Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 17-01-2011, 17:34 Divemaster organizacji X w organizacji Y
***kilka pytań
pytanie 1 (najbardziej mnie interesujące): jeżeli ktoś ma papiery DM w organizacji X czy może oficjalnie pomagać instruktorowi szkolącemu w organizacji Y?
w których organizacjach może a w których nie?
pytanie 2: jeśli ktoś jest DM org. X a chce być też Y, czy musi robić pełny kurs czy wystarczy tzw. cross?
w których organizacjach cross a w których pełny kurs?
pytanie 3: czy można być DM dwóch lub więcej organizacji?
czy któraś organizacja zabrania swoim DM bycia DM w innych?
pytanie 4: czy można nie mieć ŻADNYCH uprawnień w organizacji Y przystępując w niej do kursu instruktorskiego?
w których organizacjach może tak być a w których nie?
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-01-2011, 21:20
nurkot napisał/a:
jeżeli ktoś ma papiery DM w organizacji X czy może oficjalnie pomagać instruktorowi szkolącemu w organizacji Y?
W SDI taki asystent nie jest uznawany za certyfikowanego asystenta, a więc nie podnosi współczynnika liczby kursantów na instruktora, a wręcz może go obniżyć.
Tzn. jeżeli standardy mówią, że w danym kursie instruktor może wziąć do wody 6 osób, a certyfikowany asystent zwiększa liczbę osób o 2 (czyli razem 8). To jeśli instruktor bierze do pomocy kogoś kto według organizacji certyfikowanym asystentem nie jest, to stanowi ta osoba już jedną z sześciu. Czyli instruktor może wziąć jeszcze 5.
Czyli taka osoba asystująca jest tak jakby też na kursie.
To nie dotyczy DM, ale jeśliby to był AI, który w jakiejś organizacji może np. na kursie OWD oceniać jakieś umiejętności (np. powierzchniowe). To jeśli asystuje w cudzej organizacji, to takich uprawnień, oczywiście, nie ma.
nurkot napisał/a:
jeśli ktoś jest DM org. X a chce być też Y, czy musi robić pełny kurs czy wystarczy tzw. cross?
W SDI musi robić pełny kurs. To znaczy musi spełnić - jak przy każdym kursie - normy zaliczeniowe, a tego się nie da zrobić bez pełnego kursu.
nurkot napisał/a:
czy można być DM dwóch lub więcej organizacji?
Nie wyobrażam sobie takiego zakazu. Taki zakaz może być i to w ograniczonym zakresie na poziomie trenerskim. Ewentualnie w organizacjach, gdzie szkolenie na jednym poziomie (np. Extended Range / Technical) jest naruszeniem standardów (np. zakaz nurkowania na powietrzu głębiej niż 30m).
nurkot napisał/a:
czy można nie mieć ŻADNYCH uprawnień w organizacji Y przystępując w niej do kursu instruktorskiego?
W większości organizacji - tak. Po prostu są określone wymagania wstępne, które brzmią np. "DiveMaster, Asystent Instruktora lub Instruktor dowolnej uznanej organizacji".
Myśląc o "crossie" DM z innej organizacji do SDI zaproponowałbym po prostu kurs Asystenta Instruktora. Stopień DM innej organizacji kwalifikuje do przystąpienia do takiego kursu. W SDI każdy aktywny instruktor może prowadzić kurs Asystenta Instruktora.
Z certyfikatem SDI AI można podejść do kursu instruktorskiego większości organizacji z wyjątkami jak np. GUE, gdzie są dodatkowe wymagania.
pytanie 2: jeśli ktoś jest DM org. X a chce być też Y, czy musi robić pełny kurs czy wystarczy tzw. cross?
w których organizacjach cross a w których pełny kurs?
Ja byłem w PADI divemasterem i zrobiłem crosa do PSAI - czyli to możliwe.
Podczas przejścia do niektórych organizacji może wystarczyć unifikacja ( czyli tylko częśc teorii)- wychodzi taniej.
nurkot napisał/a:
pytanie 3: czy można być DM dwóch lub więcej organizacji?
Jest możliwe bycie DM w kilku organizacjach -ale musisz ponosić opłaty we wszystkich (no chyba że się "zawiesisz" - ale i tak później będziasz musiała płacić zaległości). Nie słyszałem o organizcjach które zabraniałyby bycia w kilku organizacjach DM.
nurkot napisał/a:
pytanie 4: czy można nie mieć ŻADNYCH uprawnień w organizacji Y przystępując w niej do kursu instruktorskiego?
w których organizacjach może tak być a w których nie?
Jest to możliwe ( ale chyba nie wszędzie). Mój syn zrobił Instruktora w jednej organizacji a wcześniej był DM w innej.
Bo jak sama zauwazylas, BitPump z rzeszy, informacji udzielil rzetelnej, wiec co tu dodac?
Kolezanka z PADI nie musi sie martwic, bo po takim epizodzie to nawet w IANTD mozna instruktorem zostac. W podpisie widze Krakow, wiec na Zakrzowek bym sie udal - szlify DM u najwiekszych, to niezly kawal praktyki.
Wysłany: 17-02-2011, 19:48
kopyto napisał/a:
Bo jak sama zauwazylas, BitPump z rzeszy, informacji udzielil rzetelnej, wiec co tu dodac?
można dodać - np. jak to jest w CMAS, IANTD, NAUI, PADI, SSI...
kopyto napisał/a:
Kolezanka z PADI nie musi sie martwic, bo po takim epizodzie to nawet w IANTD mozna instruktorem zostac.
??? przepraszam, ale może nie jestem zbyt ostra, ale O CO CHODZI?
po jakim epizodzie???
kopyto napisał/a:
W podpisie widze Krakow, wiec na Zakrzowek bym sie udal - szlify DM u najwiekszych, to niezly kawal praktyki.
co konkretnie polecasz?
ale... dobrzy instruktorzy to jedno. znam kilku. prócz tego chciałabym wiedzieć jak to jest oficjalnie z papierami - co które dają i jak to działa między organizacjami - co konkretnie chciałabym wiedzieć - pytam w pierwszym poście w tym wątku.
z góry dziękuję jak ktoś zechce jeszcze odpowiedzieć na temat.
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-02-2011, 19:51
nurkot,
patrząc z perspektywy IANTD - DM nie równy DMowi, i ze względu na formalne obostrzenia (np IANTD DM to jest nurek ADV NTX, czego nie można powiedzieć przykładowo o świeżym DM PADI - stąd taki cross byłby nierealny).
Wg mnie problem polega na wiedzy o strukturze kursów i standardów organizacji (który każdy DM powinien znać perfect) a który bywa bardzo odmienny. Najprościej to poznać "lecąc" po drabince kursów w danej organizacji i tym się trochę interesując - zmienić to niemal jak zmiana partnera ;P - wszystko takie inne...
osobiście jestem DM w PSAI, więc wiem że to zupełnie inna bajka. A diabeł tkwi w szczegółach.
po jakim epizodzie???
Zrozumialem, ze kolezanka w PADI szkolona i martwi sie teraz, czy gdzie indziej bedzie mogla... Swoja droga ostrosc jako antonim tepoty, dosc odwazne stwierdzenie, bo np. ostra blondynka nie koniecznie z walorami umyslu kojarzona byc musi
styx napisał/a:
patrząc z perspektywy IANTD - DM nie równy DMowi, i ze względu na formalne obostrzenia (np IANTD DM to jest nurek ADV NTX, czego nie można powiedzieć przykładowo o świeżym DM PADI - stąd taki cross byłby nierealny)
Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Sa, owszem, roznice w wymogach przed przystapieniem do kursu DM. Ale juz do instruktorskiego ich nie ma. Jezeli DM PADI nie jest nurkiem AdvEan, to najwyzej zostanie EaN Instruktorem IANTD, podczas gdy DM IANTD moze od razu ubiegac sie o poziom AdvEan Instruktora - jest roznica, ale nie dyskwalifikacja.
Wysłany: 17-02-2011, 20:52
kopyto napisał/a:
nurkot napisał/a:
po jakim epizodzie???
Zrozumialem, ze kolezanka w PADI szkolona i martwi sie teraz, czy gdzie indziej bedzie mogla... Swoja droga ostrosc jako antonim tepoty, dosc odwazne stwierdzenie, bo np. ostra blondynka nie koniecznie z walorami umyslu kojarzona byc musi
z czego wnioskujesz że jestem z PADI?
z której części tego postu tak wynika?
jeśli nawet by tak było, to nadal nie rozumiem gdzie tu "epizod"? czy wnioskujesz że epizodem było szkolenie DM?
co do tępoty i ostrości, to coś pisać muszę, bo inaczej byłoby to li i jedynie napieprzanie się z dziwnie powstającymi osobliwościami na forach, z którego spora część ma na koncie po kilka postów, ale i tak wie wszystko na każdy temat, albo nie wie nic a udaje że wie wszystko, albo wie wszystko a udaje że nie wie nic.
Ty wiesz wszystko na temat wszystkich - na temat mego szkolenia w PADI oraz na temat tego jak zostać instruktorem IANTD oraz ile to się płaci za nurkowania stażowe w CMAS.
A SKĄD WIESZ TO WSZYSTKO?
no cóż, ja idę poimprezować jako ostra blondynka o miernej inteligencji, bo nie ma sensu wysiadywać po nocy i czytać i pisać jakieś dziwne treści.
jeśli jakiś instruktor/instruktor trener/divemaster/przewodnik nurkowy ma coś do napisania w temacie - b proszę o posty, innym dziękuję - dział "rozrywka" jest gdzie indziej.
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-02-2011, 21:09
kopyto napisał/a:
Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Sa, owszem, roznice w wymogach przed przystapieniem do kursu DM. Ale juz do instruktorskiego ich nie ma. Jezeli DM PADI nie jest nurkiem AdvEan, to najwyzej zostanie EaN Instruktorem IANTD, podczas gdy DM IANTD moze od razu ubiegac sie o poziom AdvEan Instruktora - jest roznica, ale nie dyskwalifikacja.
Choćby na podstawie zdrowego rozsądku. Każdy IT czy instruktor i tak decyduje wedle własnego rozeznania kto jest do certyfikacji a kto jeszcze nie.
Tego typu "omijanie przez negację" to raczej formalna tylna furtka, kto jednak na siłę chce być instruktorem ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko