Stopień: DM pedi/ AN Iantd
Wysłany: 25-05-2004, 17:34 Advanced nitrox
Witam mam pytanie do osób które robiły ten kurs w IANTDI o przebieg takowego kursu . Czyli jakie ćwiczenia wchodzą w skład dwóch nurkowań płytkich a jakie w nurkowaniach głębokich . Startuję z tym kursem w niedzielę i ciekaw jestem co mnie czeka ? Proszę o rady itp.
Wykaz umiejętności, które kursant musi zademonstrować w trakcie szkolenia AEAN IANTD
1. A confined water session must be completed before conducting any OW dives.
2. Demonstrate proficiency in a variety of dive techniques and employ precision buoyancy control.
a. Swim in a simulated out-of-air situation (without breathing, and exhaling slowly) without a mask for a distance of at least 45
feet (15 meters), and commence gas sharing; or appropriate Rebreather gas management drill for out-of air diver. While
gas sharing, swim for 3 minutes, then replace and clear mask.
3. On an OW dive, demonstrate dive planning abilities, especially for avoiding CNS exposure risk.
4. Perform a gas sharing ascent using the alternate second stage.
5. Perform valve shutdowns on each dive.
6. Deploy lift bag 2 times, using it as an ascent platform.
7. Demonstrate a safe attitude and awareness to the Instructor’s satisfaction.
8. Remove and replace tank and BCD at a depth greater than 20 fsw (6 msw).
9. Remove and replace tank and BCD at surface.
10. Demonstrate acceptable navigation / orientation abilities.
11. In an area where a depth is attainable beyond the planned depth, evaluate that the student has the discipline not to exceed the
dive plan.
12. Demonstrate accident m anagement / control techniques as described in text.
13. If entering the Program based on previous experience, complete the IANTD Deep Diver water skills.
8. Remove and replace tank and BCD at a depth greater than 20 fsw (6 msw).
Znaczy sie mam zdejmowac pod woda twinset i podlaczone do niego stage?
Czy zdjęcie twina stanowi większy problem niż zdjęcie singla ?
Stage jest zabierany na głebokie nurkowania - to ćwiczenie może zostać wykonane na jednym z płytszych nurkowań, bez stage.
Wszystko zalezy od tego jak ma sie zrobiona uprzaz i co do plyty jest naprzyczepiane.
Podczas P2 zamienialismy sie jacketami w toni (no blisko liny opustowej coby w razie czego mozna bylo sie ratowac), ale teraz srednio sobie wyobrazam podobne cwiczenie
Na dnie/platformie da sie to zrobic, ale wydaje mi sie to troche dziwne.
Wszystko zalezy od tego jak ma sie zrobiona uprzaz i co do plyty jest naprzyczepiane.
Podczas P2 zamienialismy sie jacketami w toni (no blisko liny opustowej coby w razie czego mozna bylo sie ratowac), ale teraz srednio sobie wyobrazam podobne cwiczenie
Na dnie/platformie da sie to zrobic, ale wydaje mi sie to troche dziwne.
Na początku kursu zostaje przedstawiony cały program, zakres ćwiczeń i oczekiwań instruktora względem kursantów, a ponadto przed każdym nurkowaniem zostają omówione dokładnie wszystkie ćwiczenia oraz sposób ich wykonywania i kursanci mogą sobie odpowiednio skonfigurować wyposażenie.
Kurs AEAN jest "przedsionkiem" do nurkowań technicznych i jeżeli nurek od razu zakłada same kłopoty i brak możliwości realizacji zalecanego programu oraz nie widzi sposobów rozwiązania problemów pod wodą, to może warto jeszcze poczekać z uczestnictwem w tego typu kursie.
Poza tym, podejście z niechęcią do kursu lub pewnych ćwiczeń oraz brak wiary w ich prawidłowe wykonanie, na pewno nie będzie pomocne.
Wysłany: 27-05-2004, 14:40
Ja bardzo ochoczo podchodzę do kursu i uwazam ze wykonam wszystkie cwiczenia . Nawet jestem skłonny ręke w barku zwichnąć aby móc zakręcać zawór w butli pojedyńczej . Narazie nic mi z tego nie wychodzi pomimo stosowania róznych wygibasów rozpinania pasa biodrowego i krocznego Ale pożyjemy zobaczymy . opisz mi proszę w naszej pieknej ojczystej mowie jak wygladaja te najtrudniejsze cwiczenia jestem ciekaw co nas czeka .
Na początku kursu zostaje przedstawiony cały program, zakres ćwiczeń i oczekiwań instruktora względem kursantów, a ponadto przed każdym nurkowaniem zostają omówione dokładnie wszystkie ćwiczenia oraz sposób ich wykonywania i kursanci mogą sobie odpowiednio skonfigurować wyposażenie.
Wszystko OK, ale zastanawia mnie filozofia, wg, ktorej na kursie nurek ma przekonfigruowac swoj sprzet tak aby zrobic pewne cwiczenia, po czym wroci sobie do konfiguracji poprzedniej.
Rozumiem, ze AEAN jest kursem, ktory nie wymaga posiadania jakiegos super dodatkowego sprzetu i wtedy cwiczenie ze zdejmowanie jacketu ma jak najwiekszy sens, ale zalozmy, ze nurek wykosztowal sie i zakupil sobie sprzet typu plyta, skrzydlo itd. Przeciez ta konfiguracja z zalozenia jest niesciagalna w wodzie, dlatego eliminuje sie wszystkie klamry platikowe i inne tego typu zabawki, ktore moga nam zrobic pod woda psikusa, albo tez sie cwiczy sytuacje awaryjne z takim elementem, a bardziej patrzy sie na prawidlowe wywazenie.
Jednak do czego daze. Standardy sa standardami i cwiczenia trzeba wykonac (osobiscie nie widze w nich nic niewkonalnego i nie podchodze do nich jak pies do jeza , tylko zastanawia mnie sens tego cwiczenia, przy zalozeniu posiadania konfiguracji jak wspomnialem.
Przeciez podczas nurkowan technicznych nie sciaga sie jacketu pod woda.
Ale jesli sie myle to prosze, oswiec mnie... moze mi to trafi do mojej mozgownicy
Wszystko OK, ale zastanawia mnie filozofia, wg, ktorej na kursie nurek ma przekonfigruowac swoj sprzet tak aby zrobic pewne cwiczenia, po czym wroci sobie do konfiguracji poprzedniej.
Odpowiednio skonfigurować tzn. m.in. zabrać i odpowiednio umieścić wyposażenie przewidziane dla danego typu nurkowania. Podczas ćwiczeń ze ściąganiem sprzętu nie będzie na pewno potrzebny stage, o którym wcześniej pisałeś, że może stanowić problem przy zdejmowaniu BCD.
Ćwiczenie ma za zadanie wykazanie dobrej znajomości własnego sprzętu, obycie z nim i odpowiednie wyregulowanie - prawidłowo wyregulowane pasy ramienne powinny umożliwić bez problemowe zdjęcie i założenie sprzętu pod wodą. Pamiętaj, że kurs AEAN, poza szkoleniami technicznymi, otwiera również drogę do szkoleń jaskiniowych.
CZACHO napisał/a:
Rozumiem, ze AEAN jest kursem, ktory nie wymaga posiadania jakiegos super dodatkowego sprzetu i wtedy cwiczenie ze zdejmowanie jacketu ma jak najwiekszy sens, ale zalozmy, ze nurek wykosztowal sie i zakupil sobie sprzet typu plyta, skrzydlo itd. Przeciez ta konfiguracja z zalozenia jest niesciagalna w wodzie, dlatego eliminuje sie wszystkie klamry platikowe i inne tego typu zabawki, ktore moga nam zrobic pod woda psikusa, albo tez sie cwiczy sytuacje awaryjne z takim elementem, a bardziej patrzy sie na prawidlowe wywazenie.
Jest nieściągalna pod wodą ? Może wystarczy ją odpowiednio wyregulować ?
CZACHO napisał/a:
Jednak do czego daze. Standardy sa standardami i cwiczenia trzeba wykonac (osobiscie nie widze w nich nic niewkonalnego i nie podchodze do nich jak pies do jeza , tylko zastanawia mnie sens tego cwiczenia, przy zalozeniu posiadania konfiguracji jak wspomnialem.
Jeżeli nie widzisz w nich nic niewykonalnego to nie powinno stanowić
problemu zademonstrowanie tego ćwiczenia, jako pokaz obycia z własnym sprzętem.
CZACHO napisał/a:
Przeciez podczas nurkowan technicznych nie sciaga sie jacketu pod woda.
Kurs AEAN znajduje się w strukturze kursów rekreacyjnych i poza tym, że jest przedsionkiem do nurkowań technicznych, otwiera również drogę do całej struktury szkoleń w nurkowaniach jaskiniowych, gdzie umiejętność rozbierania i ubierania sprzętu pod wodą może być bardzo cenna.
http://nurkuj.com/modules...article&artid=2
Wysłany: 28-05-2004, 10:58
1. Musisz miec przynajmniej: stopień CMAS P2, Rescue PADI, podstawowy stopień nitroksowy w dowolnej organizacji szkoleniowej, zalogowane 50 nurkowań.
2. zademonstrowac rozne techniki plywania oraz doskonala plywalnosc
3. przeplynac 15 m w symulowanej sytuacji braku powietrza i bez maski, doplynac do partnera i dostac od niego powietrze i plynac 3 min dzielac powietrze, zalozyc maske (nie cierpie tego ale to moja opinia )
3. na jednym z nurkowan zademonstrowac umiejetnosc planowania ze szczegolnym uwzglednieniem ominiecia CNS
5. wynurzajac sie zmienic gaz na ten co masz w stage'u
6. umiec zakrecac sobie zawory
7.
Cytat:
a to to nie wiem o co chodz czyzby o to ze trzeba sluchac instruktora poslusznie ?
Jesli chodzi o inne punkty czyli zdejmowanie plyty i zakladanie jej pod woda to dolacze sie do dyskusji - mozna a nawet mozna wymienic sie bez maski - przetestowane, trudne ale do zrobienia dlatego warto miec przynajmniej jedna sprzaczke do odpiecia
Poza tym musisz znac podstawy nawigacji i orientacji pod woda oraz umiec trzymac sie zaplanowanego nurkowania nie przekraczajac glebokosci
To tak mniej - wiecej takie troche po grudzie tlumaczenie, Lobster na pewno zrobilby to troche lepiej
Ja mialam jeszcze wymiane stage'y z partnerem bez utraty plywalnosci, wynurzanie sie z zatrzymaniem na przystanku no i strzelanie bojki.
a to to nie wiem o co chodz czyzby o to ze trzeba sluchac instruktora poslusznie ?
Ja bym stawiał, że "zaprezentować uważne i bezpieczne podejście, w stopniu zadowalającym instruktora". Czyli nie wyglądać na roztrzepanego i bezmyślnego - nad i pod wodą.
Wysłany: 26-06-2004, 08:06
niestety sprawa sie przeciąga z różnych przyczyn . A teraz dla odmiany jadę na urlop . Ale spokojnie co nagle to po diable . Grunt że wyjazdów duzo zatem trening jest
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko