Stopień: DM pedi/ AN Iantd
Wysłany: 10-05-2004, 22:07 sprężyny do płetw
Mam takie pytanie . Jestem wmiarę szczęśliwym posiadaczem płetw Twin Jet SCUBAPRO . Niestety mam już połamane prawie wszystkie zapięcia i zastanawiam się nad zakupem jakiś sprężyn w przystępnej cenie . Gdzie mógłbym takowe nabyć ? Jak to jest z komfortem pływania w sprężynach ? słyszysię różne opinie ?
Wiek: 65 Dołączył: 14 Mar 2003 Posty: 506 Skąd: warm-mazurskie
Wysłany: 10-05-2004, 23:01
Witam
Mam bardzo podobny problem - ulubione płetwy Technisub'a z połamanymi zamkami - myślałem o wymianie na sprężyny ale cena sprężyn to prawie 300 zł - czy jest sens a może są gdzieś tańsze
Pozdrawiam
Co prawda dopiero od dwóch miesięcy, ale ze sporą ulgą przeszliśmy na "system sprężynowy".
Pływamy w trzech rodzajach płetw Avanti Quattro, Jet Fin i Jet (Scubatech) - wszystkie wyposażone w sprężyny.
Do Quattro dokupiłem je na ostatnich targach WiW. Na stoisku Scubatecha kosztowały coś koło 200pln. Po przeliczeniu na tutejsze ceny oryginalnych gum i zapięć - zwrócą sie bardzo szybko...
Występują w dwóch rozmiarach, ale nie ma najmniejszego problemu żeby je dowolnie skracać (z wydłużaniem bedzie problem ) -do skrócenia użyłem śrubokrętu i kombinerek, a skrócić trzeba było sprężyny dla Doroty. Przy rozmiarze stopy 36, nawet te fabrycznie krótsze - były za długie.
Jest jeszcze inne wyjście:
otóż podśmiewający się ciągle Sandi zeznał, że prawdziwi twardziele dużo nie płacą, a sprężyny mają...
Ponoć podobnymi właściwościami jak "oryginalne", wykazują się sprężyny z ekspanderów (takie coś, co się kupuje w sklepie sportowym, ciągnie się za dwa końce i potem buły strasznie rosną...), a dodatkowo kupując jeden przyrząd mamy sprężyn, że ho ho... Pozostaje drobny problem jak je zamocować do płetw, ale dla chcącego...
Podobno dużo łatwiej korodują i wykazują mniejszą wytrzymałość - ale to uwagi zasłyszane...
Komfort ubierania
Komfort użytkowania
Wizualizacja (czyt. niemal każdy wyczuje w Tobie prawdziwego dirowca... )
Ostatnio zmieniony przez Dorota i Wojtek 11-05-2004, 16:38, w całości zmieniany 1 raz
Jacek Trembowelski ogłaszał się ostatnio, że ma spręzyny za 180 pln, tylko nie wiem jakie jest mocowanie przy Twin Jetach, bo sprężyny Jacka to na 100% są do Jet Finów.
Wiek: 57 Dołączył: 08 Maj 2003 Posty: 683 Skąd: Warszawka
Wysłany: 11-05-2004, 11:51
Dorota i Wojtek napisał/a:
Witajcie!
Jest jeszcze inne wyjście:
otóż podśmiewający się ciągle Sandi zeznał, że prawdziwi twardziele dużo nie płacą, a sprężyny mają...
Ponoć podobnymi właściwościami jak "oryginalne", wykazują się sprężyny z ekspandorów (takie coś, co się kupuje w sklepie sportowym, ciągnie się za dwa końce i potem buły strasznie rosną...), a dodatkowo kupując jeden przyrząd mamy sprężyn, że ho ho... Pozostaje drobny problem jak je zamocować do płetw, ale dla chcącego...
Podobno dużo łatwiej korodują i wykazują mniejszą wytrzymałość - ale to uwagi zasłyszane...
no prosze troszke sie człowiek z innego człowieka ponabija i ten ma juz do emerytury zabawę ;))))
swoich ekspanderów uzywam (buły mi rosną;) i dopóki mi sił starczy nie przerobię ich na żadne sprężyny do płetw ! ;))))
ponieważ jednak sprężyny można dostać także na sztuki i kawałek węża ogrodniczego też się znajdzie to prędzej czy później pojdę w ten DIRection ;)))
Sandii
ps cosik mi coraz czesciej chodzi po glowie wypad w cieple kraje! a ze mam tu jakas marną ofertę kolonizacyjną - wiec DiW strzeżcie sie! ;))))
ps cosik mi coraz czesciej chodzi po glowie wypad w cieple kraje! a ze mam tu jakas marną ofertę kolonizacyjną - wiec DiW strzeżcie sie!
taa... przyjedź, przyjedź... Cię sprawdzimy, strasznymi rybami poszczujemy ...
jeszcze będziesz nasze sprężyny wychwalał... a póki co, mam co robić do emerytury ...
Cytat:
Przy okazji pytanie do DiW : jak się sprawują Jet'y Scubatecha ?
Witaj Tomku!
Świeży towar ładnie pachnie i wygląda... poczekaj trochę - na pewno coś o nich napiszemy. Póki co, są na dotarciu - więc ani za szybko, ani za głęboko nie można...
Witaj Tomku!
Świeży towar ładnie pachnie i wygląda... poczekaj trochę - na pewno coś o nich napiszemy. Póki co, są na dotarciu - więc ani za szybko, ani za głęboko nie można...
Wysłany: 12-05-2004, 19:53
Howgh!
CZACHO napisał/a:
Czesci sprowadzales ze sklepu, ktory tam polecili czy gdzies w Polsce nabyles?
Drut na zakończenia, węże z tworzywa, cienką linke do środka sprężyn na ograniczniki kupiłem w OBI i Dom Hobby Ogród.
Sprężyny zamówiłem w wytwórni sprężyn - wymiary podałem wzorując się na tych ze sklepu internetowego - kosztowały mnie 65 zł razem z wysyłką.
Nie pamiętam niestety adresu i nazwy tej wytwórni (to było jakiś rok temu) - znalazłem kilka w Panoramie Firm i wysłałem do każdej e-maila z zapytaniem o ceny.
Zamawiając takie sprężyny można dodatkowo wybrać sobie sposób zakończenia sprężyny - ja mam pełną pętlę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko