Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Antyoksydanty w nurkowaniu
Autor Wiadomość
dragonxp 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2011, 13:03   Antyoksydanty w nurkowaniu

Hej interesował się ktoś z Was kiedyś tematem wolnych rodników?
Czy wiecie coś więcej na ten temat bo z tego co czytałem w organizmach nurków wytwarzają się ich ogromne ilości a to prowadzić może do wielu zaburzeń.

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2011, 15:24   Re: Antyoksydanty w nurkowaniu

dragonxp napisał/a:
wytwarzają się ich ogromne ilości a to prowadzić może do wielu zaburzeń.

No bo nurkowanie niebezpieczne jest i szkodliwe...
Jakieś takie zatrucie tlenowe może być, to też coś ma wspólnego z oksydazą....
O co konkretnie chcesz zapytać?

Matych 

Stopień: Rekreacyjny Ortodoks
Kraj:
Afghanistan

Wysłany: 05-09-2011, 22:27   

to dlatego my się szybciej starzejemy i do tego jeszcze zdemolowane DNA :humor:

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 06-09-2011, 00:27   

TomM napisał/a:
No bo nurkowanie niebezpieczne jest i szkodliwe...
No i dodaj do tego 4 godziny napromieniowywania się w czasie lotu do Egiptowa ...

dragonxp 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2011, 08:28   

tak jak Matych napisał większe prawdopodobieństwo uszkodzeń DNA, perodksydacji lipidów, oraz prblemy w przemianach biochemicznych białek i aminokwasów. Plus zaburzona równowaga redoks. Orientowałem się w kilku preparatach na rynku ale ciężko znaleźć coś na prawdę dobrego. Śmiać można się oczywiście i nie brać tego do siebie jednak nasz organizm tylko w pewnym stopniu jest w stanie się przystosować do tych warunków

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2011, 08:57   

dragonxp napisał/a:
tak jak Matych napisał większe prawdopodobieństwo uszkodzeń DNA, perodksydacji lipidów, oraz prblemy w przemianach biochemicznych białek i aminokwasów. Plus zaburzona równowaga redoks.

No rzucam nurkowanie . Wreszcie będę mogła palić, z powyższego wynika, że będę zdrowsza
;) .

Dragonxp, mam wrażenie, że masz jakiś cudowny preparat pod ręką i zaraz się z nami podzielisz tą rewelacją..........

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 06-09-2011, 09:08   

no i jeszcze ile sziszki trzeba po nurku wypalic

FotoMiś 

Stopień: starszy respirant
Kraj:
Saudi Arabia

Wysłany: 06-09-2011, 11:40   

arkac123 napisał/a:
Dragonxp, mam wrażenie, że masz jakiś cudowny preparat pod ręką i zaraz się z nami podzielisz tą rewelacją..........

Ufff.. Co za ulga! Już się bałem, że jestem jedyną osobą, której podobnie paranoiczne myśli krążą w mrocznych czeluściach umysłu. :-)

Osobiście stawiam 10pln na sektę wyznawców wyciągu z pestek grejfruta. ;)

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2011, 12:48   

FotoMiś napisał/a:

Przegrasz :aaa: .
Chyba nie widziałeś tego ogłoszenia:
http://forum-nuras.com/vi...p=237030#237030

IMHO ewidentnie chodzi o jakieś chemiczne prochy ;)

Ooooo, po wnikliwszym czytaniu, mówisz, masz:

dragonxp napisał/a:
Może bezpośrednio nie ma na pisane ale jednak jak ktoś z Was czytał pisał o czymś takim jak reperfusja po niedokrwieniu. Chyba można połączyć temat..... Tak czy siak znalazłem coś wśród wielu niby supli dla sportowców. Co byście powiedzieli o vitamin anti ox Super sportjest już chyba dostępne...

I tyle ze spamowania :snajp:
Ostatnio zmieniony przez arkac123 06-09-2011, 12:52, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2011, 13:02   

FotoMiś napisał/a:

Skoro już wspomniałeś.... :D

beroduar 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 06-09-2011, 18:38   

arkac123 napisał/a:
vitamin anti ox Super sport

Są badania podwójnie ślepe i potrójnie randomizowane porównujące skuteczność tych tabletek do codziennego spożywania odchodów wieloryba przez 2 lata i odchody wieloryba okazały się nieco skuteczniejsze w grupie wiekowej 20-25 lat, ale znacznie słabiej tolerowane...
Wybór jak zwykle należy do spożywcy.

OLO Wawa 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2011, 20:11   

Matych napisał/a:
to dlatego my się szybciej starzejemy i do tego jeszcze zdemolowane DNA

To teraz rozumiem dlaczego coraz bardziej łysy jestem.. ;) Kumple piją i palą zero sportu i nic ich nie bierze :marl: a czlowiek dziadzieje......ech rzucam nurkowanie :aaa:

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2011, 20:55   

Prawdą jest, że tlen atomowy jest najsilniejszym wolnym rodnikiem. Prawdą jest również, że najchętniej obecnie przyjmowane teorie zakładają, iż mechanizm toksyczności mózgowej tlenu związany jest z działaniem wolnych rodników. Niemniej znaczenie tzw. zamiataczy wolnych rodników dla nurka jest dokładnie takie samo, jak dla każdego innego człowieka. Nie przeceniałbym ich znaczenia. Jeżeli jednak jesteś zainteresowany, napisz do mnie na PW.

Padmapatra 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2011, 21:51   

hubert68 napisał/a:
Prawdą jest, że tlen atomowy jest najsilniejszym wolnym rodnikiem.

Hubert, chodzi Ci o tlen singletowy, czy anionorodnik ponadtlenkowy? Nie do końca rozumiem, co miałeś na myśli pisząc najsilniejszy wolny rodnik: czy to, że ma największą stałą szybkości reakcji, najtrwalszy, czy, że sieje największe spustoszenie?

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2011, 21:59   

Padmapatra napisał/a:
Hubert, chodzi Ci o tlen singletowy, czy anionorodnik ponadtlenkowy? Nie do końca rozumiem, co miałeś na myśli pisząc najsilniejszy wolny rodnik: czy to, że ma największą stałą szybkości reakcji, najtrwalszy, czy, że sieje największe spustoszenie?
Dokładnie. W największym stopniu uszkadza łańcuchy kwasów nukleinowych (DNA, RNA).
Ostatnio zmieniony przez hubert68 06-09-2011, 22:01, w całości zmieniany 1 raz  

Padmapatra 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2011, 22:27   

hubert68 napisał/a:
Padmapatra napisał/a:
Dokładnie. W największym stopniu uszkadza łańcuchy kwasów nukleinowych (DNA, RNA).

No niestety nie masz racji. Anionorodnik ponadtlenkowy nie atakuje składników kwasu nukleinowego. Natomiast co innego rodnik hydroksylowy - ten to dopiero potrafi siać spustoszenie w DNA, a poza tym powoduje peroksydacje lipidów, czego wspomniany anionorodnik nie potrafi. Generalnie rodnik hydroksylowy jest dużo lepszym utleniaczem i z tego co pamiętam właśnie on jest uważany za - że użyje Twojego - "najsilniejszy wolny rodnik".

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2011, 22:59   

Wchodzisz trochę w moją działkę zawodową. Nie wiem czy wiesz ale zajmuję się radioterapią - właśnie taki jest mechanizm oddziaływania promieniowania na komórki. Tlen atomowy, czy singletowy powoduje powstanie wielu innych wolnych rodników, m.in. również hydroksylowego, jak również bezpośrednio oddziaływuje na niektóre rodzaje wiązań, w tym powoduje rozerwanie wiązań pomiędzy zasadami azotowymi. Więc może rzeczywiście nie RNA ale DNA tak. Stąd np. podejmowane były próby poprzedzania radioterapii seansami tlenoterapii w warunkach hiperbarycznych (komora). Ale to niewiele wnosi do tematu, więc nie będę kontynuował tej dyskusji.

Padmapatra 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2011, 23:35   

hubert68 napisał/a:
Wchodzisz trochę w moją działkę zawodową. Nie wiem czy wiesz ale zajmuję się radioterapią....

Wiem Hubert czym się zajmujesz, ale tak się składa, że to w sumie też moja działka. Wprawdzie samymi wolnymi rodnikami nie zajmuje się od napisania magisterki, ale za to jeśli chodzi o uszkodzenia DNA i mechanizmy jego napraw to temat jest mi dość bliski - jutro znowu dzień zaczynam od pomiaru tępa napraw podwójnych pęknięć DNA w komórkach raka piersi. Z resztą nie ma sensu toczyć tu sporu akademickiego - pogadamy jak się zobaczymy nad wodą :ping:

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-09-2011, 06:46   

Padmapatra napisał/a:
Z resztą nie ma sensu toczyć tu sporu akademickiego - pogadamy jak się zobaczymy nad wodą
:beer3:

beroduar 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 07-09-2011, 12:11   

Padmapatra napisał/a:
Z resztą nie ma sensu toczyć tu sporu akademickiego

hubert68 napisał/a:
:beer3:
No właśnie chłopaki, tylko nie pijcie za dużo tego piwa, bo odwodni Wam te wodne rodniki ... rodne wodniki ... czy coś...
Co innego odchody wieloryba...
Ostatnio zmieniony przez beroduar 07-09-2011, 12:13, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu