Wysłany: 21-05-2004, 20:02 Re: Co Strugalski pisze?
lobster napisał/a:
Tak sobie mysle, ze duza ilosc osob z nurkowaniem ma flirt 3, 4 razy w roku, a caly pozostaly czas spedzaja na zapominaniu tego co sie nauczyli. A szczegolnie to widac po zimie. Dla nich wyzwaniem jest nie zabicie sie na kolejnym nurku, a nie samodoskonalenie . To na jaki kurs maja pojsc? Powtorke z podstawowego, gdzie powtornie wylozone im zostanie wszystko jak laikom, czy na wyklad o doskonaleniu nurkowania zakladajacy u sluchaczy posiadanie podstawowych umiejetnosci?
Gdyby jeszcze sobie odpuscil reklamowe wodolejstwo i zaczal pisac mniej, ale konkretnie i z jakas mysla przewodnia a nie pozowac na Platona nurkowania, nawet bym go przestal obszczekiwac. I mysle ze Kriss tez.
Powtórka z podstawowego + ze dwa nury pod nadzorem nikomu nie zaszkodziły - co najwyżej mogĹĄ kosztować trochę czasu i pieniędzy . Jak kto chce to może teorii posłuchać za darmo .
Wynajęcie instruktora to koszt od 40 - 100 plnów - ale....... szkoda kasy , szkoda czasu , szkoda potem czlowieka .
Co do obszczekiwania Lobsterku (jak mawia Mania ) - ja się raczej odgryzam a na porozumienie jest stanowczo za póżno . Wojna to wojna i trzeba być twardym nie miętkim .
Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 21-05-2004, 20:12 Re: Co Strugalski pisze?
kijanek napisał/a:
Oczywiście można sobie wyobrazić koncepcję, że np. OWD, który nie ma w ciagu ostatnich 2 lat zalogowanych, powiedzmy "25 nurków" traci uprawnienia (a im wyższy stopień, to tym więcej potrzebnych do jego utrzymania nurków), ale cięzko mi sobie wyobrazić kto miałby odwagę z taką propozycją wystąpić (już nie mówiąc o tym jaki handelek zacząłby się wpisami do logoooków...).
GUE tak robi.. instruktorzy maja obowiazek rocznie wykonac pewna ilosc nurkow pozaszkoleniowych o pewnym stopniu trudnosci, zeby utrzymac uprawnienia.
Ale nie sadze zeby ktorakolwiek z agencji podjela ten pomysl. Zbyt wielu profesjonalow wykosiloby to z obiegu - a to sie przeklada wprost na mniejsze wplywy dla agencji.
Ciekawe ilu instruktorow zrobilo papiery bez zadnego nurka pozaszkoleniowego. Ja znam co najmniej 4 takie osoby.
Mieto [Usunięty]
Wysłany: 21-05-2004, 22:52
Kriss napisał/a:
Wojna to wojna i trzeba być twardym nie miętkim .
Komiczny człowieku jesteś. Wiesz.
Nerwy ci puszczają, że twoje posty mało kto czyta w porównaniu z postami Tomka Strugalskiego.
Czytałem w poprzednich postach jak ci jakiś małolat tłumaczył, że tym gadaniem czy jak to ty nazywasz "wojowaniem" tylko się kompromitujesz.
Co do wykładów to myślę, że to był naprawdę dobry pomysł. Jak na razie nikt na to nie wpadł. Może się mylę, ale nie spotkałem się z żadnymi wykładami w takiej formie (naturalnie oprócz targów Wiatr i Woda, ale i te były prowadzone w niezadowalający sposób). Wszędzie chcą pieniędzy, a patrząc na nasze społeczeństwo (zarobki) to ludzi odstrasza.
Myślałem, że na tym forum dyskusyjnym to ludzie starają się wymieniać poglądy, wiedzę, spostrzeżenia itp. A ja widzę, że jak kolega zaczyna coś polemizować po swojemu to zaraz posty zamykają, bo do awantury blisko.
Oj nie ładnie.
Co do tracenia uprawnień z powodu małej ilości nurkowań to dobry pomysł. Jednak nie przejdzie w naszym kraju. Ludzie by po prostu oszukiwali i wpisywali by sobie nurkowania.
Pozdrawiam wszystkich nurków i apeluję o "dyscyplinę oraz szacunek" do samych siebie, bo kogo innego pod wodą my mamy.
kijanek [Usunięty]
Wysłany: 22-05-2004, 09:37
Tak mi się nasunęło na myśl, że w rzeczywistości to nie problem widzy i umiejętności, ale... psychiki i rozumu. Bo w końcu czy pierwszy nurek po np. dwuletniej przerwie musi być niebezpieczny? Nie! Ale pod warunkiem, że ktoś taki myśli racjonalnie i zdaje sobie z tego sprawę i rozpocznie - nawet bez płacenia instruktorowi - od odpowiedniego stopnia trudności: 10-12 metrów, kilka prostych cwiczeń z pływalnością i wiedza z kursów (o ile były przyzwoicie prowadzone) wróci błyskawicznie. Co innego jeżeli ktoś po takiej przerwie "porwie się" np. na trałowca i to w nowo zakupionym, nieopływanym "suchym" - kolejne "światełka" w internecie po kolejnych topielcach pewne. Tak więc może zamiast tracenia uprawnień za małą ilość "nurów" w ciągu roku może lepiej badania psychologiczne przed uzyskaniem uprawnień sprawdzające predyspozycje do tego sportu - wzorem badań dla pilotów, kierowców, posiadaczy broni czy - ostatnio - psów uznanych za niebezpieczne. Każdy powinien umieć indywidualnie ocenić czy dla niego dany "nurek" będzie bezpieczny czy nie. Ach, no i jeszcze kurs asertywności, żeby umieć odmówić bandzie "podpuszczaczy": "Co ty, stary, litra gorzały potrafisz wytrąbić duszkiem a na "trała" nie zajdziesz? Nie bądź baba!". Moim skromnym zdaniem idiotyczne hasełko, że trzeba być "twardym" wykończyłojuż więcej nurów niż wszystkie awarie sprzętu razem wzięte; to ono bowiem zmusza wiele osób (zmęczonych, na kacu, w nowym sprżecie, po przerwie w nurkowaniu, szkolonych w innych warunkach) do nurkowania poza ich indywidualną granicą ryzyka. W obawie, że się zostanie uznanym za "mięczaka".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko