Ha , to tez wiem ze im dłuższa tym lepsza, tyle ze znacznie mniej poręczniejsza , nie mówiąc już o wyważeniu w dłoni. Od wczoraj próbuje się zalogować na to forum o którym mówi Artur1234, na razie bez rezultatu.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 29-03-2011, 08:06
na polskie jeziora to 75-110 nie dłuższa, za to warto dać podwójną gumę, albo jeśli ma się odpowiednią krzepę to pojedynczą znacznie mocniejszą.
[ Dodano: 29-03-2011, 08:10 ]
Oczywiście dłuższa to znaczy mocniejsza. Zależy na jaką rybę polujesz. Ale ta zalinkowana kusza nie powala jakością wykonania.
No szukam czegoś solidnego i ta wydawała mi się dobra, zresztą macałem obie. W tej dłuższej podwójna guma odpada bo z pojedynczą ledwo naciągam. Szykuje się na duża rybę i nie chce sprawy spierd...;(
No szukam czegoś solidnego i ta wydawała mi się dobra, zresztą macałem obie. W tej dłuższej podwójna guma odpada bo z pojedynczą ledwo naciągam. Szykuje się na duża rybę i nie chce sprawy spierd...;(
Długa kusza z uchwytem z tyłu jest dobra na czyste wody. Tam z daleka widzisz rybę. W naszych, niezbyt czystych, rybę dostrzegasz dość późno i rzadko na wprost. W tym momencie krótka kusza, z uchwytem pośrodku, jako znacznie łatwiejsza do zmiany kierunku, wydaje się zasadna.
Swego czasu na zawodach ustrzeliłem z takiej krótkiej, pneumatycznej kuszy 25 kg. karpia. Zdarzały się też znacznie większe okazy i na wszystkie wystarczał krótki, zwrotny pneumatyk.
Jedynym wyjątkiem jest naprawdę duży Amur, ale na niego to nawet trzeba specjalne harpuny.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 29-03-2011, 12:28
Staszex napisał/a:
ale przecież kto Ci nakazuje naciągać obie gumy równocześnie ? Strzała ma dwa miejsca wczepu. Naciągasz najpierw jedną gumę, potem drugą. W momencie strzału dwie gumy równoczesnie oddają zgromadzoną energię.
Jak do dużej ryby, dlaczego rezygnujesz z dużego pneumatyka ?
Pomyśl o samej strzale, by miała odczepiany grot na elastycznym połączeniu z pormieniem. Trudniej go wyrwać zachaczając wystajacą strzałą o byle zaczep.
Nie wiem jak duża ta ryba. Jadąc na sumy, mocuję linkę łączącą zwykle strzałę z kuszą, nie do kuszy, ale do bojki pływającej swobodnie. Wtedy jeśli ryba jest jeszcze na tyle silna i pociągnie w głab czy daleko, to bez mojej osoby. A wynurzając się widzisz gdzie jest bojka i już masz ją namierzoną. - oczywiście należy dobrać odpowiedniej długości linkę i kołowrotek z odpowiednim oporem by za lekko się nie rozwijał nadmiar linki.
Nie wiem jak duża ta ryba. Jadąc na sumy, mocuję linkę łączącą zwykle strzałę z kuszą, nie do kuszy, ale do bojki pływającej swobodnie. Wtedy jeśli ryba jest jeszcze na tyle silna i pociągnie w głab czy daleko, to bez mojej osoby. A wynurzając się widzisz gdzie jest bojka i już masz ją namierzoną. - oczywiście należy dobrać odpowiedniej długości linkę i kołowrotek z odpowiednim oporem by za lekko się nie rozwijał nadmiar linki.
W naszych warunkach bojkę doskonale zastępuje kawałek styropianu (im bardziej wygląda na śmieć tym lepiej) a kołowrotek, zwój linki zaciśnięty gumką recepturką. Jak sum pójdzie, to gumka pęka i linka swobodnie się rozwija a kawałek styropianu nie budzi emocji przypadkowych obserwatorów .
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 30-03-2011, 15:57
WW napisał/a:
a kawałek styropianu nie budzi emocji przypadkowych obserwatorów .
Ja poluję legalnie, więc nie muszę się maskować, nawet teren mam oznaczony bojką.
No a ja zarejestrowałem się na tym forum co radził Nurosław i spece podpowiedzieli kilka fajnych rzeczy. Zresztą Wam też dziękuje za kilka niezłych wskazówek Patent ze styropianem ok, nie wdając się czy legalnie czy nielegalnie nuras z kuszą ZAWSZE budzi niezdrowe emocje u gliździarzy, potrafią godziny gapić się przez lornetkę zamiast pilnować spławików......
Czy ktoś używa tej kuszy i mógłby cos rzeczowego powiedzieć?
Acha i jeszcze pytanko jak się zdecyduje to brać 75 czy dłuższą..?
Hej.
Jesli kusza ma oscylowac w granicy cenowej 400zl jak ta ze strony ktora podales, to wybor masz niewielki..Nigdy nie polowalem w Pl jeziorach z gumowka dluzsza niz 60.
75 bylaby juz za dluga , nie wspomne o dluzszych.
Nie wiem jak wielkie ryby chcesz strzelac i z jak daleka..
Zawsze jestem przygotowany na wieksze..pod nie przygotowuje sprzet. Rzadko kiedy fabryczne wersje nadaj sie do tego..a zawsze chcialbym kusze mozliwie krotka (poreczna)..i mocna..Tobie byc moze tez o to chodzi.Z kusz ktore do tej pory mialem okazje uzywac, chwale omera excalibura :
http://www.google.pl/sear...iw=1584&bih=963 (solidna kusza)
Z Omerem czy inna w tej klasie nie poczynisz za wiele jesli chodzi o przerobki..do tego zmierzam..jesli chcesz miec kusze krotka, mocna i celna..trzeba przy niej chwile popracowac.
Doskonalym materialem do tego jest JBL Woody 38 specjal.
http://www.jblspearguns.c...=Woody%20Series http://cgi.ebay.com/JBL-E...=item3f0868fb45
Calosc , od stopki gumowej do konca strzaly ma 108cm.Uchwyt jest przesuniety blizej srodka co dodatkowo ulatwia manewrowanie.Strzala grubosci 8mm , co pozwala na "przeladowanie" kuszy bez utraty celnosci. Zmiana gum na grubsze oraz skrocenie ich powoduje ze drewniana zabawka (tak nazywam ta kusze w oryginalnej wersji) zmienia sie w "UZI" na duza rybe.Kosztuje drozej..ale odplaca sie poczuciem pewnosci ze nie zawiedzie kiedy zajdzie potrzeba.
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko