Wysłany: 23-01-2011, 11:33
Zatyczki speedo , z materialu przypominajacego plasteline.Trzeba je chwile ugniatac i rozgrzac w palcach zeby nabraly miekkosci i uksztaltowaly sie do ucha.Uzywalem tez stoperow ,takich "piankowych" ,ktore pecznieja od wody i dosc skutecznie uszczelniaja ucho.
pzdr
Czekaj,a nie boisz sie ze glebiej ,cisnienie wody wepchnie ci te zatyczki tak,ze bez akcji hydraulika sie nie obejdzie? cvhyba ze nie nurkujesz za gleboko.
Wysłany: 23-01-2011, 17:14
Hej.
Na basenie , gdzie ich uzywam , jest max 3,8m takze luz..
Do nurania uzywam : http://www.proplugs.com/
pzdr
[ Dodano: 25-01-2011, 09:27 ]
Czesc.
W miniona srode po basenie nalalo mi sie wody do ucha i znowu "przytkalo"..
Mialem nadzieje ze jak zwykle przejdzie samo..
Niestety ogluchlem na lewe ucho totalnie i wczoraj wyladowalem u lekarza a dzis mialem robione czyszczenie ucha.
Urzadzenie ktorym mialem wykonywany zabieg podlacza sie do kranu z ciepla woda.
Mysle ze mozna nim samodzielnie czyscic sobie uszy jak zajdzie potrzeba.
Troche drogo ale jak ktos chce byc niezalezny i posiadac swoje i ma na zbyciu 1870zl http://sklep.polvet.pl/Ea...9350E_I-19.html
pozdrawiam
[ Dodano: 25-01-2011, 09:31 ]
jaros4 napisał/a:
Czekaj,a nie boisz sie ze glebiej ,cisnienie wody wepchnie ci te zatyczki tak,ze bez akcji hydraulika sie nie obejdzie? cvhyba ze nie nurkujesz za gleboko.
Nuralem kiedys ze stoperami
http://www.aptekadomowa.c...ara-p-4069.html
do glebokosci 12m (freediving) i nic zlego sie nie dzialo..moze gdyby poleciec glebiej..jednak do tej glebokosci bylo w porzadku.
pzdr
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 31-01-2011, 22:42
underwaterpassion napisał/a:
Nuralem kiedys ze stoperami
http://www.aptekadomowa.c...ara-p-4069.html
do glebokosci 12m (freediving) i nic zlego sie nie dzialo..moze gdyby poleciec glebiej..jednak do tej glebokosci bylo w porzadku.
pzdr
To miałeś farta. Błona bębenkowa pękać potrafi nawet płycej. A ból nie do zniesienia pojawia się jeszcze płycej. Dyskomfort to już około 1,5 - 2 m. UCP ucha to coś około 12 m (relacja bezpośrednia uczestnika feralnego nurkowania).
UCP oka to z moich obserwacji jakieś 5-7 m bez wyrównania ciśnienia w masce (2 razy miałem okazję oglądać).
Zresztą nie musi być formalnego przerwania błony bębenkowej aby narobić sobie poważnych kłopotów. Zwykłe naciągnięcie błony bębenkowej potrafi skutkować poważnymi przypadłościami.
Nie zdarzyło Ci się nic przykrego bo ów stoper nie okazał się szczelny ) .
Witam,niechcąc zakładać podobnego tematu opszę swój problem w istniejącym i nieco go odświeże Tak naprawdę dopiero chcę zrobić kurs podstawowy po ostatnim intro(niedziela) w poniedziałek obudziłem się z szumem w lewym uchu choć to raczej takie jednostajne buczenie,mam to dziś zaznaczę że nic nie boli ani nie piecze byłem u laryngologa dał mi jakieś tabletki i zastrzyki,stwierdził,że mam krzywa przegrode nosową i nie chce ze mną rozmawiać o nurkowaniu.
Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem? Czy ww.problemy eliminują mie z nurkowania?Bo jeśli tak to tragedia.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi pozdrawiam Tomek.
Przegroda nosowa musiałaby być bardzo krzywa żeby przeszkadzać w nurkowaniu. Sam mam i żyję/nurkuję, chociaż laryngolog przy badaniach przed pierwszym moim kursem stwierdził, że z tak krzywą przegrodą nie ma mowy o nurkowaniu. Aby potwierdzić diagnozę wybrałem się do innego laryngologa (nurkującego) i ... a nie będę mówił jak określił tego pierwszego lekarza .
Acha dzieki nieco się uspokoiłem a co z tym szumem-buczeniem w uchu spotkał się ktoś z podobnym przypadkiem?
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 21-07-2011, 21:18
breader napisał/a:
Acha dzieki nieco się uspokoiłem a co z tym szumem-buczeniem w uchu spotkał się ktoś z podobnym przypadkiem?
Tak, ja mam tak od lat.
breader napisał/a:
byłem u laryngologa dał mi jakieś tabletki i zastrzyki,stwierdził,że mam krzywa przegrode nosową i nie chce ze mną rozmawiać o nurkowaniu.
Zmień laryngologa na laryngologa nurkującego, a o nurkowaniu rozmawiaj ze swoim instruktorem .
Krzywa przegroda nosowa nie musi być bezwzględnym przeciwwskazaniem do nurkowania. Zwykle nie przeszkadza w wyrównywaniu się ciśnienia w zatokach.
Ale to nie jest tak że krzywa przegroda nie ma wpływu na nurka i nurkowanie. Ograniczenie powietrzności kanałów nosowych częściej będzie powodować trudności w wyrównywaniu ciśnienia w zatokach z błahych powodów (np lekki katar może zatkać kanały do zatok i po nurkowaniu), stany zapalne zatok w wyniku zalegania wydzielin, nierównomierność wyrównywania ciśnienia w uszach.
To wszystko faktycznie każe Twój przypadek skonsultować z lekarzem nurkowym laryngologiem lub choćby laryngologiem nurkującym.
Te szumy o których piszesz mogą pochodzić od nie poprawnie wyrównywanego ciśnienia - patrz skutki krzywej przegrody.
Mogą być obrazem poważnych patologii powstałych w związku z nurkowanie (nawet intro może to sprowokować) które trzeba skutecznie wyleczyć.
Być może Twój laryngolog to zdiagnozował i być może słusznie zakazał Ci zabaw w nurkowanie. Miejmy nadzieję że tylko do czasu wyleczenia.
I tu przydatna jest weryfikacja u "nurkowego" laryngologa. Jeśli potwierdzi. Cóż zajmiesz się inną zabawą albo na discowery będziesz nurkował
Włodek ma rację. Dorzuciłbym jeszcze to, że jeśli ta krzywa przegroda powoduje opisane przez niego problemy to nie koniecznie musisz rezygnować z nurkowania. Przegrodę można stosunkowo łatwo "wyprostować". Znam parę osób nurkujących, które poddały się takiemu zabiegowi.
Cóż zajmiesz się inną zabawą albo na discowery będziesz nurkował
Włodziu to Ty nie wiesz, że najlepiej nurkuje się nie na discovery a na forum nuras. Nie zauważyłeś ilu tu i tylko tu nurkuje
A co do krzywej przegrody to może to mieć znaczenia ale wcale nie musi. Ja jestem najlepszym przykładem. Przegroda krzywa, jedna dziurka nosa prawie nie drożna a ciśnienie jakoś wyrównuję i nie stwierdziłem nigdy żadnych problemów. Nie znaczy to jednak, że tak jest zawsze może to powodować komplikacje.
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 21-07-2011, 21:42
Wieśkonur napisał/a:
Włodziu to Ty nie wiesz, że najlepiej nurkuje się nie na discovery a na forum nuras.
No tak i ja korzystam z tej okazji
Jak się pojawisz tu u mnie to dam Ci obejrzeć filmik z kanałów nosowych. Jest jak w labiryncie sera szwajcarskiego Być może jednak gdzieś dalej masz drożność i się jednak wyrównuje
Dziękuje koledzy za cenne informacje,czy dobrze rozumiem że dopóki szum nie ustanie to nici z nurkowania?
Włodek K napisał/a:
skonsultować z lekarzem nurkowym laryngologiem lub choćby laryngologiem nurkującym.
Ja bardzo chętnie tylko u mnie w mieście takowego brak niestety.Jeśli ktoś zna namiary na takowego gdzieś najbliżej koszalina to bardzo proszę o pw w tej sprawie żeby nie zaśmiecać topicu-dziękuję.
http://www.kdp.pttk.pl/?go=lekarze&menu_id=13
To znasz?
Jak nie to poszukaj może z Twojej okolicy ktoś się znajdzie.
Spróbuj napisać tu http://www.ptmith.net.pl/index.php a być może wskażą kogoś kompetentnego w Twojej okolicy.
Kontaktuj się z Alicją Szymczak, jest z Koszalina, nie jest laryngologiem, ale warto żebyś z nią porozmawiał.
Już wszystko u mnie jest ok. Byłem na konsultacjach z laryngologiem nurkującym-brak przecwwskazań ,sam się tylko nakręciłem,wracam na kurs dzięki pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko