Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
EEG mózgu
Autor Wiadomość
kjar 

Stopień: MSD
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-06-2004, 22:48   EEG mózgu

Potrzebuję pilnie rady w zakresie badania EEG. Dzisiaj odnawiałem badania lekarskie i wynik EEG był "niewystarczająco dobry". Może to kwestia nieprzespanej nocy ? może zbyt dużej ilosci kawy, a może jeszcze cś innego? Jutro rano badanie powtórne. Co zrobić, jak się zrelaksować by wynik był lepszy ???? Nie wyobrażam sobie by zaprzestać nurkowania skoro ogólnie czuje sie świetnie.
Prosze o jakies rzeczowe rady (i bez jaj sprawa jest dla mnie poważna).

Z góry diękuję.

Miłosz 

Stopień: plastikowy
Wysłany: 01-06-2004, 23:57   

A co to znaczy niewystarczajaco dobry? Co w nim bylo zle? Powiedzieli Ci?

Pozdro,
Nishi

kjar 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-06-2004, 07:35   

Mowili tak duzo i tak fachowo, że nie sposób było spamiętać. Konkluzja była jedna : ogólnie nie jest żle (tzn można z tym żyć), ale jeśli nastepne badanie będzie takie samo, to zaświadczenia o zdolności do nurkowania rekreacyjnego nie wydadzą.

Teraz kończę i jadę na badanie. trzymajcie za mnie kciuki, ba na ewentualne rady już za późno.

Kriss 

Stopień: CD DIR TIR CMADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-06-2004, 11:26   Re: EEG mózgu

kjar napisał/a:
Potrzebuję pilnie rady w zakresie badania EEG. Dzisiaj odnawiałem badania lekarskie i wynik EEG był "niewystarczająco dobry". Z góry diękuję.

Miałeś EEG ?

Skierowanie na EEG - przy badaniach kwalifikacyjnych świadczy o tym , że musiałeś w wywiadzie wskazać na potrzebę wykonania tego badania, lub lekarz stwierdził neurologiczne symptomy jakiejś patologii .
Rutynowy zestaw badań "nurkowych " EEG nie przewiduje .

Pzdr- Kriss
Ostatnio zmieniony przez Kriss 02-06-2004, 11:31, w całości zmieniany 1 raz  

kjar 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-06-2004, 11:31   

To było badanie EEG. Nie sądzę by był to wynik wywiadu lub ogólnego badania neurologicznego. Ten lekarz, zdaje sie, ordynuje to wszystkim badanym w zakresie dopuszczenia do nurkowania. Wraz ze mną w kolejce czekały jeszcze trzy osoby, z czego dwie przed OWD (w wieku poniżej 20 lat) i wszyscy dostaliśmy skierowanie na EEG.

Kriss 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-06-2004, 11:39   

Już zmieniłem pytanie - nie doczytałem tytułu .
Jak mawiał pewien docent psychiatra - 90% zapisów EEG ma odchyły od normy . Powtórz badanie na innym urządzeniu i opisz u innego fachowca.
Jeśli wyniki będą takie same - no to pora się leczyć.

Powodzenia - Kriss

kjar 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-06-2004, 11:59   

Kriss !!!! Tego się nie leczy !!! Na to sie odpada z nurkowania !!!! (a przynajmniej blokuje to możliwość podwyższania stopni, bo nie dostaje się zaświadczenia lekarskiego).

kjar 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-06-2004, 16:58   

Wszystkim, którzy trzymali za mnie kciuki (lub chocby w myślach życzyli powodzenia) serdeczne dzięki. Skończyło się dobrze. Pomimo drobnych zastrzeżeń uzyskałem pozytywny wynik badania i dopuszczenie.

Kriss 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-06-2004, 17:32   

kjar napisał/a:
Kriss !!!! Tego się nie leczy !!! Na to sie odpada z nurkowania !!!! (a przynajmniej blokuje to możliwość podwyższania stopni, bo nie dostaje się zaświadczenia lekarskiego).

Z poprzednich postów wynika , że nie masz objawów neurologicznych widocznych dla Ciebie i lekarza .
Nie znam zakresu patologii zapisu EEG w twoim przypadku .
Zapis EEG o charakterze patologicznym może być spowodowany różnymi przyczynami - np. padaczką , guzem , wrodzoną wadą , uszkodzeniem okołoporodowym lub innym , zab.hormonalnymi itd.
Zdarzają się zakłócenia zapisu zewnętrzne np. właczony tel. kom. , złe lub niedbałe podłączenie , marna jakość EEG itp.Może się także okazać , że osobniczo masz odchyły od normy a jednocześnie jest to dla Ciebie norma i nie masz się czym przejmować .
Jeżeli nie masz objawów i ostatecznej diagnozy , a pozostałe badania nie wykazują anomalii , to jedyne czym powinieneś się martwić to koszty następnych badań i konsultacji . Jeśli wykryłeś tym badaniem chorobę na etapie bezobjawowym to też sukces rokujący na pomyślne leczenie we wczesnym stadium .
Proponuję powtórzyć badanie w innej pracowni na dobrym sprzęcie .
Ze sprzętem bywa różnie i wiem , że w w-wie dobrych pracowni jest kilka na kilkadziesiąt a doświadczonych opisywaczy nie wiele więcej .
Są pracownie nastawione na określony typ pacjenta lub specjalizujące się w określonych rodzajach zapisu - np. badanie podczas snu itd.
Głowa do góry i do roboty .

Pzdr-Kriss.

P.S.

Mam trochę dobrych kontaktów ze sławami neurologicznymi , jeśli mógłbym być przydatny - daj znać .Czasem - jak to u nas bywa - jeden na tej samej kartce widzi czarne - drugi białe .

kjar 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-06-2004, 21:31   

Dzięki Kriss.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu