Wysłany: 25-08-2011, 14:01 Senność po nurkowaniu.
Witam, mam taki mały problemik.
Po każdym nurkowaniu, ogarnia mnie wielka senność. A ponieważ zwykle to ja prowadzę samochód w drodze powrotnej więc jest to trochę kłopotliwe. Czy to powszechne? Czy przejście na NITROX pomoże?
Wysłany: 25-08-2011, 14:14
Pomogą następujące działania:
-dobre nawodnienie się przed nurkowaniem
-zmniejszenie prędkości wynurzania, zwłaszcza w końcowym etapie (np. czasem z przystanki bezpieczeństwa wynurzam się 3-4 minuty – tak bardziej dla zabawy nad kontrolą pływalności)
-zastosowanie nitroxu (musisz sprawdzić, czy na Ciebie ta zamiana działa)
-praca nad zmniejszeniem SAC (zmniejszenie napięcia mięśni, przejście na żabę itd.)
jesli nurkujesz z uzyciem gazów dekompresyjnych (tlen) przedłuz sobie ostatni przystanek o 5 minut- zobaczysz róznice, jesli nie to spróbuj na nitroxie.
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-08-2011, 16:40 Re: Senność po nurkowaniu.
Jaroslaw napisał/a:
Witam, mam taki mały problemik.
Po każdym nurkowaniu, ogarnia mnie wielka senność. A ponieważ zwykle to ja prowadzę samochód w drodze powrotnej więc jest to trochę kłopotliwe. Czy to powszechne? Czy przejście na NITROX pomoże?
Jeśli prędkość wynurzania jest ok (9m/min) lub wolniej, stosujesz przystanki bezpieczeństwa (3-5 minut na 5 metrach) możesz dodać do tego powolne wynurzanie się z tego przystanku (1metr - 1 minuta) oraz/lub - jak wspomniałeś - przejść na nitroks.
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 25-08-2011, 17:24 Re: Senność po nurkowaniu.
Jaroslaw napisał/a:
Po każdym nurkowaniu, ogarnia mnie wielka senność
Subkliniczne objawy choroby ciśnieniowej? Koledzy dobrze radzą...
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 25-08-2011, 17:49
Rozumiem, że chodzi o nurkowania no deko z jednym przystankiem tzw. bezpieczeństwa? Zamiast tego spróbuj 1 min na 6m + 5 minut na 3m. I oczywiście przejdź na nitroks Jeżeli w trakcie nurkowania wstrzymujesz oddech, to tez może powodować nadmierne zmęczenie. Oczywiście zakładam, że wynurzasz się z prędkością 9m/min a w końcowej fazie wolniej
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 25-08-2011, 17:50, w całości zmieniany 1 raz
Strzel sobie po nurkowaniu i 20 minut przed wyjazdem red bulla albo coś podobnego, może być *2, to co masz to typowe zmeczenie , nie koniecznie wywołane dcs, jazda samochodem przy zmeczeniu jest na prawde niebezpieczna przy tym zagrożenie dcs z nurkowania rekreacyjnego to nic groźnego
Ten Redbull to średni pomysł, ponieważ tak naprawdę odwadnia
Na 99% to po prostu za szybkie wynurzenia, za krótkie przystanki. Trajter Ci dobrze napisał, co zrobić. A napisz jeszcze, jakiego typu są to nurkowania (jakieś profile)?
Ten Redbull to średni pomysł, ponieważ tak naprawdę odwadnia
Odwadnia?, to jest płyn jak każdy, nawadnia porzynajmniej na krótko. No dobra to guma do rzucia jest najlepsza na to żeby nie zasnąć za kierownicą. Ja też nieraz jestem zmęczony po kilku nurach. Nitrox Ci nie pomoże.
nitroks,nitroks jeszcze raz nitroks - po długich nurkowaniach w akwenie gdzie głębokość nie przekraczała 12 m spałem jak miś zimową porą. Nitroks raz się chciało zrobić raz nie ale jak zanurkowałem parę razy tam na rebreaterze na stałym Pp 02 1,4
byłem zdumiony stanem świadomości
mi zaraz po tez chce sie spac, czy to oznacza ze w trakcie powinienem miec maske tlenowa
Trudno powiedzieć. Zdejmij wcześniej twina, spróbuj kilka razy i daj znać, jak było. Może z powodu ciężaru za bardzo napinasz się w okolicy barków i mniej krwi dopływa Ci do głowy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko