Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Akceptowalna cena kursów
Autor Wiadomość
Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-04-2011, 07:53   

nurkowacz napisał/a:
nie mniej niz 1200zł. Grzesiek z Twoja wiedza, umiejętnościami, podejściem myślę że nawet sporo więcej.

Wszystko w temacie.

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-04-2011, 08:36   

Jaki jest akceptowalany zysk z kursu?
Jeśli podejść do tego z drugiej strony to może się okazać że 1200 zł za kurs dla dwóch osób to zdecydowanie za mało, dla 4 ok, dla 6 zaczyna się opłacać.
Teraz coraz więcej instruktorów określa ile chce zarobić i mówi że np. 1 dzień ich pracy kosztuje 500zl + tzw. koszty instruktorskie. Niezależnie od liczby osob.
Z drugiej strony jesli bycie instruktorem to jest hobby i praca dorywcza to moze sie okazac ze 200zl za dzień pracy jest wystarczajaco satysfakcjonujace.
Ostatnio zmieniony przez TomekP 29-04-2011, 08:36, w całości zmieniany 1 raz  

Moann 

Stopień: tmx:)
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 29-04-2011, 09:17   

Wydaje mi się, że rozpatrywanie kursów rec pod kątem ceny jest podejściem od tzw ''dupy strony'' - jeśli naprawdę chce się potem nurkować (nie mówię o kilku dniach nurkowych w egipcie raz w roku podczas urlopu z rodzinką) to tak naprawdę ta kwota wydana na kurs (załóżmy te 1000-1500zł) to zaledwie wierzchołek góry lodowej wydatków - chociażby na podstawowy własny sprzęt....

edit: i ja podobnie jak arkac - od kursu aowd - najpierw wybierałam instruktora i temat pieniędzy był ostatni we wszystkich ustaleniach...
Ostatnio zmieniony przez Moann 29-04-2011, 09:19, w całości zmieniany 1 raz  

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-04-2011, 09:55   

Moann napisał/a:
rozpatrywanie kursów rec pod kątem ceny jest podejściem od tzw ''dupy strony''

Mówisz to z obecnego punktu widzenia ale czy tak samo myślałaś zanim pierwszy raz weszłaś do wody nurkować - od razu wiedziałaś że to
Moann napisał/a:
zaledwie wierzchołek góry lodowej

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-04-2011, 10:40   

Przyglądając się sposobowi w jaki przyszli kursanci OWD wybierają instruktora, nie ma się co dziwić, że cena jest bardzo istotnym czynnikiem.

Przyszli kursanci podpytują znajomych nurków, pytają na forach, przeglądają strony www. I co z tej "analizy" wynika?

Ano to, że wszyscy instruktorzy są świetni! Zapytasz kogokolwiek o opinię na temat jego instruktora, to miażdżąca większość odpowie Ci że szczerze go poleca. Czasami padnie nazwisko instruktora z wyrobioną marką. Ale takiemu kandydatowi nazwiska pierwszoligowych instruktorów nic ni mówią, a poza tym tacy instruktorzy często w ogóle nie szkolą na poziomie OWD.

Wielu z nas zna instruktorów, którzy z różnych powodów nie powinni nimi być. Zapytawszy jednak jego kursantów, z dużym prawdopodobieństwem uzyskasz odpowiedź, że jest dobrym instruktorem. I nic w tym dziwnego, bo skąd taki kursant miałby wiedzieć, że kurs jest poprowadzony słabiutko?

Skoro więc wszyscy instruktorzy są niemal tak samo dobrzy, to jaki inny czynnik ma mieć znaczenie?

Cierpią oczywiście na tym instruktorzy, którzy rzeczywiście wkładają wiele wysiłku w kurs i słuszne byłoby, gdyby ceny ich kursów były wyższe. Ale skoro "nie ma" różnicy, to po co "przepłacać"? :ping:

Moann 

Stopień: tmx:)
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 29-04-2011, 11:14   

[quote="Miły Maciej"]
Moann napisał/a:
rozpatrywanie kursów rec pod kątem ceny jest podejściem od tzw ''dupy strony''

Mówisz to z obecnego punktu widzenia ale czy tak samo myślałaś zanim pierwszy raz weszłaś do wody nurkować - od razu wiedziałaś że to [quote="Moann"]

wydaje mi się, że dla takich co nie wiedzą czy chcą wymyślono różne dema, intra...

moim, ale tylko moim bardzo skromnym zdaniem jeśli ktoś patrzy na jakość kursu tylko pod kątem ceny, to raczej się do tego sportu nie nadaje...mimo wszystko woda nie jest naturalnym dla człowieka srodowiskiem i wartałoby porządnie wiedzieć o co w tym wszystkim chodzi...

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-04-2011, 11:37   

Pytanie zasadnicze: Grzegorz, dlaczego wogóle pytasz nas o akceptowalną cenę kursu - co chcesz osiągnąć? Czy maksymalizację zysku w dłuższym okresie czasu, czy jak największą ilość kursantów OWD? To wbrew pozorom wcale nie jest to samo.

Na ludziach, którzy wybierają jak najtańszy kurs, i liczą się z każdą złotówką, trudno będzie później zarobić chociażby na warsztatach, wyjazdach, czy sprzedaży sprzętu. Brutalne, ale prawdziwe.
Mój przyjaciel ostatnio zrobił błąd, robiąc dla kilku osób kurs "po kosztach" - teraz nie może się nawet doprosić zapłaty 100 zł za certyfikat, nie mówiąc już o pozostałej kwocie........Ale no cóż, uczy się na błędach.

Sama , wybierając CN (kilka lat temu nie znałam żadnego instruktora) do kursu OWD, wybrałam uznane za najlepsze w mojej okolicy, ważne też dla mnie było, że CN ma bardzo dobrze zaopatrzony sklep i mogłam tam od razu podczas kursu wybrać ABC :ping:
Ostatnio zmieniony przez arkac123 29-04-2011, 11:43, w całości zmieniany 1 raz  

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-04-2011, 12:44   

arkac123 napisał/a:
Mój przyjaciel ostatnio zrobił błąd, robiąc dla kilku osób kurs "po kosztach" - teraz nie może się nawet doprosić zapłaty 100 zł za certyfikat, nie mówiąc już o pozostałej kwocie........Ale no cóż, uczy się na błędach.

I bardzo dobrze ( przepraszam za szczerość) ale robienie czegoś "po kosztach" ( w szeroko rozumianym handlu i usługach ) to nic innego jak psucie rynku. I należy się taka nauczka.

A cena , Grzegorz przekonaj się o tym tylko w sposób empiryczny. Podnoś ją powoli i zobaczysz przy jakim poziomie Twój nakład pracy i osiągnięty zysk znajdą punkt wspólny.
Istnieje jednak pewne niebezpieczeństwo tej metody. :): )

Pozdrawiam Piotr

Henry 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-04-2011, 13:19   

Pytanie niby proste ale jak sie okazuje odpowiedzi jednoznacznej nie ma i wydaje się że trudno będzie wyciągnąc jakieś sensowne wnioski. Takie troche pytanie z stylu : "ile kosztuje samochód" ale ..... jaki samochód ??? i się zaczyna.
Wyżej ktoś napisał że instruktor zrobił kurs non profit i to też okazało się za wiele. Ja znam przypadek 4-ro letniej "walki" z zaliczeniem uprawniającym do uzyskania choćby pół plastiku. Klient (syn bogatego taty)jest absolutnym antytalentem nurkowym ale sie uparł. Jest zdeterminowany i prawdopodobnie sie nie podda przez nastepnych kilka lat.
Widziałem co wyrabia. Niebezpieczny jest juz za nim znajdzie się w wodzie a po wyjściu z niej ma powiedzonko : znowu mi sie udało !! ( i jest wiele prawdy w tym stwierdzeniu) Instruktor zaś zaciera ręce i mówi: trafiłem na żyłę złota
Prawdopodobnie jego akceptowalna cena to.......... duzo

zbigniewb 

Stopień: Autonomus Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-04-2011, 15:54   Re: Akceptowalna cena kursów

grzegorz napisał/a:
Jaka jest wg. Was nurkujacych cena kursów i warsztatów na poziomach rekraacyjnych?

W ten sposób niczego się nie dowiesz.
Wybierz odpowiednią do Twojego biznesu metodę ustalania ceny kursu. Wylicz tą cenę.
Opracuj i zawieś na FN ankietkę z kilkoma przedziałami ceny kursu W czołówce ankietki napisz spójną, jasną ofertę.Zobacz jaki procent respondentów akceptuje twoją cenę.Dowiedz się kim oni są. Wtedy możesz sprawdzac elastycznosc cenową popytu.

A instruktorów nie uczą na kursach ABC biznesu? :bee;

artur 78 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-04-2011, 16:43   

W zeszłym tygodniu rozmawiałem z Bruno Borelli {Portofino Divers} na temat kursu GUE Rec1.Dla mnie cena 800 euro za ten kurs ,a przynajmniej to co oferuje Bruno za te pieniądze jest do przyjęcia.

kopyto 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-04-2011, 20:00   

artur 78 napisał/a:
W zeszłym tygodniu rozmawiałem z Bruno Borelli {Portofino Divers} na temat kursu GUE Rec1.Dla mnie cena 800 euro za ten kurs ,a przynajmniej to co oferuje Bruno za te pieniądze jest do przyjęcia.

To zdradź kolegom, proszę, czy ten kurs jest prowadzony "do skutku", czy też zawiera się w określonych ramach czasowo-zaliczeniowych? Trudno mi sobie wyobrazić, że zamiast np. 3 dni, poświęcicie na szkolenie dni 7, bo komuś coś tam nie wychodzi. Oczywiście mam na myśli ustaloną cenę 800€ a nie dłuższy kurs za ekstra dopłaty.

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-04-2011, 20:55   

piotrkw napisał/a:
arkac123 napisał/a:

I bardzo dobrze ( przepraszam za szczerość) ale robienie czegoś "po kosztach" ( w szeroko rozumianym handlu i usługach ) to nic innego jak psucie rynku. I należy się taka nauczka.

Piotrze, dlaczego przepraszasz? Masz absolutną rację.
Na szczęście po tym epizodzie chyba do niego dotarło, że nie ma sensu zbijać ceny, i stawiać na ludzi, których nawet nie stać na własne ABC.

IHMO, w ramach kursów instruktorskich przydałby się jeszcze jakiś przyspieszony kurs ekonomii.

artur 78 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-04-2011, 21:40   

Kurs w cenie 800 euro ma być prowadzony w suchym skafandrze i z użyciem nitroksu.Czas trwania kursu około 10 dni.Cena ta zawiera sprzęt, gazy, wykłady plus transfer motorówką na nurkowiska.W kwocie tej nie ma żadnych ukrytych kosztów.Po rozmowie z instruktorem na razie zdawalność tego kursu wynosi 100%.

kopyto 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-04-2011, 08:53   

Cytat:
Kurs w cenie 800 euro ma być prowadzony w suchym skafandrze i z użyciem nitroksu.Czas trwania kursu około 10 dni.Cena ta zawiera sprzęt, gazy, wykłady plus transfer motorówką na nurkowiska.W kwocie tej nie ma żadnych ukrytych kosztów.Po rozmowie z instruktorem na razie zdawalność tego kursu wynosi 100%.

Czyli: przyzwoity kurs w przyzwoitej cenie. Nic dodać, nic ująć. Myślę, że kombinowanie, za ile zrobić 3 dniowy kurs stawia problem do góry nogami - trudno czegoś nauczyć i jak by nie patrzeć, musi wyjść drożej. Licząc przez analogię: 1500 zł za trzy dni da 4500zł za dni 9(dla ułatwienia przeliczając z przykładowych dziesięciu) I odwrotnie licząc: 800€ podzielone na 3 = 267€ razy średnio 4zł = 1068zł: w cenie gazy, sprzęt, dowóz łodzią. Cena pewnie nie zawiera: kosztów rejestracji i certyfikacji. Tak to wygląda w jednej z najbardziej wymagających federacji na świecie, przy okazji uznawanej za najdroższą :)

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-04-2011, 14:23   

kopyto napisał/a:
1500 zł za trzy dni

nie widziałem takich kursów w Polsce, moze w Egiptowie tak robią.Kurs OWD w najbardziej znanych federacjach też pewnie trwa cos koło 10 dni w sumie, tylko jest rozłożony w czasie, a jednak ceny takich kursów wachają się pomiędzy 900 a 1300 zł.Osobiscie tez jestem w stanie zrobic OWD w suchym skafandrze i przy użyciu nitroksu i pewnie duzo ponizej 800 euro i byłoby to z przyzwoitym zarobkiem, oczywiście musiałoby być co najmniej dwóch kursantów.

Z waszych wypowiedzi wnioskuję i w zasadzie jest to potwierdzenie moich przemyśleń, dwie rzeczy:
jedna to, ze człowiek, który nie miał nic wspólnego z nurkowaniem, szuka czegoś co się najbardziej rzuca w oczy, apotem rozwaza cenę, czy go na to stać i czy w ogóle chce ponieśc taki koszt,
druga, ze jeśli ktoś już zacznie i mu się to spodoba, to jest w stanie zaakceptować wyzsze ceny, po odpowiednim wyborze kilku elementów jak instruktor, federacja, wartość dodana itp.Ten z reguły juz wie , ze warto zainwestować w lepszy kurs, choć pewnie dotyczy to i tak jakichś 20 procent osób, które przygodę z nurkowaniem rozpoczęły, reszcie jest wszystko jedno, dopóki nie znajdą się w sytuacji realnego zagrozenia życia lub zdrowia.

Podsumowując, mam w głowie taki plan:) Ponieważ cena OWD jest bardzo ważna, to będę robił ten kurs po kosztach, w zależności od pory roku, czyli wliczajac koszt basenów lub nie.Pewnie to będzie jakieś 400-600 złotych plus plastyki za cały kurs, bez obcinek, rzetelnie.Ale wprowadzę lojalnosciówkę, każdy kto będzie chciał taką niską cenę, podpisze prostą umowę cywilno-prawną, ze w zamian jest zobowiązany do wykupienia u mnie w ciagu następnych 12-u miesięcy przynajmniej jednego szkolenia pewnie AOWD w cenie "normalnej" rynkowo.Jeśli tego nie zrobi, będzie zobligowany do wpłaty róznicy pomiedzy cena , którą zapłacił a ceną pełnego OWD czyli 1300 złotych.Tak jak chociażby w telefonii, masz telefon za złotówkę, w zamian płacisz dwa lata abonament, jak nie to bulisz pełną kwotę.
Zalety: kursant ma taniej, instruktor ma pewnosć kursanta, obaj wiązą się ze sobą na dłuższy czas co moze dać dobre wyniki w szkoleniu.
Co myślicie o takim rozwiazaniu? gdybyście dzisiaj mieli podjać decyzję, czy chcecie rozpocząć zabawę z nurkowaniem?

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-04-2011, 16:33   

grzegorz napisał/a:
Ponieważ cena OWD jest bardzo ważna, to będę robił ten kurs po kosztach,

Moje zdanie o czymś takim napisałem wyżej. Ciekawe jak długo tak "pociągniesz" ? I jak bardzo "polubią " Cię koledzy z branży??

grzegorz napisał/a:
Ale wprowadzę lojalnosciówkę, każdy kto będzie chciał taką niską cenę, podpisze prostą umowę cywilno-prawną,

A jak jej nie dotrzyma, to będziesz podawał do sądu ??? i nasyłał komornika???

grzegorz napisał/a:
Zalety: kursant ma taniej, instruktor ma pewnosć kursanta,

Jesteś pewien ?? Najlepszą metodą jest płacenie wszystkim uczciwie za uczciwą pracę . Jeżeli kursant zostanie uczciwie wynagrodzony za swoją pracę będzie mógł zapłacić uczciwą cenę za Twoją pracę .
Inaczej zacznie się udawanie , on że płaci, a Ty że pracujesz.
Nic tak nie zniechęca jak praca bez godziwej zapłaty.

Czyżby aż tak, żle było w branży "kursowej "???

Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 30-04-2011, 16:34, w całości zmieniany 1 raz  

grzegorz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-04-2011, 19:19   

piotrkw napisał/a:
Moje zdanie o czymś takim napisałem wyżej. Ciekawe jak długo tak "pociągniesz" ? I jak bardzo "polubią " Cię koledzy z branży?

wyciałeś z kontekstu który był szerszy, ponadto moje być a nie byc nie jest zwiazane z nurkowaniem, dodatkowo kolegów z branzy szanuję, ale nic od nich nie dostałem, więc nikt nie ma prawa żadać czegos odemnie
piotrkw napisał/a:
A jak jej nie dotrzyma, to będziesz podawał do sądu ???

a jak nie zapłacisz za neostradę, telefon, inną telewizję gdzie podpisujesz lojalkę i chętnie to akceptujesz to jak się to dzieje?umowa jest znana przed podpisaniem i jeśli podpisana to równa się zaakceptowana, ponadto to ja ponoszę początkowy koszt czyli nizszą cenę kursu, to chyba uczciwe?
piotrkw napisał/a:
Jeżeli kursant zostanie uczciwie wynagrodzony za swoją pracę będzie mógł zapłacić uczciwą cenę za Twoją pracę .

na to nie mam wpływu

piotrkw napisał/a:
Inaczej zacznie się udawanie , on że płaci, a Ty że pracujesz.

czyli potwierdzasz, ze kursy OWD które dzisiaj są robione za jakieś tysiąc złotych są usługą udawaną i nic nie wartą?tylko dlaczego jakieś 95 procent potencjalnych chętnych nie chce zapłacić więcej?

piotrkw napisał/a:
Czyżby aż tak, żle było w branży "kursowej "???

nie wiem dokładnie, ale zauważam od dwóch lat regres, ponadto rozmawiałem np. z właścicielem jednej z kluczowych firm nurkowych w Poznaniu jakieś dwa tygodnie temu i mówił, że ma jednego kursanta!a to wiosna, wiec coś jest na rzeczy, i myślę, ze sytuacja finansowa ewentualnych kursantów ma tu duże znaczenie.

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-04-2011, 20:07   

grzegorz napisał/a:
czyli potwierdzasz, ze kursy OWD które dzisiaj są robione za jakieś tysiąc złotych są usługą udawaną i nic nie wartą?t

Nie , przecież sam wyliczyłeś , że kurs u Ciebie po kosztach będzie za 400-600 zł . czyli 1000zł to już zyskiem i to około 100 %. Ja u siebie o takim mogę tylko pomarzyć :): )

grzegorz napisał/a:
i myślę, ze sytuacja finansowa ewentualnych kursantów ma tu duże znaczenie.

Masz w pełni rację , ale dopasowaniem ceny kursów w ten sposób, aby było stać na nie słabo zarabiających, do niczego dobrego nie doprowadzi. Prowadząc własną działalność pracujesz po to by zarobić , jeżeli robisz to po kosztach, to droga do nikąd.
Nie można za mniejsze pieniądze dostać tego samego co za wyższą cenę. Ja , klientowi którego nie stać na proponowane przeze mnie rozwiązania i materiały proponuję tańsze i gorsze , ale takie jest życie. Nie można sięgać na górną półkę mając w kieszeni środki na zakupy z najniższej . W kursie nurkowym zaczyna robić się niebezpiecznie , jeżeli mamy kroić przekazane umiejętności. Dlatego uważam że takie podejście nie ma sensu.
I tu jest udawanie o którym pisałem.

Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 30-04-2011, 20:10, w całości zmieniany 1 raz  

grzegorz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-04-2011, 20:13   

piotrkw napisał/a:
jeżeli robisz to po kosztach, to droga do nikąd.

pewnie, ze tak, ale w przypadku o którym napisałem, bardziej chodzi o przywiązanie klienta w zamian za rabat w cenie kursu podstawowego, co widzisz w tym złego?taka karta rabatowa jak w supermarkecie, tyle , że tutaj masz rabat a konto.Pozostaje Ci kursant, który zrobi u Ciebie na pewno nastepny kurs a byc moze przy okazji jakieś warsztaty lub specjalizacje, po prostu nie pójdzie do innego instruktora, przynajmniej przez pewien czas.Ale to tez jest bonus dla Ciebie, zę w tym czasie masz możliwość zaprezentowania siebie i swoich umiejętności i być moze wyrobienie sobie dobrej marki i przyciągnięcia kolegów zadowolonego kursanta.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu