Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Kurs pseudotechniczny dla nurków rec - jest coś takiego?
Autor Wiadomość
arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2011, 23:46   Kurs pseudotechniczny dla nurków rec - jest coś takiego?

Niedawno byłam w Czarnogórze. Groty,skałki oraz wraki...... Po bezdekompresyjnym nurkowaniu na wraku na 37 mam straszny niedosyt, zwłaszcza, że wyszłam na łódkę z 130 atm, więc powietrze miałam, aby zostać chwilę dłużej....
Zaczynam się zastanawiać, czy byłby dla mnie jakiś kurs, który mógłby mi pomóc zostać trochę dłużej na tych 37-40 metrach - od razu napiszę, że spodziewam się odpowiedzi w stylu "tak to tylko w Erze" :ping: .

Kurs pseudotechniczny dla mnie powinien spełniać kryteria:
- do 40m na powietrzu lub nitroksie 28 ,
- Z POJEDYNCZĄ BUTLĄ (twina nie założę, taki mam kaprys, mój kręgosłup jest dla mnie bardzo ważny), konfiguracja z krótkim wężem, oczywiscie jacketo-skrzydło - pewnie będzie to warunek nie do przeskoczenia :ping: ,
- dekompresja na nitroksie - szczególnie mi zależy na umiejętności liczenia.

Nie jestem i nie będę na tyle zdeterminowana, nawet najładniejszym wrakiem czy wielką rybą (na wspomnianym wraku spotkałam metrowego olbrzyma) aby wpaść w deko i robić przystanki, jakie mi pokaże komputer - chcę mieć świadomość tego, co i dlaczego robię.

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 20-06-2011, 23:59   

To o czym opowiadasz odpowiada poziomowi kursu Advanced Nitrox , ale chcesz jednocześnie odrzucić w sumie podstawę sprzętową do takiego kursu w postaci twina.

Nurkowanie na 40m na pojedynczej flaszce nie da raczej sensownej rezerwy bezpieczeństwa. Z "trochę" dłużej może się zrobić o troszkę za długo.

Nie za bardzo rozumiem Twój kaprys - dlaczego nie twin skoro są przeróżne i niekoniecznie trzeba targać od razu 2x12. Sprawdzałaś 2x10 lub 2x7 ?

~S

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 21-06-2011, 00:01   

http://nurkowanie.nekton.com.pl/ - będzie Pani zadowolona :D

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2011, 00:54   

arkac123, a stage wchodzi w gre? ;) . albo 2x7? chyba zamiast kursu prosciej szukac kogos kto pokaze co i jak w ramach warsztatow - z kursem moze byc taki problem ze taki moze nie istniec. program warsztatow moze byc bardziej elastyczny - instruktor nie jest ograniczony wymogami federacji.

Szyderca 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2011, 06:38   

Cytat:
Nie za bardzo rozumiem Twój kaprys - dlaczego nie twin skoro są przeróżne i niekoniecznie trzeba targać od razu 2x12. Sprawdzałaś 2x10 lub 2x7

No co Ty a może 2x 20 L :D

maran 

Stopień: CACIB
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2011, 07:09   

arkac123 napisał/a:
więc powietrze miałam, aby zostać chwilę dłużej....

Taki kurs nazywa się podstawowy nitrox.
Pozwala na pozostanie chwilkę dłużej.

A jak za krótko to czytaj post styx-a.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 21-06-2011, 07:20   

styx napisał/a:
Nurkowanie na 40m na pojedynczej flaszce nie da raczej sensownej rezerwy bezpieczeństwa.

styx napisał/a:
niekoniecznie trzeba targać od razu 2x12. Sprawdzałaś 2x10 lub 2x7 ?

2x7 = 2800l
1x15 = 3000l
Jakim sposobem 2x7 da sensowną rezerwę a 1x15 nie?

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2011, 07:26   

maran napisał/a:
arkac123 napisał/a:
więc powietrze miałam, aby zostać chwilę dłużej....

Taki kurs nazywa się podstawowy nitrox.
Pozwala na pozostanie chwilkę dłużej.

A jak za krótko to czytaj post styx-a.

Nitrox podstawowy to ja mam. Tam gdzie nurkowalam, nie był dostępny. Również nie wchodziło w grę zabranie twina.....
Co do twina - mam ponad 100 nurkowań, jak na razie w jednym odczułam chciałam zostac dłużej na dole, przy czym zapas gazu miałam. Dla mniej niż 1% moich nurkowań, nie będę zmieniać konfiguracji....

No cóż, przypuszczałam, że bez twina na kurs się nie da :smok:
Muszę poradzić sobie w inny sposób :ping: .

jacekplacek napisał/a:
http://nurkowanie.nekton.com.pl/ - będzie Pani zadowolona :D

Panie Jacku, baaaardzo cenię sobie Pana poczucie humoru :aaa: .

[ Dodano: 21-06-2011, 07:29 ]
jacekplacek napisał/a:

2x7 = 2800l
1x15 = 3000l

No, ale TWIN to TWIN.
Ostatnio zmieniony przez arkac123 21-06-2011, 08:19, w całości zmieniany 1 raz  

kesser 

Stopień: AI
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2011, 07:31   

Idealny będzie tec rec 40.
W tec rec'u 40 dopuszczona jest konfiguracja "rekreacyjna", głębokość pozostaje ta sama 40m, deco do 10 minut, nurkowanie na powietrzu lub/i z użyciem jednego stage'a - mieszanka do 50% tlenu.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2011, 07:39   

Gosiu "Intro to tech" + "AEAN' + "Deco procedures" w TDI powinny spełnić Twoje oczekiwania. Twin nie jest tu po to, by mieć więcej gazu (jak Jacek napisał 2x7 daje 2800 l, 1x15 to 3000 l) ale po to by zdublować źródło gazu. Pogadamy, jak się spotkamy.

ZIBIT 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2011, 08:10   

hubert68 napisał/a:
... Twin nie jest tu po to, by mieć więcej gazu (jak Jacek napisał 2x7 daje 2800 l, 1x15 to 3000 l) ale po to by zdublować źródło gazu.

A jak się to ma do pojedynki z podwójnym zaworem ? Pzdr.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 21-06-2011, 08:14   

ZIBIT napisał/a:
A jak się to ma do pojedynki z podwójnym zaworem ?

Nijak. Np. awaria o-ringu pod zaworem. Celem twina jest fizyczne zdublowanie źródeł gazu.

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 21-06-2011, 08:19   

jacekplacek napisał/a:
styx napisał/a:
Nurkowanie na 40m na pojedynczej flaszce nie da raczej sensownej rezerwy bezpieczeństwa.

styx napisał/a:
niekoniecznie trzeba targać od razu 2x12. Sprawdzałaś 2x10 lub 2x7 ?

2x7 = 2800l
1x15 = 3000l

przepraszam za mylący skrót myślowy - pisząc o rezerwie myślę także o kwestii dublowania krytycznych punktów sprzętu w tym flach z gazem dennym.

~S

pawbun 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2011, 09:09   

jacekplacek napisał/a:
A jak się to ma do pojedynki z podwójnym zaworem ?

Nijak. Np. awaria o-ringu pod zaworem. Celem twina jest fizyczne zdublowanie źródeł gazu.

Szczerze - miałeś taką awarię (nie mówię o jaskiniach) ? Może ktoś miał niekontrolowany wypływ między butlą a 1 st. ppdczas nurkowania ? Ten argument nie przemawia. Mógłbym też napisać o potencjalnym wypływie z manifoldu ale to są sytuacje ekstremalne.

[ Dodano: 21-06-2011, 09:13 ]
Fizyka nie pozwoli o-ringowi rozszczelnić się w trakcie nurkowania.

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2011, 09:32   

Jak widać Głęboka D.... zaczyna robić się Głeboką D..... nie tylko z nazwy. 75 % członków naszej grupy chodzi po głowie Dekompresja .

ADVANCED NITROX DIVER - TDI Jak wygląda taki kurs jakie wymagania sprzętowe i jakie możliwości ?

DECOMPRESSION PROCEDURES DIVER -TDI - ma być realizowany z dwoma flaszkami na plecach i czym różni się od ADVANCED NITROX DIVER ?

TEC REC 40 - PADI - podobnie .

[ Dodano: 21-06-2011, 09:35 ]
pawbun napisał/a:
Fizyka nie pozwoli o-ringowi rozszczelnić się w trakcie nurkowania

Mnie tam oring wbrew prawom fizyki ostatnio 2 dni temu wyleciał z inflatora w czasie nurka .
Ostatnio zmieniony przez slawek290 21-06-2011, 09:39, w całości zmieniany 1 raz  

Submariner 

Stopień: IT
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2011, 09:43   

pawbun napisał/a:

Fizyka nie pozwoli o-ringowi rozszczelnić się w trakcie nurkowania.

Mój twin nie zna fizyki i zdarzyło się, że poszły oringi na separatorze w pełnej butli :)

pawbun 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2011, 09:46   

slawek290 napisał/a:
Mnie tam oring wbrew prawom fizyki ostatnio 2 dni temu wyleciał z inflatora w czasie nurka .

pisałem oczywiście o o-ringu na 1 st. gdzie jest w sposób ciągły duża różnica ciśnień między otoczeniem w wnętrzem

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2011, 09:55   

slawek290 napisał/a:
ADVANCED NITROX DIVER - TDI Jak wygląda taki kurs jakie wymagania sprzętowe i jakie możliwości ?

DECOMPRESSION PROCEDURES DIVER -TDI - ma być realizowany z dwoma flaszkami na plecach i czym różni się od ADVANCED NITROX DIVER ?

W skrócie, nie wdając się w szczegóły:
TDI Adv. Nitrox to kurs przygotowujący nurka do nurkowań z wykorzystaniem nitroksów (tzw. gorących) o zawartości tlenu do 100%. (Czyli przykładowo - wzięcie na plecy EAN50). Szkolenie do 40m.

TDI Decompression Procedures ma nauczyć korzystania z butli bocznych na potrzeby realizacji dekompresji. Szkolenie do 45m.

W TDI te dwa kursy robi się najczęściej jako "combo" czyli połączone. Według standardów to musi być nie mniej niż 6 nurkowań.

W ramach kursu "combo" często ćwiczy się m. in.:
- procedura START,
- techniki pływania,
- kontrolowane wynurzenie,
- s-drill,
- strzelanie bojki,
- v-drill,
- różne awarie (np. inflator, główny automat, maska, butli bocznej, itp.),
- ratownictwo,
- procedura zmiana gazu,
- oddychanie partnerskie z butli bocznej,
- przekazywanie butlli bocznej między partnerami,
- nurkowania w toni.

Razem te kursy powinny wyszkolić nurka do dekompresji z wykorzystaniem nitroksów (także "gorących") do dekompresji.

Według standardów żaden z tych kursów nie wymaga używania przez kursanta twina, gdyż może być realizowany w pojedynczej butli (+ butla boczna na Deco Procedures). Z kilku instruktorów, których znam i/lub wyszkoliłem na ten poziom wielu z nich wymaga od kursanta korzystania z zestawu dwubutlowego, co jest zaostrzeniem wymagań. Jest to, oczywiście, jak najbardziej legalne.

Jeżeli kursant ma potrzebę realizacji tego kursu w pojedynczej butli, to zapewne znajdzie instruktora, który taki kurs zrealizuje.

Ze swojej strony mogę tylko zalecić zrobienie kursu TDI Intro To Tech przed kursem TDI Adv. Nitrox / Deco Proceures, co wprawdzie nie jest obowiązkowe, ale dzięki temu efektywność szkolenia jest większa.

To moje 3 grosze bez wdawania się w dyskusję, czy kurs w pojedynczej butli ma sens czy nie.

~BitPump

bell23 

Stopień: AOWD, EAN, Full Cave
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2011, 09:58   

o awarii manifoldu słyszałem kilka razy, o awarii oringu pod zaworem w singlu nigdy
stosowanie twina to z jednej strony dublowanie źrodła gazu, z drugiej mnożenie potencjalnych źródeł awarii

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2011, 10:17   

arkac123 napisał/a:
Z POJEDYNCZĄ BUTLĄ

arkac123 napisał/a:
No, ale TWIN to TWIN.

Może w takim razie zastanów sie nad side mountem w wersji rec?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu