Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesiadka z pneumatyka na gumówkę
Autor Wiadomość
Staszex 

Stopień: łoo panie...
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 28-03-2011, 09:43   Przesiadka z pneumatyka na gumówkę

Nadeszła ta chwila, ze przesiadam sie z pneumatyka na gumówkę. Dotychczas grasowałem z Cressi 30 i Mares 75, teraz chciałbym cos takiego:

http://www.sporttrend.pl/...,rid,10368.html

Czy ktoś używa tej kuszy i mógłby cos rzeczowego powiedzieć?
Acha i jeszcze pytanko jak się zdecyduje to brać 75 czy dłuższą..?

Artur1234 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-03-2011, 11:26   przejdż na forum spearfishing

przejdż na forum spearfishing tam są lepsi fachmani niż tu :humor: to Ci odpowiedzą

dlaczego się przesiadasz z pneumatyka ja mam i chwalę sobie
Art

adriano210 

Stopień: cft,owd,aowd,pzw,pgr
Kraj:
Ireland

Wysłany: 28-03-2011, 22:41   

dłuższa lepsza jest

Staszex 

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 29-03-2011, 07:24   

Ha , to tez wiem ze im dłuższa tym lepsza, tyle ze znacznie mniej poręczniejsza , nie mówiąc już o wyważeniu w dłoni. Od wczoraj próbuje się zalogować na to forum o którym mówi Artur1234, na razie bez rezultatu.

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2011, 08:06   

na polskie jeziora to 75-110 nie dłuższa, za to warto dać podwójną gumę, albo jeśli ma się odpowiednią krzepę to pojedynczą znacznie mocniejszą.

[ Dodano: 29-03-2011, 08:10 ]
Oczywiście dłuższa to znaczy mocniejsza. Zależy na jaką rybę polujesz. Ale ta zalinkowana kusza nie powala jakością wykonania.

Staszex 

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 29-03-2011, 09:39   

No szukam czegoś solidnego i ta wydawała mi się dobra, zresztą macałem obie. W tej dłuższej podwójna guma odpada bo z pojedynczą ledwo naciągam. Szykuje się na duża rybę i nie chce sprawy spierd...;(

https://picasaweb.google.com/114911765675052840019/Karp?authkey=Gv1sRgCKvwnbaQ4b5y#5589402168427602322

dlatego wszystkie rady Babci Agaty mile widziane

WW 

Stopień: P3 + dodatki
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2011, 11:28   

Staszex napisał/a:
No szukam czegoś solidnego i ta wydawała mi się dobra, zresztą macałem obie. W tej dłuższej podwójna guma odpada bo z pojedynczą ledwo naciągam. Szykuje się na duża rybę i nie chce sprawy spierd...;(

Długa kusza z uchwytem z tyłu jest dobra na czyste wody. Tam z daleka widzisz rybę. W naszych, niezbyt czystych, rybę dostrzegasz dość późno i rzadko na wprost. W tym momencie krótka kusza, z uchwytem pośrodku, jako znacznie łatwiejsza do zmiany kierunku, wydaje się zasadna.
Swego czasu na zawodach ustrzeliłem z takiej krótkiej, pneumatycznej kuszy 25 kg. karpia. Zdarzały się też znacznie większe okazy i na wszystkie wystarczał krótki, zwrotny pneumatyk.
Jedynym wyjątkiem jest naprawdę duży Amur, ale na niego to nawet trzeba specjalne harpuny.

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2011, 12:28   

Staszex napisał/a:

ale przecież kto Ci nakazuje naciągać obie gumy równocześnie ? Strzała ma dwa miejsca wczepu. Naciągasz najpierw jedną gumę, potem drugą. W momencie strzału dwie gumy równoczesnie oddają zgromadzoną energię.

Jak do dużej ryby, dlaczego rezygnujesz z dużego pneumatyka ?
Pomyśl o samej strzale, by miała odczepiany grot na elastycznym połączeniu z pormieniem. Trudniej go wyrwać zachaczając wystajacą strzałą o byle zaczep.

Nie wiem jak duża ta ryba. Jadąc na sumy, mocuję linkę łączącą zwykle strzałę z kuszą, nie do kuszy, ale do bojki pływającej swobodnie. Wtedy jeśli ryba jest jeszcze na tyle silna i pociągnie w głab czy daleko, to bez mojej osoby. A wynurzając się widzisz gdzie jest bojka i już masz ją namierzoną. - oczywiście należy dobrać odpowiedniej długości linkę i kołowrotek z odpowiednim oporem by za lekko się nie rozwijał nadmiar linki.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 29-03-2011, 12:42   

Staszex napisał/a:
dlatego wszystkie rady Babci Agaty mile widziane

Na ta rybe na zdjeciu to chyba najlepsze byly by widly..... SCNR ;)

WW 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-03-2011, 12:49   

Nuroslaw napisał/a:
Nie wiem jak duża ta ryba. Jadąc na sumy, mocuję linkę łączącą zwykle strzałę z kuszą, nie do kuszy, ale do bojki pływającej swobodnie. Wtedy jeśli ryba jest jeszcze na tyle silna i pociągnie w głab czy daleko, to bez mojej osoby. A wynurzając się widzisz gdzie jest bojka i już masz ją namierzoną. - oczywiście należy dobrać odpowiedniej długości linkę i kołowrotek z odpowiednim oporem by za lekko się nie rozwijał nadmiar linki.

W naszych warunkach bojkę doskonale zastępuje kawałek styropianu (im bardziej wygląda na śmieć tym lepiej) a kołowrotek, zwój linki zaciśnięty gumką recepturką. Jak sum pójdzie, to gumka pęka i linka swobodnie się rozwija a kawałek styropianu nie budzi emocji przypadkowych obserwatorów . :bee;

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 30-03-2011, 15:57   

WW napisał/a:
a kawałek styropianu nie budzi emocji przypadkowych obserwatorów . :bee;

Ja poluję legalnie, więc nie muszę się maskować, nawet teren mam oznaczony bojką.

Staszex 

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 31-03-2011, 00:15   

No a ja zarejestrowałem się na tym forum co radził Nurosław i spece podpowiedzieli kilka fajnych rzeczy. Zresztą Wam też dziękuje za kilka niezłych wskazówek :) Patent ze styropianem ok, nie wdając się czy legalnie czy nielegalnie nuras z kuszą ZAWSZE budzi niezdrowe emocje u gliździarzy, potrafią godziny gapić się przez lornetkę zamiast pilnować spławików......

WW 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2011, 11:30   

Potrafią nawet podpłynąć i przedziurawić bojkę, nie sprawdzając co na niej wisi - mnie to spotkało.

Innych szykan nie wspomnie.

Zasady mimikry obowiązują zawsze i im mniej osób będzie się Tobą/nami interesowało, tym lepiej :beer3:

Wyciągnięcie naprawdę dużego suma, na brzeg rzeki, na którym stoi ze 30 gliździarzy z dwoma płotkami na krzyż, to temat na film :-P

Artur1234 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2011, 14:44   ej to ja mówiłem o tym forum

ej to ja mówiłem o tym forum :hihi-: :papa:
Artur

Staszex 

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 31-03-2011, 23:30   

Sorry sorry w kwesti forum radził Artur1234, Nurosław radził w innych kwestiach ;))

Artur1234 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2011, 13:46   NO

NO :pa:
Art

underwaterpassion 

Stopień: KLP
Kraj:
Norway

Wysłany: 03-04-2011, 20:35   Re: Przesiadka z pneumatyka na gumówkę

Staszex napisał/a:
Nadeszła ta chwila, ze przesiadam sie z pneumatyka na gumówkę. Dotychczas grasowałem z Cressi 30 i Mares 75, teraz chciałbym cos takiego:

http://www.sporttrend.pl/...,rid,10368.html

Czy ktoś używa tej kuszy i mógłby cos rzeczowego powiedzieć?
Acha i jeszcze pytanko jak się zdecyduje to brać 75 czy dłuższą..?

Hej.
Jesli kusza ma oscylowac w granicy cenowej 400zl jak ta ze strony ktora podales, to wybor masz niewielki..Nigdy nie polowalem w Pl jeziorach z gumowka dluzsza niz 60.
75 bylaby juz za dluga , nie wspomne o dluzszych.
Nie wiem jak wielkie ryby chcesz strzelac i z jak daleka..
Zawsze jestem przygotowany na wieksze..pod nie przygotowuje sprzet. Rzadko kiedy fabryczne wersje nadaj sie do tego..a zawsze chcialbym kusze mozliwie krotka (poreczna)..i mocna..Tobie byc moze tez o to chodzi.Z kusz ktore do tej pory mialem okazje uzywac, chwale omera excalibura :
http://www.google.pl/sear...iw=1584&bih=963 (solidna kusza)
Z Omerem czy inna w tej klasie nie poczynisz za wiele jesli chodzi o przerobki..do tego zmierzam..jesli chcesz miec kusze krotka, mocna i celna..trzeba przy niej chwile popracowac.
Doskonalym materialem do tego jest JBL Woody 38 specjal.
http://www.jblspearguns.c...=Woody%20Series
http://cgi.ebay.com/JBL-E...=item3f0868fb45
Calosc , od stopki gumowej do konca strzaly ma 108cm.Uchwyt jest przesuniety blizej srodka co dodatkowo ulatwia manewrowanie.Strzala grubosci 8mm , co pozwala na "przeladowanie" kuszy bez utraty celnosci. Zmiana gum na grubsze oraz skrocenie ich powoduje ze drewniana zabawka (tak nazywam ta kusze w oryginalnej wersji) zmienia sie w "UZI" na duza rybe.Kosztuje drozej..ale odplaca sie poczuciem pewnosci ze nie zawiedzie kiedy zajdzie potrzeba.
pozdrawiam

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu