Wysłany: 28-06-2002, 21:59 kam. Gębczyce
kam. Gębczyce
N 50 38`40,35 i E 17 56`17,09
Marcelin [Usunięty]
Wysłany: 01-07-2002, 14:44 Gębczyce
Warunki 15-16 czerwca 7-8m 25m, latarki mile widziane w pochmurny dzień. Wyłamane szczeble w metalowej drabince przy zejściu na pierwszy kamieniołom (polecam tylko ludziom o mocnych nerwach i kręgosłupie ).
Dane z dnia 09.05.2003 r.
Głębszy kamieniołom : temp. wody ok. 3-6'C (w zalezności od głębokości) , widoczność w porywach do 1,5 metra ale praktycznie zerowa. Od 20 m ciemno jak w d...
W płytszym podobniez lepiej ale tez nie rewelacyjnie : widoczność do 3 metrów.
Pozdr.
Loti Gość
Wysłany: 22-02-2004, 23:54 gębczyce 19.02.2004
Warunki doskonałe - nurkowanie nocne.
Powierzchnia dziury pokryta topniejącym lodem.
Wizura pomiędzy 6 a 25 m znakomita
powyzej i poniżej tak sobie.
W zatopionym lasku mnóstwo spiących w gałeziach drzew okoni
(wyglądają jak srebrno-zielone liście)
Warunki z EuroDnia , czyli 01.05.2004 r.
Temp. min. wg. mojego komputera (Suunto Vyper) 3'C
Temp. max. (nie licząc powierzchni wody) 6'C
Wizurka całkiem całkiem : do 10 m głębokości dość kiepsko tak z 1-3 m, poniżej od 10-25m gł. widoczność zdecydowanie lepsza 7-8 m , 25-31 m gł. widocznośc nieco gorsza 2-4m różnie (ktoś namącił).
Generalnie zrobiliśmy dwa udane nurkowania.
8.08.2004
Pogoda była słoneczna. Temperatura powietrza ok 23-25 st. Woda ok 16 st a głębiej 2-4 st.
Dwa nurki: 28m 45 min i 29m 40 min. (...koledzy zrobili 36m)
Widoczność: do 10-15m słaba ok 2-3m z latarką, a głębiej nieco lepsza ok 6-8m, ale kompletnie ciemno.
Z atrakcji to kilka pordzewiałych wagoników i "internet cafe - groza".
Nurkowaliśmy na tym mniejszym i głębszym zbiorniku. Od większego odstraszyła nas rozpadająca się "drabinka".
Mapka ma charakter poględowy i zostala wykonana w celach prezentacyjnych.
Jesli ktos zamierza szukac pompy niech od razu odpuści - zostala wyciągnieta traktorem przez lokalnych zlomiarzy (jak cześć klatki schodowej w duzej dziurze)
Warunki z wczoraj:
Woda coraz chłodniejsza, zaczyna się mieszać.
Wizura pomiedzy ok 18 a 27-28 całkiem znośna...
Caffee Groza znów rozwalona (ciekawe czy to złośliwość, czy sieroctwo nurkujących...)
Dla ciekawych jak wygląda akwen nad i pod wodą polecam
http://nurkomania.pl/a0558.htm
Proszę o wszelkie uwagi. Wszystkie ciekawe informacje na temat akwenu dodam na stronę.
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 28-05-2005, 21:41
Gladiatorzy z Koparek zniechęceni warunkami po pikniku Oxygena (skopane do imentu) postanowili wybrać sie do Gębczyc - niewątpliwie nie bez wpływu publikacji w WB. Opis dojazdu jest OK, nie sposób nie trafić. Pogoda dopisała aż zanadto - 33 stopnie, na parkingu patelnia. Na powierzchni lewego zbiornika pływa fuzla. Temp. powierzchniowa 14 stopni, do głebokości 7 m widoczność 0 do 0,5 m. Od 7 m do 22 m około 1 metr. Między 22 a 27 metrów 2 do (w porywach) 3 m. od 28 do 30 m znowu 1 metr. Od 12 m całkowicie czarno. Nurkowanie niemal po omacku, miejsce nurkowe ciekawe, jednak na powtórkę czas chyba przyjdzie, jak widoczność sięgnie 4-5 m, przynajmniej na dole. W tej chwili jest to nurkowanie dla nurkowania.
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 28-05-2005, 23:47
TomM napisał/a:
do głebokości 7 m widoczność 0 do 0,5 m. Od 7 m do 22 m około 1 metr. Między 22 a 27 metrów 2 do (w porywach) 3 m. od 28 do 30 m znowu 1 metr. Od 12 m całkowicie czarno. Nurkowanie niemal po omacku, miejsce nurkowe ciekawe, jednak na powtórkę czas chyba przyjdzie, jak widoczność sięgnie 4-5 m, przynajmniej na dole. W tej
Widocznosc??? Tomku ustalilismy ze w przypadku Gębczyc raczej nalezy mowic o niewidocznosci
Ps. TomM dzis ustanowil nowy znak nurkowy dotyczacy niewidocznosci
Pozdro Scaner
Wysłany: 29-05-2005, 18:55
scaner napisał/a:
Widocznosc??? Tomku ustalilismy ze w przypadku Gębczyc raczej nalezy mowic o niewidocznosci
Ps. TomM dzis ustanowil nowy znak nurkowy dotyczacy niewidocznosci
Pozdro Scaner
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 29-05-2005, 22:13
Nie.... To jest międzynarodowy znak nurkowy, wcale nie taki nowy. Przekaz trzeba podzielić na dwie części. Niektórzy sylabizuja tak: ch*ja / widać...
Czesław
Wysłany: 03-08-2005, 12:28 Pijaństwo gówniażerii na Gębczycu
Niedziela, 31 july he he , przyjeżdzam do Gebczyca , akurat SKC zbiera sie do wyjazdu, ale poznałem skubańca, koło 14.30 włażę do wody latarnia z'groza działa choć do 10 metrów jest zbędna, woda świetna.
Ćwiczę pływalność, po 55 minutach wiszę na bojce na 3 metrach, nagle ruch, bojka do góry i w dół i ha ha obok mnie pojawia się człowieczek (3 metry pod lustrem wody) pogroziłem mu , poswieciłem grozą w ślepia, wynurzył się.
Wychodzę po 65 minutach.
W momencie mojego wyjścia wchodziło 2 nurasków.
Na brzegu ja, rodziny z dziećmi i grupa nawalonych młodzieniaszków walacych gorzałkę (za bar służył "maluch").
Oczywiscie wyjasniłem nawalonym gówniarzom że nie wolno tarmosić nura za bojkę, zrozumieli, przepraszali a ten co nurkował i bawil się moja bojką spał już obok "malucha"
Nurkowanie 04,09,2005
Pierwsze wrażenie małe to za to fajny widok na lewym zbiorniku lecz bardzo trudne zejście po tzw." klatce" wiec ze w zgledu na grupe wybieramy prawy zbiornik dojście bez problemowe woda wydaje się czysta lecz po zanużeniu rewelacja nie jest a tym bardziej ze dzien wcześniej nurkowaliśmy w Jaworznie ( jeszcze jedna sprawa szukajcie map akwenów bo my nawet nie wiedzieliśmy ze tam pod woda może coś być: a jak teraz sie dowiedzialem jest) schodzimy woda przy powierzchni ok 18 stopni
widoczność na jakięś 3 m niżej tak okolo 17m do 20 kiepsko poniżej woda czysta ok 6 m z tym ze nasępuje noc zaliczyliśmy 25m a szkoda lecz byli z nami mało doświadczeni koledzy i dla nich właśnie ta noc zadziałała na wyobraźnie wiec trzeba było zaprzestać na tym ogólnie polecam ciekawe nurkowisko
[ Dodano: 25-09-2005, 12:15 ]
Nurkowanie 24.09.2005
Pogoda pierwsza klasa
Tw.17°C
Przej. wody od 0 do 17m Dr.Oetker o smaku, jaki kto sobie wyobrazi, czyli jakieś 2m poniżej
około 3-4 m jak to na Gębczycach poniżej 20 m nocka panujeJ
Przy okazji na kamieniołomie Kantyna woda podobna jak na Gębczycach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko