Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
deko - różne plany
Autor Wiadomość
maran 

Stopień: CACIB
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-10-2011, 17:15   

Grotto8 napisał/a:
więc fizycznie zmienił ją technik

to jedno, a drugie to nie 28 metrów tylko 18.

Grotto8 napisał/a:
"rozumujących inaczej"

Nie wszyscy czytali tamten wątek, a twój opis można zrozumieć że zrobiłeś to w wodzie, a nie komorze lecząc DCS-a.

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-10-2011, 17:29   

Grotto8 napisał/a:
Dlaczego nie podzieliłeś się z nami tym doświadczeniem? :!!:

Ależ zrobiłem to i to nawet wielokrotnie. To było dość dawno...

Grotto8 

Stopień: Inst SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-10-2011, 17:41   

Grotto8 napisał/a:

...Mówię technikowi, że strasznie ciężko się oddycha po tej zmianie gazu, a wcześniej praktycznie bez wysiłku.
A on na to: "Wiem" :)

maran napisał/a:

... twój opis można zrozumieć że zrobiłeś to w wodzie...

tzn, Ty oczywiście napisałeś to jako żart, mam nadzieję...

maran napisał/a:

to jedno, a drugie to nie 28 metrów tylko 18.

Aha. Ok. Widocznie miałem totalną narkozę, ... nadal trwającą.

Ok, ostatnio złośliwości mnie nie cieszą. Maran, było tak jak piszę. Tlen dostałem na 28m, i nie sądzę, żeby ktoś zrozumiał tekst o 7 godzinach oddychania tlenem i dyskusji z technikiem jako relację spod wody.

TomM napisał/a:
Grotto8 napisał/a:
Dlaczego nie podzieliłeś się z nami tym doświadczeniem? :!!:

Ależ zrobiłem to i to nawet wielokrotnie. To było dość dawno...

No to przypomnij. Daj linka, czy tytuł.
Ostatnio zmieniony przez Grotto8 17-10-2011, 17:42, w całości zmieniany 1 raz  

maran 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-10-2011, 18:03   

Grotto8 napisał/a:
Tlen dostałem na 28m

Jeżeli tak podchodzisz do liczb, to ktoś tam w tamtym wątku miał rację a ja się myliłem.
Lepiej zobaczyć profil, niż czytać opis.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-10-2011, 07:35   

Grotto8 napisał/a:
Przy ciśnieniu symulującym 28m

maran napisał/a:
nie 28 metrów tylko 18.
Oczywiście tam nie byłem ale też mi się wydaje, że maksymalnie stosowane ciśnienie sprężania przy oddychaniu czystym tlenem, to 2,8 Ata czyli 18 m. Jeśli jestem w błędzie, to tylko dodatkowy argument, by sprężenia terapeutyczne z powodu DCS robić w ośrodku,który właśnie tym się zajmuje. (Przypomnijcie sobie dyskusję w innym wątku.)

Grotto8 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-10-2011, 10:05   

Od 40m do 28m heliox 50/50 - 30min
Od 28m (PPO2 3.8) do 0m czysty tlen - 7 godzin (25min oddychania z maski / 5min przerwy powietrznej...)

Przepraszam za "tmx". To nie był tmx tylko heliox.

P.S.
Dzisiaj zeskanuję oryginał wypisu ze szpitala i wkleję na forum, żeby forumowicz maran mógł uzyskać potwierdzenie mojego opisu.
OK?
Żartowałem :)
Ostatnio zmieniony przez Grotto8 18-10-2011, 10:20, w całości zmieniany 1 raz  

krzkus 

Stopień: 121
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-10-2011, 12:05   

Grotto8 napisał/a:
Następnie przetransportowano karetką do KOMH w Gdyni. Po kolejnych badaniach i wywiadzie dr Jacek Kot podał diagnozę - DCS typu II nurologicznego, rdzeniowego, niedowład nóg, zaburzenia reakcji neurologicznych.
O godzinie 21.30 zostałem sprężony w komorze.
Całkowity czas sprężenia 7godzin 30 min. Głębokość 40m i w górę. Gaz: Heliox do 28m, następnie czysty tlen (PPO2 3.8)

hubert68 napisał/a:
też mi się wydaje, że maksymalnie stosowane ciśnienie sprężania przy oddychaniu czystym tlenem, to 2,8 Ata czyli 18 m. Jeśli jestem w błędzie, to tylko dodatkowy argument, by sprężenia terapeutyczne z powodu DCS robić w ośrodku,który właśnie tym się zajmuje.

Czyli jeśli nie w Gdyni to gdzie, może w Sharm el Sheik - jest piekna klinika w kształcie piramidy, wszyscy lekarze wykształcenie na zachodzie, nie to co u nas :hihi-: .
Hubert daj spokój.
Ostatnio zmieniony przez krzkus 18-10-2011, 12:08, w całości zmieniany 1 raz  

maran 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-10-2011, 20:07   

Grotto8 napisał/a:
Dzisiaj zeskanuję oryginał wypisu ze szpitala i wkleję na forum, żeby forumowicz maran mógł uzyskać potwierdzenie mojego opisu.
OK?

Sprężanie do 2.8 ppO2 nie jest niczym nowym, są dostępne tabele lecznicze w US NAVY Diving Manual. Natomiast ty piszesz totalną nowość, ja ci nie wierzę i uważam że pomyliłeś 2.8 ppO2 z 28 metrami.

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-10-2011, 22:03   

Krzkus czytaj ze zrozumieniem, proszę. Kolega Grotto był właśnie sprężany w Gdyni (chyba, że źle pamiętam). W innym znanym mi ośrodku nie przekroczonoby ppO2 2,8. Właśnie w Gdyni leczono Kolegę dobrze, co widać po efektach.
No ale jak ktoś chce się dop...ć do wszystkiego, co napiszę, to niedoczyta...

krzkus 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-10-2011, 22:36   

hubert68 napisał/a:
Krzkus czytaj ze zrozumieniem

No właśnie to Ty nie przeczytałeś ze zrozumieniem, to jest oczywista oczywistość, zresztą własnego tekstu, no ale mi nie chodzi o takie pyskówki bo to dziecinada w każdym razie dla mnie, pytałem gdzie w zwiazku
z tym skoro według Ciebie nie w Gdyni bo przekraczają pp O2 2.8
hubert68 napisał/a:
W innym znanym mi ośrodku

więc chyba to tajemnica

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-10-2011, 22:55   

Bo leczenie DCS-u nie jest typwym leczeniem, które prowadzą ośrodki hiperbaryczne. O tym właśnie pisałem w innym wątku. Z tego co wiem, leczenie DCS-u rządzi się nieco innymi regułami, niż leczenie hiperbarycne innych schorzeń. Standardowo nie przekracza się 2,8. W leczeniu DCS-u jak widać przekracza. Teraz zrozumiałeś? Prościej już nie potrafię napisać.

krzkus 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-10-2011, 08:06   

hubert68 napisał/a:
O tym właśnie pisałem w innym wątku.

Wybacz, że nie czytałem wszystkich Twoich wpisów.
hubert68 napisał/a:
Teraz zrozumiałeś?
Tak dziekuję, myślę nawet, że wszyscy zrozumieli.
Ostatnio zmieniony przez krzkus 19-10-2011, 08:07, w całości zmieniany 1 raz  

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 19-10-2011, 08:42   

maran napisał/a:
Grotto8 napisał/a:
OK?

Sprężanie do 2.8 ppO2 nie jest niczym nowym, są dostępne tabele lecznicze w US NAVY Diving Manual. Natomiast ty piszesz totalną nowość, ja ci nie wierzę i uważam że pomyliłeś 2.8 ppO2 z 28 metrami.

Nie byłem w komorze w Gdyni ale w innych w jakich bywałem jest głębokościomierz, zwykle wyskalowany w metrach. Z innej strony - zgodnie z zaleceniami US Navy nie powinno się przekraczać 3.0 ata dla O2 przy sprężaniu leczniczym. Jak się spręża głębiej niż 18m, np Tabela 6A (50m)- to gazem typu powietrze. Może to jakaś nie-amerykanska terapia była.

~S

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 19-10-2011, 09:29   

maran napisał/a:
nie wierzę i uważam że pomyliłeś 2.8 ppO2 z 28 metrami.

?? A na 28m czysty tlen jakie będzie miał ciśnienie parcjalne? :)

Grotto8 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-10-2011, 10:22   

jacekplacek napisał/a:
maran napisał/a:
nie wierzę i uważam że pomyliłeś 2.8 ppO2 z 28 metrami.

?? A na 28m czysty tlen jakie będzie miał ciśnienie parcjalne? :)

3.8! A jak nie, to idę do instruktora po zwrot kasy. :)
Ale to na wejściu, bo potem natychmiast spada (a ppCo2 rośnie) w procesie metabolizmu.
Tak? Dobrze wyczytałem, czy pisze głupoty? :)

Już przed sprężeniem dr Kot poinformował mnie jak będzie wyglądał cały profil.
Pytam: 28m? ppo2 3.8? A on: tak, będzie przy panu pielęgniarka i udzieli pomocy w razie drgawek.
Ogólnie nie rozczulał się nade mną :) Sadysta :)
Ale z każdego słowa można było wywnioskować, że to jest właściwy facet na właściwym miejscu.

Piszę o tym, bo jak kiedyś ktoś nie daj Boże trafi do komory i usłyszy o wysokim po2 w sprężeniu leczniczym, to niech nie wypala, że przeczytał na forum że tak nie można.
Nie dlatego, ze maran mi nie wierzy :buuu:
Ostatnio zmieniony przez Grotto8 19-10-2011, 10:23, w całości zmieniany 1 raz  

styx 

Kraj:
USSR

Wysłany: 19-10-2011, 10:35   

Grotto8 napisał/a:

Piszę o tym, bo jak kiedyś ktoś nie daj Boże trafi do komory i usłyszy o wysokim po2 w sprężeniu leczniczym, to niech nie wypala, że przeczytał na forum że tak nie można.

Można tylko zaiste dziwna terapia dla nurka na powietrzu stąd pewnie wątpliwości forumowiczów.

A że jest to możliwe w HBO generalnie: http://archive.rubicon-fo.../123456789/3736

"All the patients referred to our unit for IGE between 1993 and 2005 were treated with 100percent oxygen at 3.8 ATA."

~S

Grotto8 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-10-2011, 12:31   

styx napisał/a:
... dziwna terapia dla nurka na powietrzu ...

Dlaczego? Ze względu na przyjętą normę ppo2 max 2.8 ?
I czy inna byłaby dla nurka na nitroxie, czy tmx ?

Nie jestem pewien (sprawdzę później), ale wydaje mi się, że plan był na podstawie tabeli Comex cx30, ale z dopiskiem "modyfikowany".
Czysty cx30 faktycznie dopuszcza ppo2 max 3.0ata
Natomiast pielęgniarka wspominała, że w "takich przypadkach" dr Kot używa swoich autorskich programów.
Może byłem królikiem? :)

Wnioski laika:
1. Możliwość drgawek przy ppo2 =2.8
2. Możliwość drgawek przy ppo2 =3.8
3. Pielęgniarka rozwiązuje problem poprzez natychmiastowe zdjęcie maski
4. Im większe ppo2 przy czystym tlenie, tym lepsze "płukanie"
5. Wolę skuteczniejsze 3.8 niż 2.8
Ostatnio zmieniony przez Grotto8 19-10-2011, 12:32, w całości zmieniany 1 raz  

styx 

Kraj:
USSR

Wysłany: 19-10-2011, 12:53   

Grotto8 napisał/a:
styx napisał/a:
... dziwna terapia dla nurka na powietrzu ...

Dlaczego? Ze względu na przyjętą normę ppo2 max 2.8 ?
I czy inna byłaby dla nurka na nitroxie, czy tmx ?

nie specjalizuję się w terapiach hiperbarycznych więc nic autorytatywnie nie powiem ;)

Cytat:
Nie jestem pewien (sprawdzę później), ale wydaje mi się, że plan był na podstawie tabeli Comex cx30, ale z dopiskiem "modyfikowany".
Czysty cx30 faktycznie dopuszcza ppo2 max 3.0ata
Natomiast pielęgniarka wspominała, że w "takich przypadkach" dr Kot używa swoich autorskich programów.
Może byłem królikiem? :)

bardzo prawdopodobne, ważne że zadziałało. http://www.oxynet.org/02COSTinfo/protocol_dci.htm

Cytat z US Navy DM: "Experimental studies have shown both benefit and harm with helium treatment."

Cytat:

4. Im większe ppo2 przy czystym tlenie, tym lepsze "płukanie"
5. Wolę skuteczniejsze 3.8 niż 2.8

To chyba tak nie do końca jest ale co tam, powtórnie stwierdzam - ważne że zadziałało i tyle ;)

~S

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-10-2011, 15:48   

Grotto

Są trzy możliwości:
Albo byłeś sprężany do ciśnienia bezwzględnego 3,8 atm O2 bo taką zastosowano procedurę - co jest trochę nietypowe ale może możliwe :-)

Druga możliwość jest taka, że ciśnienie tlenu wynosiła typowo 2,8 atm i coś źle zrozumiałeś.

Trzecia możliwość jest taka, że manometr (czy ciśnienie sprężania) był wyskalowany w metrach słupa wody ale tego nie należy rozumieć jako metry realnej głębokości tylko ciśnienie wyrażone w metrach H2O.
Czyli 28 metrów słupa wody to jest 2,8 atm ciśnienia bezwzględnego a nie 3,8 atm.
To jest taka jednostka ciśnienia popularna wśród fizjologów nurkowania - metry słupa wody.
10 metrów słupa wody = 1 atm tak jak
760 mm Hg to 1 atm ciśnienie na powierzchni
czyli
2128 mm Hg to jest 28 msw czyli 2,8 atm ciśnienia bezwzględnego na głębokości 18 metrów
Osobiście nie mając więcej danych obstawiał bym trzecią propozycję ale wszystko by wyjaśniło podanie przez ciebie konkretnych danych np. skan papierów itp. lub dokładniejszy opis

MSC

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu