Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Rewelacyjne warunki !!!!!!
Autor Wiadomość
DiverPl
[Usunięty]

Wysłany: 13-06-2004, 22:11   Rewelacyjne warunki !!!!!!

Witam,

Dziś zrobiliśmy nurka w jez. Świętajno (Narty) miejsc. Warchały i muszę wam powiedzieć, że byłem zdumiony super widocznością jaka dzisiaj była. Był dość silny wiatr przed nurkiem, myślałem że będzie bryndza, a będąc na platformie na 11m widzieliśmy taflę wody i bojkę znaczącą platformę. Na gł. 20m jasno bez użycia latarek temp. ok 6,5C. Warunki idealne do nurkowania :help: . Na miejscu baza, a tam fachowa i miła obsługa. To było moje najlepsze nurkowanie w tym jeziorze. Polecam wszystkim.

http://www.nurtur.pl/

Pozdrawiam,
DiverPl

gogolek 

Stopień: umiem pływać
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2004, 23:08   

fakt to naprawde fajne miejsce tylko jeden problem z nim jest, jak tam przyjeżdzasz co tydzień to po miesiącu już ci się nudzi, bo cały czas po tych trasach pływać to przesada pozdrawiam

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2004, 23:58   Re: Rewelacyjne warunki !!!!!!

Również na Zakrzówku była dzisiaj dobra widzoczność i została nawet potwierdzona przez specjalistów od odczytu widoczności. Po południu, ekipa na pontonie wyposażona w białą tarczę, wykonywała pomiary. Werdykt był ... zadziwiający ! 18 metrów widoczności !

Dwudziesto centymetrowa biała tarcza była widoczna na odległość 9 metrów - ponieważ światło musi wędrować do tarczy i z powrotem do oka, widoczność określono na 18 metrów.

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 14-06-2004, 05:56   Re: Rewelacyjne warunki !!!!!!

waldo napisał/a:
ponieważ światło musi wędrować do tarczy i z powrotem do oka, widoczność określono na 18 metrów.

Znaczy jak. Oczy nam sie swieca? To by wyjasnialo, czemu sie mnie dzieci boja...

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-06-2004, 08:07   Re: Rewelacyjne warunki !!!!!!

waldo napisał/a:
Dwudziesto centymetrowa biała tarcza była widoczna na odległość 9 metrów

Ja przepraszam, ale w tej sytuacji widoczność była 9 metrów, prawda? Nie wiem jakimi metodami posługują się specjaliści, ale dla mnie jak coś widać z 5 m, to widocznośc jest 5 m, a nie 10...

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-06-2004, 10:43   Re: Rewelacyjne warunki !!!!!!

lobster napisał/a:
Znaczy jak. Oczy nam sie swieca? To by wyjasnialo, czemu sie mnie dzieci boja...

Światło słoneczne musi przejść odległość od powierzchni do tarczy zanurzonej na 9 metrach i odbić się od tarczy z powrotem do oczu obserwatora - w sumie pokonując drogę 18 metrów. I jest to logiczne wytłumaczenie ustalenia widoczności z punktu widzenia naukowego, ale człowiek będący pod wodą, odległość liczy w jedną stronę :)
Ostatnio zmieniony przez waldo 14-06-2004, 11:05, w całości zmieniany 2 razy  

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-06-2004, 10:52   Re: Rewelacyjne warunki !!!!!!

TomM napisał/a:
Ja przepraszam, ale w tej sytuacji widoczność była 9 metrów, prawda? Nie wiem jakimi metodami posługują się specjaliści, ale dla mnie jak coś widać z 5 m, to widocznośc jest 5 m, a nie 10...

Gdyby naukowców zanurzyć :zdz: i kazać trochę popływać :ojoj: , to być może zmieniliby zasady pomiaru widoczności :hmmm: :razz:
Ostatnio zmieniony przez waldo 14-06-2004, 11:16, w całości zmieniany 1 raz  

kjar 

Stopień: MSD
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-06-2004, 11:07   

No, to proste!
Powierzchnię zobaczysz z 18m, a partnera już tylko z 9m.

Rumelia 

Kraj:
Kiribati

Wysłany: 14-06-2004, 13:45   

Nurkowałam w Świętajnie 12.06. Potwierdzam to ,że pod woda było zimno :mrgreen: Widocznośc nie była aż tak rewelacyjna (widocznie jakieś inne mąciwody przed nami nurkowały) :mrgreen: ,ale nie była też zła ( jakieś 4...5 m). Ogólnie wrażenia bardzo pozytywne. Atmosfera w bazie miła......I jakie słodkie pieski tam mają :) Warto odwiedzić

maczaty
[Usunięty]

Wysłany: 14-06-2004, 16:22   

Rumelia napisał/a:
Widocznośc nie była aż tak rewelacyjna (widocznie jakieś inne mąciwody przed nami nurkowały) :mrgreen:

Moze to ja???? Cwiczylem sobie zawisanie w toni i troche sie przy tym kurzylo... ;-)

Rumelia 

Kraj:
Kiribati

Wysłany: 14-06-2004, 16:51   

Moze to ja???? Cwiczylem sobie zawisanie w toni i troche sie przy tym kurzylo... ;-) [/quote]

Taki zakurzony do wody wchodzisz? Wstydź się ;-)

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 14-06-2004, 17:28   Re: Rewelacyjne warunki !!!!!!

waldo napisał/a:

Światło słoneczne musi przejść odległość od powierzchni do tarczy zanurzonej na 9 metrach i odbić się od tarczy z powrotem do oczu obserwatora - w sumie pokonując drogę 18 metrów. I jest to logiczne wytłumaczenie ustalenia widoczności z punktu widzenia naukowego, ale człowiek będący pod wodą, odległość liczy w jedną stronę :)

Hmm. To na pewno byli naukowcy? Bo wyglada, jakby mieli cos wspolnego z marketingiem :lol: .

Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-06-2004, 18:34   Re: Rewelacyjne warunki !!!!!!

waldo napisał/a:
Dwudziesto centymetrowa biała tarcza była widoczna na odległość 9 metrów - ponieważ światło musi wędrować do tarczy i z powrotem do oka, widoczność określono na 18 metrów.

hm... gdyby "nurkową" widoczność pod wodą oprzeć na pomiarach krążkiem Secchiego, można by czasem doszukać się niewiarygodnych wyników nie tylko w polskich wodach... :zdz: ;-)

Zainteresowanym polecamy małą przypominajkę z cyklu "jak zostać naukowcem w weekend" http://www.wigry.win.pl/wodne/jak.htm ;-)

:wave:

maczaty
[Usunięty]

Wysłany: 15-06-2004, 14:23   

Rumelia napisał/a:
Taki zakurzony do wody wchodzisz? Wstydź się ;-)

Kurzowzbijania wstydze sie najbardziej :oops:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu