Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Kurs P3 - zmiany
Autor Wiadomość
jackdiver 

Stopień: Instruktor CMAS, SSI
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-03-2011, 22:06   

Witam
Nera napisał/a:

I jeszcze jedna kwestia. Zmiana standardów szkolenia na P3 jest bez sensu, jeżeli nie zmieni się całego systemu szkolenia od P1 przez P2 i wszystkie specjalizacje, bo w sytuacji gdy zmienimy tylko P3, według tego co opisałem powyżej, kursant bedzie musiał wcześniej szkolić się w innych organizacjach, żeby poradzić sobie na tym kursie, a chyba nie o to KDP chodzi :) .
Czekam na słowa krytyki z waszej strony.
A mam tylko jedną wątpliwość, ilu instruktorów KDP jest w stanie tego wszystkiego nauczyć :)

A więc taki był pierwotnie zamysł tych zmian aby w pierwszej kolejności, po kolei przerobić stopnie P1,P2 i P3 jednakże zmiany te natrafiają jak na razie na szereg trudności:
- Brak jednomyślności i determinacji w grupie decyzyjnej (KDP)
- Skupianie się na mało znaczących, wręcz kosmetycznych zmianach jak np. nazwy stopni czy diagram szkoleniowy.
- Tworzenie nowych specjalizacji ( słusznie ) lecz w oderwaniu od zmian podstawowych programów szkoleniowych.
- Nadmierne rozciąganie w czasie zmian, na które środowisko czeka prawie od roku.
- Niemal zupełny brak informowania środowiska o proponowanych zmianach ( pewnie z obawy przed krytyką )
Te trudności mogą zupełnie zniweczyć zapał kilku osób, które próbują coś zmienić.
Zaczynam już tracić cierpliwość i coraz mniej rozumiem co się tam dzieje na "górze" i po co była ta cała rewolucja.
Obietnice przedwyborcze jak na razie stoją w miejscu a technika nurkowa jak zwykle, idzie sobie naprzód
Pozdrawiam Jacek :cool:

gringo 

Stopień: AD Deco Vision, mkVI
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-03-2011, 22:15   

Cytat:
- Niemal zupełny brak informowania środowiska o proponowanych zmianach ( pewnie z obawy przed krytyką )

Z doswiadczenia wiem ze nie ma opcji zadowolic wszystkich - jednak podjecie decyzji nawet zlej jest lepsze niz nie podjecie jej wcale - zla decyzje zawsze mozna poprawic, a czas ucieka.....
pewnie nie jestem jedyny ale ja wlasnie zaczalem sie mocno zastanawiac czy robic kolejne specjalizacje w KDP/CMAS czy moze jednak nie przejsc na inna sciezke szkoleniowa zeby czasu i pieniazkow nie tracic.

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-03-2011, 23:03   

jackdiver napisał/a:
- Skupianie się na mało znaczących, wręcz kosmetycznych zmianach jak np. nazwy stopni czy diagram szkoleniowy.

Zrozumiały diagram by się przydał. Jak ktoś, kto się nie zna, patrzy na ofertę niektórych federacji, gdzie jest tyle różnych dziwnych kursów nie wiadomo jak ze sobą i z głównym nurtem stopni powiązanych, to może zwątpić. Mam nadzieję, że CMASu to nie dotknie.

jackdiver napisał/a:

- Nadmierne rozciąganie w czasie zmian, na które środowisko czeka prawie od roku.

Zróbcie szybko albo poczekajcie ze 2 lata, to może zdążę to P3 w starym systemie zrobić i będę miał już z głowy. Jakby zmiany miały wejść za półtora roku a nie za miesiąc czy 2 lata, daj znać, żebym się mógł streszczać :)

jackdiver napisał/a:

Zaczynam już tracić cierpliwość i coraz mniej rozumiem co się tam dzieje na "górze" i po co była ta cała rewolucja.

A po co są obietnice przed wyborami? :)

jackdiver napisał/a:

Obietnice przedwyborcze jak na razie stoją w miejscu a technika nurkowa jak zwykle, idzie sobie naprzód

Technika nurkowa i nurkowie sobie poradzą bardzo dobrze, nawet jak obietnice dalej będą stały w miejscu. Może warto powiedzieć tym na górze, że poradzą sobie bez nich, żeby coś zatrybiło?

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-03-2011, 23:10   

gringo napisał/a:
ja wlasnie zaczalem sie mocno zastanawiac czy robic kolejne specjalizacje w KDP/CMAS czy moze jednak nie przejsc na inna sciezke szkoleniowa zeby czasu i pieniazkow nie tracic.
Zapraszam na szkolenia TDI/SDI powadzone zgodnie z koncepcją dir (u mnie) lub szkolenia GUE. Napewno będziesz zadowolony.
Ostatnio zmieniony przez hubert68 30-03-2011, 23:11, w całości zmieniany 1 raz  

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-03-2011, 23:39   

hubert68 napisał/a:
gringo napisał/a:
ja wlasnie zaczalem sie mocno zastanawiac czy robic kolejne specjalizacje w KDP/CMAS czy moze jednak nie przejsc na inna sciezke szkoleniowa zeby czasu i pieniazkow nie tracic.
Zapraszam na szkolenia TDI/SDI powadzone zgodnie z koncepcją dir (u mnie) lub szkolenia GUE. Napewno będziesz zadowolony.

Teraz tu się powinien zacząć taki wszech-federacyjny najazd instruktorów z propozycjami dla gringo, to by CMAS zobaczył, co może stracić i by się wzięli do roboty :)))

HAJOWATHA 

Stopień: Jeszcze żyję
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2011, 09:03   

Cześć wszystkim

Przyglądam sie tej całej dyskusji i pozwolę sobie powiedzieć parę słów od siebie.

Moja opinia:
- sprawdzian kondycyjny, jak najbardziej i to w tej samej formie, czyli mila prawdy i 12m w głąb wystarczy. Kurs P3 ma produkować nurków którzy są w stanie poradzić sobie w sytuacji awaryjnej kiedy będą prowadzić grupy nurków a nie wykazywać się kondycją komandosów. To nie ten kurs i nie te założenia.
- P3 jest synonimem DIVEMASTERA innych organizacji i uczą na tym kursie (przynajmniej ja na takich byłem) prowadzenia grup nurków, przygotowania nurkowania, zabezpieczenia nurkowania, ratownictwa wodnego
TO NIE JEST KURS KTÓRY DAJE UPRAWNIENIA ŻEBY SAMODZIELNIE PROWADZIĆ KANDYDATOM NA NURKÓW JAKIEŚ ZAJĘCIA - basenowe czy w wodach otwartych.

Wszystkie te specjalności asystent instruktora które można zrobić w innych organizacjach można sobie o kant d... rozczaść.
Według Polskiego prawa a dokładniej ustawy o sporcie z października 2010 jedyna osobą mogącą szkolić na terenie polski osoby na nurków jest Instruktor sportu o specjalności płetwonurkowanie (wcześniej był to instruktor rekreacji ruchowej o specjalności płetwonurkowanie), jeżeli nie masz takich uprawnień nadanych przez ministerstwo (nie zrobiłeś kursu państwowego) nie masz w świetle prawa możliwości prowadzenia kursów płetwonurkowania.

Co to oznacza w praktyce. Jeżeli, nie daj boże, komuś na zajęciach prowadzonych przez Ciebie coś by się stało TY jesteś winny. Nich ktoś się podtopi, spadnie mu butla na nogę itp. ma pełne prawo domagać się od ciebie odszkodowania.
Oczywiście ktoś zaraz powie, że przecież ma papiery wydane przez organizację międzynarodową i ma prawo prowadzić kursy.
To niestety nie jest prawdą. Adekwatna sytuacja jest przy sportach walki. Nieważne, że są wymyślone poza granicami naszego Państwa. Musisz mieć kusr instruktora sportu (rekreacji ruchowej) o specjalności samoobrona żeby prowadzić zajęcia.
A pomagać przy kursie może każdy. Natomiast cała odpowiedzialność prawna spływa na instruktora, który bierze sobie pomagiera.
A między stopniem P3 a stopniem instruktora powinno obligatoryjnie, jak to jest w innych organizacjach odbywać się staże przed instruktorskie.

Poza tym kurs P3 ma być elitarny albo inaczej nie dla każdego. Już tłumaczę dlaczego.
Wprowadza on prawną odpowiedzialność nurka za drugiego nurka. Inaczej masz obowiązek ratowania nurka w potrzebie. Taki sam jaki ma instruktor płetwonurkowania. Dlatego część nurków P3 nie wchodzi do wody z osobami, których nie zna. Bo po co brać sobie na głowę kłopoty jeżeli coś się stanie.

Co do sprzętu na P3 to nie uważam, że musi obligatoryjnie być w nim wpisane posiadanie twinsetu.
Jest napisane, że masz mieć bezpieczną ilość powietrza, żeby wykonać zaplanowane nurkowanie. Czy będzie to twin czy stage powinno zależeć tylko od preferencji nurka.

Pozdrawiam

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2011, 09:58   

HAJOWATHA napisał/a:
Według Polskiego prawa a dokładniej ustawy o sporcie z października 2010 jedyna osobą mogącą szkolić na terenie polski osoby na nurków jest Instruktor sportu o specjalności płetwonurkowanie

Mógłbyś wskazać ustęp który o tym mówi ?
Ja doczytałem tylko tyle że jeśli klub sportowy ma uczestniczyć w zawodach organizowanych przez Polski Związek Sportowy to wtedy instruktor klubowy musi legitymować się tytułem przez Ciebie wymienionym.

gringo 

Stopień: AD Deco Vision, mkVI
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2011, 10:13   

hubert68, Dzieki - jak cos bede uderzal na PW zeby tematu nie zasmiecac

HAJOWATHA 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2011, 11:17   

Miły Maciej napisał/a:
Mógłbyś wskazać ustęp który o tym mówi ?

USTAWA z dnia 25 czerwca 2010 r. o sporcie 1)
Rozdział 1
Przepisy ogólne
Art. 1. Ustawa określa zasady uprawiania i organizowania sportu.
Art. 2. 1. Sportem są wszelkie formy aktywności fizycznej, które przez uczestnictwo doraźne lub zorganizowane wpływają na wypracowanie lub poprawienie kondycji fizycznej i psychicznej, rozwój stosunków społecznych lub osiągnięcie wyników sportowych na wszelkich poziomach.
2. Sport wraz z wychowaniem fizycznym i rehabilitacją ruchową składają się na kulturę fizyczną.

Oraz

rozdział 8

Art.41.1

Punkt 6
6. Instruktorem sportu może być osoba, która:
1) ukończyła studia wyższe w obszarze kształcenia umożliwiającym uzyskanie specjalistycznej wiedzy i umiejętności instruktorskich lub
2) posiada co najmniej średnie wykształcenie oraz ukończyła specjalistyczny kurs instruktorów w danym sporcie i zdała egzamin końcowy.

Bogus 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2011, 11:33   

Nera napisał/a:
I jeszcze jedna kwestia. Zmiana standardów szkolenia na P3 jest bez sensu, jeżeli nie zmieni się całego systemu szkolenia od P1 przez P2 i wszystkie specjalizacje, bo w sytuacji gdy zmienimy tylko P3, według tego co opisałem powyżej, kursant bedzie musiał wcześniej szkolić się w innych organizacjach, żeby poradzić sobie na tym kursie, a chyba nie o to KDP chodzi .

trafna uwaga!

Ważne by dokładnie wiedzieć jak P3 wpisuje się w obecne realia

P1 ~ OWD
P2 ~ AOWD + Rescue
P3 ~ DM (ale bez corocznych opłat)
Czy P3 ma być NDL czy bardziej już jak DM + DECOMPRESSION PROCEDURES DIVER ?
P3 + PN2 ~ Można przystąpić do kursu EXTENDED RANGE DIVER??

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2011, 11:36   

Jak wygląda w tej chwili od strony prawnej kwestia odpowiedzialności nurka P3, który wchodzi do wody z nurkiem niższego stopnia? Odpowiada z samej racji tego, że ma P3, czy tylko wtedy jak "oficjalnie" prowadzi grupę czy wcale nie odpowiada? Wchodzi nurek P3 z kumplem P1 do wody i coś się stało - ma gorzej w tej sytuacji niżby miał tylko P2?

Off topic, ale z podobnej bajki - ktoś się orientuje może, jak to jest w przypadku posiadania papierów ratownika? Leżę sobie na plaży na wakacjach, opalam się, robi się jakaś akcja w wodzie, ktoś się utopił. Jestem jakoś ostrzej traktowany niż reszta plażowiczów z tego tytułu, że nic nie zrobiłem konstruktywnego, jeśli ktoś się połapie, że mam oficjalny kurs ratowniczy ukończony z papierami?

Adam

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2011, 11:54   

Bogus napisał/a:
P3 + PN2 ~ Można przystąpić do kursu EXTENDED RANGE DIVER??

Minimalne wymagania wstępne na TDI Extended Range Diver:

- ukończone 18 lat,
- posiadany certyfikat TDI Advanced Nitrox i TDI Decompression Procedures (lub równoważne innej organizacji *)
- minimum 100 zalogowanych nurkowań z czego minimum 25 ma być głębszych niż 30m,

*) PN2 jest certyfikacją równoważną

Tak więc, na obecną chwilę, nie trzeba mieć w ogóle P3, aby przystąpić do kursu TDI Extended Range Diver.

~BitPump

Fish 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2011, 11:59   

HAJOWATHA napisał/a:
posiada co najmniej średnie wykształcenie oraz ukończyła specjalistyczny kurs instruktorów w danym sporcie i zdała egzamin końcowy.

Jak dla mnie ten zapis wyczerpuje dyskusję. Niewątpliwie każdy instruktor ukończył kurs instruktorski i zdał egzamin. Nigdzie w ustawie nie jest napisane, że musi to zrobić przed Ministrem Sportu ani komisją jakiegokolwiek związku sportowego chyba, że dotyczy to zawodów i rywalizacji sportowej.

HAJOWATHA 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2011, 12:43   

Morrigen napisał/a:
Jak dla mnie ten zapis wyczerpuje dyskusję. Niewątpliwie każdy instruktor ukończył kurs instruktorski i zdał egzamin. Nigdzie w ustawie nie jest napisane, że musi to zrobić przed Ministrem Sportu ani komisją jakiegokolwiek związku sportowego chyba, że dotyczy to zawodów i rywalizacji sportowej.

Ustawa mówi dokładnie kto, gdzie, kiedy i przed kim ma prowadzić taki kurs:

8. Prowadzenie specjalistycznego kursu, o którym mowa w ust. 3 pkt 3, ust. 4 pkt 4, ust. 5 pkt 4 oraz ust. 6 pkt 2, zwanego dalej „kursem”, wymaga uzyskania zgody ministra właściwego do spraw kultury fizycznej, wydanej na czas określony.
9. Podmiot ubiegający się o uzyskanie zgody na prowadzenie kursu składa do ministra właściwego do spraw kultury fizycznej wniosek o wyrażenie zgody na prowadzenie kursu.
10. Do wniosku o wyrażenie zgody na prowadzenie kursu dołącza się w szczególności:
1) wykaz kadry wykładowców, przy współpracy z którą będzie realizowane kształcenie;
2) informację na temat bazy dydaktycznej i obiektów wykorzystywanych do prowadzenia zajęć;
3) odpis z Krajowego Rejestru Sądowego albo z innego rejestru właściwego dla formy organizacyjnej podmiotu ubiegającego się o uzyskanie zgody;
4) numer identyfikacji podatkowej (NIP), o ile wnioskodawca taki posiada;
5) numer identyfikacyjny REGON, o ile wnioskodawca taki posiada;
6) ramowy program kursu.
11. Minister właściwy do spraw kultury fizycznej udziela, w drodze decyzji, zgody, o której mowa w ust. 8, w terminie 4 miesięcy od dnia złożenia wniosku, o którym mowa w ust. 9. Przed udzieleniem zgody, o której mowa w ust. 8, minister właściwy do spraw kultury fizycznej zasięga opinii właściwego polskiego związku sportowego.
12. Minister właściwy do spraw kultury fizycznej odmawia, w drodze decyzji, udzielenia zgody, o której mowa w ust. 8, jeżeli wnioskodawca nie przedłoży dokumentów, o których mowa w ust. 10, albo jeżeli nie posiada odpowiednich warunków kadrowych i organizacyjnych, koniecznych dla prawidłowego prowadzenia kursu, określonych w przepisach wydanych na podstawie ust. 16.
13. Podmiot, który uzyskał zgodę, o której mowa w ust. 8, składa do ministra właściwego do spraw kultury fizycznej, w terminie co najmniej 4 tygodni przed rozpoczęciem kursu, wniosek o zatwierdzenie programu kursu.
14. Nadzór nad prowadzeniem kursu przez podmiot, który uzyskał zgodę, o której mowa w ust. 8, sprawuje minister właściwy do spraw kultury fizycznej.
15. W ramach sprawowanego nadzoru minister właściwy do spraw kultury fizycznej ma prawo żądać udostępnienia dokumentów, pisemnych wyjaśnień dotyczących prowadzonego kursu oraz dokonywać kontroli. Do prowadzonej kontroli stosuje się odpowiednio przepisy art. 17—20.
16. Minister właściwy do spraw kultury fizycznej określi, w drodze rozporządzenia:
1) szczegółowe warunki uzyskiwania tytułów trenera i instruktora sportu,
2) szczegółowe warunki uzyskiwania zgody na prowadzenie kursu, w tym rodzaje dokumentów niezbędnych do uzyskania tej zgody oraz wzór wniosku o zatwierdzenie kursu,
3) warunki kadrowe i organizacyjne, konieczne dla prawidłowego prowadzenia kursu,
4) minimalne wymogi, jakim powinien odpowiadać program kształcenia,
5) dokumenty stwierdzające posiadanie tytułów trenera i instruktora sportu, wzory tych dokumentów, podmioty obowiązane do ich wydawania oraz podmiot obowiązany do prowadzenia ewidencji tych dokumentów
—biorąc pod uwagę stopnie, o których mowa w ust. 2, oraz konieczność zapewnienia najwyższego poziomu kształcenia

Dla ciekawskich odsyłam na stronę ministerstw sportu gdzie dokładnie są podane jednostki które maja uprawnienia do prowadzenia takiego kursu.
Ostatnio zmieniony przez HAJOWATHA 31-03-2011, 12:44, w całości zmieniany 1 raz  

leon 

Stopień: Instruktor SSI, TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2011, 12:49   

HAJOWATHA napisał/a:
A między stopniem P3 a stopniem instruktora powinno obligatoryjnie, jak to jest w innych organizacjach odbywać się staże przed instruktorskie.

Jestem jak najbardziej ZA, napisz proszę w jakich to innych organizacjach rekreacyjnych takie staże się odbywają??? Z tego co wiem w najbardziej znanych, np. PADI, SSI takich staży nie ma.
PS. Sam odbyłem kiedyś trzy staże przed instruktorskie w LOKu, ale teraz już ich nie wymagają.

Fish 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2011, 12:56   

Ale do tego jest jeszcze Rozporządzenie Ministra Sportu i Turystyki 18.02.2011
gdzie w punkcie 3.1 jest info:

§ 3. 1. Kształcenie trenerów i instruktorów sportu,
o którym mowa w rozporządzeniu, jest organizowane
w sportach, w których działają polskie związki sporto-
we.

I teraz trzeba by prawnika do tego jak to można zrozumieć. Czy PZP-n jest odpowiedzialny za całość nurkowania czy tylko za CMAS.

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2011, 16:17   

HAJOWATHA napisał/a:
Morrigen napisał/a:

Ustawa mówi dokładnie kto, gdzie, kiedy i przed kim ma prowadzić taki kurs:

8. Prowadzenie specjalistycznego kursu, o którym mowa w ust. 3 pkt 3, ust. 4 pkt 4, ust. 5 pkt 4 oraz ust. 6 pkt 2, zwanego dalej „kursem”, wymaga uzyskania zgody ministra właściwego do spraw kultury fizycznej, wydanej na czas określony.

Zgadzam sie z Morrigenem. To co zacytowałeś Hajowatha (te punkty "o których mowa" ) dotyczą kursów ratownictwa.

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 31-03-2011, 20:06   

hubert68 napisał/a:
Nera całkowicie się z Tobą zgadzam.

A ja nie- P3 ma prawo, ale nie obowiązek prowadzenia itd.
Mam P3 od lat, i zrobiłem ten stopień tylko po to, żeby móc swobodnie nurkować, również samemu, i żeby nikt nie narzucał mi swej "opieki" jako nurkowi niesamodzielnemu.

HAJOWATHA 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2011, 07:21   

Miły Maciej napisał/a:
Zgadzam sie z Morrigenem. To co zacytowałeś Hajowatha (te punkty "o których mowa" ) dotyczą kursów ratownictwa.

Drogi Macieju mam pytanie na jakiej podstawie artykuł 41 ustawy o sporcie, który wcześniej przytoczyłem, dokładnie punkt 6 ust 2, i od punktu 8. Mówią o kursach ratownictwa?

Nie wiem skąd wyciągnąłeś takie wnioski. Moża ja się mylę i chciałbym zewryfikować swoją wiedzę.

Zresztą mam zamiar dziś napisać do ministerstwa sportu z prośbą o wyjaśnienia, które uprawnienia są wymagane to prowadzenia na terenie Polski kursów płetwonurkowych. Co myślę rozwiąże wszelkie wątpilwości.
Kiedy dostanę odpowiedź na pewno zamieszczę ją nieywocynie na tym forum.

Tomasz Łach 

Stopień: MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2011, 09:02   

Chwila... mowimy o instrukorze sportu czy instruktorze rekraacji ?
W tym momencie nie sa juz wymagane panstwowe uprawnienia dla inst. rekraacji. Tym samym znikaja ksiazeczki wydawane przez panow z AWFu :ping:
Inst. musi spelniac norme EN 14413-2
Jesli chodzi o DM to w Padi jest to norma ISO 24801-3 (Dive Leader Standard)

Nie wiem jak wyglada to np w CMASie. Jesli jednak P3 nie jest zgodny z ta norma, to moze pasowalo by tak zrobic, by po zmianach byl... ?

Milego dnia

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu