynnie trenującymi bjj pięć razy w tygodniu a w wolnych chwilach napieprzających się na ulicy...
niestety albo zmieszasz style i nauczysz się z tej mieszanki korzystać albo lepiej przejść na drugą stronę ulicy profilaktycznie...

ale fajny OT nam wyszedł ;-)

pozdr

[ Dodano: 27-10-2010, 20:15 ]
Miły Maciej napisał/a:
Ja po wódzie lepszy jestem w dżudzie

nie ma jak to klasyka Macieju, nie...? ;-)
Ostatnio zmieniony przez klon 27-10-2010, 20:16, w całości zmieniany 1 raz  

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-10-2010, 20:36   

Rush jpońskie sztuki walki mają bardzo często przyrostek do (ju-do, aiki-do, iai-do,karate-do) oznaczający dosłownie droga ale w takim sensie jak angielskie way czyli również sposób, metoda lub też jutsu/jitsu (ju-jitsu) oznaczające sensu stricte sztukę walki. W tym pierszym wypadku celem było doskonalenie samego sibie przekształcone po zderzeniu się kultury japońskiej ze światem zachodnim w doskonalenie się w rywalizacji sportowej. Trenujący sztuki "do" z reguły na palcach jednej ręki mogli policzyć, ile razy w ciągu cłego życia skorzystali ze swojej sztuki...
Ale czy potrafili? Pamiętam trening z jednym "skośnookim". Miałem wtedy jakieś 25 lat, facet był dobrze po 60tce. I demonstrując na mnie techniki okazał się szyszy ode mnie! Co z wstyd. Dziadek mnie wyprzedza! Następny po mie był aktualny Mstrz Europy. Z takim samym efektem... A z historii: twórca współczesnego karate Gichin Funakoshi, w wieku lat 80, jednym uderzeniem obezwładnił młodego napastnika... To było drugi raz, kiedy wykorzystał swoje umiejętności.

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-10-2010, 21:11   

hubert68 napisał/a:
Pamiętam trening z jednym "skośnookim". Miałem wtedy jakieś 25 lat

Hubert czy to ten trening ? ;)
http://www.youtube.com/watch?v=nONDA5wwzZY

[ Dodano: 27-10-2010, 21:13 ]
http://www.youtube.com/watch?v=cSDYYYe3wUs

klon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-10-2010, 21:35   

Miły Maciej napisał/a:
Hubert czy to ten trening ?
http://www.youtube.com/watch?v=nONDA5wwzZY

Maciej - bez serca jesteś

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-10-2010, 22:56   

hubert68 napisał/a:
aiki-do
celem sprostowania: ai-ki-do
:)
swoja droga zerknijcie na dowolne forum poswiecone sztukom walki. takich dyskusji sa miliony, szczegolnie w odniesieniu do wspomnianego aikido :) . prawda jest taka, ze chuliganowi z ulicy moze naklepiesz, ale w mma raczej nie ma szans. jesli ktos chce nauczyc sie bic, to IMHO sa skuteczniejsze metody niz trening sztuk walki. to ze jestem w stanie wklepac chuliganowi po wielu latach treningu jest tylko niewielkim dodatkiem do tego czego sie w tym czasie naucze...
btw, zawsze lepiej przejsc na 2 strone: zawsze koles moze miec pukawke albo kolegow, a nawet jesli nie, to zadzwoni po policje i mamy klopoty... czyli jak juz bijemy to zabierzmy i telefon ;D

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu