"Położone jest w samym sercu Puszczy Augustowskiej, pośród gęstego lasu. Jest to jezioro niezwykłe i tajemnicze - w niczym nie przypomina okolicznych jezior polodowcowych. Ma owalny, prawie kolisty kształt i przy stosunkowo niewielkiej powierzchni, jego głębokość na środku sięga 48 metrów. Rozległe podwodne łąki porośnięte są kobiercem ramienic. Jezioro chronione jest jako łowisko specjalne i słynie z największej w okolicy przejrzystości wody."
Tyle mi sie udalo dowiedziec na jego temat:)
Ktos byl widzial wie?
Prawdopodobnie jutro podjedziemy tam polatac:)
Po powrocie napisz jak bylo. Jeziorko namierzylem juz jakis czas temu ale nie mialem namiaru jak tam sie bezpiecznie dostac bo jest w srodku puszczy augustowskiej.
Tu masz opis z wypadku nurkowego na tym zbiorniku
http://www.nurkomania.pl/wypbusz.htm
To nie jest łatwy do nurkowania zbiornik. Trudne wejście do wody, stary pomost i pełno zielska na powierzchni. Lokalni nurasy odradzali mi tam nurkowanie. Pojechałem na Serwy.
latanie niedzielne nie wypalilo , moze ten weekend wyjdzie. ale kilka faktow juz znam, jezioro jest wydzierzawione dla prywaciarza, podobno chodowle wegorza tam maja i zeby zabulbonic potrzebne jest zezwolenie od najemcy
Nie chce byc pogromca mitow ale z tego co pamietam to wegorz jako jeden z niewielu gatunkow nie rozmnaza sie w niewoli. Potrzebuje Morza Sargassowego aby dokonac cudu powstania nowego zycia. Do naszych wod doplywaja juz osobniki w miare dojrzale.
bezpiecznie do jeziora mozna sie bez problemu z dwuch stron jedna ciekawsza, krodsza, ale czasowo dlurzsza to przez las, zaraz za augusrowem za rzeczka odbijasz w prawo i praktycznie caly czas prosto, mozna przejechac ale jak dojedziesz do danoskich to nawrotka i jakies 2km szukasz scierzki w prawo, najwygodniej jednak leciec na ateny potem na danowsie, a potem te 2km w las i szukac po prawej zjazdu do jeziora. juz 3 krotnie tam bylismy i 3 krotnie najemca oznajmial ze w wodzie sa sieci i odradza nurkowanie, tydzien temu ponoc mial juz je wyjac, zobaczymy naszczescie wkoncu numer telefonu zapisalismy i na slepo nie bedziemy jechac, ale z dwojga zlego zaliczylismy dwa jeziorka praktycznie stykajace sie z busznica, blizno i blizenko, osobiscie polecam blizno jest glebsze i mozna trafic na mega lawice okoni , mnie zatkalo jak ogarnela nas masa ryb tylko tam cos takiego spotkalismy , ogolnie wizurka fajna 4-6m max deep to chyba 25, my osiagnelismy 24 przy wyspie nurkowalismy, zejscie dosc trudne bo strome przegi sa , ale dla chcacego nic trudnego. moze w ten weekend wkoncu ta busznice zaliczymy bo woda faktycznie wyglada na przejrzysta i faktycznie durzo roslin i plytko dosc dlugo, ale pozniej jedna wielka dziura do 48m:) widzielismy mapke batymetryczna na miejscu.
Witam
Byłem tam chyba z rok temu (a moze to juz dwa). Co do dzierżawy to o ile wiem najemca nie może zabronić użytkowania jeziora do celów rekreacyjnych lub sportowych…ale nie o tym tu mowa. Dojście do jeziora od strony lasu jest takie ze łatwiej już się chyba nie da. Można dojechać do samej wody. Jezioro z brzegu długo płytkie, porośnięte ładnymi łączkami, cos na wzór „Stawu”. W około ławice okoni. A dalej to faktycznie pustynia mułu i dziura po środku. Jak ja byłem były jeszcze sieci ( a ze rano mgła to bojek nie było widać wiec troszkę mnie zaskoczyły) Ogólnie bardzo fajny akwen, woda super, dużo roślinności i ryb ale tylko kilkadziesiąt metrów od brzegu a dalej pustka.
PS. PZDR dla Remory
najlepiej dojechac przez Ateny, potem Daniwskie, całe danowskie przejechac główna drogą na wprost , gdy dojedziesz do lasu trzymaj sie lewej strny, wjedziesz w las i po ok 1-1.5 km po lewej stronie bdziesz miał jeziorko, nie sposób nie zauwazyc, To chyba najlepsze miejsce na dojazd i na wejście do wody
no zaliczylismy to jeziorko:) schodzilismy z brzegu, dno bardzo muliste, wrecz ciezko pletwe wyciagnac jak sie zaglebisz, baardzo dlugo jest plytko, chociaz jest co poogladac w czasie dotarcia do "dziury". po dosc dlugim nurkowaniu w plytkiej wodzie, dosc sie zmachalismi i nabralismy dodatniej temperatury:) i czym predzej zaczelismy opadac aby sie troche schlodzic:) max deep 43m osiagniete przez nasza trojke. dno od 5m jest czystym mulem , przybierajacym dosc fascynujaca fakture , niczym ksiezycowy , widac ze zadko nurkowane, przejrzystosc zadowalajaca, ale nie zachwycajaca. szczegolnie jak wezmie sie pod uwage mordenge ktora trzeba odbyc zeby dotrzec chociaz do 3m glebooksci:) ogolnie fajne doswiadczenie i fajny nurek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko