Szkoda słów . Jak chcesz poślę ci kilka dolarów byś się mógł dowiedzieć na rogu - za ile .
Gwarantuję ulży ci .
Ale jakim sposobem dowiem sie tego u mnie na rogu. Ty jako czlowiek obeznany w temacie i z ludzmi powinienes wiedziec - dlatego zapytalem...
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 28-06-2011, 23:42
bigplik napisał/a:
Jacek, chodzi mi o to, że w GUE czy też UTD, umiejętności typu wynurzenie wielopoziomowe z jednoczesnym dzieleniem się gazem (długi wąż, komunikacja świalem), bojka etc. powinny być wykonywane w trymie, pewne umiejętności są do wyuczenia na kursie ale inne muszą być wypływane (tzn. potrzeba trochę czasu pod wodą, obycia ze sprzętem, konfiguracją itd. - to nie są moje słowa, tylko mojego instruktora z GUE z wysp), dzielę się tu moim doświadczeniem, choć zdaję sobie sprawę, że kazdy może mieć inne
A mi chodzi o to, że np. w SDI też jest to wymagane. Poza komunikacją światłem, oczywiście.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 28-06-2011, 23:45
Skidoo mogę Ci polecić Pawła, który zresztą wypowiadał się w tym wątku (bigplik). Paweł to bardzo dobry nurek, instruktor SDI/TDI, naprawdę możesz się od Niego wiele nauczyć. I PADI i SDI/TDI i SSI i jeszcze parę innych federacji (nie dotyczy to CMAS-u, GUE, UDT i chyba IANTD) są członkami WRSTC (Word Recreational Scuba Diving Council) - nie tylko wzajemnie uznają swoje uprawnienia ale nawet, w pewnych sytuacjach, możesz po zrobieniu części kursu w jednej federacji a dokończyć go w innej.
Wysłany: 29-06-2011, 07:35
pawelk282 napisał/a:
dlatego zapytalem...
Pawełku były 2 kolejki za wzrostem i za rozumem z racji twojego słusznego wzrostu - rozumiem twoje pytanie . A tak może poza - konkursem skoro krytykujesz wszystko i wszystkich - powiedz nam jakież to stopnie nurkowe i doświadczenie nurkowe posiadasz.
Pewno nie ma się czego wstydzić nie ....
A mi chodzi o to, że np. w SDI też jest to wymagane. Poza komunikacją światłem, oczywiście.
nie zgodzę się tutaj z Tobą, ja widzę zasadnicze różnice,
na OWD w SDI nie ma np. puszczania bojki, poza tym fajnie jesli student wynurza się w trymie, pływa sprawnie żabką etc. jednak jeśli nie wynurza się jak poziomnica ale potrafi sprawnie i bezpiecznie wynurzać się w toni, dzilić się gazem (plus inne umiejętności do opanowania spotykane choćby w PADI) to raczej zaliczy ten kurs
nurek102 [Usunięty]
Wysłany: 29-06-2011, 07:50
hubert68 napisał/a:
I PADI i SDI/TDI i SSI i jeszcze parę innych federacji (nie dotyczy to CMAS-u, GUE, UDT i chyba IANTD)
Chyba, oj chyba sie łódeczka na wodzie. Doczytaj, potem pisz.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 29-06-2011, 07:54
bigplik napisał/a:
nie zgodzę się tutaj z Tobą, ja widzę zasadnicze różnice,
na OWD w SDI nie ma np. puszczania bojki, poza tym fajnie jesli student wynurza się w trymie, pływa sprawnie żabką etc. jednak jeśli nie wynurza się jak poziomnica ale potrafi sprawnie i bezpiecznie wynurzać się w toni, dzilić się gazem
Oczywiście, że są różnice: zakres Rec1 jest duuuużo szerszy i dłużej trwający od OWD. Ale trym, partnerskie wynurzenie w toni dzieląc się gazem czy pływanie żabką są jednoznacznie zapisane w standardzie SDI dla kursu OWD.
jednak tolerancja wykonywania umiejętności w SDI na kursie rekreacyjnym jest inna niż w GUE, UTD czy ISE,
czyli wracam do rozważań poziomnica - nie poziomnica
z innej beczki, jeden z moich instruktorów GUE na wyspach powiedział, że odstępstwo od trymu na kursie T1 miało być max 10stopni, zastanów się teraz czy kursanci przechodza z takim odchyleniem, choć przecież takie są standardy?
ja mam swoje zdanie na ten temat, ale możemy o tym prozmawiać kiedyś przy okazji nurkowania w jakiej dziurze
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-06-2011, 09:53
bigplik napisał/a:
jednak tolerancja wykonywania umiejętności w SDI na kursie rekreacyjnym jest inna niż w GUE, UTD czy ISE,
czyli wracam do rozważań poziomnica - nie poziomnica
Na kursie SDI akceptowalna tolerancja jest do decyzji instruktora prowadzącego szkolenie. Nie ma w standardach napisane, że np. +/- 0,7m i +/- 7 stopni.
Standardy SDI nie stoją na przeszkodzie, aby kursant po OWD w SDI miał trym przeuroczy Jak się instruktorowi i kursantowi nie chce to trudno coś zdziałać, ale jak im się chce... the sky is the limit.
Wysłany: 29-06-2011, 13:47
Witaj Skidoo
Zadałeś konkretne pytanie, a koledzy debatują nad wyższością GUE i tak dalej...tylko, że GUE jest dwa razy droższe...
Polecam:
1. Centrum Nurkowe "Dive Service", szkolą w PADI, baza nad Piasecznem, dostęp do 3,5 metrowego basenu na MOSiRze w Lublinie,
Zalety: własna baza, dwóch dobrych instruktorów, podwodna infrastruktura czyli gadżety na dnie , przejrzysta woda
2. Centrum Nurkowe "Hydrozagadka" nad Jeziorem Białym szkolenia PADI,
Zalety: super wyposażona baza, nowy sprzęt, podwodna infrastruktura
Wady: kiepska widoczność, laski w bikini przez które trzeba się przepychać aby dojść do wody
3. Paweł "Bigplik" instruktor SDI/TDI - dobrze wyszkolony nurek, uprawnienia jaskiniowe, od tego roku instruktor, można dać mu szansę wykazania się, na pewno zostaniesz potraktowany indywidualnie i wyjątkowo
Dlaczego mnie nie ma w w/w spisie?
W tym roku mam dużo szkoleń bardziej zaawansowanych i nie mam czasu na kursy podstawowe. Po kursie zapraszam do mojej ekipy na wspólne wyjazdy i spotkania.... nie ważne z jakiej będziesz organizacji.
P.S.
SSI to nie egzotyka, w Chorwacji jest więcej baz SSI niż PADI
Ostatnio zmieniony przez leon 29-06-2011, 14:59, w całości zmieniany 2 razy
1. Krzysztofa Krakiewicza, moim zdaniem najbardziej doświadczonego instruktora na Lubelszczyźnie, nurka TMX z 30-letnim stażem, instruktora wielu organizacji (min. CMAS, PADI, DAN, IANTD) a także WOPR.
2. Piotra Gintera - Instruktora SDI/TDI, świetnego nurka GUE oraz TMX IANTD, a także podwodnego filmowca
3. Centrum Nurkowe Scuba Extreme - SSI i TDA, bardzo miła obsługa, baza nad białym włodawskim
powodzenia
Ostatnio zmieniony przez bigplik 29-06-2011, 16:33, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 29-06-2011, 17:09
bigplik napisał/a:
1. Krzysztofa Krakiewicza, moim zdaniem najbardziej doświadczonego instruktora na Lubelszczyźnie, nurka TMX z 30-letnim stażem, instruktora wielu organizacji (min. CMAS, PADI, DAN, IANTD) a także WOPR.
2. Piotra Gintera - Instruktora SDI/TDI, świetnego nurka GUE oraz TMX IANTD, a także podwodnego filmowca
3. Centrum Nurkowe Scuba Extreme - SSI i TDA, bardzo miła obsługa, baza nad białym włodawskim
Paweł "bigplik" czy nurkowałeś z osobami po OWD wyszkolonymi przez w/w firmy/osoby ?
co do Scuba Extreme, nie nurkowałem z nimi wiem jednak że mają fajny sklep, miłą obsługę i na wiele rzeczy są otwarci aby się z nimi umówić - ale co do wyszkolenia kursantów, to masz rację, nie wiem, a jak z tym jest?
Ostatnio zmieniony przez bigplik 29-06-2011, 20:08, w całości zmieniany 1 raz
A czy nie jest tak, ze jesli zaczne w padi lub cmas czy ssi to rzutuje pozniej finansowo na dalszą moją "karierę nurkowa".?
Rozważ również że w SSI twoja droga w karierze nurkowej wygląda troszeczkę inaczej niż w większości innych organizacji, tzn kolejne stopnie zaawansowania zdobywa się w miarę wzrostu twojego doświadczenia i np. AOWD uzyskujesz automatycznie po tym jak zrobisz 4 dowolne kursy specjalistyczne plus 24 nurkowania. Poza tym SSI, chyba jako jedyna organizacja, udostępnia możliwość zrobienia części teoretycznej online (przy OWD) zupełnie gratis, i potem instruktor może tobie zaliczyć tą część i przejść do części praktycznej. (I w tym momencie pojawia się możliwość ponegocjowania kosztów )
I uwierz mi SSI nie jest organizacją egzotyczną najważniejsze jest to czego instruktor potrafi nauczyć, i działa to w dwie strony, jak instruktor potrafi wiedzę przekazać i jak ty jesteś wstanie tą wiedzę przyjąć. Ze mną w grupie na kursie był chłopak który rozpoczął kurs z poprzednią grupą, kończył z moją, wcześniej instruktor go nie dopuścił nawet do części zajęć na wodach otwartych.
Życzę powodzenia na "nowej drodze" , a przede wszystkim wyboru dobrego instruktora!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko