Potrzebuję pilnie rady w zakresie badania EEG. Dzisiaj odnawiałem badania lekarskie i wynik EEG był "niewystarczająco dobry". Może to kwestia nieprzespanej nocy ? może zbyt dużej ilosci kawy, a może jeszcze cś innego? Jutro rano badanie powtórne. Co zrobić, jak się zrelaksować by wynik był lepszy ???? Nie wyobrażam sobie by zaprzestać nurkowania skoro ogólnie czuje sie świetnie.
Prosze o jakies rzeczowe rady (i bez jaj sprawa jest dla mnie poważna).
Mowili tak duzo i tak fachowo, że nie sposób było spamiętać. Konkluzja była jedna : ogólnie nie jest żle (tzn można z tym żyć), ale jeśli nastepne badanie będzie takie samo, to zaświadczenia o zdolności do nurkowania rekreacyjnego nie wydadzą.
Teraz kończę i jadę na badanie. trzymajcie za mnie kciuki, ba na ewentualne rady już za późno.
Wysłany: 02-06-2004, 11:26 Re: EEG mózgu
kjar napisał/a:
Potrzebuję pilnie rady w zakresie badania EEG. Dzisiaj odnawiałem badania lekarskie i wynik EEG był "niewystarczająco dobry". Z góry diękuję.
Miałeś EEG ?
Skierowanie na EEG - przy badaniach kwalifikacyjnych świadczy o tym , że musiałeś w wywiadzie wskazać na potrzebę wykonania tego badania, lub lekarz stwierdził neurologiczne symptomy jakiejś patologii .
Rutynowy zestaw badań "nurkowych " EEG nie przewiduje .
Pzdr- Kriss
Ostatnio zmieniony przez Kriss 02-06-2004, 11:31, w całości zmieniany 1 raz
To było badanie EEG. Nie sądzę by był to wynik wywiadu lub ogólnego badania neurologicznego. Ten lekarz, zdaje sie, ordynuje to wszystkim badanym w zakresie dopuszczenia do nurkowania. Wraz ze mną w kolejce czekały jeszcze trzy osoby, z czego dwie przed OWD (w wieku poniżej 20 lat) i wszyscy dostaliśmy skierowanie na EEG.
Wysłany: 02-06-2004, 11:39
Już zmieniłem pytanie - nie doczytałem tytułu .
Jak mawiał pewien docent psychiatra - 90% zapisów EEG ma odchyły od normy . Powtórz badanie na innym urządzeniu i opisz u innego fachowca.
Jeśli wyniki będą takie same - no to pora się leczyć.
Kriss !!!! Tego się nie leczy !!! Na to sie odpada z nurkowania !!!! (a przynajmniej blokuje to możliwość podwyższania stopni, bo nie dostaje się zaświadczenia lekarskiego).
Wszystkim, którzy trzymali za mnie kciuki (lub chocby w myślach życzyli powodzenia) serdeczne dzięki. Skończyło się dobrze. Pomimo drobnych zastrzeżeń uzyskałem pozytywny wynik badania i dopuszczenie.
Wysłany: 02-06-2004, 17:32
kjar napisał/a:
Kriss !!!! Tego się nie leczy !!! Na to sie odpada z nurkowania !!!! (a przynajmniej blokuje to możliwość podwyższania stopni, bo nie dostaje się zaświadczenia lekarskiego).
Z poprzednich postów wynika , że nie masz objawów neurologicznych widocznych dla Ciebie i lekarza .
Nie znam zakresu patologii zapisu EEG w twoim przypadku .
Zapis EEG o charakterze patologicznym może być spowodowany różnymi przyczynami - np. padaczką , guzem , wrodzoną wadą , uszkodzeniem okołoporodowym lub innym , zab.hormonalnymi itd.
Zdarzają się zakłócenia zapisu zewnętrzne np. właczony tel. kom. , złe lub niedbałe podłączenie , marna jakość EEG itp.Może się także okazać , że osobniczo masz odchyły od normy a jednocześnie jest to dla Ciebie norma i nie masz się czym przejmować .
Jeżeli nie masz objawów i ostatecznej diagnozy , a pozostałe badania nie wykazują anomalii , to jedyne czym powinieneś się martwić to koszty następnych badań i konsultacji . Jeśli wykryłeś tym badaniem chorobę na etapie bezobjawowym to też sukces rokujący na pomyślne leczenie we wczesnym stadium .
Proponuję powtórzyć badanie w innej pracowni na dobrym sprzęcie .
Ze sprzętem bywa różnie i wiem , że w w-wie dobrych pracowni jest kilka na kilkadziesiąt a doświadczonych opisywaczy nie wiele więcej .
Są pracownie nastawione na określony typ pacjenta lub specjalizujące się w określonych rodzajach zapisu - np. badanie podczas snu itd.
Głowa do góry i do roboty .
Pzdr-Kriss.
P.S.
Mam trochę dobrych kontaktów ze sławami neurologicznymi , jeśli mógłbym być przydatny - daj znać .Czasem - jak to u nas bywa - jeden na tej samej kartce widzi czarne - drugi białe .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko