Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Planowanie nurkowań strategia
Autor Wiadomość
mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-05-2011, 08:08   

styx napisał/a:
CNS, UPTD,

Witaj
Możesz wytłumaczyć dlaczego jest ci potrzebne UPTD w trakcie nurkowania? Jakie realne decyzje można podjąć w trakcie nurkowania gdy zaczynamy się zbliżać lub przekraczać limit? Przerwanie lub skrócenie dekompresji tlenowej jest raczej wykluczone bo zwiększa prawdopodobieństwo wizyty w komorze gdzie płuca otrzymają jeszcze większa dawkę tlenu i moga odmówić współpracy. Przekroczenie limitu UPTD raczej nie jest tak grożne żeby zmieniać plan nurkownia - oczywiście mam na mysli zaplanowane nurkowanie a więc przekroczenie niewielke.

Nawet CNS, coć tu zagrożenie jest dużo większe niż dla toksycznosci płucnej, wydaje mi się trochę drugorzędny. Mozliwości manewru pod wodą raczej niewielkie - wydłuzenie przew na gazie plecowym i to chyba tyle...

Może ciekawsze byłoby planowane CNS i UPTD po osiągnięciu powierzchni przy założeniach jak dla TTS ?

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-05-2011, 10:15   

mi_g napisał/a:
UPTD w trakcie nurkowania?

Mnie sie wydaje że Koledze bardziej chodziło o zliczanie obu rodzajów toksyczności np. podczas wielodniowych głebokich nurkowań z akcelerowana dekompresją - wtedy możemy bezpiecznie planować kolejne nurkowania.

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 19-05-2011, 13:28   

mi_g napisał/a:
styx napisał/a:
CNS, UPTD,

Witaj
Możesz wytłumaczyć dlaczego jest ci potrzebne UPTD w trakcie nurkowania?

Niektórym po nic, innym się przyda, tak czy siak to miała być lista elementów przydatnych/występujących w innych miernikach.

Cytat:
Jakie realne decyzje można podjąć w trakcie nurkowania gdy zaczynamy się zbliżać lub przekraczać limit?

Można nie podejmować żadnych albo jakieś podjąć - ponownie kwestia obecności bądź nie danego parametru na wyświetlaczu.

Cytat:
Nawet CNS, coć tu zagrożenie jest dużo większe niż dla toksycznosci płucnej, wydaje mi się trochę drugorzędny. Mozliwości manewru pod wodą raczej niewielkie - wydłuzenie przew na gazie plecowym i to chyba tyle...

Można też te przerwy wprowadzić jeśli ich się wcześniej nie planowało. Można zmienić profil dekompresyjny, można zmienić gaz deko. To dość spora różnica, i ponownie jest kwestia czy coś nam to pokaże czy nie.

Cytat:
Może ciekawsze byłoby planowane CNS i UPTD po osiągnięciu powierzchni przy założeniach jak dla TTS ?

Ciekawe...tutaj już można się pokusić o algorytm rozplanowujący dekompresję tak aby pozostać w danym limicie CNS...
Jak dla mnie nieprzydatne pod wodą bo to powinno być przeliczone przed wejściem do wody, ale skoro dyskutujemy ile się da wepchnąć w komputer ;)

~S

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-05-2011, 16:01   

hennessy napisał/a:
Wyprodukować model (...) dodatkowa zmienną kt opisująca w sposób ciągły okres połowicznej desaturacji. (...)
No i co Wy na to?

Taki model to nic trudnego jeżeli chodzi o nasycanie i odsycenie. Pytanie czy da się go analitycznie rozwiązać... Bo jak się nie da to pozostaje liczenie numeryczne czyli w punktach czyli tak na prawdę w jakichs "tkankach", to czy bedzie ich 16 czy 160 to niczego nie zmienia.
Problemem nie jest nasycanie-odsycanie taknek ale limity dla wartości przesycenia. Jeżeli bedą wyliczane na podstawie M-wartości to są one dostępne tylko dla konkretnych tkanek. W przypadku teori pęcherzykowej pewnie byłoby możliwe stworzenia czegoś takiego choć sądze że rozwiązanie byloby i tak możliwe tylko przez analizę numeryczną.
Wydaje mi się również że problem nie tkwie w nieciągłości "tkanek" ale w tym że nie wiemy na ile model tkankowy przybliża organizm i ile oraz jakie parametry powinny być użyte do określenia dopuszczalnego przesycenia.

[ Dodano: 19-05-2011, 19:11 ]
Miły Maciej napisał/a:
Mnie sie wydaje że Koledze bardziej chodziło o zliczanie obu rodzajów toksyczności (...) wtedy możemy bezpiecznie planować kolejne nurkowania.

Oczywiście komputer powinien zliczać i powinno być dostępne, choć moim zdaniem niekoniecznie w fazie nurkowania. Dopytywałem o szczegóły bo mogłem czegoś nie zrozumieć albo nie dostrzegać jakiejś realnej potrzeby. Zbieram oczekiwania jakie informacje z kompa wam - doświadczonym nurkom technicznym mogą być potrzebne podczas nurkowania. Może są takie rzeczy których nie ma a chcielibyście żeby były, które musicie zapisywać gdzieś na boku z planerów etc. Co według was powinno być widoczne na idealnym komputerze nurkowym podczas nurkowania. Realnie szybko dostępne najwyżej są dwa ekrany przełączane jednym przyciskiem...
Np z listustyx, wychodzi że stoper i możliwość resetowania średniej

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-05-2011, 23:33   

Przed nurkowaniem ustawienie minimalnego i maksymalnego konserwatyzmu, gazów, SACu i butli w których mamy konkretny gaz
Ekran I
Aktualna głębokość, prędkość wynurzania w metrach /minutę
Czas nurkowania ile minut deco za 1 minutę na aktualnej głębokości
Sufit przy minimalnym/maksymalnym konserwatyzmie
Czas na danym przystanku przy min/max konserwatyzmie
(po wejściu na dany przystanek i po odbyciu czasu minimalnego rósł by wskaźnik konserwatyzmu)
Czas do powierzchni (TTS) min/max - zużycia gazów min/max

Ekran II
Maksymalna głębokość
Średnia głębokość
CNS
TTS bez kolejnych gazów deco wraz ze zużyciem pozostałych gazów

MSC

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu