Wysłany: 05-01-2011, 21:13 Istotne Pytanie - nurkowanie z cukrzyca.
Witam Wszystkich serdecznie .
Nurkuję amatorsko od dwóch lat a mam 45lat ,teraz okazało się iż mam cukrzyce ,na razie nikt zbytnio (piszę o lekarzach )nie powiedział co dalej i jak z tym życ ,oczywiście chodzi wyłącznie o nurkowanie .Przeczytam uważnie wszelkie porady
Pozdrawiam Piotrek
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 05-01-2011, 22:16
Hmm... nie chcę źle wróżyć, ale chyba nie bardzo dla nurkującego z tą cukrzycą. Przy najbliższych badaniach lekarz nurkowy powinien powiedzieć Ci co i jak....
Pozdrawiam
Wysłany: 05-01-2011, 23:01
Najważniejsze co powiedzą lekarze (nie lekarz, tylko lepiej popytać kilku), ale na pocieszenie poczytaj sobie tutaj http://www.nurkomania.pl/med005.htm
Mam kolegę z zaawansowaną cukrzycą który nurkuje od kilku lat i nie ma z tym większych problemów.
Najważniejsze jest aby dokładnie przestrzegać zaleceń lekarza, co pozwoli kontrolować chorobę.
Mam nadzieję że w twoim przypadku będzie podobnie i nadal będziesz mógł nurkować. Tylko po prostu musisz na siebie uważać.
Tu jest mały problem , z tego co wiem to jest jeszcze chyba III a mianowicie przy moim przewlekłym zapaleniu Trzustki było to ponoc kwestią czasu ,co prawda moja skłonnośc do słodyczy i zaniedbanie chyba do tego doprowadziły
Tu jest mały problem , z tego co wiem to jest jeszcze chyba III a mianowicie przy moim przewlekłym zapaleniu Trzustki było to ponoc kwestią czasu ,co prawda moja skłonnośc do słodyczy i zaniedbanie chyba do tego doprowadziły
Jak masz bule rwace po lewej stronie podbrzusza i problemy z oddawaniem stolca
, to czas na zmiane diety.
Zrub sobie zdjecie watroby i sprawdz czy nie jest przetluszczona .
Zrezygnuj z papierosow wina piwa innych alkocholi , jedz salatki i chude kurze mieso ugotowane na parze.Pij duzo wody i cherbaty zacznij trenowac cokolwiek rower, plywanie.
bieganie
Salatka powinna sie skladac z cebuli ,pomidorow ,kiszonych ogorkow ,pestek dyni slonecznika ,papryka piepsz , sol i szyneczka lub ugotowane mieso z kurczaka.
Na obiad to samo tylko ugotowane na parze.Co do chleba to odpada biale pieczywo , chleb razowy jest jak najbardziej wskazany.
Sprawdzaj poziom cukru przed posilkiem i po posilku jak masz taka mozliwosc .Jedz regularnie np 6:00 12:00 18:00 .
Nie czekajaj az sie rozchorujesz wiec bierz sprawe w twoje rece.
Małe sprostowanie
Na wypisie ze szpitala w karcie informacyjnej napisali
E11.9 Cukrzyca insulinoniezalerzna bez powikłań
Cukrzyca "de novo"
Chirurg napisał (Jak masz bule rwace po lewej stronie podbrzusza i problemy z oddawaniem stolca
, to czas na zmiane diety. )
Nic takiego nie mam musiałeś troszkę źle zinterpretowac moją wypowiedź
A z dietą po wstępnej konsultacji z lekarzem to chyba w moim przypadku przy przewlekłym zapaleniu Trzustki stawiał bym iż jest ona ważniejsza i tu właśnie są pewne konflikty np.
przy cukrzycy wskazane wielorakie surówki z kapust białych czerwonych ,z dodatkiem cebuli o papryce to w ogóle zapomnij ,pieczywo ciemne .A trzustka nie za bardzo właśnie to toleruję .Jedno jest istotnie wspólne wędliny drobiowe chude jak i gotowane mięsa ,kurczaki, jednym słowem to mam opanowane ,poza tym organizm sam daje znaki jeśli coś jest nie tak .
[/center][/fade][/stream][/swf][/list][/code][/quote][/u]
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-01-2011, 14:10
przy przewlekłym zap. trzustki stosowna dieta jest koniecznością. i mimo że można mówić o jakiś ogólnikach to i tak na sobie trzeba sporo przetestować - co można jeść, co nie. jak piszesz - organizm sam podpowie.
w cukrzycy dieta to rzecz jasna podstawa.
w nurkowaniu z cukrzycą najgorsza jest hipoglikemia i możliwość utraty przytomności pod wodą, bo to może prowadzić rzecz jasna bezpośrednio to utonięcia.
ważne by partner nurkowy wiedział na co chorujesz i jak można Ci pomóc w razie czego.
ważne byś Ty sam znał swoją chorobę, był wyczulony na objawy, a reszta to do poczytania na ww. stronach oraz do obgadania z D-Diverami a także własnym lekarzem "od cukrzycy".
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-01-2011, 15:18
Marcin13736 napisał/a:
Hmm... nie chcę źle wróżyć, ale chyba nie bardzo dla nurkującego z tą cukrzycą. Przy najbliższych badaniach lekarz nurkowy powinien powiedzieć Ci co i jak....
Pozdrawiam
wiesz? jesteś specjalistą?
Petro skontaktuj sie z lekarzem diabetologiem. W Łodzi jest ich kilku. Ustabilizuj chorobę, potem nurkuj. Zobacz artykuł Łukasza Ulatowskiego.
Ostatnio zmieniony przez waterman 09-01-2011, 15:19, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko