Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
leki antyalergiczne i nurkowanie
Autor Wiadomość
nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 11-01-2011, 13:06   leki antyalergiczne i nurkowanie

już było kilka tematów o alergii, o astmie. o tym czy można nurkować czy nie. itp. itd.

moje pytanie dotyczy leków i osób które je biorą na stałe albo czasowo, ale nie coś w stylu "cetyryzynka na katar" u niealergika.

pytam osób co leczą się dłużej bądź krócej, ale mają jakieś tam doświadczenie z lekami:

jakie leki bierzecie? czy są po nich jakieś skutki uboczne dotyczące nurkowania? czy na coś ktoś z lekarzy zwracał Wam uwagę w kontekście nurkowania? czy niektórych leków nie bierzecie przed nurem, albo wręcz przeciwnie - niektóre bierzecie? czy zrezygnowaliście z jakiś leków na rzecz innych?

no i pytanie do autorytetów ;) osób znających się na tych konkretnych lekach, stosowanych w uczuleniach, stosowanych w astmie. ich metabolizm, ich skutki uboczne - należy na coś zwracać uwagę?

na mnie sporo leków wywiera dość dziwne działanie i zastanawiam się ile z tego ma naprawdę znaczenie :????:

pozdrawiam b serdecznie :roz:

Syrenka_013 

Stopień: NAUI/DAN/EFR instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2011, 14:06   

Hej,
ja zaczelam kuracje odczulania na pylki brzozy, co tydzien przyjmuje zastrzyki (jutro drugi z serii), lek nazywa sie Alergovit, lekarka wie, ze nurkuje, ale nic na ten temat nie powiedziala, oprocz tego, ze w dniu zastrzyku mam sie nie przemeczac (= nie nurkowac), nurkowalam kilka dni po szczepieniu, nie czulam sie zle ani inaczej i mam nadzieje, ze tak zostanie.... :ping:

Khoza 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2011, 15:29   

brałem regularnie zyrtec, przez jakiś czas claritine - lekarz nurkowy u którego robię okresowe badania nie widział przeciwskazań w tym zakresie.

Mateusz 

Stopień: Tec 45
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2011, 15:57   

ja sie odczulam już chyba z 5 lat raz w miesiącu tabletka i zastrzyk jedyne co mi lekarz powiedział to żeby w dniu w którym mam "odczulanie" nie przemęczać się.A jak zauwarzyła
Syrenka_013 napisał/a:
... nie przemeczac (= nie nurkowac) ...

nurkot 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2011, 16:14   

Mateusz napisał/a:
ja sie odczulam już chyba z 5 lat raz w miesiącu tabletka i zastrzyk

a jakie?

(sama się zastanawiam nad rozpoczęciem ww. kuracji, ale ja na roztocza uczulona :( )

a co do kol. Khoza - brałeś Claritine/Zyrtec też w dzień nurkowania?
tzn. codziennie brałeś te leki? (piszesz "regularnie")
w jakich dawkach? jak długo?

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 11-01-2011, 16:43   

nurkot napisał/a:
na mnie sporo leków wywiera dość dziwne działanie
Nurkotku, jeśli się nie mylę, dla Ciebie dostępne są liczne profesjonalne opracowania z zakresu farmakologii.

Trzeba wyróżnić działania leków typowe dla całej populacji - np. można spodziewać się u większości ludzi zaburzenia koncentracji uwagi po większości leków przeciw nudnościom, czy zwiększenia ryzyka otoxu po tabletkach na katar (był opisany przypadek śmierci nurkini po 'odtykaczach nosa' przy ppO2 tylko 1.4, z powodu napadu drgawek).

Są też efekty leków, których się nie spodziewamy - ja np. dostałem bradykardii 40/min. po Tyroksynie 12.5mcg (efekt kilkakrotnie potwierdzony i powtarzalny) - nikt nie potrafił mi wytłumaczyć, dlaczego.

Konkretnie Cetyryzyna zwykle nie powoduje senności, chociaż niektórzy skarżą się na ten objaw uboczny i wolą Loratadynę
Ostatnio zmieniony przez beroduar 11-01-2011, 20:00, w całości zmieniany 2 razy  

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 11-01-2011, 17:00   

Wtrace sie w watek....

nurkot napisał/a:
brałeś Claritine/Zyrtec też w dzień nurkowania?

Trzy lata temu w okresie Luty - Maj jechalem tylko na Cetyryzynie - dziennie na sniadanko, zebym w ogole mogl funkcjonowac. Nurkowac nie przestawalem. Po decyzyji zaczecia odczulania (w tej chwili jakies 2.5 roku) z roku na rok lepiej, tabletki ograniczaja sie do 2..3 w sezonie. Odczulanie w postaci zastrzykow - w tej chwili faza podtrzymujaca, jeden zastrzyk z maksymalna dawka co 6 tygodni.

Legendyogger 

Stopień: rozwojowy
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2011, 20:12   

Khoza napisał/a:
brałem regularnie zyrtec, przez jakiś czas claritine

to jest ten sam lek (skład) brałem to od 9 do 12 roku życia z przerwami, lek ma szczerze powiem widoczne skutki uboczne- może ktoś powie że to offtopic, ale myślę że ludzie powinni o tym wiedzieć. Po długotrwałym przyjmowaniu może nastąpić odłożenie się znacznej ilości tkanki tłuszczowej, czego skutkami może być: ginekomastia oraz inne tego typu schorzenia.

Nie jest to wypowiedź lekarza, lecz zwykłego użytkownika tego leku, ale również nie jest tak, że wymyśliłem sobie tą historyjkę tka poprostu, bo kolega (alergik- wiele produktów spożywczych i innego typu alergenów) jak i brat (namiętnie chorujący z powodu alergenów) przyjmowali ten lek przez długi okres czasu. Skutek również ten sam.

Pozdrawiam

KSD
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2011, 21:25   

Ja też jestem alergikiem, choć na szczęście mniej więcej jeden miesiąc w roku. Po konsultacji z różnymi lekarzami, nie stwierdzili oni przeciwskazań do nurkowania w trakcie zażywania leków antyhistaminowych.

beroduar napisał/a:
Konkretnie Cetyryzyna zwykle nie powoduje senności, chociaż niektórzy skarżą się na ten objaw uboczny i wolą Loratadynę

Z założenia loratadyna jest nieco słabsza, dlatego też mniejsze objawy uboczne.

Legendyogger napisał/a:

Po długotrwałym przyjmowaniu może nastąpić odłożenie się znacznej ilości tkanki tłuszczowej

O ile się nie mylę było chyba nawet jedno badanie naukowe o tym traktujące. Tłumaczy się to tym, że alergik w trakcie terapi takimi lekami, ma lepsze samopoczucie, nie ma kataru, nie kicha, nie łzawi - dzięki temu poprawia się jego komfort życia, a co za tym idzie również apetyt. Zakatarzony człowiek ze łzami w oczach, nie ma takiej radości ze spożywania pachnących pokarmów. Wykazano, że ludzie "zdrowsi" jedli więcej i chętniej, a co za tym idzie przybierali na masie.

I jeszcze na koniec...
Cetyryzyna/Loratadyna (Zyertec/Claritine) to leki starszej generacji. Obecnie są już nowocześniejsze preparaty, dające mniej efektów ubocznych (głównie chodzi tu o wspomnianą sedację, co z naszego nurkowego punktu widzenia bardzo istotne). Przykładowo nowszą wersją Zyrtec'u (cetyryzyny) jest produkowany przez tę sama firmę Xyzal (tez zawierający cetyryzynę ale tylko lewoskrętną). Oczywiście można taniej kupić odpowiedniki innych firm np: Zyx, Cezera, Zenaro (mają ten sam skład).

Tomcio 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2011, 22:38   

Ja jestem uczulony na pleśnie i mnie alergolog polecił Telfast/Telfexo. Działa bardzo efektywnie i ponoć nie wpływa na koncentracje itp. W moim przypadku się zgadza. Czuję się lepiej niż po Zyrtecu. Reakcja na lek następuje po około 30-60min i trzyma parę ładnych godzin :)

Khoza 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2011, 12:18   

@ Nurkot - w zależności od momentu cyklu brałem 1 lub 2 tabletki regularnie codziennie przez kilka lat. W tym momencie biorę zyrtec okazjonalnie.

beroduar 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 12-01-2011, 13:16   

KSD napisał/a:
(tez zawierający cetyryzynę ale tylko lewoskrętną)
Daj spokój, nie każdy jest wyborcą SLD.

Halszka 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2011, 16:58   

Kiedyś brałam zyrtec, teraz flonidan (zawsze późną wiosną). Apetyt zdecydowanie mi się poprawia, ale jak się o tym wie, to można kontrolować ataki obżarstwa. :stop;
A lekarz nurkowy nie widzi przeszkód ;OK;

nurkot 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-01-2011, 13:51   

beroduar napisał/a:
nurkot napisał/a:
na mnie sporo leków wywiera dość dziwne działanie
Nurkotku, jeśli się nie mylę, dla Ciebie dostępne są liczne profesjonalne opracowania z zakresu farmakologii.

ych.. tylko one zwykle służą temu by coś wykazać a coś nie.
tak czy siak lepszy rydz niż nic, ale i tak o nurkach nie ma zbyt wiele.

mi nie chodzi o sposób działania leków. czy się tyje po antyhistaminikach w kontekście nurkowania ma małe znaczenie. :ping:
a może i lepiej ciała nabrać? cieplej będzie...
bardziej mnie interesują efekty tych leków + nurkowanie.

i wolę się zapytać nurkujących alergików niż przeczytać opracowanie że lek X w 90% przypadków nie ma skutków ubocznych związanych z nurkowaniem.

a co jak ja będę w 10%?

mnie interesuje czy ktoś coś kiedyś zauważył pod wodą co wiąże z działaniem takich leków.
czy jakaś grupa leków była źle tolerowana a inna lepiej?

ma ktoś z Was takie obserwacje?

Dąbek69 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-03-2011, 17:50   

Ja dostałem od swojego lekarza Telfast.Lekarz wie , że nurkuję i robi wszystko abym to dalej robił...Co do Zyrtcu to byłem lekko senny po nim a w zeszłym roku po telfascie ani razu nie "pociągnąłem nosem" i ani razu nie miałem objawów sennosci. Heh bez skojarzeń z narkotykami proszę...Telfast jest podobno lekiem nowej generacji ale zawsze trzeba zapytac lekarza i najlepiej upewnic się czytając ulotki.

Shibuya 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-09-2012, 09:57   

Odświeżę temat.
Są momenty, gdy zażywam Flonidan. Na kursie mówiono mi, że gdy zażywam coś na katar ( mam katar alergiczny czasami ) to nie powinnam nurkować. Tutaj czytam,że zażywacie lekarstwa na alergię i nurkujecie. Czy w dniu, w którym zażywam Flonidan również mogę nurkować? Czuję się po nim normalnie, tylko katar znika :) i żadnych innych objawów. Niestety moi lekarze nie orientują się w kwestiach nurkowych, a lekarza nurkowego dopiero szukam.

TURBISS 

Stopień: Szuwarowiec
Kraj:
Vatican

Wysłany: 29-09-2012, 00:01   

Niestety sprawa nie jest tak prosta bo „katar ” w dniu nurkowanie jest przeciwwskazaniem do wejścia do wody –w innym przypadku robisz to na własną odpowiedzialność :)))))
A leki przeciwhistaminowe drugiej generacji powinny nie dawać sedacji (niestety są duże osobnicze różnice)-- proponuję nie szukać odpowiedzi na takie pytania na forum tylko zwrócić się do lekarza który ma pojecie o rynologii i nuraniu :stop;

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-09-2012, 12:04   

Ja nurkowałem kilka lat biorąc Telfast 190, teraz od pół roku nie biorę. Nie widzę różnicy w samopoczuciu. Natomiast gdy mam rano katar to do wody nie wchodzę nawet jeśli po lekach przejdzie. Gdy wyobrażę sobie, że zatoka albo ucho zatka się przy wynurzaniu i siedzę na kilku metrach a powietrze się kończy - ochota na nurka przechodzi.

beroduar 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 29-09-2012, 15:55   

Shibuya napisał/a:
Czy w dniu, w którym zażywam Flonidan również mogę nurkować? Czuję się po nim normalnie, tylko katar znika :) i żadnych innych objawów.

Loratadyna (Flonidan)nie powinna dawać senności, więc teoretycznie nie utrudni nurkowania (w praktyce jednak jest za mało informacji żeby to jednoznacznie stwierdzić - jest to pytanie typu: panie doktorze biorę Carvedilol i Atorvastatynę, czy mogę schodzić na 100metrów na Megalodonie? :aaa: - niestety nikt tego nie wie).

Drugą sprawą są objawy - a raczej ich brak - jeśli Loratadyna sprawia , że nie masz kłopotów z wyrównaniem ciśnienia w uchu, nie zatykają się i nie bolą zatoki, nie masz krwawienia z nosa itp. to nie widzę problemu , żeby nurkować.

Inna rzecz, ze zazwyczaj nie zaleca się nurkowania po innych lekach na katar (typu pseudoefedryna ), m.in z powodu zwiększenia ryzyka toksyczności tlenowej jak i ryzyka, że działa stosunkowo krótko, co może sprawić kłopoty przy wynurzaniu.

TURBISS 

Stopień: Szuwarowiec
Kraj:
Vatican

Wysłany: 29-09-2012, 18:23   

beroduar napisał/a:
(w praktyce jednak jest za mało informacji żeby to jednoznacznie stwierdzić
----- a masz może dostęp do jakieś badań dotyczących p/ histaminików u nurków ????
Ostatnio zmieniony przez TURBISS 29-09-2012, 18:24, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu