Wysłany: 10-03-2011, 16:31 Kurs P3 - zmiany
Witam
Chciałbym poinformować że otworzyłem wątek na Forum KDP http://www.kdp.pttk.pl/forum/index.php dotyczący zmian stopnia P3
Oczywiście trzeba się tam zalogować bo nie ma dostępności dla wszystkich
Mogą się tam logować wszyscy aktywni ( również wielosystemowi ) instruktorzy CMAS
Prosił bym więc o zabranie głosu w tej kwestii.
Im więcej będzie wypowiedzi tym łatwiej będzie takie zmiany przeprowadzić
Pozdrawiam Jacek
A może by tak zapytać nie instruktorów tylko zwykłych ludzi (tych, co zamierzają robić P3 albo kiedyś robili i mają swoje przemyślenia) tutaj na forum, żeby ci wtajemniczeni instruktorzy, którym wolno się na forum kdp wypowiadać, też posłuchali trochę głosu ludu, co?
Owszem, mogę głosować nogami (a nawet portfelem), ale jeżeli można mieć jakikolwiek wpływ na decyzje zanim będzie można głosować nogami, to dlaczego nie spróbować? W zeszłym roku zrobiłem P1, w tym planuję P2, być może logiczne będzie robienie P3 rok czy dwa później (jeśli GUE tego nie wyprzedzi) - no nie wiem. Jakbym na CMAS położył laskę, to by mnie temat nie obchodził, ale mam do tej organizacji sentyment, bo właśnie w niej zaczynałem, nie chciałbym żeby coś spieprzyli...
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 13-03-2011, 21:59
Yavox napisał/a:
Jakbym na CMAS położył laskę, to by mnie temat nie obchodził, ale mam do tej organizacji sentyment, bo właśnie w niej zaczynałem, nie chciałbym żeby coś spieprzyli...
Bardzo podobnie myślę. Mam ogromny szacunek dla instruktorów CMAS "starej szkoły". Nie poddali się oni wszechogarniającej komercji. Problem polega na tym, że niestety nie poddali się również nowoczesności, jaka wkroczyła w świat nurkowy. Kiedyś już pisałem: każda federacja (ale dotyczy to także każdego pojedynczego instruktora) może pójść drogą: nurkowanie jest lekkie, łatwe i przyjemne, nie wymaga wysiłku i treningu. Ja się z tym nie zgadzam ale dla Osób robiących 5 nurkowań rocznie na rafie w M. Czerwonym jest to rozwiązanie. Pod warunkiem, że nie będą chcieli nieczego więcej... Ale tu PADI jest chyba nie do przebicia... I druga grupa nurków. To ci, którzy chcą mieć świadomość tego, co robią i umieć sobie poradzić w trudnych sytuacjach. Jak zaczynałem, chciałem właśnie tak. Dlatego wówczas wybrałem CMAS. Tylko, że "mój CMAS" zatrzymał się w rozwoju sporo lat temu. Opinie typu: "suchy jest do pracy, pianka do pływania", "żabka jest zaawansowaną tecniką nurków jaskiniowych", "światło pod wodą jest przydatne tylko w nocy", "żeby nie mulić dna, trzeba ustawić się głową w dół, uzyskać dodatnią pływalność i pracować cały czas płetwami kraulem, z siła ciągu skierowaną ku górze" itd. nie są delikatnie mówiąc nowoczesnymi rozwiązaniami...
Dlatego CMAS może pójść albo drogą: "jesteśmy dla wakacyjnych nurków", tylko, że wtedy rywalizacja z PADI wydaje się skazana na niepowodzenie, albo "wprowadzamy skuteczne i bezpieczne rozwiązania wywodzące się z nurkowań technicznych i utrzymujemy wysoki poziom wynagań wobec nurków". Trzeciej drogi chyba nie ma.
Yavox, przeciez Ci panowie nie sa dziecmi. jesli pragneliby opinii kursatnow, to wiedza gdzie zapytac. skoro zdecydowali sie na dyskusje w zamknietym gronie to znaczy ze tak chcieli. nam pozostaje glosowanie
Wysłany: 14-03-2011, 11:12
Niech głosują i się zastanawiają. Jeśli organizację potraktować na chwilę jak firmę a nurków jak klientów to kto ostatecznie decyzje co wybrać?
Prawda handlowa jest taka, że łatwiej jest oferować produkt do swoich "Klientów".
Tylko teraz mało z osób, które znam co ma stopnie na poziomie P2 zastanawia się nad P3. Bardziej już docelowo nad EXTENDED RANGE DIVER.
hubert68 napisał/a:
"wprowadzamy skuteczne i bezpieczne rozwiązania wywodzące się z nurkowań technicznych i utrzymujemy wysoki poziom wynagań wobec nurków".
jestem za!
P.S. a i tak najważniejszy w tym wszystkim jest instruktor i jego podejście do tematu.
Ja w tym roku mialem przygotowywac sie do P3, - slyszalem plotki:
jedne o nastawieniu sie na plastiki - to juz komentowalismy w innym watku - wtedy chyba poszukam innej organizacji;
drugie - CMAS zamierza nastawic sie na zmiane trybu szkolenia ale np do szkolen tmx nie bedzie juz potrzebny stopien P3 - to moze byc ciekawe
W tej chwili tak czy siak cwicze, ucze sie a czy zostane z KDP/CMAS czy nie zalezy od KDP/CMAS.
Co do glosu ludu - hmm mysle, ze jest wielu bardzo doswiadczonych nurow z roznych organizacji, ktorzy sa lub byli zwiazani z KDP, ktorzy byliby w stanie doradzic cos sensownego - ja osobiscie nie widze sensu wymagania P3 do TMX, ale tez fajnie byloby aby opracowac standardy i utrzymac wysoka jakosc - no ale ja nuram od 2 lat wiec moze za malo wiem...
Moim zdaniem CMAS zmarnowało już szanse na trzymanie wysokich standardów.
Instruktorzy poszli w prywatną komercję a zarząd zajęty włażeniem do tyłka kościołowi - ciekawe po co im to było - nie ma widać czasu na prace na rzecz dobra CMAS - u.
Moim zdaniem CMAS sie obudził i nieudolnie próbuje gonić konkurencje. Poza tym nie organizacja się liczy a instruktor, znam takich z CMASu nastawionych na zyski oraz takich np. z NAUI którzy nie wypiszą patentu az się delikwent nie nauczy…
Mogę was zapewnić, że nowy zarząd KDP/CMAS pracuje nad nowym systemem szkolenia. Jest on szeroko konsultowany z klubami, centrami i instruktorami zrzeszonymi w KDP/CMAS. Nie znaczy to, że konsultacje będą odbywać się ze wszystkimi bo jest to oczywiście niewykonalne. Ja osobiście poczekam z krytyką do czasu, kiedy pokażą się oficjalne informację. Mogę tylko dodać, że ukażą się już wkrótce.
Pozdrawiam
Timm3
Mogę was zapewnić, że nowy zarząd KDP/CMAS pracuje nad nowym systemem szkolenia. Ja osobiście poczekam z krytyką do czasu, kiedy pokażą się oficjalne informację.
Wtedy to sobie możesz ....
Będzie już "po ptokach" ( jak powiedział pilot opylając las).
[...] Nie znaczy to, że konsultacje będą odbywać się ze wszystkimi bo jest to oczywiście niewykonalne. [...]
Czy w tym za przeproszeniem "zarządzie" znane jest pojęcie Internetu i konsultacji społecznych...
I na litość tylko nie takie prymitywne argumenty o niewykonalności konsultacji, bo to nawet nie jest już śmieszne.
Nie znaczy to oczywiście, że nie kibicuję działalności.
Wiecie co mi wpadło do głowy ??? że CMAS z tymi swoimi obowiązkami, ustaleniami, stażami i ogólnie swoim PR bardzo przypomina mi GUE - tam też (z tego co tu czytam) ciągle jakieś wymagania trzeba spełniać itd...
W sumie tak dla osoby z zewnątrz to tylko moda ich różni
Nie zgadzam sie z Toba co do tego ze kandydaci na P3 powinni wypowiadac sie na temat tego co by chcieli sie nauczyc - tzn kazdy ma prawo - ale zdobywana wiedza i umiejetnosci powinny byc:
odpowiednie do uzyskiwanych uprawnien - niezalznie, czy chcemy sie tego uczyc czy nie
Moje zdanie wyrazilem w innym watku - niech KDP/CMAS opracuje jasne przejzyste standardy i je opublikuje - nie cos w stylu sciagi z haslami tylko cos takiego jak ma IANTD - ale przedtem niech sie okresli jaka federacja chce byc.
Wtedy każdy bedzie wiedzial czy chce dalej w CMAS czy jednak zmienia plastiki
Co do tego jakie KDP/CMAS ma byc to uwazam ze tu mozna by na stronie KDP zrobic jakas ankietke z propozycjami.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 17-03-2011, 13:32
Miły Maciej napisał/a:
CMAS z tymi swoimi obowiązkami, ustaleniami, stażami i ogólnie swoim PR bardzo przypomina mi GUE
Czasami mam podobne odczucia. Mam wrażenie, że te dwie federacje najbardziej skoncentrowały się na wysokich wymaganiach, które mają być środkiem dla zapewnienia bezpieczeństwa. Różnica jest taka, że GUE jest nowoczesne a CMAS nie.
Oczywiście nie znaczy to, że wszystkie inne federacje są złe, bo i tak wszystko zależy od instruktora.
Życzę KDP/CMAS, by poszło tą drogą co GUE. Wysokie wymagania, jasne standardy itd.
Wysłany: 17-03-2011, 14:12
Na początku miałem nadzieję, że zmiany idą na lepsze, aby więcej osób chciało ukończyć kurs P3 co w konsekwencji ma szanse poprawić bezpieczeństwo.
Po informacjach zawartych TUTAJ (o ile to prawda) mam mieszane uczucia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko