Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
jaka latarka
Autor Wiadomość
wodzu 

Stopień: CMAS P***
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-05-2004, 22:15   jaka latarka

Howgh!

Zamierzam kupić w końcu jakąś latarkę.

Latarkę tą zamierzam w przyszłości traktować jako zapasową (jak już dorobię się latarki dzielonej) i mocować do D-ringu w uprzęży. Latarka nie może więc mieć zbyt dużych gabarytów.

:arrow: Gdyby ktoś miał podobne dylematy, proszę o podzielenie się jakie latarki biorą pod uwagę.

:arrow: Gdyby ktoś takie dylematy miał już za sobą proszę o podanie modelu na jaki się zdecydował.

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 12-05-2004, 22:23   

oryginalna, badz klonowana podrobka halcyonowego scouta (tyle ze ona chodzi na nizszym woltazu, niz zarowka ma przepisane, wiec jest ciemniejsza, ale dluzej swieci)

princeton tec 40

Ale szczerze mowiac jesli chcesz miec przyszlosciowy backup, ktory nadaje sie jako glowne swiatlo, to nie wroze Ci powodzenia. Obi powyzsze latarki swieca mikrze.

Kuba 

Stopień: Wodnik Szuwarek
Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 12-05-2004, 22:36   

hej Wodzu,
ja po ostatnich doswiadczeniach wspomne tylko bys kupil taka latarke, o ktorej bedziesz wiedzial ze swieci i ze ma dobry serwis.
po ostatnich doswiadczeniach nurkowych musze przyznac ze roznie bywa z tym swieceniem.
ja mam stary, klasyczny zestaw - Vega2 i Lumen6 swieci jako taka (raczej nie najlepiej w porownaniu do...) ale swieci.
na ostatnich wyjazdach kilku moich znajomych naprawde zdrowo psioczylo, gdy okazywalo sie, ze latarki za grube tysiace nagle przestawaly swiecic...a to bezpieczniki, a to akumulatory, a to elektronika, a to zbyt czeste wlaczenia/wylaczanie pod woda....
a moja jak swiecila tak swieci :)))))) )))

w kazdym razie naprawde zwroc uwage na jakosc serwisu i gwarancje. kolega ostatnio wyslal swoja kurierem znad Hanczy az do Wloch :)
ale juz ma nowa, na wymiane
pozdrawiam
Kuba

ps. ale ladnie swiecaca latarka to naprawde jest komfort

Garnett 

Stopień: wystarczający
Wysłany: 12-05-2004, 22:56   

Polecam
Lumen 6 lub x6 ostatnio widzialem jak dziala i jest spoko

Ale znalazlem cos takiego - rozsadna cena i latarka akumulatorowa http://www.oxygen.top.pl/...php?id=lat_nr03

pitt 

Wysłany: 12-05-2004, 23:39   

Kupilem (a raczej zalatwilem sobie) iodowa lole na ledach
do maski lub jako backup OK.
Na zapasowa latarke lumen jest b-dobry. :bandit:

sharkey 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2004, 00:59   

Na zapas lub jako awaryjna ( gdy padnie głowna) chwalę sobie Lumena 6 -ale wolę starszy model - w nowym nie przekonuje mnie dziwny pomysł na bezpiecznik, w sumie sporo razy radziła sobie jako głowna ( No Kowalski to to nie jest :) )
Niektórzy sobie bardziej chwalą Lumena 4 -bardziej "portatywna " -jako zapas , mieści się nawet do małych kieszeni, mniej "dynda " ;-) po zawieszeniu na d-ringach piersiowych i jakaś racja w tym jest .
pzdr.

Radol 

Stopień: MĹ�odszy Podw
Wysłany: 13-05-2004, 09:11   

Heyka,
kupiłem sobie ostatnio na zapas Lumenkę X6, ale po kilku użyciach stwierdziłem że jednak jest ona troszkę zbyt duża, a że świeci podobnie do klonów Halcyona, to .... teraz zbieram się na kupno takiego klona.
Co prawda nie jest on tani, bo oryginał kosztuje prawie 500 zł, ale kumpel zrobił kilka sztuk i sprzedaje je po 300 zł.
Moim zdaniem warto w to zainwestować.
Latarkę możesz zobaczyć na
www.stajniakleina.prv.pl w dziale "Jaka konfiguracja" a w sprawie zakupu możesz pogadać z Jackiem Trembowelskim (na forum jako jtrembowelski) lub z Jackiem Tomczykiem (kontakt mogę podać na priva).

Mam też polecaną przez Pitt'a latareczkę Loli, ale to nie jest już zapas, a jedynie światło do oświetlenia komputera czy manometru.
Oczywiście jest bardzo dobra, ale dla mnie jest to trzecie źródło światła, a że i jej cena to około 250 zł, więc polecam wpierw klona Halcyona.

Kuba,
zerknij na stronę jak jest zrobiony ten scout, tam nie ma co się popsuć, więc może warto sie nad nim zastanowić???

A wracając jeszcze do Lumenki, to ta nowa wersja ma fatalnie rozwiązany włącznik, bardzo łatwo włącza się, a jak masz ją podpietą na uprzeży to po prostu tego nie widzisz, więc jeśli nie sprawdzasz co jakiś czas położenia włącznika, to na koniec możesz mieć niemiłą niespodziankę :(

Pozdrawiam

Kriss 

Stopień: CD DIR TIR CMADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2004, 12:33   

Używamy z Igorem OCEANI-ków od kilku lat i nie mamy problemów .
Jako zapas ostatnio używaliśmy latarki za 49pln-ów made in china .
Zdały egzamin do 30m , a nawet pod koniec jednego nura były jedynym żródłem światła , reszta się skończyła .

Pzdr- Kriss.

Kuba 

Stopień: Wodnik Szuwarek
Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 13-05-2004, 13:38   

OCEANIKI Krissa i Igora sa wyjatkami ktore znam - jeszcze sie przy mnie nigdy nie zepsuly z swieca ladnie 9jak na moje niewprawione oko)
a odnosnie chinskich latarek to jeden z forumowiczow uzywa latarki za jakies 30-40 pln jako podstawowej. nurkuje sporo, czasem nawet ze mna i tez jeszcze to nie zawiodla :)
Kuba

ps. Radku, latareczke ogladalem juz nawet real-life. jest fajna, ale jak juz bede kupowac to cos z naprawde mocnym swiatlem. ale to wciaz daleka przyszlosc

I 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2004, 14:05   

Jeszcze jedna możliwość.

Jeżeli będziesz używał jej tylko w słodkiej wodzie - zrób sobie główną, dzieloną latarkę z akumulatora żelowego i halogenka z odbłśnikiem (bez żadnych pojemników ciśnieniowych).

Światło większości "firmowych" latarek wygląda przy niej jakoś śmiesznie.

P.
I

Radol 

Stopień: MĹ�odszy Podw
Wysłany: 13-05-2004, 14:07   

Kuba,
ale zobacz, że rozmawiamy o świetle awaryknym, więc .....
Myślałem, że Ty też takiego szukasz, ale jeśli chcesz mocnego światła, to może HID 18?? :)

Pozdrwiam

wodzu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2004, 14:10   

Howgh!

A co sądzicie o latarkach o na 4 baterie/akumulatory AA z żarówką halogenową?

:arrow: Coś takiego jak http://www.diveriteexpres.../backuplt.shtml (te w środku - czarna albo pomarańczowa)

:arrow: Albo coś takiego http://www.technisub.com/eng/lampade/quartz.htm / producent podaje, że jest też wersja na 8 baterii AA

wodzu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-05-2004, 16:01   

Howgh!

Czy ktoś używał już może nowej latarki zapasowej Dive Rite'a?
Ktoś może coś o niej powiedzieć?

Jest to latarka diodowa, zasilana czterema bateriami AA :
http://www.scubaservice.c..._sprzetowe.html

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 22-05-2004, 17:04   

wodzu napisał/a:
A co sądzicie o latarkach o na 4 baterie/akumulatory AA z żarówką halogenową?

Mam takowa (seemannsub tec 60) i sadze ze jako awaryjna jest ok.

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 24-05-2004, 07:14   

Ja używam jako zapas starą, niezawodną mini wegę, ale jako ostatnią rezerwę mam UK Q 40 - malutkie to, można podpiąć do paska od maski, a nieźle świeci.

Mrówa 

Stopień: DM pedi/ AN Iantd
Wysłany: 25-05-2004, 18:24   

Hej wodzu ja już przerobiłem czołowki za 30-40 zł i wiem ze to nic ciekawego . Polecam ci latareczke LOLI za 250 zł (identyko jak legendarny już Scot ) i niechaj sie lumeny schowają też przerabiałem . Mała zgrabna długo swieci i jest niezniszczalna . Największą zaletą tej latarki jest odbłyśnik który kieruje swiatło idealnie w punkt . Natomiast jeżeli nie chcesz wydać mnówstwa kasy a potrzebujesz cos na głowę lub do przypiecia to mam do opchnięcia dwie czołówki niestety firmowe i niezawodne petzla (Gwarancja producenta do 60 m) Oddam ci po 90 zł szt .Chyba ze wpadniesz z browarem to możemy ponegocjować :mrgreen:

Mrówa 

Wysłany: 25-05-2004, 18:28   

Tu masz opis model sxo aqua http://www.amc.krakow.pl/...grupa=19&from=2

wodzu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-05-2004, 16:21   

Howgh!

Mrówa napisał/a:
Natomiast jeżeli nie chcesz wydać mnówstwa kasy a potrzebujesz cos na głowę lub do przypiecia to mam do opchnięcia dwie czołówki

Niestety nie szukam czołówki,

ala piwo, kiedyś jak już wrócę do Krakowa, brzmi zachęcająco :mrgreen:

Mrówa 

Wysłany: 26-05-2004, 17:25   

zainwestuj w lole jest super :mrgreen:

Sławek 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-05-2004, 22:24   

Kup sobie małego błyskacza i do tego lumena 6 ale poszukaj stary typ bo nowa ma gadzeciarski wyłącznik .
jak dojdziesz do dużej latary to kup 2 aku 3.6 Ah połącz i zamknij w rurce z alu ,kup dławik i zrób palnik z 50 W halogenem wystarczy na pewno na godzinę ub dłuzej jak będziesz oszczędzał cały koszt to 400 zł.
Uszyj sobie pokrowiec i jazda na wraki.
Pozdrawiam Sławek.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu