Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
12-04-2011, 00:25
Nowy system szkolenia KDP CMAS
Autor Wiadomość
Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2011, 23:26   Nowy system szkolenia KDP CMAS

Cytując tekst ze strony KDP:
"Wszyscy płetwonurkowie, którzy uzyskali uprawnienia P1 do końca 2010 r. otrzymują status płetwonurka nocnego, a płetwonurkowie P2 uprawnienia z zakresu nawigacji (PNA) oraz poszukiwania i wydobywania (PPW). Po nowe certyfikaty można zgłaszać się do instruktorów działających w klubach i centrach KDP/CMAS."

Artur1234 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2011, 08:44   No super ale

No super ale na co mi to - no chyba, że do tej pory nurkowałem w nocy nielegalnie to przepraszam :bee;
Art

patryk110693 

Stopień: P1/PL1
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2011, 09:12   

Ja mam takie pytanie czy to zarządzenie tyczy się również KP LOK CMAS ?

Andrzej M 

Stopień: KDP/CMAS M1,TMX PSAI
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2011, 10:00   Re: No super ale

Artur1234 napisał/a:
No super ale na co mi to - no chyba, że do tej pory nurkowałem w nocy nielegalnie to przepraszam :bee;
Art

Jeśli masz P1 zrobione do końca 2010 roku , to nadal nurkujesz i nurkowałeś w nocy legalnie jak to ująłeś . Chodzi o to , że KDP/CMAS dostosowuje programy do wytycznych światowego CMAS i wycofało z programu kursu P1 nurkowanie nocne . Jest to od tego momentu osobna specjalizacja , a jako że robbiłeś P1 w starym programie zawierającym nurkoanie nocne , możesz zwrócić się o wydanie stosownego certyfikatu i wpisu do książki nurka . To tyle po krótce . Zmiany i uzyskiwanie certyfikatów na drodze administracyjnej dotyczy tez dwóch nowych specjalizacji realizowanych do tej pory w ramach kursu P2 .

HAJOWATHA 

Stopień: Jeszcze żyję
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2011, 10:11   

patryk110693 napisał/a:
Ja mam takie pytanie czy to zarządzenie tyczy się również KP LOK CMAS ?

Nie, nie dotyczy.

LOK CMAS a KDP CMAS to całkiem inne organizacje.

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2011, 10:31   

Grafik specjalizacji na stronie KDP jest ładny, ale brakuje mi Płetwonurka Podwodnego Łowcy. Słyszałem wcześniej, że wzorem PADI zacznie się w CMAS promowanie podejścia biznesowego, i że po Łowcy będzie można jeszcze zrobić specjalizacje Płetwonurka Kuchmistrza Garkotłuka lub Płetwonurka Handlowca Powierzchniowego - w zależności od wybranego przeznaczenia podwodnej zdobyczy. Ale widzę, że chyba to nie weszło...

Adam
Ostatnio zmieniony przez Yavox 12-04-2011, 10:31, w całości zmieniany 1 raz  

nowy 

Stopień: P3,ADV.NX,DM HSA
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2011, 11:03   

A jak, zgodnie z deklaracją zawartą na stronie KDP-u oraz na tym forum, ma wyglądać w "praktyce" wydawanie ww. certyfikatów? Precyzując:

1. Czy płetwonurek KDP CMAS może zgłosić się do każdego klubu/centrum czy ma się zgłosić do tego klubu/centrum.instruktora u których kończył szkolenie P1/P2? (jak np. rozwiązać sytuację gdy jakiś nurek robił szkolenie w miejscu/bazie "dalekim" :zdz: od jego aktualnego miejsca zamieszkania lub, co gorsza, jego instruktor/klub/centrum nie prowadzi już działalności nurkowej?)

2. Z jaką datą mają być wydawane ww. certyfikaty (odpowiednie daty ukończenia kursu P1/P2)?

3. Czy będzie można zwracać się o wydanie przedmiotowych certyfikatów bezpośrednio do siedziby KDP w Warszawie?

Jeżeli, któryś z forumowiczów zna odpowiedzi na ww. pytania będę wdzięczny za ich publiczne przedstawienie. :pa:

Bogus 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2011, 11:13   

BTW: tak dla porządku - co z Płetwonurkiem Eksploratorem (PE) dla osób które mają P2?

Andrzej M 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2011, 11:51   

Bogus napisał/a:
BTW: tak dla porządku - co z Płetwonurkiem Eksploratorem (PE) dla osób które mają P2?

Na to pytanie po części już odpowiedziałeś . PE jest stopniem po P1 uprawnianjącym do nurkowania do 30 m , masz P2 , masz już wyższe uprawnienia . PE nie jest wydawany administracyjnie płetwonurkom P2 , tylko nawigacja i poszukiwanie i wydobywania przedmiotów . Pozdr

[ Dodano: 12-04-2011, 11:53 ]
nowy napisał/a:
A jak, zgodnie z deklaracją zawartą na stronie KDP-u oraz na tym forum, ma wyglądać w "praktyce" wydawanie ww. certyfikatów? Precyzując:

1. Czy płetwonurek KDP CMAS może zgłosić się do każdego klubu/centrum czy ma się zgłosić do tego klubu/centrum.instruktora u których kończył szkolenie P1/P2? (jak np. rozwiązać sytuację gdy jakiś nurek robił szkolenie w miejscu/bazie "dalekim" :zdz: od jego aktualnego miejsca zamieszkania lub, co gorsza, jego instruktor/klub/centrum nie prowadzi już działalności nurkowej?)

2. Z jaką datą mają być wydawane ww. certyfikaty (odpowiednie daty ukończenia kursu P1/P2)?

3. Czy będzie można zwracać się o wydanie przedmiotowych certyfikatów bezpośrednio do siedziby KDP w Warszawie?

Jeżeli, któryś z forumowiczów zna odpowiedzi na ww. pytania będę wdzięczny za ich publiczne przedstawienie. :pa:

Możesz zgłsoić się do każdego mającego aktualne uprawnienia do szkolenia instruktora KDP/CMAS

llopezor 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2011, 13:05   

Witam

P1 ukończyłem (jeszcze to sprawdzę) w 1996 a P2 w 1998.

Czy jeżeli będę nurkował w nocy i ktoś mnie poprosi o okazanie uprawnień i nie wyrobie sobie ich to tak jakbym ich nie miał czy obecnie posiadany certyfikat wystarczy?

Tak z ciekawości jeszcze jest uściślona stawka za wydanie takich certyfikatów czy każde centrum woła tyle ile chce?

Rozumiem, że muszę uaktualnić swoje certyfikaty o "płetwonurka nocnego", PPN i PPW - pytam bo nie wiem na jaki koszt mam się przygotować... :ping:

Bogus 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2011, 13:24   

Andrzej M napisał/a:
Bogus napisał/a:

Na to pytanie po części już odpowiedziałeś . PE jest stopniem po P1 uprawnianjącym do nurkowania do 30 m , masz P2 , masz już wyższe uprawnienia . PE nie jest wydawany administracyjnie płetwonurkom P2 , tylko nawigacja i poszukiwanie i wydobywania przedmiotów . Pozdr

Dzięki - i mnie się tak wydawało ;)

Andrzej M 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2011, 15:12   

llopezor napisał/a:
Witam

P1 ukończyłem (jeszcze to sprawdzę) w 1996 a P2 w 1998.

Czy jeżeli będę nurkował w nocy i ktoś mnie poprosi o okazanie uprawnień i nie wyrobie sobie ich to tak jakbym ich nie miał czy obecnie posiadany certyfikat wystarczy?

Tak z ciekawości jeszcze jest uściślona stawka za wydanie takich certyfikatów czy każde centrum woła tyle ile chce?

Rozumiem, że muszę uaktualnić swoje certyfikaty o "płetwonurka nocnego", PPN i PPW - pytam bo nie wiem na jaki koszt mam się przygotować... :ping:

Dobrze rozumiesz , musisz "dokupić" sobie 3 certyfikaty w cenie 100 PLN sztuka w każdym centrum afiliowanym przy KDP/CMAS w tej samej cenie . I zmiany poszły w tym kierunku , nie żeby wyłudzić trochę kasy za nowe certyfikaty "starych" P1 i P2 , tylko tak jest na świecie , że niektóre centra organizując nurkowania nocne np. w Egiptowie żądały okazania certyfikatów do nurkowania nocnego i ciężko im było wytłumaczyć , że my w Polsce mamy to w zakresie P1 i możemy nurkować w nocy , takie trochę kopanie się z koniem . Pozdr

Bogus 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2011, 15:34   

Andrzej M napisał/a:
Dobrze rozumiesz , musisz "dokupić" sobie 3 certyfikaty w cenie 100 PLN sztuka w każdym centrum afiliowanym przy KDP/CMAS w tej samej cenie .

A wpisy do książeczki -> czy Instruktor ma obowiązek wpisać - czy może, ale nie musi i cena do uzgodnienia?

P.S. Ciekawe jak nowe specjalizacje wpływają na wymagania do P3?
Ostatnio zmieniony przez Bogus 12-04-2011, 16:53, w całości zmieniany 1 raz  

maran 

Stopień: CACIB
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2011, 17:53   

Andrzej M napisał/a:
tylko tak jest na świecie , że niektóre centra organizując nurkowania nocne np. w Egiptowie żądały okazania certyfikatów do nurkowania nocnego

Znasz to z własnego doświadczenia? czy powtarzasz zasłyszaną plotkę.

Bartolomeo 

Stopień: CMAS P3/IANTD AdvEAN
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2011, 19:28   

maran napisał/a:

mieliśmy na klubowym wyjeździe w Chorwacji taki przypadek (baza zapowiedziała że nocne tylko dla osób 'z uprawnieniami'). Po wytłumaczeniu że nasi P1 mają nurkowanie nocne w kursie nie było problemów i wszyscy mogli zanurkować w nocy.

Andrzej M 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2011, 19:52   

maran napisał/a:
Andrzej M napisał/a:
tylko tak jest na świecie , że niektóre centra organizując nurkowania nocne np. w Egiptowie żądały okazania certyfikatów do nurkowania nocnego

To Ci już kolega odpowiedział i tak Kolego , wszystko co napisałem wyżej jest z mojego doświadczenia . Pozdr

[ Dodano: 12-04-2011, 19:55 ]
Bogus napisał/a:
Andrzej M napisał/a:
Dobrze rozumiesz , musisz "dokupić" sobie 3 certyfikaty w cenie 100 PLN sztuka w każdym centrum afiliowanym przy KDP/CMAS w tej samej cenie .

A wpisy do książeczki -> czy Instruktor ma obowiązek wpisać - czy może, ale nie musi i cena do uzgodnienia?

P.S. Ciekawe jak nowe specjalizacje wpływają na wymagania do P3?

Wydanie certyfikatu jest równoczesne z wpisem do książeczki , nie sądzę , żeby ktoś zażądał od Ciebie dodatkowej kasy za wpis , za duzo teoretyzowania takiego forumowego , ale jeśli Cię to spotka , to zapraszam do mnie priv , podasz mi prywatnie takie nazwisko i ja Ci wpiszę do książeczki i wydam certyfikat . Pozdr

maran 

Stopień: CACIB
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2011, 20:31   

Andrzej M napisał/a:

To Ci już kolega odpowiedział i tak Kolego , wszystko co napisałem wyżej jest z mojego doświadczenia .

Dla mnie jest to nie do pomyślenia, jak ktoś może wymagać certyfikatu ze specjalizacji która o ile wiem w żadnej [1] organizacji nie jest obowiązkowa, ani obowiązkowo wymagana przed kolejnymi kursami.

[zanim nie zrobiło się obowiązkowe przed P2 w KDP]

Syrenka_013 

Stopień: NAUI/DAN/EFR instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2011, 22:06   

Andrzej M napisał/a:

Dobrze rozumiesz , musisz "dokupić" sobie 3 certyfikaty w cenie 100 PLN sztuka w każdym centrum afiliowanym przy KDP/CMAS w tej samej cenie . I zmiany poszły w tym kierunku , nie żeby wyłudzić trochę kasy za nowe certyfikaty "starych" P1 i P2 , tylko tak jest na świecie , że niektóre centra organizując nurkowania nocne np. w Egiptowie żądały okazania certyfikatów do nurkowania nocnego i ciężko im było wytłumaczyć , że my w Polsce mamy to w zakresie P1 i możemy nurkować w nocy , takie trochę kopanie się z koniem . Pozdr[/quote]

ZE-NA-DA

KDP probuje cos zrobic, zeby nadazyc za swiatowym CMASEM, ale to nielatwe zadanie po tylu latach komuny (20 lat sie spoznili w stosunku do naszyvch politykow) ....

a jesli ja na P2 nie mialam poszukiwania i wyobycia to co mam zrobic??? pewnie moje centrum nurkowe chetnie zrobi ze mna takie warsztaty za odpowiednia oplata i bede sobie mogla dokupic ten bezuzyteczny plastik (umiejetnosci sie przyadadza) za jedyne 4 zestawy lunchowe...

to ja jednak pozostane z takim wakatem z KDP w swojej Rozsadnej Organizacji :ping:

P.S. oczekiwalam od KDP gruntownych reform i przyznania sie do winy a nie mydlenia ludziom oczu....

Dąbek69 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-04-2011, 08:07   

Witam .Na dzwoniłem do KDP-u i pani powiedziała mi ,ze kto uzyskał uprawnienia do 08.03.2011 nie potrzebuje nowych szkoleń , gdzyż te zostały nabyte w ramach kursu i wystarczy tylko wysłac kasę a certyfikat np "nocnego" wyślą na podany adres. Może jestem "ograniczony" ale niektóre specjalizacje są zupełnie niepotrzebnie wymagane na nastepny stopień. P.filmowiec czy fotograf. Jesli juz to mozna byłoby to ując w jednej specjalizacji ... W samym KDP-ie nie z kim rozmawiac , ludzie z którymi ja np rozmawiałem pracują tam od 1 m-ca... :rozpacz:
Co jest w tym wszystkim na "plusik" to wystarczy zrobic skan nabytych uprawnień np skan "plastików" i wysałc do KDP-u na tej podstawie wydadzą brakujące plastiki.
Ostatnio zmieniony przez Dąbek69 13-04-2011, 08:21, w całości zmieniany 1 raz  

Nera 

Stopień: AdvNNxD
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-04-2011, 08:34   

Andrzej M napisał/a:

I dla mnie to jest najbardziej "zajebiste". Kurs P1 kosztuje 1000 zł, P2 1000 zł a te trzy certyfikaty to "tylko" 15 % kosztów. Dziekuję nie chcę już więcej plastików od KDP - jakoś sobie dam bez nich radę. Ciekawe ile jeszcze razy usłyszę, że zmiany w KDP to nie jest skok na kase a pójście w jakość... Jakość mnie to nie przekonuje :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu