Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
09-06-2011, 08:59
pytanie z gatunku medyczne
Autor Wiadomość
-kikika- 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-06-2011, 19:48   pytanie z gatunku medyczne

Witam serdecznie. Mam pytanie z gatunku medycznych, może jest tu jakiś lekarz nurkowy, albo ktoś, kto będzie się orientował w temacie, a chodzi mi o to - czy można nurkować z arytmią? A właściwie inaczej - w przerwach, kiedy mi ona nie dokucza? Zwykły, "nienurkowy" lekarz nie bardzo się orientuje. Ja bardzo chciałabym w te wakacje pójść na OWD, marzę o tym od lat i wreszcie mam na to czas, a jak na złość przyplątała mi się arytmia serca. Żeby była jasność - nie dokucza mi cały czas - bywa, że przez miesiąc, dwa lub trzy czuję się kwitnąco. Nie jest też spowodowana wadą serca. Chodzi mi o to, czy w okresach, kiedy mi arytmia nie dolega, mogę nurkować. Czuję się wtedy i funkcjonuję całkiem normalnie, nie unikam wysiłku fizycznego ( dość regularnie odwiedzam basen) i nic mi się z tego powodu nie dzieje. Nie chcę robić nic na siłę, a tym bardziej stwarzać zagrożenia dla kogoś, z kim ewentualne miałabym się zanurzyć, ale też nie chcę rezygnować, zanim nie będę pewna na 2000 procent, że muszę to zrobić. Bardzo chcę nurkować, nie chodzi mi o jakiś wyczyn, zwykła rekreacja. Czy ktoś napisze mi coś pocieszającego?

pozdrowionka

spierzakpiotr 

Stopień: kursant
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-06-2011, 20:21   

Miałem kilka lat temu taką sytuację, że lekarz rodzinny podejrzewał u mnie wadę serca. Pomogły komplety badań. Okazało się, że mam lekko "pociągłe" serce ale jest w pełni sprawne. Może właśnie serie badań jeśli ich jeszcze bardzo dokładnie nie przechodziłaś coś pomogą wykluczą? No i lekarz nurkowy jest chyba najlepszym pomysłem jeśli by się okazało/jest coś na rzeczy.

bronx 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-06-2011, 20:31   

Wszystko zależy od rodzaju arytmii, jak często występują epizody i czy przyjmujesz na stałe leki. Arytmie potrafią być od bardzo groźnych do bardzo błahych, mnóstwo osób żyje z arytmiami nie wiedząc o nich. Tak naprawdę każdy człowiek codziennie ma epizody niemiarowej pracy serca (np kołatania serca), jest ustalona norma od kiedy nieprawidłowa praca uważana jest za patologię.

Najlepiej zgłoś się do kardiologa, poproś o napisanie opinii i z nią znajdź w swoim mieście lekarza klubowego nurkowego.
Albo po zrobieniu kompletu badań (morfologia, kreatynina, elektrolity, aktualne EKG, rtg klatki piersiowej) próbuj kontaktować się z ośrodkiem medycyny hiperbarycznej w Gdynii, szpital chorób morskich i tropikalnych.

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-06-2011, 21:00   

Informacja na PW

Pozdrawiam Piotr

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-06-2011, 23:05   

Cześć, arytmia może być objawem jakiejś poważnej choroby. Myślę, że przed podjęciem decyzji o dopuszczeniu (lub nie) do nurkowania konieczna jest bardzo dokładna diagnostyka kardiologiczna. Zaleciłbym, z badań dodatkowych, zrobienie echo i badania ekg metodą Holtera (24 godzinne), to ostatnie w okresie kiedy odczuwasz objawy. Niezmiernie istotne jest również to, jak Ty (Twój organizm) reagujesz na epizody artmii.

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 08-06-2011, 23:56   

Moja żona ma arytmie. I powiem,że jak ją "złapie", to musi koniecznie usiąść na chwilkę, bo ma uczucie ze za chwilę zemdleje...
Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji pod wodą :(
Zastanów się lepiej dwa razy!

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2011, 06:59   

Acha, zapomniałem dodać, że jestem lekarzem.

woytas 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2011, 20:34   Re: pytanie z gatunku medyczne

-kikika- napisał/a:
Witam serdecznie. Mam pytanie z gatunku medycznych, może jest tu jakiś lekarz nurkowy, albo ktoś, kto będzie się orientował w temacie, a chodzi mi o to - czy można nurkować z arytmią? A właściwie inaczej - w przerwach, kiedy mi ona nie dokucza? Zwykły, "nienurkowy" lekarz nie bardzo się orientuje. Ja bardzo chciałabym w te wakacje pójść na OWD, marzę o tym od lat i wreszcie mam na to czas, a jak na złość przyplątała mi się arytmia serca. Żeby była jasność - nie dokucza mi cały czas - bywa, że przez miesiąc, dwa lub trzy czuję się kwitnąco. Nie jest też spowodowana wadą serca. Chodzi mi o to, czy w okresach, kiedy mi arytmia nie dolega, mogę nurkować. Czuję się wtedy i funkcjonuję całkiem normalnie, nie unikam wysiłku fizycznego ( dość regularnie odwiedzam basen) i nic mi się z tego powodu nie dzieje. Nie chcę robić nic na siłę, a tym bardziej stwarzać zagrożenia dla kogoś, z kim ewentualne miałabym się zanurzyć, ale też nie chcę rezygnować, zanim nie będę pewna na 2000 procent, że muszę to zrobić. Bardzo chcę nurkować, nie chodzi mi o jakiś wyczyn, zwykła rekreacja. Czy ktoś napisze mi coś pocieszającego?

pozdrowionka

pociesze cie.ja mam RBBB .niby powazna sprawa ale nurkuje z dziesiec lat i zyje:).to o czym piszesz moze byc tachykardia paroxysmalis supraventricularis ,moze FA ...zgaduje.... zrob EKG albo holter to sie dowiesz ale raczej nie zmieni to faktu ze mozesz nurkowac.jezeli jak piszesz plywanie NIE daje dolegliwosci nurkuj -nie jest to wiekszy wysilek.

zbych_c 

Stopień: TMX i nadal mało
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2011, 20:49   

Kikika, masz w Wawie specjalistów naprawdę wysokiej klasy, zajmujących się arytmią i RF ablacją czyli leczeniem arytmii. Może lepiej spytać ich o opinię. Ew. informacje co do osób i kontaktu na priv.

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2011, 20:52   Re: pytanie z gatunku medyczne

woytas napisał/a:
mam RBBB .niby powazna sprawa

Serio serio? A ja myślałem, że to nie jest poważna sprawa...

woytas napisał/a:
nie zmieni to faktu ze mozesz nurkowac

Teza nieuprawniona.
Określenie "arytmia" jest tak bardzo ogólne, że nie sposób napisać cokolwiek. Może jakieś konkrety?
Ostatnio zmieniony przez TomM 09-06-2011, 20:53, w całości zmieniany 1 raz  

zbych_c 

Stopień: TMX i nadal mało
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2011, 21:37   

Istotnie tak jak napisał TomM arytmia jest pojęciem ogólnym i raczej dotyczy subiektywnych/obiektywnych objawów choroby. Ważne jest dokładne określenie przyczyny niemiarowej pracy serca. Od tego są specjaliści i dokładne badania.

Woytas czy masz świadomość, że niewiedza zabija?

sig226 

Stopień: AOWDx2
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2011, 10:09   

Cześć! Mam coś podobnego. Moja arytmia pojawia się 2 razy w roku i trwa po ok 1-2 tygodnie. Samo przychodzi i samo odchodzi. Nie czuję się przez to zagrożony. Generalnie nie mam arytmii pod czas nurkowań. Chyba zdażyło mi się 1 lub 2 w ponad 70 nurkowaniach, że odczułem "bujnięcie" w sercu pod wodą, ale to trwało 1 lub 2 uderzeń serca i dalej wszystko w porządku. Moja arytmia nie powoduję zaburzenia świadomości lub koncentracji, prosto odczuwam że serce "wali nie rytnicznie i mocniej". Jeżeli nie masz w.w. zaburzeń w koncentracji i świadomości, jeżeli masz pewność, że nie spanikujesz pod wodą w momencie arytmii, to możesz nurkować, bo ja tak mam i nie miałem żadnych z tym problemów(byłem kilka razy na 40m). Jeżeli inaczej, to naprawdę musisz skonsultować się z odpowiednim lekarzem. Pozdrawiam, Borys.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 10-06-2011, 10:44   

Rozumiem ze o tym, ze bawisz sie w rosyjska ruletke informujesz osoby ktore z toba nurkuja?

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2011, 11:24   

sig226 napisał/a:
Generalnie nie mam arytmii pod czas nurkowań.

Generalnie nie , ale wystarczy ten jeden konkretny raz .
Martin... chwilami ręce opadają.
Natomiast co do "porad" medycznych na forum w takich sprawach..... zostawię bez komentarza.

Pozdrawiam Piotr

Ps A może jednak nie . Najlepiej spodobał mi się " bo ja tak mam" i jest OK.
Niewiedza , głupota , beztroska czy "ruletka" ?????
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 10-06-2011, 11:27, w całości zmieniany 1 raz  

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 10-06-2011, 11:31   

piotrkw napisał/a:
Martin... chwilami ręce opadają.

Znaczy do mnie czy do sig226?

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2011, 11:35   

Znaczy ... jest to uzupełnienie Twojej wypowiedzi .

Fakt, można było róznie zinterpretować .

Pozdrawiam Piotr

woytas 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2011, 16:36   Re: pytanie z gatunku medyczne

TomM napisał/a:
woytas napisał/a:
mam RBBB .niby powazna sprawa

Serio serio? A ja myślałem, że to nie jest poważna sprawa...

woytas napisał/a:
nie zmieni to faktu ze mozesz nurkowac

Teza nieuprawniona.
Określenie "arytmia" jest tak bardzo ogólne, że nie sposób napisać cokolwiek. Może jakieś konkrety?

Panie Tomaszu prosze bardzo np.migotanie p. ,torsade de pointes ,blok AV III ,Zespol WPW -nie dyskutuje ale np.pojedyncze extrasystole komorowe,albo lekki blok AV typu Wenckebach -czemu nie?
to oczywisice dywagacje ale jak bedzie wiedzial co ma to mozna konkretnie odp.

-kikika- 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-06-2011, 20:18   

Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi, widzę, że małą burzę wywołałam. Oczywiście nie napisałam tego posta po to, żeby nie iść do lekarza tylko wleźć pod wodę kiedy tylko ktoś z Was stwierdzi, że pewnie mogę. Oczywiście się przebadam dokładnie, bo chce mi się jeszcze pożyć, i to bardzo, czego i innym życzę. Z pewnością wykonam wszystkie potrzebne badania i pójdę do wszelakich możliwych lekarzy. Tylko, źe to trwa, każdy, kto należy do państwowej przychodni wie, jak długo czeka się na wizytę czy badanie. U mnie holter ekg - za trzy miesiącena przykład. I jak znam życie, to będzie najzdrowsze 24 godziny w moim życiu, a badanie wyjdzie wzorcowo :ping: . Taką arytmię czasem trudno dopaść ... Cóż, będę próbować do skutku. Ponieważ muszę poczekać, zanim będę wiedziała wszystko dokładnie o mojej chorobie, chciałam usłyszeć od Was, czy w ogóle istnieje możliwość, żeby z tym nurkować. Jak widzę zdania są podzielone... pewnie, że są różne przypadki, zdaje sobie sprawę, że nie da się tu generalizować, dlatego nie pytam, czy ja mogę nurkować, ale czy w ogóle dopuszcza się jakąś postać arytmii do nurkowania.
Tak czy inaczej - ciekawa dyskusja, po której pewnie wielu z Was powiększy listę pytań do partnera nurkowego przed zejściem pod wodę.
Dzięki wszystkim, którzy odezwali się na priva.
pozdrawiam serdecznie.

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 07-07-2011, 20:53   

-kikika- napisał/a:
chciałam usłyszeć od Was, czy w ogóle istnieje możliwość, żeby z tym nurkować. Jak widzę zdania są podzielone... pewnie, że są różne przypadki, zdaje sobie sprawę, że nie da się tu generalizować, dlatego nie pytam, czy ja mogę nurkować, ale czy w ogóle dopuszcza się jakąś postać arytmii do nurkowania.

Tu się nie dowiesz szczegółów dotyczących Twojego przypadku - to wiesz.
Mocno uogólniając to masz szanse na pozytywną decyzję lekarza.
Jednak to czy będziesz mogła nurkować będzie zależało od tego co to za cholerstwo wybija Ci pikawkę z rytmu i jak to robi.
Czasem są to sprawy bez wielkiego znaczenia i nawet uprawianie odrestaurowującego hobby jakim może być nurkowanie może pozytywnie wpływać na samopoczucie.

Ale chyba jednak większość wpływa na nurka negatywnie.
W tej przypadłości czasem jest tak że właściwie to czy się będziesz nadawać zależ od Ciebie czyli od tego jak "zżyta" jesteś ze swoją chorobą i czy jest ona dla Ciebie przewidywalna.
Trzeba także jasno powiedzieć że tego typu patologie najczęściej zwiększają poziom ryzyka. Nawet niektórzy znawcy arbitralnie twierdzą że z arytmią nie wolno nurkować.

Tą ocenę niech zrobi mądry lekarz kardiolog a najlepiej aby był to także lekarz nurkowy. Ci uwzględniają także to co potrafi dać pozytywnego uprawianie nurkowania. Wiedzą także z autopsji jak to właściwie pod tą wodą jest :-)
Powodzenia.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu