Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki szkoła dla poczatkujacego?
Autor Wiadomość
skidoo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2011, 21:09   Jaki szkoła dla poczatkujacego?

witam
Jaką szkole polecacie dla zupelnie zielonego?
cmas, padi czy ssi? czy to tak naprawde nie ma znaczenia?

dzieki

pozdrawiam

pawelk282 

Kraj:
Albania

Wysłany: 28-06-2011, 21:12   

Jak jestes z Lublina to polecam Ci Leszka "Leona" z PROFUNDAL

pozdro
Ostatnio zmieniony przez pawelk282 28-06-2011, 21:14, w całości zmieniany 1 raz  

skidoo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2011, 21:17   

hm, a Leon chyba tylko robi w SSI , a to chyba egoztyczna szkola?
Poprawcie mnie, bo jak kiedys czytlaem to byly najbardziej znane CMAS I PADI, a SSI to nie wiem?:)

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2011, 21:26   

skidoo napisał/a:
a Leon chyba tylko robi w SSI , a to chyba egoztyczna szkola?

Ale Leon na "egzotycznego"nie wygląda ?? :) Nie taka egzotyczna dziś może większa niż CMAS.

Natomiast proponuję , bo i tak pewnie do tego dojdzie , GUE Recreational Diver level 1

Raz , dobrze , samodzielnie i po kłopocie, i nikt z forum nie będzie go wytykał palcami że "cienias" i " niesamodzielny"

Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 28-06-2011, 21:27, w całości zmieniany 1 raz  

pawelk282 

Kraj:
Albania

Wysłany: 28-06-2011, 21:33   

Niewazne w jakiej organizacji. Wazny jest dobry instruktor !!

bigplik 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2011, 21:34   

to i ja wcisnę może trzy grosze
a może SDI/TDI? :pa:

z innej beczki...bez podstaw małe szanse aby fundy GUE zaliczyć za pierwszym razem :ping:
Ostatnio zmieniony przez bigplik 28-06-2011, 21:37, w całości zmieniany 2 razy  

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2011, 21:42   

bigplik napisał/a:
fundy GUE

Ale GUE Recreational Diver level 1 to przecież Gu-owy OWD.

Pozdrawiam Piotr

bigplik 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2011, 21:47   

oczywiście że GUE czy też UTD to świetny wybór, jednak bez jakiegokolwiek doświadczenia szanse na zaliczenie kursu z dobrymi ocenami są mniejsze niż w przypadku innych kursów rekreacyjnych,
Piotrze, czy też na OWD GUE nie zalicza się czasem dzielenia gazem i wynurzania wielopoziomowego w toni?
to są dosyć trudne do opanowania umiejętności, zwłaszcza na początku drogi nurkowej, choć nie przeczę, że jeśli kursant łatwo się uczy wtedy taki kurs to bardzo dobry wybór
Ostatnio zmieniony przez bigplik 28-06-2011, 21:50, w całości zmieniany 1 raz  

skidoo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2011, 21:51   

A czy nie jest tak, ze jesli zaczne w padi lub cmas czy ssi to rzutuje pozniej finansowo na dalszą moją "karierę nurkowa".?
Bo czy stopnie z jednej szkoły sa uznawane przez inne szkoły? Bo jesli nie są, to jest dość istotna decyzja gdzie zaczne sie szkolić.

bigplik 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2011, 21:53   

stopnie są uznawane, szkól się stary gdzie Ci się podoba, potem nie ma problemu ze zmianą organizacji czy też zrobieniem kursu w innej,
no chyba że chciałbyś się rozwijać w GUE, wtedy radzę od razu rozpocząć przygodę w tej organizacji, gdyż nie uznaje ona corssoverów, i trzeba wszystko zaczynać od początku, nawet jeśli będziesz doświaczonym nurkiem,

powodzenia :pa:
Ostatnio zmieniony przez bigplik 28-06-2011, 22:16, w całości zmieniany 2 razy  

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2011, 21:57   

Moim skromnym zdaniem zacznij od wyboru instruktora a nie organizacji .Masz kolegę z Lublina . Młody instruktor pracuje na markę . Pewno może poświęcić Ci więcej czasu . Nurkuje w płycie . Pogadaj z gościem co i jak . Umów się na spotkanie . Pewno będziesz mógł spróbować i w jakecie i w płycie. Zapytaj z kim będziesz mógł potem nurkować po kursie .Pewno Paweł będzie się starał abyś mu potem tyłka nie obsmarował tyłka na necie . Ja jestem nurkiem SDI / TDI . Moim zdaniem to dobra organizacja , z lekkim zacięciem technicznym .No i miałem przyjemność trafić na dobrych instruktorów .
Ostatnio zmieniony przez slawek290 28-06-2011, 22:04, w całości zmieniany 1 raz  

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2011, 22:11   

poszukaj na forum Beekera on jest jest z twojego miasta na pewno pomoże.

pawelk282 

Kraj:
Albania

Wysłany: 28-06-2011, 22:15   

slawek290 napisał/a:
Moim skromnym zdaniem zacznij od wyboru instruktora a nie organizacji .Masz kolegę z Lublina . Młody instruktor pracuje na markę . Pewno może poświęcić Ci więcej czasu .......

Slawek - a ile Pawel bierze za OW od niepelnosprawnych, bo mam tak kolezanke.....??
Ostatnio zmieniony przez pawelk282 28-06-2011, 22:17, w całości zmieniany 1 raz  

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2011, 22:22   

slawek290 napisał/a:
Nurkuje w płycie

Ale adept na nurka pewnie chciałby nauczyć się nurkować w wodzie . Więc to chyba nie dla niego :)

Pozdrawiam Piotr

waterman 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2011, 22:24   

pawelk282 napisał/a:
OW od niepelnosprawnych,
z tego co wiem nie ma instruktora w Lublinie, ktory moze szkolic niepelnosprawnych

pawelk282 

Kraj:
Albania

Wysłany: 28-06-2011, 22:25   

piotrkw napisał/a:
slawek290 napisał/a:
Nurkuje w płycie

Ale adept na nurka pewnie chciałby nauczyć się nurkować w wodzie . Więc to chyba nie dla niego :)

Pozdrawiam Piotr

HAhahhahhahahha juz dano sie tak nie usmialem hahhahaha :aaa:

[ Dodano: 28-06-2011, 22:27 ]
waterman napisał/a:
z tego co wiem nie ma instruktora w Lublinie, ktory moze szkolic niepelnosprawnych

to wyimaginowana kolezanka - glownie chodzilo mi o to czy Slawek wie za ile :ping:

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2011, 22:48   

pawelk282 napisał/a:
HAhahhahhahahha juz dano sie tak nie usmialem hahhahaha

Szkoda słów . Jak chcesz poślę ci kilka dolarów byś się mógł dowiedzieć na rogu - za ile .
Gwarantuję ulży ci .

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 28-06-2011, 22:48   

bigplik napisał/a:
czy też na OWD GUE nie zalicza się czasem dzielenia gazem i wynurzania wielopoziomowego w toni?
to są dosyć trudne do opanowania umiejętności, zwłaszcza na początku drogi nurkowej, choć nie przeczę, że jeśli kursant łatwo się uczy wtedy taki kurs to bardzo dobry wybór

Czegoś w tych zdaniach nie rozumiem. Niby tylko GUE wymaga zaliczenia awaryjnego wynurzenia, dzieląc się gazem z zachowaniem wszelkich zasad?

bigplik 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2011, 22:59   

Jacek, chodzi mi o to, że w GUE czy też UTD, umiejętności typu wynurzenie wielopoziomowe z jednoczesnym dzieleniem się gazem (długi wąż, komunikacja świalem), bojka etc. powinny być wykonywane w trymie, pewne umiejętności są do wyuczenia na kursie ale inne muszą być wypływane (tzn. potrzeba trochę czasu pod wodą, obycia ze sprzętem, konfiguracją itd. - to nie są moje słowa, tylko mojego instruktora z GUE z wysp), dzielę się tu moim doświadczeniem, choć zdaję sobie sprawę, że kazdy może mieć inne
Ostatnio zmieniony przez bigplik 28-06-2011, 23:01, w całości zmieniany 2 razy  

waterman 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2011, 23:06   

pawelk282 napisał/a:
to wyimaginowana kolezanka
chyba ze tak bo ceny kursów bardzo zaleza od stopnia niepelnosprawności

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu