Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 14-04-2011, 15:59
Artur1234 napisał/a:
reansumując to moim zdaniem może warto zrobić i tylko dlatego że nie dają nurkować podlodowe i wrakowe
Co znaczy nie dają...
Idziesz na plażę i dajesz z płetwy na Bryze. Bierzesz piłę i siekierkę i jeżdzasz na Hermanice. Właściwie kto tobie/mnie/komukolwiek zabroni wleść do sztolni na Wetro bez jaskinowego (pomijam to że trochę głęboko i może tmx też by się przydał)? Kto zabroni wejść w deco albo zabrać stejdza z bogatym nitoksem...
Zapewne każdy nurek z okolic Jaworzna po kursie P1/OWD przełałaził przez wnętrza koparek a formalnie to jest to cos więcej niż daje zwykłe wrakowe w większości organizacji (oglądanie wraku bez jakiejkolwiek penetracji wnętrza).
O głębokościach to juz nie wspomnę bo o ile P1/OWD na przez jakiś czas trzymają się swoich limitów to pózniej...
Jak się uprzesz to właściwie zawsze "idziesz i nurkujesz"
Oj szkoda , że tak piszesz , człowiek chce życzliwie z sercem na dłoni do drugiego człowieka , a tu standardowo - forumowo , złośliwie i uszczypliwie . Chyba jednak nie dla życzliwych i otwartych ludzi to forum . Pozdr
no ja absolutnie dokladnie tak samo odebralam Twojego posta... jak to nie latwo sie gada jak nie widac rozmowcy... no to porponuje ROZEJM skoro oboje mielismy dobre checi
Rozejmu trzeba jak jest wojna , a tu prawie było miło i życzliwie , a jeśli to propozycja , to ja bardzo chętnie , może jakies wspólne nury ? Południe Polski , kamieniołomy niemieckie , Hermanice , w lecie Hańcza ?
Rozejmu trzeba jak jest wojna , a tu prawie było miło i życzliwie , a jeśli to propozycja , to ja bardzo chętnie , może jakies wspólne nury ? Południe Polski , kamieniołomy niemieckie , Hermanice , w lecie Hańcza ?
no to do zobaczenia w czerwcu na Koparkach a w lipcu na Hanczy
no to do zobaczenia w czerwcu na Koparkach a w lipcu na Hanczy
Będę , będę , czerwiec co weekend Koparki z kursantami i druga połowa lipca 10-13 dni Hańcza . Chciałbym zrobić jakiś rekonesans do powiedzmy 80 m po stoku , jakąś taką trasę robił Robert po stoku do 100 m , może i tyle ? Szukam chętnych partnurów do poćwiczenia takich wariantów , winda po linie z łodzi mnie nie bawi .
Odgrzeje temat chyba
Jakis czas temu (ok. 3tyg) przegladalem sobie wytyczne dot. szkolen na rozne stopnie. Teraz nie moge ich znalezc.
Na stronie KDPu jest sam schemat, moze pogorszyl mi sie wzrok, albo gdzies ukryty jest link...
Byc może te wytyczne są zarezerwowane dla instruktorów i dlatego są ukryte ...?
makalu [Usunięty]
Wysłany: 23-03-2012, 23:27
Zmiany nastąpiły też w systemie szkolenia CMAS LOK.Na schemacie szkolenia nie ma jednak wymienionych dostępnych specjalizacji.LOK stworzył też strukturę szkoleń technicznych(trimixy,nurkowania bardzo głębokie).Podążają za innymi organizacjami?Nie ma natomiast w strukturze szkolenia ,,wrakowego z penetracją wraków",natomiast jest jaskiniowe(jednostopniowe?).Dziwne, bo jednak nurków nurających na wrakach jest więcej niż w jaskiniach,i kilka organizacji kursy zaawansowane wrakowe posiada.Szkoda ,bo co z tego że chciałbym zostać na przyszłość w CMASie ,i szkolić się tam technicznie skoro aby zrobić kurs ,,zaawansowany wrakowy" Muszę uciec do innej organizacji.
Dziwi też ,że dwie polskie ,,instytucje"(KDP i LOK) mówią ,że wprowadziły nowy system szkoleń za wytycznymi światowego CMASu skoro ten system się u tych dwóch różni.CMAS dał na tyle wolną rękę ,że np.U KDP jest kurs obsługi Twina a w LOKu go nie ma?
Wysłany: 21-04-2012, 23:28 Naprawdę nowy system???
Nie bardzo to łapię ale może ktoś mnie "wyprostuje" :
- mając P1 i szkoląc się w KDP CMAS trzeba zrobić Exploratora a potem P2
- mając P1 i szkoląc się w LOK CMAS robimy od razu P2 ( vide http://www.lok-cmas.org.pl/system_szkolen.html )
Pytanie:
Czy KDP robi kursantów P1 w wała?
Wysłany: 22-04-2012, 00:55 Re: Naprawdę nowy system???
Marras napisał/a:
Nie bardzo to łapię ale może ktoś mnie "wyprostuje" :
- mając P1 i szkoląc się w KDP CMAS trzeba zrobić Exploratora a potem P2
- mając P1 i szkoląc się w LOK CMAS robimy od razu P2 ( vide http://www.lok-cmas.org.pl/system_szkolen.html )
Pytanie:
Czy KDP robi kursantów P1 w wała?
Odpowiedz jest prosta .
CMAS jest konfederacją, (jak sama nazwa wskazuje , federacje krajowe tworzą programy szkoleniowe w oparciu o program konfederacji - matki. Jaki stworzą taki mają, (puki ich matka z domu nie wywali) przeważnie jest lekkie opóźnienie, trzeba przetłumaczy programy i dostosować do lokalnych warunków, czasem wyszkolić instruktorów. Dostosować do norm unijnych i takie tam drobiazgi, więc programy mogą się trochę różnić.
Chciałbym zrobić jakiś rekonesans do powiedzmy 80 m po stoku , jakąś taką trasę robił Robert po stoku do 100 m , może i tyle ?
80m to bez problemu osiągniesz przy zachodniej ściance, zanurzasz się przy najbłębiej ustawionej boi (chyba do 60m schodzi) i potem płyniesz wzdłuż takich krzywych kijków powbijanych w dno (pewnie Marchewa je na powietrzu tam montował:))
W okolicach 80m jest już bardzo płasko.
A powiedz gdzie można stówę po stroku na Hańczy zrobić ?
gdzie najwygodniej ?
Nie chce mi sie kopac po calym forum ale pamietam ze fother klain opisywal bodajze w dziale nurkowanie techniczne i ekstremalne, temat 100 po stoku, jak dobrze pamietam to okolo 25 min czasu dennego zeby dojsc do tej glebokosci ( temat z przed kilku lat)
Zwróc uwage ze odpowiadasz na post z przed ponad roku
Wiek: 51 Dołączył: 21 Mar 2004 Posty: 651 Skąd: Bialystok
Wysłany: 22-04-2012, 19:12
mackins napisał/a:
zanurzasz się przy najbłębiej ustawionej boi (chyba do 60m schodzi)
Na dzień dzisiejszy nie ma tej bojki, stalowa opustówka obecnie jest poręczówką od kamienia na 13 do dzwonka na 63.
Wiem że to stary post, daję info jakby ktoś się wybierał że trzeba po stoku schodzić.
Na dzień dzisiejszy nie ma tej bojki, stalowa opustówka obecnie jest poręczówką od kamienia na 13 do dzwonka na 63.
Wiem że to stary post, daję info jakby ktoś się wybierał że trzeba po stoku schodzić.
Wiek: 51 Dołączył: 21 Mar 2004 Posty: 651 Skąd: Bialystok
Wysłany: 22-04-2012, 21:53
md1974 napisał/a:
Kamień na 13 czy na 53 ?
Tak jak napisałem, ten kamień na 13, co się zazwyczaj łódką staje. Poręczówka biegnie też przez drzewo na 53. Niebieskiego rekinka na 20 aż do opustówki na 13.
Zwróc uwage ze odpowiadasz na post z przed ponad roku
Ale jaja, rzeczywiście tak sie zaczytałem że przestałem zwracać uwagę na daty
Jak ogladałem dostepne w necie mapy batymetryczne jeziora to teoretycznie z drugiego parkingu, płynąc w jezioro ale lekko na północ można by osiągnąć znaczną głebokość.
Ja ogólnie pływam w miarę dynamicznie więc jesli bym dla fazy czystej dennej (załóżmy poniżej 50m) przyjął 20min to teoretycznie mógłbym gdzieś nawet dopłynać - co o tym sądzisz Tymoteusz ?
Ma któs w ogóle doswiadczenia z głębokimi nurkowaniami z 2 parkingu ??
W zeszlym roku zrobilismy podobnego nura z 2 parkingu - doszlismy do 55 metrow i poplynelismy w prawo do bodajze 20 minuty ( z zanurzeniem) głebiej nie płynelismy bo nasz trimix nie bardzo pozwalał a było to 21/00 - wydaje mi sie plynąc dalej wgłąb jeziora 60 i wiecej przy 20 minutach nie powinno byc problemem
A z drugiego brzegu jestes pewien ze mozna dosc szybko zlapac 80 m- ja najglebiej bylem tam na 60 ale kumpel byl na 65 i mówił ze bylo juz dosc plasko , tyle ze plyneli w prawo wzdluz brzegu a nie na srodek jeziora
Mnie powiem szczerze bardziej interesuje miejsce ktore odkrylismy w zeszlym roku czyli scianki na wysokosci wsi Mierkinie ( gosciniec drumlin jesli ktos kojarzy) malo kto tam nurkuje, znalezlismy fajną scianke do 30 metrów ale na wiecej nie bylo juz czasu- moze w tym sezonie sie uda
Ostatnio zmieniony przez TYMOTEUSZ 22-04-2012, 22:56, w całości zmieniany 1 raz
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 22-04-2012, 23:23
Nowy system szkolenia KDP CMAS - takie coś znalazłem w nagłówku wątku..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko