Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 19-05-2011, 08:08
styx napisał/a:
CNS, UPTD,
Witaj
Możesz wytłumaczyć dlaczego jest ci potrzebne UPTD w trakcie nurkowania? Jakie realne decyzje można podjąć w trakcie nurkowania gdy zaczynamy się zbliżać lub przekraczać limit? Przerwanie lub skrócenie dekompresji tlenowej jest raczej wykluczone bo zwiększa prawdopodobieństwo wizyty w komorze gdzie płuca otrzymają jeszcze większa dawkę tlenu i moga odmówić współpracy. Przekroczenie limitu UPTD raczej nie jest tak grożne żeby zmieniać plan nurkownia - oczywiście mam na mysli zaplanowane nurkowanie a więc przekroczenie niewielke.
Nawet CNS, coć tu zagrożenie jest dużo większe niż dla toksycznosci płucnej, wydaje mi się trochę drugorzędny. Mozliwości manewru pod wodą raczej niewielkie - wydłuzenie przew na gazie plecowym i to chyba tyle...
Może ciekawsze byłoby planowane CNS i UPTD po osiągnięciu powierzchni przy założeniach jak dla TTS ?
Mnie sie wydaje że Koledze bardziej chodziło o zliczanie obu rodzajów toksyczności np. podczas wielodniowych głebokich nurkowań z akcelerowana dekompresją - wtedy możemy bezpiecznie planować kolejne nurkowania.
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-05-2011, 13:28
mi_g napisał/a:
styx napisał/a:
CNS, UPTD,
Witaj
Możesz wytłumaczyć dlaczego jest ci potrzebne UPTD w trakcie nurkowania?
Niektórym po nic, innym się przyda, tak czy siak to miała być lista elementów przydatnych/występujących w innych miernikach.
Cytat:
Jakie realne decyzje można podjąć w trakcie nurkowania gdy zaczynamy się zbliżać lub przekraczać limit?
Można nie podejmować żadnych albo jakieś podjąć - ponownie kwestia obecności bądź nie danego parametru na wyświetlaczu.
Cytat:
Nawet CNS, coć tu zagrożenie jest dużo większe niż dla toksycznosci płucnej, wydaje mi się trochę drugorzędny. Mozliwości manewru pod wodą raczej niewielkie - wydłuzenie przew na gazie plecowym i to chyba tyle...
Można też te przerwy wprowadzić jeśli ich się wcześniej nie planowało. Można zmienić profil dekompresyjny, można zmienić gaz deko. To dość spora różnica, i ponownie jest kwestia czy coś nam to pokaże czy nie.
Cytat:
Może ciekawsze byłoby planowane CNS i UPTD po osiągnięciu powierzchni przy założeniach jak dla TTS ?
Ciekawe...tutaj już można się pokusić o algorytm rozplanowujący dekompresję tak aby pozostać w danym limicie CNS...
Jak dla mnie nieprzydatne pod wodą bo to powinno być przeliczone przed wejściem do wody, ale skoro dyskutujemy ile się da wepchnąć w komputer
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 19-05-2011, 16:01
hennessy napisał/a:
Wyprodukować model (...) dodatkowa zmienną kt opisująca w sposób ciągły okres połowicznej desaturacji. (...)
No i co Wy na to?
Taki model to nic trudnego jeżeli chodzi o nasycanie i odsycenie. Pytanie czy da się go analitycznie rozwiązać... Bo jak się nie da to pozostaje liczenie numeryczne czyli w punktach czyli tak na prawdę w jakichs "tkankach", to czy bedzie ich 16 czy 160 to niczego nie zmienia.
Problemem nie jest nasycanie-odsycanie taknek ale limity dla wartości przesycenia. Jeżeli bedą wyliczane na podstawie M-wartości to są one dostępne tylko dla konkretnych tkanek. W przypadku teori pęcherzykowej pewnie byłoby możliwe stworzenia czegoś takiego choć sądze że rozwiązanie byloby i tak możliwe tylko przez analizę numeryczną.
Wydaje mi się również że problem nie tkwie w nieciągłości "tkanek" ale w tym że nie wiemy na ile model tkankowy przybliża organizm i ile oraz jakie parametry powinny być użyte do określenia dopuszczalnego przesycenia.
[ Dodano: 19-05-2011, 19:11 ]
Miły Maciej napisał/a:
Mnie sie wydaje że Koledze bardziej chodziło o zliczanie obu rodzajów toksyczności (...) wtedy możemy bezpiecznie planować kolejne nurkowania.
Oczywiście komputer powinien zliczać i powinno być dostępne, choć moim zdaniem niekoniecznie w fazie nurkowania. Dopytywałem o szczegóły bo mogłem czegoś nie zrozumieć albo nie dostrzegać jakiejś realnej potrzeby. Zbieram oczekiwania jakie informacje z kompa wam - doświadczonym nurkom technicznym mogą być potrzebne podczas nurkowania. Może są takie rzeczy których nie ma a chcielibyście żeby były, które musicie zapisywać gdzieś na boku z planerów etc. Co według was powinno być widoczne na idealnym komputerze nurkowym podczas nurkowania. Realnie szybko dostępne najwyżej są dwa ekrany przełączane jednym przyciskiem...
Np z listustyx, wychodzi że stoper i możliwość resetowania średniej
Wysłany: 20-05-2011, 23:33
Przed nurkowaniem ustawienie minimalnego i maksymalnego konserwatyzmu, gazów, SACu i butli w których mamy konkretny gaz
Ekran I
Aktualna głębokość, prędkość wynurzania w metrach /minutę
Czas nurkowania ile minut deco za 1 minutę na aktualnej głębokości
Sufit przy minimalnym/maksymalnym konserwatyzmie
Czas na danym przystanku przy min/max konserwatyzmie
(po wejściu na dany przystanek i po odbyciu czasu minimalnego rósł by wskaźnik konserwatyzmu)
Czas do powierzchni (TTS) min/max - zużycia gazów min/max
Ekran II
Maksymalna głębokość
Średnia głębokość
CNS
TTS bez kolejnych gazów deco wraz ze zużyciem pozostałych gazów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko