Wysłany: 11-01-2011, 20:37 u kogo Technical/Extended Range ?
Jestem tu nowy więc na wstępie Witam i Pozdrawiam Wszystkich Nurasów.
Poszukuje instruktora/kursu do nurkowania technicznego na powietrzu z akcelerowaną dekompresją, najlepiej Technical w IANTD ale rozwazam również ITDA,TDI czy PSAI.
Do tej pory szkoliłem sie w CMAS ( m.in. P2** i PN2) ale pozostał niedosyt
Z przyczyn finansowo-logistycznych ( student ) na razie nie interesuje mnie Normoxic Trimix,
Ale okazuje sie że znalezienie instruktora IANTD robiącego kurs Technical nie jest takie proste
Ewentualnie jesli byłaby taka koniecznośc jestem gotów rozwazyc combo Adv
EANx + Technical/Extended Range.
ww kurs chciałbym zrobic w okolicach maja w Polsce
Pozdrawiam
AdamP
Pomyśl jeszcze o NAUI Moja podpowiedź jest tendencyjna, bo byłem bardzo zadowolony z kursu Heliair. Jeśli chodzi o technicala w IANTD, to nie za bardzo jest sens tak robić. Zrób po prostu porządny kurs AdvEAN w IANTD i się roznurkuj, a jak wpadnie Ci w ręce lepsza kasa to od razu rób nTMX. Aha i moim skromnym zdaniem unikaj DSATu oraz CMAS u na szkoleniach tech a TDI będzie OK.
Wysłany: 11-01-2011, 22:37
Dzięki a mógłbys napisac coś więcej o odpowiedniku Technicala/Extended Range w NAUI ?
Bo powiem szczerze że o tym systemie wiem niewiele a to co dostępne w necie to zazwyczaj głównie reklama.
Zresztą nie znam osobiście nikogo szkolonego w NAUI a o ww kursach IANTD i ITDA opowiadali mi ich uczestnicy.
Sęk w tym że na trimix póki co mnie nie stac, a nie chce robic kursu tylko po to zeby dostac plastik jak nie będe miał na mix do flaszek.
Co do DSATu nie musisz mnie ostrzegac, co do CMASu nie mam az tak złego zdania ale na razie nie interesuje mnie P3.
Zalezy mi natomiast na solidnym poznaniu technik dekompresji, ,,dekompresji w locie" i planowania gazów.
Będe wdzięczny za blizsze info nt kursów w NAUI ewentualnie o mpolecenie jakiegos instruktora z okolic Wawy
moze byc na priv
Pozdrawiam
AdamP
A ja Ci polecam Extended Range w PSAI.
Na kursie Adv.EAN w IANTD masz sporo ograniczeń w stosunku do ER (limitowana dekompresja, jeden stage ze średnią frakcją tlenu) więc jeśli czujesz się na Ext. range i w dodatku nie chcesz wydawać zbyt wiele kasy to rób taki własnie kurs.
Wysłany: 12-01-2011, 09:00
Na kursie Adv.EAN w IANTD masz sporo ograniczeń w stosunku do ER (limitowana dekompresja, jeden stage ze średnią frakcją tlenu) więc jeśli czujesz się na Ext. range i w dodatku nie chcesz wydawać zbyt wiele kasy to rób taki własnie kurs.
A juz się bałem połajanek jakie to nurkowanie na powietrzu jest niebezpieczne
Do tej pory myślalem głównie o IANTD, ale pomysle i o PSAI.
Czy ktoś wie dokladnie jaki przebeieg mają kursy Narcosis Management w tej organizacji?
Gdzieś słyszałem ( a może czytałem ) że to głównie rozwiązywanie zadań na tabliczce pod wodą na docelowej glębokości i to w dodatku jako zadanie partnerskie
-partner nawala nie zaliczacie obaj.
Czy to prawda?
jakie to nurkowanie na powietrzu jest niebezpieczne
No bo jest niebezpieczne - własnie Narcosis Management powstał m.in. po to żeby odpowiedzieć sobie na pytanie jak bardzo niebezpieczne.
Z tego co wiem to kurs jest bardzo ciekawy i (z ćwiczeń) jest tam do wykonania cały szereg czynności w określonym czasie i na określonych głębokościach. Do wspomnianego przez Ciebie kursu ER bardzo rekomendowane jest zrobienie kursu Narcosis Management IV.
Co do instruktora to poczekaj jeszcze - napewno ktoś Ci sie zaoferuje - zapytaj Styx'a (IANTD) Ducha (PSAI) - z tego co sie orientuje obaj współpracują ze sobą no i sa z twojej okolicy, bo o to tez pytałeś. Nie wiem jak szkolą więc zakładam że na najwyższym poziomie
Po advean w IANTD zrobiłem dużo nurkowań (powietrze + ean50), zwykle ograniczeniem była ilość gazu (z rozsądnie planowanymi rezerwami) a nie limity deko.
Stojąc przed takim wyborem jak AdamP zadałbym sobie kilka pytań:
- z kim będę nurkował i jak oni nurkują?
- jak chcę planować deko (runtime, tabliczki, komputer, liczyć z głowy?)
- czy będę nurkował w zespole, czy solo?
- jak chciałbym w przyszłości nurkować (konfiguracja, procedury).
Następnie wytypowałbym kilku uznanych ludzi, którzy robią fajne nurkowania i szkolą, porozmawiałbym z nimi i z ich byłymi kursantami. Trzeba rozmawiać osobiście bo na forum opinie są zwykle bardzo ogólne i pozytywne, w realu wychodzą istotne detale.
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-01-2011, 09:59
Miły Maciej napisał/a:
...Co do instruktora to poczekaj jeszcze - napewno ktoś Ci sie zaoferuje - zapytaj Styx'a (IANTD) Ducha (PSAI) - z tego co sie orientuje obaj współpracują ze sobą no i sa z twojej okolicy, bo o to tez pytałeś. Nie wiem jak szkolą więc zakładam że na najwyższym poziomie
Ja jeszcze nie mam uprawnień do szkolenia na poziom TD=ER Ale w maju kto wie...
Polecałbym jednakowoż jak przedpiszcy raczej nTMX, z powodów także logistyczno-plastikowych na przyszłość.
Duch z tego co wiem jest w jakimś meksyku zdrój...będzie w lutym.
Wysłany: 12-01-2011, 10:18
Przemo_C napisał/a:
Miły Maciej napisał/a:
Po advean w IANTD zrobiłem dużo nurkowań (powietrze + ean50), zwykle ograniczeniem była ilość gazu (z rozsądnie planowanymi rezerwami) a nie limity deko.
Stojąc przed takim wyborem jak AdamP zadałbym sobie kilka pytań:
- z kim będę nurkował i jak oni nurkują?
- jak chcę planować deko (runtime, tabliczki, komputer, liczyć z głowy?)
- czy będę nurkował w zespole, czy solo?
- jak chciałbym w przyszłości nurkować (konfiguracja, procedury).
Następnie wytypowałbym kilku uznanych ludzi, którzy robią fajne nurkowania i szkolą, porozmawiałbym z nimi i z ich byłymi kursantami. Trzeba rozmawiać osobiście bo na forum opinie są zwykle bardzo ogólne i pozytywne, w realu wychodzą istotne detale.
Juz odpowiadam:
ad.1: Najwięcej nurkowań i to tych najfajniejszych moim zdaniem wykonałem sam ( nie mam nic do nurkowań zespołowych ale nie zawsze mam z kim )
ad.2:do tej pory korzystam z Buhlmanna ( CMAS ) +Digital i póki co nie zanosi się na kupno komputera.
ad.3: nie jestem ortodoksem, choc staram sie iśc w kierunku ,,hogarthian"
No i właśnie dąże do wytypowania instruktorów którzy mogli by mnie przeszkolic.
Co do nurkowania na powietrzu to mam świadomośc zarówno ryzyka związanego zarówno z toksycznością tlenową jak i narkozą azotową, ale wiem że można nurkowac na powietrzu bezpiecznie w zakresie ...powiedzmy 50m i od tego sa te kursy
Na kursie też ?? W IANTD masz dekompresję okreslona w standardach - max 15min (na kursie oczywiście bo o tym piszę)
Faktycznie, ale z punktu widzenia jakości szkolenia jest to parametr bez znaczenia.
Wrócę do wyboru nauczyciela, ponieważ nurkuję w ramach małej grupy, w której szkolimy się u różnych ludzi, mamy możliwość wymiany szczerych opinii o kursach i porównania ich efektów. Wniosek jest prosty, najwięcej nauczysz się od dobrego nurka, takiego który robi nury jakie sam chciałbyś robić. Wśród nich na pewno znajdzie się dobry instruktor, który chce i potrafi przekazać maksimum własnych doświadczeń.
Mnie np. imponują takie akcje:
Grom Tuna Seahorse
I szukałbym instruktora który takie rzeczy robi.
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-01-2011, 11:16
AdamP napisał/a:
Z przyczyn finansowo-logistycznych ( student ) na razie nie interesuje mnie Normoxic Trimix,
W TDI można robić combo tj. Extended Range + Normoxic Trimix (o ile, oczywiście, instruktor ma uprawnienia na oba szkolenia). W takim rozwiązaniu:
a) nie płacisz drugi raz za kurs, który już zaliczyłeś,
b) dostajesz uprawnienia, które Cię interesują (ER),
c) dowiadujesz się dlaczego lepiej nurkować głębiej na trimiksie niż na powietrzu, nawet redukując liczbę nurkowań z uwagi na cenę gazu.
styx napisał/a:
Ja jeszcze nie mam uprawnień do szkolenia na poziom TD=ER Ale w maju kto wie...
Wysłany: 12-01-2011, 11:19
Przemo_C napisał/a:
Mnie np. imponują takie akcje:
Grom Tuna Seahorse
I szukałbym instruktora który takie rzeczy robi.
Spoko
tylko nijak to sie ma do mnie
Myślę że jeszcze długo nie pozwolę sobie na trimix (a już tym bardziej na takie nury)
nawet jak zrobię Normoxic Trimix to i tak będe w większości nurkował na powietrzu/nitroksie.
Wszystko fajnie tylko wymienieni instruktorzy w większości nawet jak mają uprawnienia Technical/Extended Range Instructor to nie szkolą do takich nurkowań, uznając powietrze za ,,Be i fuj" i ciągną od razu na trimix, na co mnie póki co nie stac ( nie chodzi o sam kurs tylko o późniejsze nurki na tmx ).
Zresztą odnoszę wrażenie że zdecydowana większośc nurkujących w zakresie 40-60 m. i tak robi to na powietrzu tylko jakoś nikt nie chce się do tego przyznac
...Zresztą odnoszę wrażenie że zdecydowana większośc nurkujących w zakresie 40-60 m. i tak robi to na powietrzu tylko jakoś nikt nie chce się do tego przyznac
Pozdrawiam
AdamP
Chyba jednak nie. Z mojej perspektywy wygląda to tak, że 40+ to już na tmx trzeba robić, tak robię i większość ludzi których znam też. Ale to moja perspektywa.
Miły Maciej napisał/a:
Na kursie też ?? W IANTD masz dekompresję okreslona w standardach - max 15min (na kursie oczywiście bo o tym piszę)
Faktycznie, ale z punktu widzenia jakości szkolenia jest to parametr bez znaczenia.
Wydaje mi się Przemek że jednak ma to wpływ na jakość bo albo robisz coś na serio albo tylko udajesz że nie możesz się wynurzyć. Zobacz na samo podejście do kursu Adv.EAN w róznych federacjach, w jednych jest to kurs rec który można zrobić z pojedyncza flaszką a w innych to już kurs techniczny. Podobnie jest z trimixem - tez mozna zrobić kurs rekreacyjnego tmx ... na pojedynczej butli ma sie rozumieć.
Może wejdź na stronę PSAI "narcosis menagment diver" - tam są główne założenia do nurkowania głebokiego na powietrzu (bardziej opłacają się kursy COMBO).
Level VI (72 ? m ) zrobisz tylko w USA.
Możesz też poszukać inst. PSAI w okolicach w których chcesz robić kurs (Instruktorzy).
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 12-01-2011, 12:02
AdamP napisał/a:
Zresztą odnoszę wrażenie że zdecydowana większośc nurkujących w zakresie 40-60 m. i tak robi to na powietrzu tylko jakoś nikt nie chce się do tego przyznac
Hm... może do mniejszości należę... W zeszłym roku spędziłem prawie 100 godzin pod wodą. Ilość minut na powietrzu: ZERO. I tylko nitroksy 32 (w praktyce pomiędzy 28 a 34 ), 50, czysty tlen i trimiksy 21/35 i 18/45.
Wiem, że GUE bardzo rygorystycznie podchodzi do tego zagadnienia. Ale chciałbym Ci uświadomić, że GUE zaleca stosowanie trimiksów już poniżej 30 m a MOD dla 21/35 to 45 m. I myślę, że jednak poniżej 50 m mało kto nurkuje na powietrzu... U mnie wszystkie nurkowania głębsze niż powiedzmy 35 metrów w ubiegłym roku były nurkowaniami trimiksowymi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko