Wysłany: 11-04-2011, 23:26 Nowy system szkolenia KDP CMAS
Cytując tekst ze strony KDP:
"Wszyscy płetwonurkowie, którzy uzyskali uprawnienia P1 do końca 2010 r. otrzymują status płetwonurka nocnego, a płetwonurkowie P2 uprawnienia z zakresu nawigacji (PNA) oraz poszukiwania i wydobywania (PPW). Po nowe certyfikaty można zgłaszać się do instruktorów działających w klubach i centrach KDP/CMAS."
No super ale na co mi to - no chyba, że do tej pory nurkowałem w nocy nielegalnie to przepraszam
Art
Jeśli masz P1 zrobione do końca 2010 roku , to nadal nurkujesz i nurkowałeś w nocy legalnie jak to ująłeś . Chodzi o to , że KDP/CMAS dostosowuje programy do wytycznych światowego CMAS i wycofało z programu kursu P1 nurkowanie nocne . Jest to od tego momentu osobna specjalizacja , a jako że robbiłeś P1 w starym programie zawierającym nurkoanie nocne , możesz zwrócić się o wydanie stosownego certyfikatu i wpisu do książki nurka . To tyle po krótce . Zmiany i uzyskiwanie certyfikatów na drodze administracyjnej dotyczy tez dwóch nowych specjalizacji realizowanych do tej pory w ramach kursu P2 .
Grafik specjalizacji na stronie KDP jest ładny, ale brakuje mi Płetwonurka Podwodnego Łowcy. Słyszałem wcześniej, że wzorem PADI zacznie się w CMAS promowanie podejścia biznesowego, i że po Łowcy będzie można jeszcze zrobić specjalizacje Płetwonurka Kuchmistrza Garkotłuka lub Płetwonurka Handlowca Powierzchniowego - w zależności od wybranego przeznaczenia podwodnej zdobyczy. Ale widzę, że chyba to nie weszło...
Adam
Ostatnio zmieniony przez Yavox 12-04-2011, 10:31, w całości zmieniany 1 raz
A jak, zgodnie z deklaracją zawartą na stronie KDP-u oraz na tym forum, ma wyglądać w "praktyce" wydawanie ww. certyfikatów? Precyzując:
1. Czy płetwonurek KDP CMAS może zgłosić się do każdego klubu/centrum czy ma się zgłosić do tego klubu/centrum.instruktora u których kończył szkolenie P1/P2? (jak np. rozwiązać sytuację gdy jakiś nurek robił szkolenie w miejscu/bazie "dalekim" od jego aktualnego miejsca zamieszkania lub, co gorsza, jego instruktor/klub/centrum nie prowadzi już działalności nurkowej?)
2. Z jaką datą mają być wydawane ww. certyfikaty (odpowiednie daty ukończenia kursu P1/P2)?
3. Czy będzie można zwracać się o wydanie przedmiotowych certyfikatów bezpośrednio do siedziby KDP w Warszawie?
Jeżeli, któryś z forumowiczów zna odpowiedzi na ww. pytania będę wdzięczny za ich publiczne przedstawienie.
BTW: tak dla porządku - co z Płetwonurkiem Eksploratorem (PE) dla osób które mają P2?
Na to pytanie po części już odpowiedziałeś . PE jest stopniem po P1 uprawnianjącym do nurkowania do 30 m , masz P2 , masz już wyższe uprawnienia . PE nie jest wydawany administracyjnie płetwonurkom P2 , tylko nawigacja i poszukiwanie i wydobywania przedmiotów . Pozdr
[ Dodano: 12-04-2011, 11:53 ]
nowy napisał/a:
A jak, zgodnie z deklaracją zawartą na stronie KDP-u oraz na tym forum, ma wyglądać w "praktyce" wydawanie ww. certyfikatów? Precyzując:
1. Czy płetwonurek KDP CMAS może zgłosić się do każdego klubu/centrum czy ma się zgłosić do tego klubu/centrum.instruktora u których kończył szkolenie P1/P2? (jak np. rozwiązać sytuację gdy jakiś nurek robił szkolenie w miejscu/bazie "dalekim" od jego aktualnego miejsca zamieszkania lub, co gorsza, jego instruktor/klub/centrum nie prowadzi już działalności nurkowej?)
2. Z jaką datą mają być wydawane ww. certyfikaty (odpowiednie daty ukończenia kursu P1/P2)?
3. Czy będzie można zwracać się o wydanie przedmiotowych certyfikatów bezpośrednio do siedziby KDP w Warszawie?
Jeżeli, któryś z forumowiczów zna odpowiedzi na ww. pytania będę wdzięczny za ich publiczne przedstawienie.
Możesz zgłsoić się do każdego mającego aktualne uprawnienia do szkolenia instruktora KDP/CMAS
Wysłany: 12-04-2011, 13:05
Witam
P1 ukończyłem (jeszcze to sprawdzę) w 1996 a P2 w 1998.
Czy jeżeli będę nurkował w nocy i ktoś mnie poprosi o okazanie uprawnień i nie wyrobie sobie ich to tak jakbym ich nie miał czy obecnie posiadany certyfikat wystarczy?
Tak z ciekawości jeszcze jest uściślona stawka za wydanie takich certyfikatów czy każde centrum woła tyle ile chce?
Rozumiem, że muszę uaktualnić swoje certyfikaty o "płetwonurka nocnego", PPN i PPW - pytam bo nie wiem na jaki koszt mam się przygotować...
Wysłany: 12-04-2011, 13:24
Andrzej M napisał/a:
Bogus napisał/a:
BTW: tak dla porządku - co z Płetwonurkiem Eksploratorem (PE) dla osób które mają P2?
Na to pytanie po części już odpowiedziałeś . PE jest stopniem po P1 uprawnianjącym do nurkowania do 30 m , masz P2 , masz już wyższe uprawnienia . PE nie jest wydawany administracyjnie płetwonurkom P2 , tylko nawigacja i poszukiwanie i wydobywania przedmiotów . Pozdr
P1 ukończyłem (jeszcze to sprawdzę) w 1996 a P2 w 1998.
Czy jeżeli będę nurkował w nocy i ktoś mnie poprosi o okazanie uprawnień i nie wyrobie sobie ich to tak jakbym ich nie miał czy obecnie posiadany certyfikat wystarczy?
Tak z ciekawości jeszcze jest uściślona stawka za wydanie takich certyfikatów czy każde centrum woła tyle ile chce?
Rozumiem, że muszę uaktualnić swoje certyfikaty o "płetwonurka nocnego", PPN i PPW - pytam bo nie wiem na jaki koszt mam się przygotować...
Dobrze rozumiesz , musisz "dokupić" sobie 3 certyfikaty w cenie 100 PLN sztuka w każdym centrum afiliowanym przy KDP/CMAS w tej samej cenie . I zmiany poszły w tym kierunku , nie żeby wyłudzić trochę kasy za nowe certyfikaty "starych" P1 i P2 , tylko tak jest na świecie , że niektóre centra organizując nurkowania nocne np. w Egiptowie żądały okazania certyfikatów do nurkowania nocnego i ciężko im było wytłumaczyć , że my w Polsce mamy to w zakresie P1 i możemy nurkować w nocy , takie trochę kopanie się z koniem . Pozdr
Wiek: 46 Dołączył: 01 Maj 2007 Posty: 119 Skąd: KRAB Kraków
Wysłany: 12-04-2011, 19:28
maran napisał/a:
Znasz to z własnego doświadczenia? czy powtarzasz zasłyszaną plotkę.
mieliśmy na klubowym wyjeździe w Chorwacji taki przypadek (baza zapowiedziała że nocne tylko dla osób 'z uprawnieniami'). Po wytłumaczeniu że nasi P1 mają nurkowanie nocne w kursie nie było problemów i wszyscy mogli zanurkować w nocy.
tylko tak jest na świecie , że niektóre centra organizując nurkowania nocne np. w Egiptowie żądały okazania certyfikatów do nurkowania nocnego
Znasz to z własnego doświadczenia? czy powtarzasz zasłyszaną plotkę.
To Ci już kolega odpowiedział i tak Kolego , wszystko co napisałem wyżej jest z mojego doświadczenia . Pozdr
[ Dodano: 12-04-2011, 19:55 ]
Bogus napisał/a:
Andrzej M napisał/a:
Dobrze rozumiesz , musisz "dokupić" sobie 3 certyfikaty w cenie 100 PLN sztuka w każdym centrum afiliowanym przy KDP/CMAS w tej samej cenie .
A wpisy do książeczki czy Instruktor ma obowiązek wpisać - czy może, ale nie musi i cena do uzgodnienia?
P.S. Ciekawe jak nowe specjalizacje wpływają na wymagania do P3?
Wydanie certyfikatu jest równoczesne z wpisem do książeczki , nie sądzę , żeby ktoś zażądał od Ciebie dodatkowej kasy za wpis , za duzo teoretyzowania takiego forumowego , ale jeśli Cię to spotka , to zapraszam do mnie priv , podasz mi prywatnie takie nazwisko i ja Ci wpiszę do książeczki i wydam certyfikat . Pozdr
Wiek: 51 Dołączył: 21 Mar 2004 Posty: 651 Skąd: Bialystok
Wysłany: 12-04-2011, 20:31
Andrzej M napisał/a:
To Ci już kolega odpowiedział i tak Kolego , wszystko co napisałem wyżej jest z mojego doświadczenia .
Dla mnie jest to nie do pomyślenia, jak ktoś może wymagać certyfikatu ze specjalizacji która o ile wiem w żadnej [1] organizacji nie jest obowiązkowa, ani obowiązkowo wymagana przed kolejnymi kursami.
[zanim nie zrobiło się obowiązkowe przed P2 w KDP]
Dobrze rozumiesz , musisz "dokupić" sobie 3 certyfikaty w cenie 100 PLN sztuka w każdym centrum afiliowanym przy KDP/CMAS w tej samej cenie . I zmiany poszły w tym kierunku , nie żeby wyłudzić trochę kasy za nowe certyfikaty "starych" P1 i P2 , tylko tak jest na świecie , że niektóre centra organizując nurkowania nocne np. w Egiptowie żądały okazania certyfikatów do nurkowania nocnego i ciężko im było wytłumaczyć , że my w Polsce mamy to w zakresie P1 i możemy nurkować w nocy , takie trochę kopanie się z koniem . Pozdr[/quote]
ZE-NA-DA
KDP probuje cos zrobic, zeby nadazyc za swiatowym CMASEM, ale to nielatwe zadanie po tylu latach komuny (20 lat sie spoznili w stosunku do naszyvch politykow) ....
a jesli ja na P2 nie mialam poszukiwania i wyobycia to co mam zrobic??? pewnie moje centrum nurkowe chetnie zrobi ze mna takie warsztaty za odpowiednia oplata i bede sobie mogla dokupic ten bezuzyteczny plastik (umiejetnosci sie przyadadza) za jedyne 4 zestawy lunchowe...
to ja jednak pozostane z takim wakatem z KDP w swojej Rozsadnej Organizacji
P.S. oczekiwalam od KDP gruntownych reform i przyznania sie do winy a nie mydlenia ludziom oczu....
Witam .Na dzwoniłem do KDP-u i pani powiedziała mi ,ze kto uzyskał uprawnienia do 08.03.2011 nie potrzebuje nowych szkoleń , gdzyż te zostały nabyte w ramach kursu i wystarczy tylko wysłac kasę a certyfikat np "nocnego" wyślą na podany adres. Może jestem "ograniczony" ale niektóre specjalizacje są zupełnie niepotrzebnie wymagane na nastepny stopień. P.filmowiec czy fotograf. Jesli juz to mozna byłoby to ując w jednej specjalizacji ... W samym KDP-ie nie z kim rozmawiac , ludzie z którymi ja np rozmawiałem pracują tam od 1 m-ca...
Co jest w tym wszystkim na "plusik" to wystarczy zrobic skan nabytych uprawnień np skan "plastików" i wysałc do KDP-u na tej podstawie wydadzą brakujące plastiki.
Ostatnio zmieniony przez Dąbek69 13-04-2011, 08:21, w całości zmieniany 1 raz
Dobrze rozumiesz , musisz "dokupić" sobie 3 certyfikaty w cenie 100 PLN sztuka w każdym centrum afiliowanym przy KDP/CMAS w tej samej cenie .
I dla mnie to jest najbardziej "zajebiste". Kurs P1 kosztuje 1000 zł, P2 1000 zł a te trzy certyfikaty to "tylko" 15 % kosztów. Dziekuję nie chcę już więcej plastików od KDP - jakoś sobie dam bez nich radę. Ciekawe ile jeszcze razy usłyszę, że zmiany w KDP to nie jest skok na kase a pójście w jakość... Jakość mnie to nie przekonuje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko