Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
u kogo Technical/Extended Range ?
Autor Wiadomość
Przemo_C 
Moderator Grupy

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 12-01-2011, 12:12   

Miły Maciej napisał/a:
Wydaje mi się Przemek że jednak ma to wpływ na jakość bo albo robisz coś na serio albo tylko udajesz że nie możesz się wynurzyć. Zobacz na samo podejście do kursu Adv.EAN w róznych federacjach, w jednych jest to kurs rec który można zrobić z pojedyncza flaszką a w innych to już kurs techniczny. Podobnie jest z trimixem - tez mozna zrobić kurs rekreacyjnego tmx ... na pojedynczej butli ma sie rozumieć.

No wiesz, ja na początku dużo udawałem, dopiero jak opanowałem technikę to robiłem następny krok. Na taki kurs mogą przyjść różni kandydaci i trzeba to brać pod uwagę, jesteś instruktorem, wiesz to lepiej ode mnie. W sumie to nie można porównywać kursów w oderwaniu od instruktora, to jest wg mnie kluczowe, można przecież zrobić świetny kurs w każdej organizacji, podobnie jak beznadziejny. Standardy mogą pomagać ale nic nie gwarantują. Trzeba wiedzieć czego się oczekuje i poszukać człowieka który to zrealizuje.

Jak się spotkamy to Ci opowiem jak moi dwaj koledzy przerwali kurs po pierwszym dniu bo instruktor nie spełnił oczekiwań.

HAJOWATHA 

Stopień: Jeszcze żyję
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2011, 12:23   

Witam wszystkich

Pozwólcie, że dorzucę swoje trzy grosze do rozmowy.

AdamP. Proszę określ jakie głębokości już robiłeś na powietrzu.

Co do przyznania się, że nurkuję w zakresie do 60m na powietrzu to ja się przyznaję :-)

I znam mnóstwo osób które nurkują na powietrzu nawet na większe głębokości ode mnie.

Z racji kosztów związanych z trimiksem, tak jak ty, nie inwestowałem w tej rodzaj kursów.

Natomiast jeżeli chcesz posłuchać rady kolegi nurka weź pod uwagę, że nurkowanie na 60m na powietrzu wymaga długiego okresu przygotowawczego związanego z działaniem azotu pod ciśnieniem.

Pisałeś, że posiadasz P2. Z mojego doświadczenia wynika, że przeskok między głębokością 50-60m jest taki jak między 10 a 40m. I nie da się go wykonać na raz.
Dlatego takie nurki rób już nie sam ale z kimś kto ma pojęcie a przede wszystkim był już na takich głębokościach.

Pozdrawiam

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2011, 12:30   

hehe - bardzo chętnie posłucham ;)
Z Waszą ekipą to w ogóle chyba instruktorzy mają ciężki kawałek chleba; no bo czego maja Was jeszcze nauczyć :)

AdamP 

Stopień: nurkowy
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2011, 12:35   

HAJOWATHA

Mam na koncie kilka 50 ale w formie krótkich wind i w sumie sam nie wiem po co je robiłem ( zresztą dwa razy było to z zaprzyjaźnionym instruktorem ).
Widze ze temat nurkowania dekompresyjnego na powietrzu wzbudził ( czego sie zresztą obawiałem ) trochę niepotrzebnych emocji.
Ja naprawde nie chcę robic 70 na powietrzu ani bic rekordów Deep Air, nie mam tez w planie żadnych ,,ekspedycji" , wiekszośc moich nurkowań to takie 30-kilka do 40-kilku metrów w jeziorach.
Gdybym tylko mogł sobie na to pozwolic to wierz mi że pytałbym od razu o Trimix zwłaszcza jesli jest taka możliwośc, po za tym docelowo bede dążył do takich uprawnień, ale póki co zostaje powietrze.
Widze że powinienem inaczej zatytułowac temat ,,Kto mnie nauczy dobrze dekompresji?"
Wlaśnie dlatego że mam świadomośc z czym wiąże sie głębsze nurkowanie na powietrzu to szukam odpowiedniego instruktora, a nie wykluczam że za jakiś czas pojawie sie na kursie trimixowym :)

Pozdrawiam
AdamP

Przemo_C 
Moderator Grupy

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 12-01-2011, 13:21   

Miły Maciej napisał/a:
...Z Waszą ekipą to w ogóle chyba instruktorzy mają ciężki kawałek chleba; no bo czego maja Was jeszcze nauczyć :)

Ale pojechałeś :641: .
Zobacz te akcje, które wyżej wymieniłem - poza zasięgiem. To się nie kończy, nurkowanie jest jak "Moda na sukces", robisz coś i widzisz: "a, w następnym odcinku...".

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2011, 13:31   

Wracając jeszcze do organizacji i stopni to:
IANTD
Advanced EANx 42m, 1 gaz deco, krótka dekomprsja (15min)
Technical Diver 51 m, 2 g.d.
PSAI
Advanced Nitrox 45m, 1 g.d
Extended Range Nitrox 55m, 2 g.d.

Więc porównywnując IANTD Adv. z PSAI Ext. patrzy się na inne stopnie.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2011, 13:33   

Przemo_C napisał/a:
Zobacz te akcje, które wyżej wymieniłem - poza zasięgiem. To się nie kończy, nurkowanie jest jak "Moda na sukces", robisz coś i widzisz: "a, w następnym odcinku...".
No Przmku trafiłeś w samo sedno! A do tego tak dowcipnie, że właśnie oplułem laptopa :ping:

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 12-01-2011, 14:15   

mi_g napisał/a:
Wracając jeszcze do organizacji i stopni to:
IANTD
Advanced EANx 42m, 1 gaz deco, krótka dekomprsja (15min)
Technical Diver 51 m, 2 g.d.
PSAI
Advanced Nitrox 45m, 1 g.d
Extended Range Nitrox 55m, 2 g.d.

Więc porównywnując IANTD Adv. z PSAI Ext. patrzy się na inne stopnie.

Porównujesz coś starego.

Technical w IANTD to 54m nie żeby to było bardzo istotne ale...
~S

KowiKowi1979 

Stopień: IANTD+DSAT+NAUI+PSAI
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2011, 18:42   

hubert68 napisał/a:
Wiem, że GUE bardzo rygorystycznie podchodzi do tego zagadnienia. Ale chciałbym Ci uświadomić, że GUE zaleca stosowanie trimiksów już poniżej 30 m a MOD dla 21/35 to 45 m. I myślę, że jednak poniżej 50 m mało kto nurkuje na powietrzu... U mnie wszystkie nurkowania głębsze niż powiedzmy 35 metrów w ubiegłym roku były nurkowaniami trimiksowymi.

Hubert, ale nie każdy ma kasę na ciągłe robienie miksów, zwłaszcza 18/45. Nie mówię, żeby walić non stop 65m na powietrzu, ale na miłość boską, posiedzieć na fajnym wraku w Chorwacji, dajmy 45m 30 min BT, to można na powietrzu i dwóch gazach deco (dla bezpieczeństwa i treningu). Grunt, żeby robić to z głową, umieć zaplanować takiego nura i w razie fuckupu poradzić sobie pod wodą. Ja i mój portfel lubimy powietrze i nitroxy. ;-) Pozdrawiam Cię! KOWI

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2011, 18:55   

KowiKowi1979 napisał/a:
ale na miłość boską, posiedzieć na fajnym wraku w Chorwacji, dajmy 45m 30 min BT, to można na powietrzu i dwóch gazach deco
Można. Jasne. To że zrezygnowałem z powietrza to mój świadomy wybór. Ale byłem na powietrzu na 43 m, tak, że wiem, o czym mówisz :ping: Ale wolę tmx, w końcu, jak mawiała jedna moja koleżanka - kto bogatemu zabroni?

Przypomina mi się jedna usłyszana (od jednego z jej bohaterów, "z pierwszej ręki") opowieść, jak chłopcy nurkowali na powietrzu na głębokim wraku, byli zachwyceni wspaniale zachowanym działem i torpedami, tak że następnego dnia postanowili tam wrócić na trimiksie (bo chcieli posiedzieć dłużej, porobić zdjęcia itd.). No i wtedy dokładnie zwiedzili całkiem dobrze zachowany kuter.... rybacki.
Ostatnio zmieniony przez hubert68 12-01-2011, 18:58, w całości zmieniany 1 raz  

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 12-01-2011, 19:17   

To jak w "Wojnie Trappa" pewnie było

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2011, 22:21   

hubert68 napisał/a:
No i wtedy dokładnie zwiedzili całkiem dobrze zachowany kuter.... rybacki.

Jak myślisz które nurkowanie było lepsze, dało więcej wrażeń? Ja bym obstawiał że to pierwsze :P :)

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2011, 22:42   

Plotek napisał/a:
Jak myślisz które nurkowanie było lepsze, dało więcej wrażeń? Ja bym obstawiał że to pierwsze
To ja już wolę te cztery lampki martini na pusty żołądek... taniej i bezpieczniej :beer:

tomasz3city 
Moderator Grupy

Stopień: ITDA, PSAI, TDI/SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2011, 22:43   

Hej.
Pewnie się narażę, kilku nurasom, ale trudno raz się żyje ( dyskusja taka ciekawa, że nie mogę się powstrzymać )

Cytat:
Czy ktoś wie dokladnie jaki przebeieg mają kursy Narcosis Management w tej organizacji?

info poszło na pw!

hubert68 napisał/a:
Cytat:
I myślę, że jednak poniżej 50 m mało kto nurkuje na powietrzu...

He he, to się usmiałem :ping:

poniżej 50 m to może rzeczywiście niezbyt dużo - tylko Ci krzórzy mają uprawnienia no i wszycy inni ktrórzy nie mają ( ale pewnie chetnie by zrobli gdyby byli młodsi heheh)

KowiKowi1979 napisał/a:
Cytat:
ale na miłość boską, posiedzieć na fajnym wraku w Chorwacji, dajmy 45m 30 min BT, to można na powietrzu i dwóch gazach deco

hubert68 napisał/a:
Cytat:
Można. Jasne.

Powiedziałbym raczej - nawet trzeba, bo gdzie jak nie np w Chorwacji poćwiczyć i się nie nudzić i przy tym jeszcze sobie krzywdy nie zrobić ...???
A to własnie dla...
KowiKowi1979 napisał/a:
Cytat:
(dla bezpieczeństwa i treningu)

J
Cytat:
ak się spotkamy to Ci opowiem jak moi dwaj koledzy przerwali kurs po pierwszym dniu bo instruktor nie spełnił oczekiwań (dla bezpieczeństwa i treningu)

Widocznie byli to Twoi koledzy, świadomi, ktorzy już nurkują na podobnym poziomie, albo od dłuższego czasu robią wszystko aby do takiego poziomu dojść.

Zazwyczaj jest tak jak własnie z załozycielem tematu.
Jesli jest zacięty to dojdzie swego ( pojdzie do wody następne sto razy poxniej przemysli to jeszcze jakieś 50 x ) i zacznie robić kurs na poziomie, a jesli nie to zrobi jakieś kombo i TMX za niewielką doplatą w 1 weekend - tak sie nanurkuje na podczas P 1. :buuu: ( bo jak tu sie szkoolić jak poziomu się nie trzyma heheh )

Czy zastanawialiście sie kiedyś dlaczego w MON - kurs młodszego nurka jest rozpisany na 6 miesięcy codziennych zajęć( 5 dni w tygodniu od 8.00- 14.45 ???????? ( choć wcale nie mówię że po szkoleniu wszyscy są mistrzami świata) w skręcaniu śrubek może i tak...
Ostatnio zmieniony przez tomasz3city 12-01-2011, 22:48, w całości zmieniany 1 raz  

KowiKowi1979 

Stopień: IANTD+DSAT+NAUI+PSAI
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2011, 23:18   

Tak jak Hubert napisał, wszystko kwestia kasy, jaką można wydać na gazy. Ja tam lubię oglądać Sparmanna czy Wildschutz na powietrzu, za to nie pchałbym się bez TMX na głębokie wraki Bałtyku lub jaskinie z trudnymi warunkami.

PS> Z tym treningiem i bezpieczeństwem chodziło mi o 2 gazy deko. Nawet na nury wymagające tylko ean 50 wolę dodatkowo zabierać tlen. Po pierwsze lepiej się odsycam, po drugie każda okazja do pożonglowania stejdżami jest dobra dla treningu, po trzecie w razie utraty któregoś z gazów mam jeszcze drugi i nie muszę się męczyć na "plecowym". No i partnerowi też coś się może wysypać podczas nura ;-)

tomasz3city 
Moderator Grupy

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2011, 00:00   

a mi także o toleracje azotówki i dzialania pod jej wplywem

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2011, 08:22   

AdamP pytasz o Extended Range/Technical a masz PN2. Do tej pory wydawało mi się ze PN2 to ciut wiecej niż PSAI/IANTD Adv. Nitrox. Nie masz limitów dotyczących ilości gazów deco i czasu dekompresji. Myslalem że ukończenie takiego kursu oznacza posiadnie umiejętności i wiedzy pozwalającej na dekompresę z kilkoma gazami. Właściwie gdyby nie limit głębokości to byłby bardziej porównywalny z Extended Range/Technical. Może się mylę bo nie znam osob z PN2 i nie wiem do końca co na takim kursie jest.
Do tej pory rozumiałem że kursy Extended Range/Technical uczą jak sprawnie psługiwać się wiloma gazami deco (w dwóch lub więcej stejdzach) i planowac na nich dekompresje - poszerzenie limitu głębokości to dodatek, bo jak to napisał
tomasz3city napisał/a:
He he, to się usmiałem
poniżej 50 m to może rzeczywiście niezbyt dużo - tylko Ci krzórzy mają uprawnienia no i wszycy inni ktrórzy nie mają ( ale pewnie chetnie by zrobli gdyby byli młodsi heheh)

podkreślenie moje :-)

AdamP 

Stopień: nurkowy
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2011, 12:28   

mi_g napisał/a:
Do tej pory wydawało mi się ze PN2 to ciut wiecej niż PSAI/IANTD Adv. Nitrox

Bo ( przynajmniej teoretycznie ) tak jest.
Dlatego ja nie pytam o kurs Advanced Nitrox tylko o Technical/Extended Range czyli głębokiego nurkowania na powietrzu z dekompresja akcelerowaną EAN/tlen.
Nie mam zamiaru się rozwodzic nad tym czy kurs PN2 to dobry kurs czy nie...
( w moim przekonaniu dobry choc jak i reszta szkolenia CMAS w dzisiejszych czsach dośc specyficzny )
mi_g napisał/a:
Może się mylę bo nie znam osob z PN2 i nie wiem do końca co na takim kursie jest.

info ze strony KDP:
PŁETWONUREK NITROKSOWY KDP/CMAS 2 stopnia (PN2)

Zakres szkolenia:
Uczestnik kursu zdobywa wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne umożliwiające bezpieczne nurkowanie w aparatach o obiegu otwartym z użyciem mieszanin nitroksowych w wodach otwartych oraz umiejętności pozwalające na użycie czystego tlenu i nitroksu w procedurach dekompresyjnych.

Przebieg szkolenia:
Wykłady (6 godzin) oraz zajęcia praktyczne (6 godzin) w ciągu 2-ch dni szkoleniowych, w tym 3 nurkowania nitroksowe w zestawach 2-butlowych i 1 butlą boczną w wodach otwartych (1 nurkowanie z użyciem do dekompresji tlenu lub nitroksu z zawartością tlenu powyżej 40%) w zakresie głębokości odpowiednich do posiadanych uprawnień KDP/CMAS. Minimalny czas każdego nurkowania 20 min, maksymalne ciśnienie parcjalne tlenu w mieszaninie podstawowej - 1.4 bara, a w mieszaninie dekompresyjnej - 1.6 bara.

Uprawnienia:
nurkowanie w aparatach oddechowych o obiegu otwartym z wykorzystaniem mieszanin nitroksowych o zawartości do 40% tlenu (max. ppO2 - 1.6 bara) w zakresie głębokości określonych dla posiadanego stopnia wyszkolenia KDP/CMAS,
stosowanie na przystankach dekompresyjnych butli bocznych z czystym tlenem i mieszaninami nitroksowymi z zawartością tlenu powyżej 40%.

Uprawnienia może i podobne (pomijając limit głębokości), natomiast róznice w szkoleniu z pewnością
duże.

p.s. po rozmowach z forumowiczami i po ich radach coraz bardziej skłaniam się ku pójściu na kurs Normoxic Trimix w którejś z organizacji technicznych.
a później i tak będe nurał głównie na powietrzu.
Ceny prawie te same co na Extended Range, uprawnienia większe.
Zresztą zauważyłem że w ostatnio odchodzi sie od kursów Extended Range/Technical i nie są już nawet wymagane nigdzie w dojściu do pełnych uprawnień trimixowych.

Pozdrawiam
AdamP

tomasz3city 
Moderator Grupy

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2011, 14:52   

Cytat:
i nie są już nawet wymagane nigdzie w dojściu do pełnych uprawnień trimixowych.

może i nie są u niektórych instruktorów, ale z takim który ich nie robił raczej bym nie wchodzil do wody.... :ping:

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2011, 15:08   

tomasz3city napisał/a:
może i nie są u niektórych instruktorów, ale z takim który ich nie robił raczej bym nie wchodzil do wody....
Ja bym nie wszedł z nikim, kto tego bezwzględnie wymaga. Po co mam robić sobie dziury w mózgu powietrzem, jak stać mnie na trimiks? Nie nurkuję na powietrzu...

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu