Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Obraniczenie głębokości dla P3 - ograniczenie praw nabytych.
Autor Wiadomość
gringo 

Stopień: AD Deco Vision, mkVI
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-08-2011, 21:42   

piotrkw, jezeli jeden ch... wykonal swoja prace to z zalozenia wg jest to bez sensu?!

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 18-08-2011, 21:47   

Robiąc badania w czasie kursu, jak udałem sie do lekarza myślałem, że to formalność. Okazało się, że spędziłem niemal 1,5h, miałem robione EKG, badania krwi i Rtg klatki miałem wcześniej, a do tego wypełnianie formularza chyba z 4 stron... Lipy nie było :D

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-08-2011, 21:47   

istotne jest przede wszystkim to, ze w Polsce badania lekarskie nie są wymagane, a wytyczne CMAS to napędzanie klientów swoim lekarzom.

Zgodnie z przepisami, do nurkowania wystarczające jest oświadczenie, ze nie przechodziło się, nie choruje się na określone schorzenia.

Nikt nikomu nie broni się badać na wszelki wypadek, ale wymagania CMAS to trochę jakby na wyrost są.

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-08-2011, 21:49   

piotrkw napisał/a:

Czyżby tego typu badania przekraczały możliwości np. " normalnego" internisty ???
Ale pewnie się czepiam. :ping:

Pozdrawiam Piotr

Nie czepiasz się, wg mnie masz rację :ping: .

U mnie w mieście badania nurkowe przekraczają możliwości i wiedzę lekarzy - kiedyś jeden z nich zapytał mnie, ile DNI będę siedzieć pod wodą. Powiedziałam, że 2 tygodnie - uwierzył;) . Inny chwycił się za głowę, kiedy powiedziałam, że nurkuję na gębokość 10m .........
Lekarze naprawdę nie posiadają elementarnej wiedzy n/t nurkowania, więc asekuracyjnie wolą niczego nie podpisywać.

[ Dodano: 18-08-2011, 21:55 ]
lozerka napisał/a:
istotne jest przede wszystkim to, ze w Polsce badania lekarskie nie są wymagane, a wytyczne CMAS to napędzanie klientów swoim lekarzom.

W moim regionie wymagaja badań lekarskich zarówno CN PADI (np Kraken, Divemaster), jak i CN CMAS.
I wg mojego skromnego doświadczenia, badania podpisują mi wyłącznie lekarze KDP lub..... znajomi - z tego drugiego sposobu staram sie nie korzystać :ping: .

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-08-2011, 22:00   

arkac123 napisał/a:
U mnie w mieście badania nurkowe przekraczają możliwości i wiedzę lekarzy

Nie , nie przesadzaj, badania na pewno nie. Lekarz nie musi wiedziec co i ile czasu nurek będzie robił pod wodą .
Wystarczy że nurek dostanie wytyczne( np. na formularzu KDP :ping: ) jakie badania ma wykonać , uda sie do lekarza np rodzinnego a ten podpisze czy wyniki są w normie. I to wszystko.
A jak napisał Marcin wiele informacji pochodzi od samego pacjenta . Jak ukryje że ma padaczkę , to wizyta u specjalisty KDP i tak jej nie wykryje.

Ale to tak obok tematu , wywołanego przy okazji.

Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 18-08-2011, 22:05, w całości zmieniany 1 raz  

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-08-2011, 22:19   

Badanie lekarskie składa się z:
1. Badania podmiotowego (rozmowa)
2. Badania przedmiotowego (to co wszyscy uważają za "zbadania", nie zawsze jest najważniejsza część badania)
3. Badań dodatkowych (rtg, ekg itd).

Jest taki stary dowcip, jak kowal naprawił hrabiemu samochód stuknięciem młotkiem i zarządał 20 zł. a rachunku napisał: stuknąć młotkiem - 1gr, wiedzieć gdzie stuknąć 19,99...

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-08-2011, 22:30   

gringo napisał/a:
piotrkw, jezeli jeden ch... wykonal swoja prace to z zalozenia wg jest to bez sensu?!

Nie zakładam , że wykonał ch.. owo. Zakładam że zrobił co do niego należało . Natomiast nie zrobił nic innego, czego nie potrafiłby " normalny " lekarz. Mam dobre zdanie o umiejętności lekarzy. :ping:
I to również w opinii mojego lekarza "rodzinnego " ( dosłownie i przenośni :ping: )

Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 18-08-2011, 22:32, w całości zmieniany 1 raz  

Tomasz Łach 

Stopień: MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-08-2011, 17:46   

arkac123 napisał/a:

W moim regionie wymagaja badań lekarskich zarówno CN PADI (np Kraken, ...

Mozesz sprecyzowac ?
Do kursow wymagamy oswiadczenia, jesli zaznaczysz w ktoryms pytaniu [b] tak[b]
wowczas prosimy o konsultacje z lekarzem i potwierdzenie od niego, ze mozesz nurkowac.
Badania lekarskie sa wymagane do kursu DM i instruktorskiego.

Jedyny raz kiedy poproszono mnie o badania lekarskie, to bylo u Thomasa na Wetro, ale po tym jak mu wytlumaczylismy ze w Polsce nie ma takiego wymogu dal sobie spokuj.

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-08-2011, 17:55   

Tomasz Łach napisał/a:

Mozesz sprecyzowac ?

Badania lekarskie sa wymagane do kursu DM i instruktorskiego.

Robiłam OWD w Divemasterze w Katowicach , i potrzebowałam badań lekarskich. Znajomy robił u Was OWD i AOWD - również musiał mieć badania - było to 2-3 lata temu, może coś się zmieniło.
Sama co roku robię badania u dr Jacka Dybowicza, z którym umawiam się właśnie w Krakenie.
W bazie niemieckiej (Orca) w Marsa nie dopuszczą mnie do nurkowania z nimi bez pokazania aktualnych badań, podobnie bez badań nie mogłabym nurkować (o kursie nie wspomnę) z chrzanowskim Octopusem (CMAS).
Ostatnio zmieniony przez arkac123 19-08-2011, 17:56, w całości zmieniany 1 raz  

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2011, 00:13   

Kiedyś przepisy w Polsce były inne i wtedy w Krakenie wymagaliśmy badań. Kiedy przepisy się zmieniły nie wymagamy tylko zalecamy. Polecamy paru lekarzy różnych specjalności w zależności od potrzeb. Tak jak pisał Tomek do stopni zawodowych potrzebne są badania bo PADI tego wymaga niezależnie od przepisów lokalnych.
Moim osobistym zdaniem, badania są ważne, jeżeli dobrze przygotowana ankieta nasuwa jakieś wątpliwości. Wysyłanie na nich każdego jest przesadą ale zalecanie jest dobrą praktyką.

Maciek "Szczęściarz" Curzydło

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu