Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
KDP CMAS - nowe specjalizacje
Autor Wiadomość
kopyto 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-04-2011, 19:32   

HAJOWATHA napisał/a:
A co mieszania się stopnia wyższego LOK i divemastera nic mi się nie myli. Skoro jesteś tak obeznany w standardach LOK, CMAS, PADI (bo pouczasz instruktorów jak mają szkolić i wytykasz im błędy) to napisz jaki jest zakres obowiązków i wymaganych umiejętności, oraz odpowiedzialności karnej według programów tych organizacji, jakie musi posiadać divemaster/P3.stopień wyższy.
Poprzyj to rzetelną informacją wyciągniętą z tych programów i wtedy pogadamy.

Po pierwsze: nikogo nie pouczam jak ma szkolić i nie wytykam błędów w szkoleniu. Piszę co jest MOIM zdaniem istotne, ale nie pouczam, jak kto ma postępować. Nawet, jeżeli uważam podejście niektórych za diametralnie sprzeczne z moim, to nie uważam, że to co robią, robią źle. Robią inaczej, czasem dyskusja staje się bardziej emocjonalna, ale nie uważam i nigdzie nie napisałem, że robią źle. Jedne kursy są łatwiejsze, inne wymagające - ale to rynek decyduje i fajnie, że jest wybór.
Po drugie: różnice między P3 i DM już Ci bardzo szczegółowo opisano. Jeżeli dalej nie rozumiesz, powtarzanie nie ma sensu. Wróć do tamtego tematu, i nie wymagaj zaśmiecania dublowaniem opisu.
HAJOWATHA napisał/a:
A zużycie gazów każdy nurek powinien sobie umieć policzyć. Choćby w zakresie na ile starczy mu gazu w butli bo powinien planować każde nurkowanie.

Nie pytałem o zużycie gazu a o jego zaplanowanie - to trochę szersze pojęcie, od samego zużycia i powinieneś to wiedzieć. Cóż, ciągasz ludzi na jakieś swoje klubowe popisy a od Ciebie konkretów usłyszeć się nie da. Popisujesz się, jak to szkolicie od P1 na nurków dekompresyjnych, ale nie podajesz limitów tej dekompresji, nie popierasz tego wyciągiem ze standardów, ani nie umiesz podać w jaką realną dekompresję mogą(formalnie) wpaść w zależności od swojego stopnia.
Fajnie, że asystujesz swojemu instruktorowi. Tym bardziej nie powinieneś się wstydzić tak proste rzeczy rozpisać.
HAJOWATHA napisał/a:
A jeszcze jedno. Ja napisałem skąd jestem, gdzie się szkoliłem, u kogo ile mam nurkowań na jakie największe głębokości i inne informacje dotyczące mnie jako nurka

Ale nie napisałeś co umiesz. No, poza umiejętnością czytania tablic - ale i tu nie podałeś z której, więc trudno to zweryfikować. Widzisz, umiejętności zaczynają się na brzegu. Chcesz się popisywać w wodzie, pokaż, że masz czym, potrafiąc tą wodę zaplanować. Pytanie chyba Cię nie przerasta:
"W jaką dekompresję może wpaść nurek P1 CMAS, nurkujący na powietrzu z uwzględnieniem niezbędnych rezerw? Wiesz o czy mówisz?
Rozlicz gazy dla nurkowania 40min/39m - poziom P2
Rozlicz gazy dla nurkowania 40min/50m - poziom P3"

A przy okazji zareklamujesz jaką fajną macie strategię i podejście.

[ Dodano: 23-04-2011, 19:48 ]
I żeby było w temacie. Może porównać system LOK-CMAS z KDP CMAS i przeanalizować sprawdzone wzorce :)
http://www.lok-cmas.org.p...kolen_nowy.html

HAJOWATHA 

Stopień: Jeszcze żyję
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-04-2011, 20:58   

Drogi Kopyto

Oto odpowiedź na Twoje pytanie. Jeżeli ktoś na P2 posiada adv. nitrox:
40minut na 40m w zestawie 2x12 załadowanym nitox 32 i stejdżem 7l naładowanym nitrox 50.

Zanurz. do 40m Nitrox 32
Poziom 40m Nitrox 32
Wynurz.do 21m Nitrox 32
Wynurz.do 15m Nitrox 50
Przyst. na 15m deko 1 min
Przyst. na 12m deko 2 min 2:00
Przyst. na 9m deko 3 min
Przyst. na 6m deko 7 min
Przyst. na 3m deko 10 min

Całkowity czas nurkowania 66 minut. Zużyte gazy 4000l nitrox 32. Ok. 700l nitrox 50.

Zasoby gazu w butlach:
- rezerwa w twinie 800 litrów
- rezerwa w stejdżu 1300 litrów.

I co dała Ci ta wiedza? To, że napisałem jak takie nurkowanie powinno wyglądać nie oznacza, że potrafię je wykonać w realu. Dlatego zaproszenie na wspólnego nura.
Każdy może być super nurkiem internetowym. Dopiero woda weryfikuje wszystko.
Zgadzasz się ze mną?

Teraz Ty odpowiedz mi proszę na moje pytanie.
W jakiej federacji robiłeś papiery nurkowe, ile masz nurkowań i w zakresie jakich głębokości?

kopyto napisał/a:
I żeby było w temacie. Może porównać system LOK-CMAS z KDP CMAS i przeanalizować sprawdzone wzorce :)
http://www.lok-cmas.org.p...kolen_nowy.html

Proszę wszystkich forumowiczów o nie mieszanie starego sytemu szkolenia LOK (zatwierdzonego w 2002 roku przez ministra sportu) z LOK CMAS. Jedyne co je łączy to nazwa LOK i nic więcej. Stary system był bardziej kompletny i było w nim tylko 4 kursów (wraz z kursem instruktorskim) i tylko 4 specjalizacje. Ale wymagano dużo więcej od nurka na każdy stopień nurkowy. Teraz mamy mnóstwo specjalności wyciągniętych z poszczególnych stopni.

A co do porównania z KDP CMAS. Też nie będę się wypowiadał bo LKO CMAS nie ma, w mojej opinii, szans i nie daje tyle możliwości ile KDP CMAS.

Pozdrawiam

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-04-2011, 21:20   

Hajowatha dziwnie Ci ta rezerwa w stejdżu wyszła - weź sobie popraw.

kopyto 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-04-2011, 22:33   

HAJOWATHA napisał/a:
I co dała Ci ta wiedza? To, że napisałem jak takie nurkowanie powinno wyglądać nie oznacza, że potrafię je wykonać w realu.

Hajowatha, pisałeś wielokrotnie, że jesteś wyszkolonym nurkiem technicznym - nurkowanie dekompresyjne zalicza się do nurkowań technicznych. Pisałeś, że umiesz takie nurkowania wykonywać, że nurkujesz na 50m, a tak wogóle, to w LOK nauczono Cię nurkowań deko już na kursie podstawowym. I TERAZ PISZESZ, ŻE TEGO NIE UMIESZ!!!? Żarty robisz, czy co? Założyłem, że nie masz AdV Ean i dlatego prosiłem o plan na powietrzu. Nie byle jakie gówno, o którym nie masz bladego pojęcia. Może umówię sie z Tobą na takiego nura, jak w przykładzie, ale pokaż, że je umiesz zaplanować. mój SAC - 16l. I daruj sobie gazy, na które nie masz ani kwitów ani wiedzy.

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-04-2011, 23:30   

HAJOWATHA napisał/a:

Oto odpowiedź na Twoje pytanie. Jeżeli ktoś na P2 posiada adv. nitrox:
40minut na 40m w zestawie 2x12 załadowanym nitox 32 i stejdżem 7l naładowanym nitrox 50.

Może ja się mało orientuję ale zakładasz PPO2 1,6 na dnie i to na 40 minut ?
Chętnie poznam opinie innych bo mi się to nie bardzo podoba i ja tak bym nie zrobił.

Pozdrawiam,
Mariusz

kopyto 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-04-2011, 09:00   

md1974 napisał/a:
Chętnie poznam opinie innych bo mi się to nie bardzo podoba i ja tak bym nie zrobił.

Ja nie jestem taki jak Hubert i uważam, że chłopaki szkolone w technicznej organizacji LOK(gdzie już od stopnia podstawowego uczy się nurkowań dekompresyjnych), maja niebagatelne umiejętności. Dla nurka dekompresyjnego zakłada się np. umiejętność zawiśnięcia, wykonując odwracające uwagę czynności, z utrzymaniem głębokości w granicach 1m a na kolejnych etapach ta tolerancja spada poprzez 0.5m do kilkunastu centymetrów - wystarczy popatrzeć np. na filmy "Krakena", gdzie wahania Maćka w pionie są rzędu 5cm :) Otóż, ja uważam, że Hajowatha, jako nurek wyższego stopnia i asystent instruktora umie identycznie albo i lepiej niż Maciek Curzydło. Na tym etapie Jego poziomu nurkowego te umiejętności są oczywiste, pozostaje więc dogadać się z planowaniem. A jak na razie, nasz kolega Hajowatha utknął na brzegu jak cholera :D

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-04-2011, 09:23   

Kopyto, ja też byłem szkolony w podobnej organizacji i się tego nie wstydzę. I faktycznie już na P1 uczono nas pewnych podstaw dekompresji. Faktem jest, że na tabele BH (było to dość dawno temu) i teraz już w ten sposób tego nie robię. Uczono tego chociażby ze względu na to żeby każdy wiedział co ma zrobić jak jednak przekroczy NDL co może w niewielkim stopniu nastąpić nawet przy nurkowaniach w granicy uprawnień a szczególnie przy nurkowaniach powtórzeniowych. Wszyscy tutaj wiedzą, że bez znaczenia jest w jakiej organizacji się szkolisz bo wszędzie zdarzają się partacze.
Ponieważ mnie uczono, może nie słusznie, że PPO2 1,6 to jest na deco a nie na fazę denną, dlatego na to zwróciłem uwagę i miło byłoby przeczytać wytłumaczenie dlaczego takie zostały popełnione założenia dla tego nurkowania i czy autor wziął pod uwagę CNS/OTU (na oko bez liczenia wydaje mi się, że zbliżamy się tu dość blisko do limitów), czy tylko maksymalne skrócenie dekompresji.

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-04-2011, 09:29   

kopyto napisał/a:
md1974 napisał/a:

Ja nie jestem taki jak Hubert i uważam, że chłopaki szkolone w technicznej organizacji LOK(gdzie już od stopnia podstawowego uczy się nurkowań dekompresyjnych), maja niebagatelne umiejętności. Dla nurka dekompresyjnego zakłada się np. umiejętność zawiśnięcia,

Nie wnikam w to, czy Hajowatha potrafi zawisnąć w toni, czy nie - od kilku miesięcy sama chodzę regularnie na zajęcia basenowe z klubem CMAS i tam to potrafią, nie sądzę, że w innych, "starych" klubach CMAS to jest wiedza tajemna :ping: . Nie o to tutaj chodzi.

Istotniejsze jest założenie PPO2 na poziomie 1,6, (takie było wytyczne CMAS kilkanaście lat temu) - obecnie przyjmuje się 1,4 - to jest wiedza z PN1.
Hajowatha, obawiam się, że obecnie nie znajdziesz już chętnego na takie nurkowanie.......... To, co było normalne kilkanaście lat temu, teraz już nie jest - no cóż, nurkują już wszyscy, a nie głównie młodzi absolwenci AWF.

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-04-2011, 09:29   

Teraz jadę na nura - w końcu lany poniedziałek. Mam nadzieję, że moja niewiedza w kwestii dekompresji jeszcze dziś pozwoli mi wyjść cało z wody. Może wieczorem będą tu jakieś ciekawe porady, które zmienią mój pogląd na ciśnienie parcjalne tlenu :)

Pozdrawiam,
Mariusz

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-04-2011, 17:11   

No cóż, miałem nie komentować wypowiedzi Kol. Hajowatha ale to co wypisuje jest po prostu niebezpieczne. W gazie dennym, podczas nurkowań dekompresyjnych większość organizacji zaleca nieprzekracznie ppO2 1,4, niektóre 1,2. 1,6 jest maksymalnym dopuszczalnym ciśnieniem parcjalnym tlenu podczas dekompresji.
Wyliczona ilość gazu nie zostawia praktycznie żadnej rezerwy w razie jakiejś "draki" pod wodą. To jest po prostu NIEBEZPIECZNE. Przez takich "specjalistów" mamy coraz nowe wpisy w dziale "wypadki nurkowe".

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-04-2011, 17:29   

Hubert, moje ocena tego co zostało tam napisane jest taka sama ale ... chciałem się upewnić, że się nie mylę. Wielkie dzięki, będę nurkował tak jak do tej pory :)

Pozdrawiam,
Mariusz

norbertkoziar 

Stopień: *** CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-04-2011, 17:53   

zawsze można zaczerpnąć NX50 jak się już 32 skończy, a że może być jeszcze trochę za głęboko to co, luzik, my tego nie wytrzymamy? :hihi-:

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-04-2011, 09:05   

norbertkoziar napisał/a:
zawsze można zaczerpnąć NX50 jak się już 32 skończy, a że może być jeszcze trochę za głęboko

To już jest zupełnie po bandzie ale najprawdopodobniej nic by mu nie było, zanim powietrze by się dobrze w płucach wymieszało to gość byłby już na 21m.
Przy takiej 40 minutowej ekspozycji na parcjalne 1,6 %CNS jest na wysokim poziomie i nie daje już żadnego pola manewru ale jeszcze nie zabija.
Zobaczcie za to jak taka wysoka frakcja tlenu optymalizuje mu dekompresję :) (parę minutek dzieki temu jest urwane) Do dupy jest za to rezerwa w twinie - nie pozwala na nic - nawet na ratunek samego siebie ...
W sumie to nie chciałem sie wypowiadać bo liczyłem że Hajowatha się skapnie i poprawi błędy w planie

kopyto 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-04-2011, 10:18   

norbertkoziar napisał/a:
zawsze można zaczerpnąć NX50 jak się już 32 skończy, a że może być jeszcze trochę za głęboko to co, luzik, my tego nie wytrzymamy?

kraken napisał/a:
Na EAN50% przechodzimy na 21 metrach ale jak masz się utopić to może na 30 metrach się uda. Na 40% przechodzimy na 30 metrach ale na 40 metrach może się uda

http://forum-nuras.com/vi...t=24879&start=0 - to tyle, względem uczenia się nurkowania z grup dyskusyjnych.

norbertkoziar 

Stopień: *** CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-04-2011, 12:55   

mój post był silnie ironiczny, i mam nadzieję, że nikt go nie zrozumiał dosłownie. Żeby było jasne: tego typu profile powinny być zalecane ludziom, którzy oczekują na eutanazję

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-04-2011, 16:02   

hubert68 napisał/a:
Wyliczona ilość gazu nie zostawia praktycznie żadnej rezerwy w razie jakiejś "draki" pod wodą. To jest po prostu NIEBEZPIECZNE. Przez takich "specjalistów" mamy coraz nowe wpisy w dziale "wypadki nurkowe".

nie zebym się czepiał, ale tak sobie na szybko policzyłem, i szczerze mówiąc oprócz wpadki z wpisem rezerwy na stejdzu(ale to pewnie czeski błąd) osobiście żadnej draki nie widzę.Zostaje gościowi 700 l gazu deco i 800 dennego na rezerwę przy wcale nie super oszczędnym liczeniu.Jakie Hubert przyjąłeś wartości do swojego liczenia?

norbertkoziar napisał/a:
tego typu profile powinny być zalecane ludziom, którzy oczekują na eutanazję

no to teraz gdybyś mógł nie ironiczne, tylko merytorycznie-konkretnie?

kopyto 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-04-2011, 17:04   

grzegorz napisał/a:
Zostaje gościowi 700 l gazu deco i 800 dennego na rezerwę przy wcale nie super oszczędnym liczeniu.Jakie Hubert przyjąłeś wartości do swojego liczenia?

Jakie wartości SAC przyjąłeś? Mi wychodzi, że Hajowatha założył ~19l jeżeli nie wliczyć fazy zanurzenia, lub ~18.7, jeżeli na zanurzenie liczyć 2 minuty. Policz stresowe 35l/min(czyli dla tego SAC zbyt małe) i już masz 910l, więc 110l w plecy. Dla deko przyjął ~19l, więc niby bezpiecznie i na styk, ale pod warunkiem, że nie nie utraci kontaktu z przynajmniej jednym partnerem. Ja wolę na plecach mieć pełną rezerwę, czyli dla mnie kolejny zonk, ale tu można polemizować. Biorąc pod uwagę źle zaplanowany gaz denny... certyfikowałbyś kolegę? No i nie wiem skąd pomysł rezerwy na poziomie ~33bar. Dla 2x12 minimalna, to zdaje się 40bar. Ale z drugiej strony, 200setkę możesz przebić o 10%, więc akurat tu by można nadgonić, ale... ale to trzeba wiedzieć :)
Ostatnio zmieniony przez kopyto 26-04-2011, 17:11, w całości zmieniany 1 raz  

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-04-2011, 17:30   

kopyto napisał/a:
Policz stresowe 35l/min(czyli dla tego SAC zbyt małe) i już masz 910l, więc 110l w plecy

możesz sprecyzować?

WW 

Stopień: P3 + dodatki
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-04-2011, 18:37   

Może wróćmy w tym wątku do tematu a o wyliczeniach gazów podyskutujcie w nowym/innym wątku.
Nie zmieniajmy tego forum w typową pyskatą grupę dyskusyjną, gdzie każdy chce się pochwalić tym co wie bez patrzenia na to, czy pasuje to do tematu dyskusji czy nie.

Wydaje mi się, że w naszym sporcie samodyscyplina powinna być w cenie. :beer3:

kopyto 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-04-2011, 19:54   

grzegorz napisał/a:
możesz sprecyzować?

Możesz sprecyzować, co mam sprecyzować, żeby sprecyzowanie było precyzyjne?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu