Wysłany: 26-04-2004, 17:19 Jak ulepszyć FORUM-NURAS!
Przyszedł mi do głowy taki pomysł:
Każdy u użytkowników wprowadza informacje o sobie w swoim profilu. Jakby rozbudować ten profil o informacje o posiadanym sprzęcie?
np:
pianka: (suchacz/mokra)
butla: (marka, pojemność)
maska:
fajka: (zaworki, falochron)
płetwy:
buty:
jacket:
balast:
nóż:
automat:
octopus:
itp...
Była by to świetna wskazówka dla początkujących, na jakim sprzęcie nurkują zawodowcy. Moglibyśmy robić rankingi i zestawienia na najpopularniejszy: automat, jacket, maskę... itp.
Ja na razie jestem początkujący i zbieram dopiero sprzęt, ale jestem ciekaw na czym nurkują inni.
Pozdrawiam.
Wiek: 65 Dołączył: 14 Mar 2003 Posty: 506 Skąd: warm-mazurskie
Wysłany: 26-04-2004, 17:34
Sądzę niestety że nie jest to dobry pomysł - zbyt głęboka inwigilacja. Będzie przykro komuś kto nie ma sprzętu, lub ma jskiś kiepski bo nie stać na lepszy . Zacznie się przścigiwanie - a ja mam lepszy automat, a ja suchacz. Poza tym nie koniecznie posiadając maskę XXX mam ją bo jest najlepsza - może mi akurat pasuje, może nie chcę wydawać pieniędzy na lepszą, może to pamiątka i nie chcę jej zmieniać a może po prostu ta wpadła mi w oko na półce w sklepie.
Podsumowując takie rozwiązanie praktycznie nic poza statystyką nie daje a może rodzić napięcia i nieporozumienia
To jest moje prywatne zdanie
Pozdrawiam
Raczej myślałem, że wszyscy podeszli by do tego ze zrozumieniem, no i z odpowiednim dystansem. Ja mam tylko ABC, piankę i nóż. Nie wstydzę się tego, ale faktycznie mógłby to być jakiś problem.
Pozdrawiam.
Stopień: Aowd + deep i suchi
Wiek: 48 Dołączył: 31 Mar 2003 Posty: 356 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 26-04-2004, 17:58
Zdecydowanie sprzeciw. Zbytnia ingerencja w posiadane dobra, głownie osobiste. Myśle, że i tak wiele osób pozostawiłoby te miejsca puste, już lepiej stworzyć jakiś post rankingowy jak komuś na tym bardzo zależy. pozdrawiam
Nawet ranking byłby OK! Tutaj chodzi o to co jest najbardziej popularne, z czym się nurkuje, a nie o to co kto ma w domu. Zresztą te elementy nie koniecznie musiałyby być wpisywane obowiązkowo. Kto chce, ten wypełnia...
To by nie bylo do konca tak. Jedni pisali by to co maja, inni to co chca miec, a trzeci opisywali by to co grupa chciala by u nich w wyposazeniu zobaczyc. Wedlug mnie anonimowa ankieta odnosnie sprzetu, ktora kazdy moze wypelnic i z ktorej dane byly by czytelnie prezentowane na forum - zupelnie wystarczy. Nie bedzie zmyslania, kolorowania i tego typu historii. Bedzie to duzo bardziej wiarygodne niz to ze Pan XXX napisze w swoim profilu ze ma 3 twinsety, rebreather'a i jeszcze pare innych rzeczy zaczynajacych sie od liter [blur:fda830de79]a*** [/blur:fda830de79]czy [blur:fda830de79]p******* [/blur:fda830de79]:-D
Wysłany: 26-04-2004, 22:57
Wiesz co kiedyś opisałem w poście swoj sprzet z sugestią by inny zrobili to samo. Wiesz ile osob odpisało - 0 (słownie zero) pomysl dobry ale nikogo to nie odchodziło i pewnie niewiele sie zmieniło...
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 27-04-2004, 08:12
Silesian napisał/a:
Nie jestem do końca przekonany, ale mamy demokrację. Liczy się głos większości.
To kto w takim razie jest za anonimowym rankingiem?
Stary, odpusc
Pojedz tu i tam, zanurkuj z tym i owym, popatrz, podpytaj, stestuj i sam zdecyduj, co Ci najbardziej podchodzi.
Nie jestem do końca przekonany, ale mamy demokrację. Liczy się głos większości.
To kto w takim razie jest za anonimowym rankingiem?
Stary, odpusc
Pojedz tu i tam, zanurkuj z tym i owym, popatrz, podpytaj, stestuj i sam zdecyduj, co Ci najbardziej podchodzi.
Prosimy nie podzegac do onanizmu sprzetowego
Myślę że nic złego by sie nie stało, gdyby zrobiono ranking sprzętu używanego przz nas nurków. Szczególnie że byłby anonimowy.
A jakie kategorie? Myśle ze wspólnie można coś ustalić.
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 27-04-2004, 12:42
Dla mnie wiekszego sensu to po prawdzie nie ma... Juz chyba lepszym pomyslem byloby oddzielne forum/podforum sprzetowe, gdzie wrzucaloby sie recenzje konkretnych modeli w typie poglebionych esejow Doroty i Wojtka
Osobiscie wole proze niz cyferki, a % uzytkownikow A czy P jest dla mnie przy zakupie ao sprawa drugo-, jesli nie trzeciorzedna...
Wysłany: 27-04-2004, 13:08
a ja mam pytanko do zwolennikow ankiety...jak myslicie, ile jest rodzajow skrzydelek i jacketow, ktore sa uzywane przez czlonkow FN?
jak dluga miala by byc taka lista? no i co z tymi, ktorzy posiadaja kilka kompletow sprzetu?
reasumujac, jestem przeciwny, po co to? <joke> wiem, ze dzieki temu, ze mam automaty A*** naleze do tej wyzszej klasy nurkowej </joke> ale wiedza ile procent z nas tez do niej nalezy nie jest mi potrzebna.
Kuba
ps. jesli ktos naprawde posiada wyjatkowa chec pochwalenia sie konfiguracja, to zawsze moze wpisac to np. w stopce
Trochę jestem rozczarowany tą "przynależnością do wyższej lub niższej klasy nurkowej". Idea, która mi przyświecała była zupełnie inna. Bardziej chodziło o znalezienie bratniej duszy typu: masz butlę taką a taką, chciałbym, taką kupić, jak ci się z nią nurkuje?
Ale jak widać problem jest poważniejszy. Widać, że podział na "klasy nurkowe" już funkcjonuje, bez pisania o tym, w jakim sprzęcie.
Wycofuję się z tego pomysłu całkowicie. Nie chcę już nawet anonimowej ankiety.
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 28-04-2004, 10:24
Silesian napisał/a:
Bardziej chodziło o znalezienie bratniej duszy typu: masz butlę taką a taką, chciałbym, taką kupić, jak ci się z nią nurkuje?
Pytanie, czy tajna ankieta jest najlepszym narzedziem do szukania bratnich dusz...
Mysle, ze szybciej i prosciej bedzie po prostu zadac na forum pytanie typu "ktokolwiek plywal? ktokolwiek wie?" - jesli nie bedzie to jakis meganiszowy gadzet, na pewno ktos da glos (por. wstrzasajacy cykl pt. "Nocne Polakow rozmowy o automatach oddechowych")
PS jakby co, to mam butle S******** i moge o tym porozmawiac
Krzysztof Dębski [Usunięty]
Wysłany: 29-04-2004, 14:27
Ankiety i statystyki - tak, ale wypisywanie co kto ma to chyba jednak nie koniecznie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko