Wiek: 51 Dołączył: 21 Mar 2004 Posty: 651 Skąd: Bialystok
Wysłany: 27-05-2011, 22:40
hubert68 napisał/a:
Palenie jest powiedzmy... niewskazane, szczególnie dla nurka. Prócz wielu różnych nowotworów, zawału i udaru jest bardzo istotnym czynnikiem wystąpienia POChP (przewlekłej opturacyjnej choroby płuc). Nie ma czynnika, który bardziej niż POChP sprzyjałby wystąpiniu barotraumy płuc. Znany mi jest przypadek wieloletniego palacza, który leżał sobie na dnie basenu, na głębokości 100 czy 120 cm. Nagle wstał. Bez wydechu. To wystarczyło do ciężkiego uszkodzenia płuc.
Gra słówek, palenie, wystąpienie barotraumy...........
To i ja zagram.
Hubert jak się nie mylę ty ze śląska jesteś. Nie znam bardziej zanieczyszczonego powietrza w Polsce niż jest na śląsku. A jak się mylę i nie jesteś ze śląska to jesteś stałym bywalcem w Jaworznie więc dlaczego jeździsz na Koparki i oddychasz tym powietrzem z czarną sadzą.
Ja nie znam osobiście przypadku dostania raka od tego powietrza, ale widziałem osobiście tą czarną sadzę, której nie widziałem w innych rejonach Polski.
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-05-2011, 22:47
Ale przecież powietrze w butli jet przefiltrowane. A w zasadzie EAN32 bo powietrzem nie da się oddychać. Więc jaka sadza? Wystarczy być więcej pod wodą niż nad i po sprawie.
Wysłany: 27-05-2011, 23:25
kcichonski napisał/a:
Forum czytam w miarę regularnie, pisanie to już co innego.
Witaj Mistrzu
grzegorz napisał/a:
Ponadto to taki synonim: nurkowie GUE nie palą - są lepsi.Brakuje mi tylko , ze nie piją, nie łamią przepisów ruchu drogowego, nie biją żon a najlepiej są hetero zgodnie z prawem bozym:)w skrócie są LEPSI od całego tłumu.
Grzegorz nie wiem czy oni to robią czy nie .
Wiem jedno przeczytałem kilka Twoich postów i wiem Jedno , GUE by Ci się spodobało-
wiesz dla czego..... bo ci goście ciągle się szkolą i ćwiczą .
Ale wracając do głównego wątku pływania żabką .
Spieszę poinformować że Gosi coraz lepiej idzie pływanie żabką.
Już nie kołyszę się w czasie płynięcia , ruchy jeszcze nerwowe , za szybkie i nie domyka do końca płetwami ......ale Gosia moim zdaniem jeszcze ze 3 baseny i będzie w miarę dobrze.
Gratulacje."Zakręt" muszę kończyć z tytoniem.
Pozdrawiam Sławek
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 28-05-2011, 05:10
grzegorz napisał/a:
Ponadto to taki synonim: nurkowie GUE nie palą - są lepsi.Brakuje mi tylko , ze nie piją, nie łamią przepisów ruchu drogowego, nie biją żon a najlepiej są hetero zgodnie z prawem bozym:)w skrócie są LEPSI od całego tłumu.
Teoretycznie można wyselekcjonować taką grupę ideałów , tylko pytanie po co ?
Mnie nasunęła się natomiast inna sprawa , jak w GUE z otyłością i nadwagą ??
Wiadomo że ma to wpływ na wiele spraw zwiazanych z układem krążenia , wystapienia DCS ( ilośc tkanki tłuszczowej ) itd. Czy GUE tez w jakiś sposób to reguluje ? Np. odstępstwo od normy + 5-10 kg. Reszcie dziękujemy ?? Czy w Gue nie ma to znaczenia. Bo tak prawdę powiedziawszy nie wiem co jest bardziej niebezpieczne w nurkowaniu, palący, czy mający 20-40 kg nadwagi ?? Bo nadwaga to też nałóg, tylko używka inna.
Wiadomo że ma to wpływ na wiele spraw zwiazanych z układem krążenia , wystapienia DCS ( ilośc tkanki tłuszczowej ) itd. Czy GUE tez w jakiś sposób to reguluje ? Np. odstępstwo od normy + 5-10 kg. Reszcie dziękujemy ?? Czy w Gue nie ma to znaczenia. Bo tak prawdę powiedziawszy nie wiem co jest bardziej niebezpieczne w nurkowaniu, palący, czy mający 20-40 kg nadwagi ?? Bo nadwaga to też nałóg, tylko używka inna.
Teoretycznie można wyselekcjonować taką grupę ideałów , tylko pytanie po co ?
Chyba w wielu dziedzinach pojawiają się tacy „ortodoksi”…
Ale może właśnie tacy ludzie powodują jakiś rozwój danej dziedziny…
Pozdrawaim
Tyle lat tych samych dyskusji, był czas chyba czas zajarzyć, że pewne reguły oprócz czysto merytorycznych powodów, mają je właśnie wywoływać?
Wszystko to przez jednego gościa który uważa że jest mistrzem świata a reszta to takie sobie przydupasy nurkowe bo nie GUE (taki wniosek z ogółu Jego postów)
Wysłany: 28-05-2011, 13:52
napoleon604 napisał/a:
Wszystko to przez jednego gościa który uważa że jest mistrzem świata a reszta to takie sobie przydupasy nurkowe bo nie GUE (taki wniosek z ogółu Jego postów)
To nie ma żadnego związku z GUE. Znam kilku dobrych nurków zarówno GUE jak i z innych federacji i żaden z nich nie wywołuje tyle emocji, a już bynajmnej nie traktują ludzi "z góry".
Zamiast wprowadzać oczywistości do zapisów papierowych, wystarczy czasem się posłużyć zdrowym rozsądkiem
Nie wiem ile w tym snobizmu - czy nie-palenie to snobizm, albo dbanie o wlasne zdrowie, moze coroczny wymog wobec instruktorow, zeby wykonywali pewna ilosc wlasnych nurkowan (nie kursowych)?
Nic nie stoi na przeszkodzie, zeby u siebie wprowadzic podobny snobizm - kazda federacja przeciez dowolnie decyduje o swoich wymaganiach wobec wlasnych czlonkow, czemu wiec zadna z nich nie postanowi zostac "snobistyczna" na swoj sposob? Same korzysci - zdrowie, jeszcze lepiej wyszkoleni nurkowie czy instruktorzy albo jakis inny pozytywnie postrzegany element wizerunku... Czy aby na pewno chodzi w GUE o gromadzenie jak najwiekszej ilosci "wplywow"? (nie wiem czy chodzi o pieniadze, czy inne wplywy, pieniedzy w GUE akurat nie ma za wiele),
A moze wlasnie minimalizowanie wymogow wlasnie takie wieksze wplywy zapewnia?
Ja nie nazywam tego snobizm - tylko "commitment" wobec siebie czy spolecznosci.
maran napisał/a:
Gra słówek,
piotrkw napisał/a:
Mnie nasunęła się natomiast inna sprawa, jak w GUE z otyłością i nadwagą ?? Wiadomo że ma to wpływ na wiele spraw zwiazanych z układem krążenia , wystapienia DCS ( ilośc tkanki tłuszczowej ) itd. Czy GUE tez w jakiś sposób to reguluje ? Np. odstępstwo od normy + 5-10 kg. Reszcie dziękujemy ??
Maran, chyba nie powiesz ze palenie jest zdrowe, albo ze nie wywoluje skutow zdrowotnych?
Piotrek, fajnie by bylo, jakby wszyscy w GUE wygladali jak Szwarceneger, dopiero mielibysmy przewage wizerunku, trzebaby tylko ustalic granice tej nadwagi, jakis nowy setpoint moze
Najprostsze rozwiazania sa najlepsze - wobec instruktorow, przy przedluzaniu waznosci certyfikatu (co rok) jest stawianych kilka wymogow - jednym z nich jest test plywacki na dystansie i w czasie odpowiednim dla danego poziomu na jakim instruktor szkoli (jeden dla Fundamentalsow, dluzszy i szybszy dla T1, szybszy dla T2). W ten sposob sprawdzana jest fizyczna wydolnosc danego kandydata. Podpis pod oswiadczeniem, jest kwitowany rowniez podpisami swiadkow tego testu plywackiego.
Pozatym wymagane sa tez - oswiadczenie o nieuzywaniu narkotykow/niepaleniu i formularz z wymaganymi 25 nurkowaniami z zakresu najwyzszego poziomu na jaki dany instruktor szkoli (nie licza sie do tego nurkowania kursowe).
Dla nurkow wymagane jest oswiadczenie o wykonaniu 25nurkowan przez ostatnie 3 lata. Wydolnosc nurka jest sprawdzana tylko raz - testem plywackim podczas kursu (te same wymogi czasowe co dla instruktora).
czy nie-palenie to snobizm, albo dbanie o wlasne zdrowie
mam wrazenie, że z premedytacją cytujesz tylko to co Ci pasuje.Moja ironia co do snobizmu dotyczyła twojej pełnej wypowiedzi , o pasach , drapaniu sie.....ja nie neguję słusznosci nie palenia, sam nie palę i nie lubię kiedy ktos pali.GUE nie kaze palić i ok, kto chce być w GUE niech przestrzega zasad.Mnie śmieszy tylko to szkolne patrzenie do kibla czy ktoś tam czasami nie zajarał.Powinnyscie wierzyc swoim członkom a nie ich kontrolować.Ponadto dlaczego nie można palic a nic nie mówi się o piciu alkoholu?Dlaczego Gue nie zakaże pić swoim członkom?Wtedy bylibyście naprawdę elitarni.
bann napisał/a:
Wydolnosc nurka jest sprawdzana tylko raz - testem plywackim podczas kursu
to znaczy, ze uznajecie za niemożliwe pogorszenie się wydolności nurka?
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 28-05-2011, 21:18
bann napisał/a:
Piotrek, fajnie by bylo, jakby wszyscy w GUE wygladali jak Szwarceneger,
Pewnie że fajnie , i tego Wam życzę , ale nie o to mi chodzi , nie o masę mięśniową , lecz o zwykłą nadwagę czy otyłość spowodowaną tkanką tłuszczową.
bann napisał/a:
W ten sposob sprawdzana jest fizyczna wydolnosc danego kandydata.
I bardzo dobrze że sprawdzacie, natomiast nie ma to bezpośredniego związku z nadwagą.
Widziałem nieraz nurków bardzo sprawnych w wodzie, nadspodziewanie sprawnych , musze przyznać. Ale niestety, ich mięsień piwny , i zwały tłuszczu , tak na oko niepotrzebne 20-25 kg, wpływały na podatność na chorobę dekompresyjną. To fakt ogólnie znany.
Stąd moje pytanie co na to GUE, gdyż może to być przyczynek do wypadku nurkowego, tak jak i nurek palacz.
Jeżeli GUE stara się już na drodze selekcji wstępnej wyeliminować potencjalne zagrożenia ze strony zdrowia nurka to wypadało by traktować je wszystkie na równi.
Bo nie podejrzewam, że wyeliminowanie palaczy było na zasadzie że "my ich nie lubimy"
A ... i nie bronię palaczy , sam nie palę ( choć kiedyś paliłem)
Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 28-05-2011, 21:20, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 29-05-2011, 10:18
grzegorz napisał/a:
Dlaczego Gue nie zakaże pić swoim członkom?Wtedy bylibyście naprawdę elitarni.
Sam kiedyś nie lubiłem GUE podobnie jak moi partnerzy byli sceptycznie nastawieni do GUE.
Uwierzcie krytykujemy to czego tak naprawdę nie znamy - jak poznamy to odnosimy się do tego inaczej.
W sprawie "ortodoksa " GUE to ma on swoje plusy i minusy . Pewno że czasami głosi opinie że "szczena opada" i wydaje się bardzo zarozumiały.
Nurkowałem z nim ostatnio - sympatyczny człowiek i miło spędza się z nim czas.Niesamowita gaduła -można cały dzień przesiedzieć i gadać ,a przy okazji się czegoś nowego dowiedzieć ,wiec nie życzę sobie aby ktoś krytykował mojego kolegę ,lub instruktora mojej partnurki i mojego partnura.
NIGDY NIE SKRYTYKOWAŁ PRZY MNIE ŻADNEJ ORGANIZACJI NURKOWEJ.
Po prostu mówi że on nurkuje według troszeczkę innych zasad.
Więc i może wy nurkujący w innych organizacjach nie krytykujcie GUE.
Tak jak i ja nurek SDI/TDI szkolę się w tej organizacji .
Podglądając GUE i przeszczepiając te niektóre zasady dla mnie.
Oceniam organizację GUE tylko i wyłącznie przez pryzmat nurków tej organizacji których mi było dane poznać i z nimi nurkować.
Nie wypowiadam się negatywnie na temat nurków innych organizacji pomimo tego że czasami pasowało by napisać o herezjach i głupotach przez nich głoszonych , lub wyjątkowej głupocie ich członków a jak nawet dla mnie jest Ona porażająca czasami.
Więc może zakończmy bezsensowną dyskusję - Wróćmy do głównego tematu wątku , który założyła tutaj moja partnurka (w tej chwili nie może pisać , bo nie ma dostepu do neta) i NA PEWNO NIE ŻYCZYŁA BY sobie tutaj jakiejkolwiek krytyki GUE , bo jakby nie było nurkuje z osobami lubiącymi GUE lub nurkami GUE.
Więc jeśli ktoś chce napisać o pływaniu żabką to proszę .
Sam kiedyś nie lubiłem GUE podobnie jak moi partnerzy byli sceptycznie nastawieni do GUE.
+
czytaj watek od początku dokładnie, wcześniej napisałem ,ze nic nie mam do tej organizacji, wrecz odwrotnie bardzo ja szanuje.Trzeba tylko chcieć zrozumieć co mówią inni.
Wysłany: 29-05-2011, 21:33
Grześku - Ty też ze swoim IANTD jesteś jakoś na swój sposób "Elitarny"
Może napiszesz jak uczysz kursantów żabki i coś na temat płetw typowych do żaby oraz na temat żaby wstecznej . Jakieś sposoby jak się szybko nauczyć ?
Pozdrawiam Sławek.
Ostatnio zmieniony przez slawek290 29-05-2011, 21:35, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko