Waypoint at 48m for 20:00 (23) on Air, PPO2 1.211, END 48
Deep Stop at 30m for 2:00 (27) on Air, PPO2 0.836, END 30
Deep Stop at 21m for 2:00 (30) on Nitrox 50.0, PPO2 1.543, END 21
Norm Stop at 9m for 4:00 (35) on Nitrox 50.0, PPO2 0.947, END 9
Norm Stop at 6m for 2:00 (43) on 100% Oxygen, PPO2 1.596, END 6
Norm Stop at 3m for 9:00 (55) on 100% Oxygen, PPO2 1.298, END 3
TOTAL DECO TIME: 19 minutes.
DIVE RUN TIME: 55 minutes.
CNS Total: 27.6%
OTU's: 68
wszystko super- oprócz planu ''s'' gerarda wszystkie pozostałe na 21m maja przystanki max 2min- co wg mnie nie jest najlepszym rozwiazaniem (dlatego własnie załozyłem ten post)
wg mnie własnie na tym przystanku przepinając sie na ean 50 otwiera sie okienko tlenowe i jest najwieksze wysycenie - czy sie myle ?
Wysłany: 21-09-2011, 11:08
TYMOTEUSZ napisał/a:
wg mnie własnie na tym przystanku przepinając sie na ean 50 otwiera sie okienko tlenowe i jest najwieksze wysycenie - czy sie myle ?
Ale to pytanie sugeruje, że nie masz odpowiedniego przeszkolenia żeby robić takie nurkowanie, skoro masz wątpliwość w temacie który jest omawiany na kursach. Więc czy to napewno dobry pomysł planowac takie nurkowanie?
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 21-09-2011, 14:11
wojtek_r napisał/a:
Ale to pytanie sugeruje, że nie masz odpowiedniego przeszkolenia żeby robić takie nurkowanie, skoro masz wątpliwość w temacie który jest omawiany na kursach. Więc czy to napewno dobry pomysł planowac takie nurkowanie?
A mnie się wydaje, że ma bardzo solidne podstawy i prowokuje do myślenia w miejsce bezkrytycznego stosowania softu.
Wysłany: 21-09-2011, 15:42
jacekplacek napisał/a:
A mnie się wydaje, że ma bardzo solidne podstawy i prowokuje do myślenia w miejsce bezkrytycznego stosowania softu.
No ale chyba nikt tych wklejonych runtime'ów wygnerowanych w planerach nie traktuje poważnie jako takich do użycia? Mi się średnio podoba takie wrzucanie tego na forum, wyobrażam sobie że ktoś potraktuje to jako gotowy przepis na zrobienie nurkowania.
Co tu jest do prowokowania do myślenia? Albo ktoś jest przeszkolony do robienia takich nurkowań i wtedy ma podstawową wiedzę o takich zjawiskach jak okienko tlenowe i wie, żeby planów generowanych przez dekoplanery nie traktować bezkrytycznie jako gotowego przepisu na nurka albo nie jest przygotowany to i tak nie podyskutuje.
Może cośtam by taka dyskusja dawała, gdyby obok wklejonych rantajmów było wyjaśnienie autora dlaczego tak a nie inaczej zaplanował to nurkowanie. A przynajmniej -jak powustawiał zmienne w planerze.
Ale z drugiej strony - plany musiałyby prezentować osoby co do których miałbym uzasadnioną pewność że wiedzą o czym piszą. W takich sprawach opieranie się na internetowej mądrości może być mało bezpieczne.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 21-09-2011, 17:03
Co do zaplanowania deco - jestem zwolennikiem zasady, że co prostsze, to lepsze. Dlatego woleę krzywe liniowe, niż esowane. Prosto, jesli mam 20 minut deco, dzielę na dwie połowy. 50% czasu, czyli 10 min. na 5 równych przystankach "głębokich", czyli 21, 18, 15, `2 i 9 m oraz 50%, czyli 10 min. na przystanku płytkim, czyli 6 m (alternatywnie 5 min. na 6 m i 5 min. na 3 m).
wszystko super- oprócz planu ''s'' gerarda wszystkie pozostałe na 21m maja przystanki max 2min- co wg mnie nie jest najlepszym rozwiazaniem (dlatego własnie załozyłem ten post)
ale okienko nie zamyka się na dwudziestym metrze, zmniejsza się z 1,55 do 0,8 (0,5 masz na powierzchni) a na 6 metrze masz znowu 1,6 ata,
co do tych 2 minut - 2 minuty to teoretycznie okres pełnego przepływu krwi przez płuca a więc pierwsza duża porcja azotu jest już usuwana
[ Dodano: 21-09-2011, 17:23 ]
hubert68 napisał/a:
Co do zaplanowania deco - jestem zwolennikiem zasady, że co prostsze, to lepsze. Dlatego woleę krzywe liniowe, niż esowane. Prosto, jesli mam 20 minut deco, dzielę na dwie połowy. 50% czasu, czyli 10 min. na 5 równych przystankach "głębokich", czyli 21, 18, 15, `2 i 9 m oraz 50%, czyli 10 min. na przystanku płytkim, czyli 6 m (alternatywnie 5 min. na 6 m i 5 min. na 3 m).
a co z przedziałem 48 m - 21 m
co prawda nie wchodzą one w deko ale ... czy masz jakieś przystanki?
Wysłany: 21-09-2011, 17:50
Cytat:
Nie wiem czy się mylisz może po prostu nieprecyzyjnie napisałeś.
Tak, okienko tlenowe jest największe na 21 metrach na EAN 50% ale to nie znaczy że "wysycenie" - jeżeli tak nazywasz prędkość odsycania jest największa. Największa prędkość odsycania na EAN 50% jest na 9 metrach (jeżeli 6 metrów zostawiamy dla tlenu). Tu trzeba wybrać pewną równowagę jeżeli chodzi o wielkość okienka - największe na 21 metrach (największe bezpieczeństwo odsycania i nie rozbudowywania fazy wolnej gazu) a wielkością gradientu pomiędzy ciśnieniem parcjalnym azotu w pęcherzykach płucnych a prężnością azotu w krwi - największy gradient a tym samym najszybsze odsycanie na 9 metrach.
Maciek "Szczęściarz" Curzydło
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 21-09-2011, 17:54
Aero napisał/a:
a co z przedziałem 48 m - 21 m
co prawda nie wchodzą one w deko ale ... czy masz jakieś przystanki?
Wynurzenie ze zmianą prędkości, bez przystanków sensu stricte. Przy nurkowaniu na 48 m:
1. Z deco do 30 min:
- do 36 m - 9 m/min,
- od 36 do 21 m - 6 m/min.
- na 24 m "naturalne" zwolnienie, związane z przygotowaniem do przepięcia, odwieszeniem latarki itp.
2. Z deco powyżej 30 min.
- do 36 m - 9 m/min,
- od 36 m do 24 m - 6 m/min,
- od 24 do 21 m - 3 m/min.
W sumie wychodzi podobnie, natomiast dla krótszej decompresji (w GUE to różnica pomiędzy T1 a T1+) jest pewne uproszczenie - są dwie prędkości wynurzania 9 i 6 m/min, zmiana na 75% głębokości. Dla dłuższej 3 prędkości 9, 6, i 3 m/min, zmiana na 75% i 50% głębokości.
Jeszcze jedno - nurkowania te wykonłbym z JEDNYM gazem deco - EAN 50. Korzyść z drugiego gazu (tlenu) dla akceleracji dekompresji w nurkowaniach tego typu jest minimalna, natomiast przepięcie się na niewłaściwy gaz dekompresyjny jest jedną z najczęstszych przyczyn śmiertelnych wypadków nurków technicznych.
Wysłany: 21-09-2011, 22:45
hubert68 napisał/a:
- ja osobiście przekształciłbym tą zasadę w "co skuteczniejsze to lepsze" prostota liczenia nie musi być wyznacznikiem skuteczności dekompresji. W NOFie np też jest zasada 02T = NX50T ale głębsze przystanki podzielone są inaczej. Czy lepiej? Nie mam pojęcia W sumie robiąc deco wszyscy opieramy się na wierze w wiedzę i doświadczenie i innych (przynajmniej dopóki czujemy się po tym dobrze
- co do plannerów to też nie powinno ich się chyba aż tak krytykować. W większości nie zostały stworzone przez niedouczonych idiotów i w sumie opierają się na mocnych naukowych podstawach (i jako takie mogą być dla nas punktem odniesienia). Różnice między nimi wynikają z zastosowanych modeli a to powinno być przedmiotem naszego świadomego wyboru niezależnie czy używamy plannera czy nie. Nawet nurając tylko z komputerem to przecież w nim też modyfikujemy ustawienia np. GF.
- każdy z przytoczonych tu planów na jednego nura będzie pewnie dobry a drobne schody mogą się zacząć przy 2-3 nurze tego samego dnia.
Wysłany: 21-09-2011, 23:23
GerardM napisał/a:
- co do plannerów to też nie powinno ich się chyba aż tak krytykować.
Jasne że nie ma co krytykowac. Dla mnie planer w komputerze to podstawowa metoda planowania nurkowań. Ratio deco znam, czasem używam ale traktuję bardziej jako metodę awaryjną. Mając czas i możliwości wolę użyć planera, zaplanowac w nim poszczególne segmenty, gazy itp. Tylko że runtime wygenerowany przez planer dodatkowo modyfikuję (np. przedłużając przystanek na 21m). No i ważna jest umiejętność obsługi planera - zawsze jest kilka parametrów które trzeba poustawiać i wiedzieć jak to zrobić.
Wysłany: 22-09-2011, 10:15
wojtek_r napisał/a:
GerardM napisał/a:
- co do plannerów to też nie powinno ich się chyba aż tak krytykować.
Jasne że nie ma co krytykowac. Dla mnie planer w komputerze to podstawowa metoda planowania nurkowań. Ratio deco znam, czasem używam ale traktuję bardziej jako metodę awaryjną. Mając czas i możliwości wolę użyć planera, zaplanowac w nim poszczególne segmenty, gazy itp. Tylko że runtime wygenerowany przez planer dodatkowo modyfikuję (np. przedłużając przystanek na 21m). No i ważna jest umiejętność obsługi planera - zawsze jest kilka parametrów które trzeba poustawiać i wiedzieć jak to zrobić.
a powiedz mi w takim razie w jaki sposób ty zacząłes swoje głebsze nurkowania (ponizej 40m), zapewno po kursie nie byłes na tyle przygotowany wiec posłuchałes i uwierzyłes swjemu instruktorowi ze tak jak on mówi jest ok.
kursy dekompresyjne odbyłem jakis czas temu, od tego czasu nurkuje (40-60m) dosc czesto, głownie na bałtyku, szkoląc sie, słuchając i wyciągajac wnioski, uwazam ze wiem wiem jak zrobic takie nurkowania ale pomysłów i sposobów na deco jest tyle ilu jest nurków.
załozyłem ten temat nie po to aby wywołac burze czy sciagac plan od innych ale po to by posłuchac rozwiazan i wyciągnąc z nich wnioski.
stara szkoła nurkowa mówiła ze głównie nurkujemy na suchym- a mniej na worku, od ilus lat tendencja sie zmieniła (i dobrze) wiec uwazam ze wymiana zdan moze przyniesc tylko dobry skutek.
jak przeczytasz w moich pierwszych postach załozyłem ten temat nie dlatego ze nie wiem jak to zrobic tylko dlatego ze nie zgodziłem sie runtimem ostc
[quote="wojtek_r"]Tylko że runtime wygenerowany przez planer dodatkowo modyfikuję (np. przedłużając przystanek na 21m).[/quote
no własnie- ja robie tak samo czyli nazwijmy sprawe po imieniu- nie modyfikujesz tylko zmieniasz bo z jakiegos powodu ci nie pasuje
Wysłany: 22-09-2011, 15:48
TYMOTEUSZ napisał/a:
załozyłem ten temat nie po to aby wywołac burze czy sciagac plan od innych ale po to by posłuchac rozwiazan i wyciągnąc z nich wnioski.
No to spoko, źle zrozumiałem, sorry.
OSTC wygenerował runtime zgodnie z tym jak był ustawiony, bez znajomości tego jak był skonfigurowany ciężko się odnosić do runtime który wyrzucił.
Oczywiście że uwierzyłem instruktorowi, dalej mu wierzę - żyję i mam się dobrze
A na dyskusję o strategiach i algorytmach dekompresyjnych się nie piszę - naukowcem nie jestem więc mogę co najwyżej powtórzyć to co sam wyczytałem czy usłyszałem na kursach a to nic odkrywczego.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 22-09-2011, 16:10
TYMOTEUSZ napisał/a:
stara szkoła nurkowa mówiła ze głównie nurkujemy na suchym- a mniej na worku, od ilus lat tendencja sie zmieniła (i dobrze) wiec uwazam ze wymiana zdan moze przyniesc tylko dobry skutek.
jak przeczytasz w moich pierwszych postach załozyłem ten temat nie dlatego ze nie wiem jak to zrobic tylko dlatego ze nie zgodziłem sie runtimem ostc
Tylko po co nowy? Maciek Curzydło założył jakiś czas temu dwa wątki w tym temacie. Można przemyśleć, dołożyć swoje wnioski. A tak, mamy wygenerowane x planów, bez opisu, strategii, założeń i tez - ot, przeciętny szympans wklepie i tez coś tam mu wyjdzie, o ile trafi w klawisze z numerkami. Linki do tematów założonych przez Maćka:
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=24879 http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=24751
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko