Wysłany: 25-11-2010, 13:48
Nie chce wydać 2tys.
Kupując reba w cenie miałem VR3 z podączeniem 4 sensora. Tak więc wydatek 280zł za dam sensor.
HUD lub podłączenie VR3 jest wygodne. Upraszcza kontrole.
Wiek: 48 Dołączył: 13 Maj 2008 Posty: 404 Skąd: Białystok
Wysłany: 25-11-2010, 14:05
PawelW napisał/a:
to rozumiem ze do VR3 ale po co ??? chcesz wydac minimum 2tysie aby robic deco w tybie rzeczywistego pomiaru pp ???? czy dla info pp jako system ostrzegania ???
Może mieć kilka powodów:
-redundancja pomiarów na czujnikach,
-liczenie faktycznej dekompresji ( kiedys byl przypadek zapomnienia przelączenia setpointow przy głębokim nurkowaniu)
-w trybie scr ciągle on-line liczone deco
-łatwiejsze ogarnięcie wskazań przy awarii dwóch czujników jednoczesnie ( niedawno o tym rozmawiałem z człowiekiem, ktoremu to sie przytrafiło). Oczywiście sa odpowiednie procedury aby to sprawdzic i przy jednym sprawnym, ale wtedy zawsze dwa sensory jeszcze zostaja i potwierdzają to co zrobiliśmy podczas weryfikacji.
- w classicu łatwiejsza kontrola ppo2,
-liczenie faktycznej dekompresji ( kiedys byl przypadek zapomnienia przelączenia setpointow przy głębokim nurkowaniu)
to liczenie wyglada tak kazde nurkowanie ,ktore wykonałem na stałym setpoint , i równoczesnie drugie VR3 podpiete pod 4 cele deco prawie sie równało lub był wydłużone o max 4min (nurkowanie na120m/12min) ,wiec uznaj zasade dodawanie 5min do kazdego ostatniego przystanka i bedziesz oki , zachowasz 2tysie w kieszeni
a co do zapominalskich przepiąć na wyższy setpoint to sorry powinni dac sobie spokuj z rebem bo zrobia sobie kuku
nurkowacz napisał/a:
-łatwiejsze ogarnięcie wskazań przy awarii dwóch czujników jednoczesnie
w mojej ocenie awaria 2 czyjników jest to bailout i koniec nurkowania a nie zniewolenie do nastepnej elekroniki
nurkowacz napisał/a:
w classicu łatwiejsza kontrola ppo2,
jesli chcesz ufac tylko 4 celi to mozna tak powiedziec, ja jej nie ufałem padła kiedyś mi i dobrze ze miałem drugi komputer na stałym secie ,bo inaczej do tej pory siedziałbym na deco reb działał bez problemu
wg. mnie szkoda kasy na gadżet
Ostatnio zmieniony przez PawelW 25-11-2010, 14:59, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 48 Dołączył: 13 Maj 2008 Posty: 404 Skąd: Białystok
Wysłany: 27-11-2010, 16:40
PawelW napisał/a:
w mojej ocenie awaria 2 czyjników jest to bailout i koniec nurkowania a nie zniewolenie do nastepnej elekroniki
Dla mnie bailout to ostateczność, zwlaszcza przy dłuzszym deco.
PawelW napisał/a:
bez sensu
nie dokońca. To jedyna redundancja w ccr.
PawelW napisał/a:
jesli chcesz ufac tylko 4 celi to mozna tak powiedziec, ja jej nie ufałem padła kiedyś mi i dobrze ze miałem drugi komputer na stałym secie ,bo inaczej do tej pory siedziałbym na deco reb działał bez problemu
wg. mnie szkoda kasy na gadżet
Nie chodzi o zaufanie, lecz o wygodę. Będąc na jednej głębokości i ustawieniu setpointu na zadany, nie trzeba lukac wogóle na wskazania. W tym wypadku to tylko pomoc nic innego.
PawelW napisał/a:
to liczenie wyglada tak kazde nurkowanie ,ktore wykonałem na stałym setpoint , i równoczesnie drugie VR3 podpiete pod 4 cele deco prawie sie równało lub był wydłużone o max 4min (nurkowanie na120m/12min) ,wiec uznaj zasade dodawanie 5min do kazdego ostatniego przystanka i bedziesz oki , zachowasz 2tysie w kieszeni
a co do zapominalskich przepiąć na wyższy setpoint to sorry powinni dac sobie spokuj z rebem bo zrobia sobie kuku
Pewnie, że tak. Jezeli nurek idzie zgodnie z planem to wszytko jest liczone podobnie. Jak masz awarię to z kolei omija sie jeden problem..., czyli liczenie czegoś co może byc liczone samo. To tak jak nury na runtime, a nury z komputerem. Poprostu wygoda.
Ciężko jest to wszystko wytłumaczyć. Trzeba by najpierw zgrac wszytskie procedury awaryjne i zobaczyc czym sie różnimy. To jednak nie dyskusja na forum. MOze kiedyś uda nam sie spotkac i pogadać, przy okazji zanurkować
Napewno nie jest to sprzęt niezbędny. MOzna bez tego żyć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko